Cyber Shadow review

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία αναγέννηση των old-school 2D παιχνιδιών, κυρίως χάρη στους indie developers, κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ειδικά όταν βλέπουμε κάποια που είναι ξεκάθαρο πως έχουν δουλευτεί με αγάπη και μεράκι. Αν μάλιστα, έχουν καλό gameplay και όμορφο pixel art, τότε πετάω λεφτά στην οθόνη. Το Cyber Shadow είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από έναν Φινλανδό developer, τον Aarne “MekaSkull” Hunziker,

ο οποίος δούλευε το παιχνίδι εδώ και 10 χρόνια. Κάποια στιγμή, η δουλειά του υπέπεσε στην αντίληψη της Yacht Club Games (Shovel Knight), η οποία τον προσέγγισε και ανέλαβε την έκδοση του τίτλου, μαζί με μία μικρή βοήθεια στην ανάπτυξη.

Το Cyber Shadow είναι 2D action-platformer, το οποίο εκτυλίσσεται στο (όπως πάντα) δυστοπικό μέλλον. Πρωταγωνιστής είναι ο Shadow, ένας ninja που ξυπνάει με ελαφριά αμνησία και ανακαλύπτει πως το σώμα του έχει αναβαθμιστεί με μηχανικά εμφυτεύματα. Επίσης, συνειδητοποιεί πως η πόλη του, η Mekacity, έχει δεχθεί εισβολή από robot, με αποτέλεσμα να έχουν επιβιώσει πολύ λίγοι άνθρωποι. Έτσι λοιπόν, ως cyborg-ninja πλέον, η σωτηρία του κόσμου είναι στα χέρια του. Το σενάριο του Cyber Shadow είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο τίτλο: κλισέ, απλό και επαρκές. Άλλωστε, ακριβώς όπως και στα παιχνίδια από τα οποία εμπνεύστηκε, το ζουμί βρίσκεται στο gameplay.

Στην αρχή έχετε μόνο την έμπιστη katana σας, ενώ εξολοθρεύετε ρομπότ και κάνετε μπόλικο platforming. Επίσης, όσο καταστρέφετε εχθρούς και διάφορα αντικείμενα, συλλέγετε διάφορα power-ups που αναπληρώνουν την μπάρα υγείας, καθώς και την SP μπάρα σας η οποία χρησιμεύει στο να εκτελείτε τις ειδικές κινήσεις στο φουλ των δυνατοτήτων τους. Αυτές τις ειδικές κινήσεις τις βρίσκετε αργότερα στο παιχνίδι και όχι μόνο σας προσφέρουν περισσότερες επιλογές στην μάχη, αλλά τις χρειάζεστε για να μπορέσετε να κινηθείτε μέσα στις πίστες και να κάνετε τα πιο εξεζητημένα ακροβατικά. Ακόμα, αποκτάτε πρόσβαση σε περίεργες πόρτες ή ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε μόνο εφόσον έχετε στην κατοχή σας συγκεκριμένες ειδικές κινήσεις. Εκεί συνήθως βρίσκετε ακόμα περισσότερα καλούδια και upgrades για τις μπάρες, αλλά και για την ζημιά που κάνετε στους εχθρούς.

Νομίζω το global warming ξέφυγε λιγάκι.

Το καλό είναι πως μόλις ολοκληρώσετε μία πίστα, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτή όποτε θέλετε, εφόσον βρείτε τα διάφορα warp stations που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το παιχνίδι. Έτσι λοιπόν, υπάρχει και μία μικρή δόση metroidvania στο gameplay, κάτι που σας κάνει να θέλετε να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του παιχνιδιού, όταν αποκτήσετε νέες ικανότητες. Να σημειώσω πως μέσα σε κάθε επίπεδο, υπάρχουν διακριτικές αναφορές σε διάφορα άλλα παιχνίδια, κυρίως παλιά, αλλά και νέα. Αυτό είναι μία μικρή πινελιά που πάντα την εκτιμώ όταν συμβαίνει. Κάτι άλλο που συλλέγετε στο παιχνίδι, είναι οι κρύσταλλοι, που ουσιαστικά αποτελούν τα “coins” και που μπορείτε να ξοδεύετε στα save points. Αν έχετε αρκετούς κρυστάλλους, μπορείτε να αναπληρώσετε την υγεία, τα SP σας ή και να αποκτήσετε κάποια έξτρα δυνατότητα, όπως να διπλασιάσετε προσωρινά το μέγεθος του σπαθιού σας.

Να σημειωθεί επίσης πως το Cyber Shadow δεν είναι εύκολο παιχνίδι και θα σας ζορίσει. Έχει μπόλικους εχθρούς, πολλά κλασικά εμπόδια όπως καρφιά που σε σκοτώνουν με την μία, και πολύ έντονες (και ωραίες) μάχες με τα διάφορα boss. Από την άλλη, ευτυχώς δεν φτάνει στο σημείο να σας εξοργίσει. Κάποιες φορές παιδεύει η μεγάλη απόσταση μεταξύ μερικών checkpoints, αλλά γενικότερα η δυσκολία είναι σωστή. Μόλις συνηθίσετε την νοοτροπία αλλά και τις διάφορες καλοσχεδιασμένες πίστες, πετσοκόβετε ρομπότ με στιλ και ακρίβεια. Με λίγα λόγια, το Cyber Shadow προσφέρει τιμιότατο gameplay τόσο στο platforming όσο και στην μάχη, με την μοντέρνα ματιά του στους old-school μηχανισμούς, και δεν σας αφήνει να βαρεθείτε.

Boss fight με ένα τεράστιο Probotector. YES!

Στον οπτικό τομέα συναντάμε πολύ ωραίο pixel art που θυμίζει εποχές NES. Βέβαια, εννοείται πως τα γραφικά και η ανάλυση είναι πολύ καλύτερα από ένα παλιό 8-bit παιχνίδι, με ωραία χρώματα, ενδιαφέροντα σχεδιασμό εχθρών, ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα και γενικότερα, οπτικά εφέ που δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στα παλιά παιχνίδια. Τα καλά γραφικά πλαισιώνονται από το πολύ δυνατό chiptune soundtrack του Enrique Martin, που συνεισφέρει εξαιρετικά στην σκοτεινή, φουτουριστική, industrial ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να γίνεται ζοφερό ή υπερβολικά σοβαρό, ακριβώς όπως και το υπόλοιπο παιχνίδι.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, πλέον κυκλοφορούν μπόλικα 2D retro-style παιχνίδια. Το Cyber Shadow ανήκει σε αυτά που ξεχωρίζουν από τον σωρό, καθώς είναι ένας τίτλος που θα τον ευχαριστηθείτε τόσο αν είστε λάτρεις του retro gaming, αλλά και αν ψάχνετε για ένα καλό indie game. Συνδυάζει πολύ καλά το σύγχρονο με το παλιό, δίνοντας μία γεμάτη, ισορροπημένη εμπειρία στο gameplay του. Δεν είναι το παιχνίδι που θα σας “τινάξει τα μυαλά στον αέρα”, όμως είναι ένα παιχνίδι που είναι λίγο απαιτητικό, θα σας κάνει να περάσετε καλά, να διασκεδάσετε και να νιώσετε λίγη από την μαγεία περασμένων εποχών του gaming.

Καλοσχεδιασμένα, ατμοσφαιρικά pixel art γραφικάΔυνατό chiptune soundtrackIσορροπημένη δυσκολίας και gameplay που δεν σε αφήνει να βαρεθείςΚαλοσχεδιασμένες πίστεςΜεγάλη απόσταση μεταξύ των checkpoints σε κάποια σημείαΊσως όχι για όλους, λόγω της retro φύσης τουΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PS4, Xbox One, Switch, PCΕΚΔΟΣΗ:Yacht Club Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα