Dragon Ball FighterZ Review

11:47 1/2/2018 - Πηγή: Game 2.0

Η Arc System Works έχει βγάλει ανά τα χρόνια διάφορα anime fighting games, με ίσως πιο γνωστή σειρά της το Guilty Gear. Όταν λοιπόν μάθαμε ότι η Namco της ανέθεσε την δημιουργία ενός παιχνιδιού Dragon Ball,

δικαίως ενθουσιαστήκαμε. Το Dragon Ball FighterZ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, προσφέροντας ένα ξύλο αξιόλογο, πανέμορφο και με σεβασμό στο anime.

Συνήθως τα fighting games είναι περίπλοκα, δύσκολα, με πολλά κουμπιά και μηχανισμούς που δεν συγχωρούν τους αρχάριους και απωθούν τους αμύητους στο είδος. Αυτό ισχύει ειδικά για τα παιχνίδια της Arc System Works, αλλά όχι και για το Dragon Ball FighterZ. Το σύστημα μάχης είναι απλό, ώστε ο καθένας να μπορεί να το καταλάβει και να το χρησιμοποιήσει σωστά χωρίς να έχει παίξει ποτέ ξανά παιχνίδι ξύλου. Οι μάχες είναι ανάμεσα σε ομάδες τριών χαρακτήρων και συνήθως δεν αργεί να ξεσπάσει χάος στην οθόνη, που όμως στη βάση του είναι ελεγχόμενο, εύκολο στην κατανόηση και με στρατηγικό βάθος. Ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι εύκολος και όμοιος για όλους (με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν λεπτομέρειες) και οι μηχανισμοί είναι επίσης ξεκάθαροι και εύκολοι στη χρήση αλλά και την απομνημόνευση. Ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι ταυτόχρονα ίδιος για όλους, αλλά και διαφορετικός, αφού οι κινήσεις του καθενός διαφέρουν, κάτι που προσφέρει το απαραίτητο βάθος και πολυπλοκότητα τόσο στο στήσιμο της ομάδας, όσο και στην εκτέλεση των κινήσεων μέσα στη μάχη. Όταν πιάσετε το χειριστήριο στα χέρια σας, όλα βγάζουν νόημα και μοιάζουν σωστά και ταιριαστά και όταν ασχοληθείτε λίγο παραπάνω βρίσκετε και το έδαφος για το επόμενο επίπεδο, το πιο στρατηγικό και σκληροπυρηνικό που μπορεί να υπάρξει μέσα στην απλότητα.

Κάθε φορά που το παιχνίδι ξεκινάει, αναγκαστικά κάνετε log-in σε ένα από τα πολλά lobbies. Αυτά είναι χωρισμένα αρχικά ανά περιοχή και έπειτα ονομάζονται ανά τύπο (πχ. ring match lobby, όπου υποτίθεται μπαίνουν όσοι ψάχνουν να στήσουν ring matches, αν και πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό). Ότι κι αν επιλέξετε, μπαίνετε στο lobby, όπου υπάρχουν τριγύρω κι άλλοι παίκτες. Όλοι αντιπροσωπεύονται από ένα avatar που απεικονίζει κάποιον χαρακτήρα σε chibi εκδοχή (να σημειώσω πως μπορείτε να μπείτε και μόνος σε offline lobby, αλλά μόνο αφού πρώτα μπείτε σε ένα online). Το μέρος αυτό είναι ένα μικρό hub με μικρογραφίες περιοχών που υπάρχουν στο Dragon Ball. Η κάθε περιοχή προσφέρει ένα διαφορετικό mode, οπότε το lobby ουσιαστικά είναι το μενού σας. Δύο από τις διαθέσιμες περιοχές που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι χωρίς κάποιο mode, οπότε ίσως μελλοντικά προστεθούν επιπλέον modes στο παιχνίδι. Πάντως για την ώρα είναι απλά εκεί χωρίς να μπορείτε να κάνετε κάτι.

Και η πιο απλή κίνηση είναι θεαματική.

Το story mode προσφέρει μια πρωτότυπη ιστορία και εκμεταλλεύεται τους περισσότερους χαρακτήρες του ρόστερ. Το gameplay εδώ είναι διαφορετικό απ’ ότι στο υπόλοιπο παιχνίδι που σας χώνει αμέσως στη μάχη. Μοιάζει κάπως με επιτραπέζιο ή ένα πολύ χαλαρό και απλοϊκό παιχνίδι στρατηγικής. Βρίσκετε σε έναν χάρτη με συγκεκριμένες τοποθεσίες, άλλες με εχθρούς και άλλες κενές. Έχετε περιορισμένο αριθμό κινήσεων να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο ως την τοποθεσία όπου βρίσκεται το boss του χάρτη και να προχωρήσετε την ιστορία. Υπάρχουν μερικά στοιχεία RPG, με επιλογές διαλόγων και μαχών. Κάθε φορά που νικάτε κερδίζετε experience που ανεβάζει το επίπεδο και τα στατιστικά των χαρακτήρων και ειδικές ικανότητες που, αν τις κάνετε equip, ανεβάζουν τις επιδόσεις της ομάδας σας. Η ιστορία είναι χωρισμένη σε τρία κεφάλαια, με το καθένα να έχει την ίδια υπόθεση από διαφορετική οπτική και ελαφρώς παραλλαγμένη κάθε φορά. Είναι λίγο μπέρδεμα να συνδυάσετε τις πληροφορίες που στέκουν, τα στοιχεία που μένουν ίδια παρά τις παραλλαγές και να βγάλετε μια ουσιαστική άκρη. Δεν δίνεται εξήγηση τελικά για όλες τις απορίες, ωστόσο και τα τρία κεφάλαια έχουν διασκεδαστικά στοιχεία.

Η πρωτοεμφανιζόμενη Android 21, που σχεδιάστηκε ειδικά για το παιχνίδι, είναι ωραία κακιά, στο μέτρο που απαιτεί η συγκεκριμένη πλοκή. Το πιο αξιομνημόνευτο είναι τα cutscenes με την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων της ομάδας σας. Ανάλογα με το ποιοι είναι και πού είναι, προκύπτουν διαφορετικοί διάλογοι. Είναι γραμμένοι με προσοχή και μεράκι, ουσιαστικά σαν φόρος τιμής από άτομα που αγαπούν το Dragon Ball, άλλες φορές αστείοι και άλλες φορές σοβαροί, μα πάντα καταφέρνουν να σας διασκεδάζουν. Αν σας οδηγήσει κάτι ξανά στο story mode, αυτό είναι η ανακάλυψη όλων των πιθανών διαλόγων. Από κει και πέρα, δεν έχετε πολλούς λόγους να παίξετε ξανά όλη την ιστορία, ακόμα κι όταν ξεκλειδώσετε το hard mode. Οι μάχες είναι υπερβολικά εύκολες, επαναλαμβανόμενες και στο τέλος αρχίζουν να κουράζουν.

Βασικά ο Yamcha είναι top tier.

Το arcade mode σας δίνει την ευκαιρία να τα βάλετε με μια σειρά αντίπαλων ομάδων αυξανόμενης δυσκολίας και χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την δυσκολία και τον αριθμό μαχών. Υπάρχει μια μικρή ιδιαιτερότητα επίσης: ανάλογα με την επίδοσή σας σε κάθε μάχη, μπορεί να αλλάξει ελαφρά η πορεία που ακολουθείτε (αν το σκορ σας είναι A, η επόμενη μάχη είναι πιο δύσκολη, ενώ αν είναι D, είναι πιο εύκολη). Αυτή η αλλαγή πορείας εντός του ladder κάνει το arcade διασκεδαστικό και ωθεί να προσπαθείτε κάθε φορά για το καλύτερο σκορ. Όμως, δεν έχει πολλά άλλα να προσφέρει αφότου το ολοκληρώσετε κάποιες φορές. Λείπει η ποικιλία, οι χαρακτήρες δεν έχουν ξεχωριστά τέλη όπως συνηθίζεται και οι ανταμοιβές για την ολοκλήρωση δεν είναι πάντα σπουδαίες. Αυτό του αφαιρεί την αξία επανάληψης μετά τις πρώτες ώρες. Στο local battle μπορείτε να παίξετε με έναν ή περισσότερους φίλους σας (ή εναντίον του παιχνιδιού πάντα) στις κλασικές και αναμενόμενες επιλογές player 1 vs player 2 και tournament. Το tournament έχει αρκετές μεταβλητές για να είναι όπως το θέλετε κάθε φορά και υποστηρίζει έως και 16 παίκτες (αν έχετε μεγάλη παρέα).

Στο training mode μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε την ομάδα σας και να δοκιμάσετε τις κινήσεις σας, τον τρόπο μάχης του κάθε χαρακτήρα και ότι άλλο θέλετε. Προσφέρονται αρκετές επιλογές ως προς τη συμπεριφορά του αντίπαλου dummy και τις μεταβλητές της μάχης για να φτιάξετε και να δοκιμάσετε συγκεκριμένες καταστάσεις, αλλά οι λίστες κινήσεων των χαρακτήρων είναι αρκετά ελλειπείς. Από την μία παρουσιάζουν τα special moves του καθενός και προσφέρουν ανάλογα με την περίσταση tips και λεπτομέρειες για τη χρήση τους, αλλά πολλές φορές αγνοούν και δεν αναφέρουν την ύπαρξη κάποιων κινήσεων που έχουν οι χαρακτήρες και επίσης δεν υπάρχουν πληροφορίες αναλυτικά για τη ζημιά, τα frame data και τέτοιου είδους πληροφορίες. Μερικά πράγματα πρέπει να τα βρείτε λοιπόν και μόνοι σας. Το tutorial κάνει καλή δουλειά στο να σας μάθει πώς παίζεται το παιχνίδι, τί κάνει το κάθε κουμπί και πώς συνδυάζονται μεταξύ τους. Ψήγματα του tutorial βρίσκετε συχνά και στο story mode. Έτσι κι αλλιώς, το παιχνίδι δεν είναι περίπλοκο, οπότε το tutorial την δουλειά του την κάνει σωστά κι ας μην σας μαθαίνει όλα όσα μπορείτε να κάνετε. Και πάλι, κάποια πράγματα τα βρίσκετε μέσω του gameplay. Το combo challenge προσφέρει 10 “μαθήματα” σε combo για τον κάθε χαρακτήρα, ώστε να γνωρίσετε πάνω-κάτω πως παίζει. Είναι πολύ επιφανειακό και ουσιαστικά δεν σας μαθαίνει σχεδόν τίποτα, αλλά είναι καλό για μια πρώτη επαφή τόσο με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού όσο και του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Γιατί να θυμώσεις τον Vegeta;

Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνατε στο lobby που να μην απαιτεί online play είναι να επισκεφτείτε το shop. Εδώ μπορείτε με z-coins, που κερδίζετε παίζοντας, να αγοράσετε z-capsules, τα οποία είναι loot boxes. Πριν εκνευριστείτε, να εξηγήσω πώς λειτουργούν. Μπορείτε να αγοράσετε είτε ένα είτε 10 z-capsules τη φορά και το καθένα έχει από ένα αντικείμενο. Αυτά τα αντικείμενα αφορούν καθαρά και μόνο αισθητικές παρεμβάσεις στο παιχνίδι όπως διαφορετικά avatars για το lobby, διαφορετικά χρώματα και τίτλοι για το profile σας, διαφορετικά stamps για την επικοινωνία με άλλους παίκτες, διαφορετικά χρώματα για τις φορεσιές των χαρακτήρων και τέτοιου είδους καλούδια. Αν σας τύχει αντικείμενο που ήδη έχετε, αντί να το πάρετε διπλό, σας δίνεται ένα premium z-coin και με αυτά αγοράζετε premium z-capsules που εγγυημένα δεν δίνουν κάτι που ήδη έχετε. Δεν υπάρχει επιλογή αγοράς ούτε z-coins ούτε και z-capsules με πραγματικά χρήματα. Τα z-coins που κερδίζετε είναι αρκετά και επίσης τα αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε στα z-capsules είναι από μια τεράστια συλλογή, ενώ δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία το αν τα έχετε ή όχι κιόλας.

Τα online modes απαρτίζονται από το world match όπου μπορείτε να παίζετε ranked ή casual με παίκτες απ’ όλο τον κόσμο (ανεξάρτητα από το lobby όπου είστε), το replay channel όπου μπορείτε να βλέπετε τις αποθηκευμένες μάχες σας ή να βρίσκετε μάχες άλλων και να τις σχολιάζετε βάζοντας stamps με εκφράσεις, το arena match όπου μπορείτε να τα βάλετε με άλλους παίκτες που βρίσκονται στο ίδιο lobby με σας ή να παρακολουθείτε τις μάχες που συμβαίνουν. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα ring match, μια ακτίνα γύρω σας και όποιος την πλησιάζει μπορεί να σας προκαλέσει σε μάχη. Ουσιαστικά, αυτός είναι ο τρόπος να παίζετε οργανωμένα με online παρέα, αρκεί να είστε όλοι στο ίδιο lobby, καθώς μπορείτε να ρυθμίζετε πολλές παραμέτρους και ακόμα να βάζετε κωδικό πρόσβασης. Τα ring matches προσφέρουν μερικές από τις πιο ευφάνταστες επιλογές, όπως να είστε παίκτες έξι συνολικά, δηλαδή στην κάθε ομάδα των τριών ο κάθε χαρακτήρας να ελέγχεται από διαφορετικό παίκτη. Αυτό όμως σχεδόν ποτέ δεν λειτουργεί. Είναι μπέρδεμα να μπείτε στο ring match κάποιου ή να έρθει κάποιος στο δικό σας, συνήθως υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης και η σταθερότητα δεν είναι πάντα εγγυημένη με τόσους παίκτες που μπορεί να χαλάσει το όλο σκεπτικό.

Τα υπόλοιπα online modes δεν έχουν καθυστερήσεις ή τεχνικά θέματα, αν και έχω να παρατηρήσω ότι κάποιες φορές βρέθηκα χωρίς λόγο έξω από το lobby όταν ήμουν για πολύ ώρα σε story, arcade ή practice. Δεν είμαι σίγουρος αν το παιχνίδι διώχνει όσους μένουν για πολλή ώρα αδρανείς ώστε να ανανεώνονται οι παίκτες ή αν φταίει κάτι άλλο, όμως είναι εκνευριστικό να είσαι σε ένα mode και όταν βγαίνεις να πρέπει να ξανασυνδεθείς σε άλλο lobby. Το να πηγαίνετε σε lobby με λίγο κόσμο ή offline λοιπόν αν δεν θέλετε άμεση ενασχόληση με άλλους παίκτες, ίσως είναι καλή λύση.

Τα dramatic intros και finishes είναι φανταστικά.

Οπτικά, το παιχνίδι δεν αφήνει περιθώριο για το παραμικρό παράπονο. Είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένα Dragon Ball game και κάτι παραπάνω. Πιστή σχεδόν αναπαραγωγή του στιλ του anime σε κάθε γωνιά και αυθεντική αναπαραγωγή όλων των κινήσεων, εκφράσεων, διαλόγων κτλ εντός και εκτός μάχης. Επίσης, η παρουσίαση, όταν έρχονται στη ζωή σκηνές που έχουμε δει στο anime μέσω των μηχανισμών του παιχνιδιού dramatic intro και dramatic finish (στην αρχή ή το τέλος μιας μάχης υπό προϋποθέσεις), είναι ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορούσε να υπάρχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όσο για τον ήχο, τα περισσότερα μουσικά κομμάτια κάνουν την δουλειά τους, αν και ελάχιστα ξεχωρίζουν. Το voice acting είναι σταθερής και γνώριμης αξίας τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά, ωστόσο το lip syncing δεν είναι σωστό στα αγγλικά και δημιουργούνται παράξενα κενά ήχου και εικόνας. Τα ηχητικά -και οπτικά- εφέ είναι το καλύτερο στοιχείο, αυτά που ακούτε, βλέπετε και νιώθετε κατά την διάρκεια της ταχυπαλμικά γρήγορης σύγκρουσης με τον αντίπαλο. Όλη η αισθητική και η παρουσίαση του παιχνιδιού το καθιστά άκρως απολαυστικό.

Με 24 χαρακτήρες από όλες σχεδόν τις περιόδους του Dragon Ball και γραφικά και σχεδιασμό βγαλμένο κατευθείαν από τις σελίδες του manga, μαζί με ένα απλό μα βαθύ σύστημα μάχης και τρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες, το Dragon Ball FighterZ αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια Dragon Ball αλλά και ξύλου γενικώς. Βέβαια δεν είναι τέλειο, αφού από διάφορα modes μοιάζει κάτι να λείπει, δεν δίνεται ένα παραπάνω κίνητρο για συνεχή επιστροφή σ’ αυτά και μπορούσε να υπάρχει λίγη παραπάνω ποικιλία. Όμως το online λειτουργεί σωστά και το παιχνίδι πάντα είναι διασκεδαστικό, ειδικά με παρέα. Αν είστε φαν του Dragon Ball ή/και και των fighting games, το Dragon Ball FighterZ θα σας γοητεύσει.

Εκπληκτική οπτικοακουστική παρουσίασηΤο σύστημα μάχης αποδίδει σωστότατα το πνεύμα του animeΚομμάτια της ιστορίας είναι νοσταλγικά και καλογραμμέναΜηχανισμοί που απευθύνονται σε όλους, αλλά έχουν και βάθοςΤρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες, εντός και εκτός μάχηςΑισθητές ελλείψεις για μακροχρόνια single-player ενασχόλησηKάποια μικρά προβλήματα στο onlineΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Arc System WorksΕΚΔΟΣΗ:Bandai NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco HellasΕΙΔΟΣ:ΞύλοΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.bandainamcoent.com/games/dragon-ball-fighterzHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/1/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
dragon ball, dragon, dragon, dragon ball, xbox one, system, anime, fighting, games, gear, namco, ring, lobby, avatar, offline, online, hub, boss, rpg, android, top, tier, player, tips, frame, data, ψήγματα, play, shop, world, replay, channel, arena, practice, πηγαίνετε, λύση, game, voice, ps4, xbox, site, https, τελη κυκλοφοριας, μετρο, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, γωνια, δουλεια, ξυλο, παιχνιδια, χρωματα, ωρα, boss, games, game, rpg, εξαιρεσεις, αισθητικη, απλα, ασυλο, πηγαίνετε, βρειτε, βρισκεται, γρηγορης, διπλο, εδαφος, εφε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκφρασεις, εξι, επικοινωνια, ερχονται, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υποθεση, ισχυει, ηχητικα, ηχο, κινηση, λεπτομερειες, λειπει, λύση, λογο, μικρο, μπορειτε, νοημα, ομαδα, παντα, οθονη, οπτικα, ουσιαστικα, παρουσιαση, πιστη, προβληματα, σελιδες, σιγουρος, σειρα, σκηνες, τρια, φταιει, φορα, χαος, ψήγματα, ωρες, avatar, anime, arena, channel, data, fighting, frame, gear, hub, shop, κακια, lobby, μοιαζει, namco, offline, ομαδες, παιχνιδι, play, player, πληροφοριες, practice, replay, ring, site, single, system, σωστο, tier, tips, online, top, θεματα, world, χερια, voice
Τυχαία Θέματα