Draugen review

Η νορβηγική Red Thread Games (Dreamfall Chapters) μάς δίνει το Draugen, ένα σύντομο “walking sim”που εξελίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Νορβηγία 1923. Είστε ο Αμερικανός Edward Charles Harden που αναζητά την αδερφή του, Betty, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Για κάποιο λόγο είστε σίγουρος ότι η αδερφή σας κρύβεται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Νορβηγίας και είστε προετοιμασμένος να κάνετε τα πάντα για να βρεθείτε πάλι κοντά

της. Ωστόσο δεν πηγαίνετε εκεί μόνος. Συντροφιά σας έχετε την απερίσκεπτη, ανώριμη -συχνά ενοχλητική- και σαρκαστική προστατευόμενή σας, Lissie. Μαζί, ψάχνετε τις απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήσεις. Γιατί η Betty κατέφυγε σε αυτό το απόμερο μέρος; Είναι καλά; Γιατί δεν υπάρχει κανείς στο χωριό; Τι κάνει ένα καμένο βιβλίο στο σβηστό τζάκι και γιατί μια κούκλα βιτρίνας φοράει το μαντήλι της αδερφής σας; Μήπως το χωριό είναι καταραμένο;

Γράμματα από τη Νορβηγία.

Ψάχνοντας για την Betty, ανακαλύπτετε σιγά σιγά τα μυστήρια του εγκαταλελειμμένου χωριού, καθώς και τη μυθολογία πίσω από τη νορβηγική λέξη “Draugen”. Ξεκινάτε την εξερεύνηση στο σπίτι όπου επρόκειτο να φιλοξενηθείτε, συνεχίζοντας σε καλύβες και εξοχικά σημεία. Παρόλο που το παιχνίδι κάνει δυνατό ξεκίνημα, μετά από μία ώρα γίνεται ξεκάθαρο ότι η εξέλιξη της υπόθεσης γίνεται κυρίως μέσα από ανάγνωση αλληλογραφίας και όχι τόσο μέσα από ουσιαστικό ή απαιτητικό gameplay, καθώς οι γρίφοι απουσιάζουν.

Ο χειρισμός είναι πρώτου προσώπου, ενώ συχνά μπορείτε να επιλέγετε μεταξύ δύο ή τριών απαντήσεων, με την κάθε μία να εκφράζει διαφορετική φιλοσοφία, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν την ιστορία. Για παράδειγμα, είτε αναρωτιέστε γιατί η αδερφή σας διάλεξε ένα τέτοιο μέρος για καταφύγιό της, είτε νιώθετε σίγουρος πως βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Ένας μικρός λευκός κύκλος υποδεικνύει τα hotspots με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράτε, ενώ κάνοντας zoom κοιτάζετε φωτογραφίες και άλλα από πιο κοντά. Όταν η Lissie είναι κοντά μπορείτε να της μιλάτε, ενώ το τρέξιμο είναι χρήσιμο όταν κινείστε σε εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά hotspots, ούτε πολλά αντικείμενα προς εξερεύνηση για να απολαύσετε. Μπορεί να περπατάτε από δωμάτιο σε δωμάτιο με ελάχιστα διαθέσιμα πράγματα για να κοιτάξετε, αν και ορισμένα στοιχεία, όπως παιδικές ζωγραφιές και ο τρόπος με τον οποίο κάποια έπιπλα είναι τοποθετημένα στο χώρο, “μιλούν” από μόνα τους. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού το περνάτε μπαίνοντας σε καλύβες και διαβάζοντας γράμματα που δεν εστάλησαν ποτέ, τα οποία συνήθως προειδοποιούν για κάτι κακό. Το παιχνίδι κάνει save αυτόματα σε κάθε στιγμή προόδου, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

"Ολο Betty και Betty, εμένα ποιος θα μου δώσει σημασία;"

Στις λίγες ώρες που διαρκεί η περιπέτεια, θαυμάζετε όμορφα και φιλήσυχα τοπία, τα οποία εναλλάσσονται με τραγικές στιγμές και κρυμμένα μυστικά της κοινότητας, όμως ο αριθμός των τοποθεσιών είναι αρκετά περιορισμένος. Τα καλλιγραφικά γράμματα στις περιγραφές, όπως πόρτα, παράθυρο και άλλα, ταιριάζουν με το κλίμα του παιχνιδιού και προσθέτουν στην ατμόσφαιρα της εποχής. Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα από πλευράς ατμόσφαιρας, με τα εφέ να μεταφέρουν τον κατάλληλο τόνο. Οι σανίδες που τρίζουν στα παλιά σπίτια, τα αργά βήματα του κουρασμένου Edward, και άλλα, είναι μόνο θετικά. Από την άλλη, η Lissie έχει αρκετές αδυναμίες ως χαρακτήρας, που σας εμποδίζουν από το να τη συμπαθήσετε εύκολα. Η υπερβολική χρήση παλιών εκφράσεων όπως “old sport” και “old boy” σε συνδυασμό με την ειρωνεία και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της την καθιστούν ολίγον τι ενοχλητική ως συνταξιδιώτισσα.

Το Draugen είναι ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό θρίλερ με χειρισμό walking simulator, που καταπιάνεται με τη θλίψη, τις αναμνήσεις και τον φόβο του να μείνουμε ολομόναχοι στον κόσμο. Προσφέρει μια σύντομη εμπειρία περίπου τριών ωρών, χωρίς γρίφους ή κάποια δυσκολία, αλλά με ιστορία που αξίζει να εξερευνήσετε. Δεν διαθέτει τρομερή εξερεύνηση, παρά ακολουθεί την ιστορία και την εξέλιξη των δύο πρωταγωνιστών. Αν σας αρέσουν τα walking sim, αξίζει την προσοχή σας.

Όμορφα και γαλήνια περιβάλλονταΙκανοποιητική ατμόσφαιρα μυστηρίουΔιακριτικά στοιχεία γύρω από την ιστορίαΗ αντίθεση των πρωταγωνιστώνΤο νόημα που θέλει να περάσειΑπλό gameplay χωρίς προκλήσειςΠεριορισμένη εξερεύνησηΗ LissieΣύντομοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Red Thread GamesΕΚΔΟΣΗ:Red Thread Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0