Dishonored 2 Review

To Dishonored ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της προηγούμενης γενιάς, δανειζόμενο στοιχεία από Deus Ex, Thief και Bioschock, αλλα έχοντας και το δικό του μοναδικό στιλ που το έκανε να ξεχωρίσει από τα άλλα stealth games. Η μοναδικότητά του στηριζόταν εν πολλοίς στους εξαιρετικούς μηχανισμούς και στην ελευθερία που έδινε στον παίκτη να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις όπως ακριβώς επιθυμούσε. Το Dishonored 2 εξελίσσει αυτή τη συνταγή και αποδεικνύεται ένας καθόλα

άξιος διάδοχος.

Το Dishonored 2 διαδραματίζεται 15 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, στην πόλη του Dunwall στο θρόνο της οποίας βρίσκεται η Emily Kaldwin, κόρη του Corvo Attano. O Corvo έχει ρόλο προστάτη εκπαιδεύoντας την Emily, μέσα από το σύντομο tutorial που σας μαθαίνει τα βασικά του παιχνιδιού. Η βασική εξέλιξη της ιστορίας έρχεται με την πραξικοπηματική ενέργεια της Delilah Corresppon, της εξαφανισμένης θείας της Emily, που εισβάλει στο παλάτι με την βοήθεια του Luca Abele και αιχμαλωτίζει τόσο την Emily όσο και τον Corvo, με σκοπό να αναλάβει την εξουσία στο Dunwall. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνετε το ρόλο είτε της Emily, είτε του Corvo και σαν στόχο έχετε αφενός να σώσετε αυτόν που αφήνετε πίσω και αφετέρου να ταξιδέψετε στην Karnaca, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Corvo και να εξουδετερώσετε την Delilah και τους συμμάχους της που συμμετέχουν σε αυτή τη σκευωρία. Το Dishonored 2 ουσιαστικά είναι μία περιπέτεια εκδίκησης που στηρίζεται στην σταδιακή ανακάλυψη και εξουδετέρωση των συμμάχων της Delilah, μέχρι να φτάσετε στην ίδια αλλά και στα κίνητρα που την οδήγησαν σε αυτές τις ενέργειες. Η ιστορία του Dishonored 2 είναι μάλλον διεκπεραιωτική και δεν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, χωρίς αυτό βέβαια να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Και αυτό γιατί αφενός είναι καλογραμμένη και αφετέρου υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι που κάνουν έμμεσα ή άμεσα την εμφάνισή τους.

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι, την διαφορά δεν την κάνει η ιστορία, αλλά οι εκπληκτικοί μηχανισμοί που στηρίζονται σε γερά θεμέλια, πλαισιωμένα από κορυφαίο σχεδιασμό επιπέδων και ικανοποιητική αν και σε σημεία αλλοπρόσαλλη εχθρική νοημοσύνη. Το Dishonored 2 σας παρέχει σταδιακά όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε κάθε αποστολή και υποαποστολή που προκύπτει στην πορεία με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε ή με τον τρόπο που βολεύουν οι συγκυρίες που υπάρχουν κάθε φορά. Έτσι, μπορείτε να εξολοθρεύετε του εχθρούς σας με το σπαθί και το πιστόλι που έχετε στην κατοχή σας σε όλο το παιχνίδι, να τους ανατινάζετε με χειροβομβίδες ή νάρκες, να τους ξεπαστρεύετε με βέλη κλπ. Το σύστημα μάχης με το σπαθί έχει το απαιτούμενο βάθος, αφού μπορείτε να αποκρούετε τις επιθέσεις των εχθρών. Οι επιθέσεις σας έχουν την απαραίτητη ακρίβεια και σας δίνεται η αίσθηση ότι όντως το ξίφος έχει επαφή με το σώμα του εχθρού και δεν χτυπάτε στον αέρα όπως συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια πρώτου προσώπου με μάχες σώμα με σώμα. Από την άλλη, αν θέλετε μια πιο stealth προσέγγιση, μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς οι εχθροί να σας πάρουν χαμπάρι, ακινητοποιώντας τους όταν βρίσκετε την κατάλληλη ευκαιρία, ναρκώνοντας ή τυφλώνοντάς τους με βέλη κλπ.

Τους σκοτώνετε ή τους αφήνετε; Η ελευθερία κινήσεων είναι το παν στο Dishonored 2.

Η ελευθερία των κινήσεων δεν περιορίζεται μόνο στην εξουδετέρωση ή την αποφυγή των εχθρών, αλλά εξαπλώνεται σε όλο το gameplay. Μπορείτε με διαφορετικούς τρόπους να μπείτε στο παλάτι παρακάμπτοντας συναγερμούς, ηλεκτροφόρες πύλες που σας φράζουν την είσοδο κλπ. Μέσα από το ψάξιμο στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κάθε αποστολής, μπορείτε να βρείτε τον συνδυασμό στον κωδικό που εμποδίζει την εισβολή σας από την κύρια είσοδο, να ανοίγετε χρηματοκιβώτια και πόρτες που χρειάζονται κωδικούς ή κλειδί, να απασφαλίζετε μηχανισμούς που εντοπίζουν την παρουσία σας κλπ. Οι επιλογές σας πραγματικά είναι αναρίθμητες και αυτό είναι ένα στοιχείο που σας εθίζει και σας ωθεί να εξερευνήσετε όλο και περισσότερο τον κόσμο του παιχνιδιού.

Πέρα όμως από τις συνηθισμένες ικανότητες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις, όπως και στον πρώτο τίτλο. Οι ιδιότητες αυτές ποικίλουν και χαρίζουν ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο που θέλετε να προσεγγίσετε κάθε δύσκολη κατάσταση, αφού σας επιτρέπουν να τηλεμεταφέρεστε, να βλέπετε μέσα από τοίχους, να μετατρέπεστε σε σκιά για να αποφύγετε ή να σκοτώνετε τους εχθρούς, να δημιουργείτε ολόγραμμα του εαυτού σας για να μπερδεύετε τους εχθρούς κλπ. Οι περισσότερες υπερφυσικές ιδιότητες επιστρέφουν από το πρώτο παιχνίδι, αλλά υπάρχουν και αρκετές καινούριες που φέρνουν νέες συγκινήσεις και μεθόδους για να παραμείνετε ζωντανοί. Τις ιδιότητες αυτές τις αποκτάτε σταδιακά εξαργυρώνοντας ρούνους που βρίσκετε μέσα στον κόσμο, συνήθως σε δυσπρόσιτες περιοχές. Πέρα από τις ενεργές ιδιότητες, μπορείτε να αναπτύξετε τον χαρακτήρα σας προσθέτοντας παθητικές ιδιότητες μέσα από τη συλλογή bone charms, ώστε να βελτιώσετε την ανθεκτικότητα του χαρακτήρα σας ενάντια σε συγκεκριμένους εχθρούς , την ταχύτητά του κλπ.

Οι υπερφυσικές δυνάμεις κλέβουν και πάλι την παράσταση.

Το Dishonored 2 μοιάζει με βιβλίο που χρειάζεται πολλαπλές αναγνώσεις για να καταλάβει κανείς το μέγεθος και την αξία του και δεν περιορίζεται στις 12-14 ώρες που διαρκεί, καθώς αξίζει να το ξαναπαίξετε. Οι υπερφυσικές ικανότητες της Emily και του Corvo σε πρώτη φάση μοιάζουν κοινές, αλλά αναπτύσσοντας ξεχωριστά κάθε μία συνειδητοποιείτε ότι οι διακλαδώσεις των ικανοτήτων επιφέρουν μοναδικές δυνάμεις για τον καθένα, οι οποίες απαιτούν πολλαπλά παιξίματα για την μέγιστη απόλαυση. Πέρα όμως από την διαφορετικότητα των χαρακτήρων, αξίζει και να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι χωρίς να σκοτώσετε κανέναν ή χωρίς να έχετε τις υπερφυσικές ικανότητες που σας δίνει ο Outsider. Ναι, το παιχνίδι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και έτσι!

Η μοναδική ελευθερία κινήσεων που παρέχει το Dishonored 2 δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργική χωρίς κορυφαίο σχεδιασμό επιπέδων. Η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα είναι ασύλληπτη, αφού σχεδόν για κάθε σπιθαμή στον κόσμο του παιχνιδιού υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι τρόποι για να φτάσετε στο σημείο που θέλετε. Τα παλάτια, οι εξωτερικοί χώροι, οι βασιλικές αυλές, το καθετί στον κόσμο του Dishonored 2 μοιάζει αληθινό και πλούσιο σε λεπτομέρειες. Μάλιστα το level design δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά σε συγκεκριμένες αποστολές δεν διστάζει να “παίξει” με τον χώρο και το χρόνο, προσφέροντας μια μνημειώδη εμπειρία, που προτιμώ να μην περιγράψω και να σας αφήσω να τη ζήσετε από μόνοι σας.

Όπως σε κάθε παιχνίδι με μηχανισμούς stealth, έτσι και στο Dishonored 2 η νοημοσύνη των εχθρών έχει μεγάλη σημασία. Σε σημεία η εχθρική νοημοσύνη εντυπωσιάζει, καθώς βλέπετε τους φρουρούς ή τα ρομπότ που εντοπίζουν εσάς ή κάποιο πτώμα που αφήσατε να έχουν πραγματικά ρεαλιστικές και μη προβλέψιμες αντιδράσεις, χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα κινήσεων, γεγονός που ιδιαίτερα στο hard απογειώνει την απόλαυση. Δυστυχώς όμως η εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει στις αντιδράσεις των εχθρών, “μουτζουρώνεται” από την ευκολία με την οποία σας εντοπίζουν κάποιες φορές, ακόμη και αν είστε καλά κρυμμένοι και έχετε μεγάλη απόσταση από αυτούς. Είναι πραγματικά δύσκολο να ψυχολογήσετε πότε ακριβώς είστε σωστά κρυμμένοι και πότε όχι, αφού άλλες φορές στις ίδιες συνθήκες οι εχθροί σας εντοπίζουν και άλλες όχι. Αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αν τους σκοτώνετε, όμως αν θέλετε να βγάλετε την αποστολή χωρίς να σας εντοπίσουν ούτε μία φορά, τότε πραγματικά ενδέχεται να έχετε πρόβλημα.

Η κακιά της ιστορίας, Delilah Copperspoon.

Ως προς τα γραφικά, το Dishonored 2 εντυπωσιάζει με το εξαιρετικό οπτικό στιλ του, που παντρεύει αρμονικά την αισθητική κόμικ με ρεαλιστικά και γεμάτα λεπτομέρειες περιβάλλοντα. Δυστυχώς έχουν γίνει σοβαρές θυσίες στο draw distance που θυμίζει παλιότερες εποχές. Αντίστοιχα, στον τομέα των φωτοσκιάσεων και ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αλλά στον αντίποδα οι υφές στα περιβάλλοντα ή στην βλάστηση είναι χαμηλής ανάλυσης, κάτι που ξενίζει και χαλάει την καλή εικόνα του παιχνιδιού, κυρίως όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Απόλυτα ικανοποιητικός είναι ο ηχητικός τομέας, κυρίως όσον αφορά τους ήχους που σας βοηθούν να καταλαβαίνετε την παρουσία ενός εχθρού, πχ από τα βήματα που κάνει ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τη σκάλα και τα ψιθυρίσματά του όταν συνομιλεί με κάποιον άλλον εχθρό κλπ. Αρκετά καλό και το voice acting, με τον Corvo να είναι σαφώς πιο ομιλητικός σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Τέλος, εύστοχα είναι και τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στα μενού και στα credits του παιχνιδιού.

Το Dishonored 2 καταφέρνει να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει σε ποιότητα τον προκάτοχό του, με βελτιώσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αν σας άρεσε το πρώτο Dishonored ή γενικώς αγαπάτε τα stealth games, επιβάλλεται να το έχετε στη συλλογή σας.

Απολαυστική ελευθερία κινήσεωνΕκπληκτικοί μηχανισμοί και ικανοποιητικό σύστημα μάχηςΚορυφαίος και τολμηρός σχεδιασμός επιπέδωνΑξίζει να το παίξετε πολλαπλές φορέςΞεχωριστό οπτικό στιλ με επιρροές κόμικΑπρόβλεπτoι εχθροί......αλλά πολλές φορές συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλαΔιεκπεραιωτική ιστορίαΑπογοητευτικό draw distanceΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:ArkaneΕΚΔΟΣΗ:BethesdaΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:Δράση πρώτου προσώπουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://dishonored.bethesda.net/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/11/2016PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα