Creaks review

11 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πανέμορφου Machinarium, η Amanita Design μας δίνει το Creaks, ένα παρόμοοιο και εξίσου καλαίσθητο puzzle adventure.

Ξεκινάτε στο ήσυχο δωμάτιό σας, μέχρι που το συχνό τρεμούλιασμα της λάμπας κάπου αρχίζει να σας ενοχλεί. Όταν σηκώνεστε για νιοστή φορά να τη βιδώσετε, ανακαλύπτετε ένα μυστικό πέρασμα που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχε. Εξοπλισμένος με εξυπνάδα και γενναιότητα κατεβαίνετε

στα άδυτα ενός κόσμου ιπτάμενων υπάρξεων και τεράτων που μετατρέπονται σε... έπιπλα. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από σύντομα cutscenes, όπου αινιγματικοί χαρακτήρες καταπιάνονται με ενέργειες που δεν είναι ξεκάθαρες μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχουν διάλογοι, ενώ η υπόθεση δεν είναι τόσο το επίκεντρο του παιχνιδιού όσο οι ίδιοι οι γρίφοι.

Στόχος σας είναι να μεταβείτε από το αρχικό σημείο της πίστας στο επόμενο, όπου διάφορα τερατάκια, όπως μηχανικοί σκύλοι και ιπτάμενες τσούχτρες, εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτό. Μετακινείστε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ανά όροφο με τα βελάκια, ενώ με το space μετακινείτε αντικείμενα που βρίσκονται στο δρόμο σας και γενικότερα αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον.

Προσοχή, αυτό εκεί δεν είναι κομοδίνο.

Οι γρίφοι ποικίλουν, ξεκινώντας από το απλό πρόβλημα του να περάσετε απέναντι πριν σας προλάβει ένα τέρας και φτάνοντας σε σημείο όπου έχετε να διαχειριστείτε διακόπτες, τέρατα, κενά στο έδαφος και πολλά άλλα μέσα σε μία και μόνο πίστα. Όλοι τους είναι λογικοί, ενώ αν δείτε ότι κάπου κουραστήκατε αρκεί να ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να δείτε ότι όλα βγάζουν νόημα. Μόλις μάθετε τον τρόπο που λύνεται ένα είδος γρίφου, όπως το να πατάτε σε ένα πλακίδιο ώστε να φωτίζεται κάποιο άλλο, τότε το παιχνίδι ανεβάζει δυσκολία και σας ζητά να χρησιμοποιήσετε τη νέα σας γνώση σε συνδυασμό με κάποιον άλλο γρίφο, όπως το να οδηγήσετε ένα τέρας στο συγκεκριμένο πλακίδιο ενώ εσείς κατεβάζετε έναν διακόπτη στην απέναντι πλευρά. Άλλες φορές πρέπει να στείλετε με κάποιον τρόπο ένα τέρας προς ένα άλλο, ώστε να τρέξετε μακριά τους ενώ αυτά είναι απασχολημένα μεταξύ τους. Η δυσκολία βρίσκεται στα επίπεδα που χρειάζεται ώστε ούτε να βαρεθείτε από την επανάληψη ούτε να τα παρατήσετε εκνευρισμένος. Στην περίπτωση που κάποιο τέρας σάς φτάσει, τότε σκοτώνεστε προσωρινά και επιστρέφετε στο τελευταίο checkpoint, το οποίο ενεργοποιείται αμέσως μετά από κάθε σημαντική κίνηση. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να επαναλάβετε κινήσεις ξανά και ξανά από το μηδέν, αλλά συνεχίζετε από το κατάλληλο σημείο, κι έτσι η εξέλιξη των επιπέδων γίνεται με ευχάριστο τρόπο χωρίς να κουράζει.

Τα όμορφα σχεδιασμένα γραφικά, με τον φωτισμό να προσθέτει σημαντικές λεπτομέρειες στην ατμόσφαιρα, είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με αυτά του Machinarium. Μέσω της αποτελεσματικής σκηνοθεσίας, ανακαλύπτετε σταδιακά νέες περιοχές που δεν θα πήγαινε το μυαλό σας ότι υπάρχουν. Η χρήση του φωτός για την αντιμετώπιση και την αποστροφή των τεράτων είναι όχι μόνο μια έξυπνη προσθήκη από πλευράς gameplay, αλλά και μια πινελιά που προσθέτει πόντους στον τομέα των γραφικών. Στα αρνητικά ίσως μπορεί να προστεθεί ο χαμηλός αριθμός των διαφορετικών τεράτων που συναντάτε, όμως η ποικιλία των γρίφων και η εφαρμογή των υπάρχων τεράτων σε αυτούς καλύπτει αυτό τη σημείο. Πέρα από τους γρίφους, κάθε τόσο ανακαλύπτετε και διαδραστικούς πίνακες που λειτουργούν σαν προαιρετική εναλλακτική δραστηριότητα στον κόσμο του Creaks. Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, με την μουσική επένδυση από τον Hidden Orchestra να ενισχύει την αίσθηση μυστηρίου στην ατμόσφαιρα, ακόμα κι αν πρόκειται για τερατάκια σε έναν πολύχρωμο κόσμο κάτω από το δωμάτιό σας. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά, με ήχους-κλειδιά να τονίζουν μια ενέργεια ή να μαρτυρούν ότι τα καταφέρατε.

Από τους πολύπλοκους γρίφους.

Απλό, διασκεδαστικό, εθιστικό και με διάρκεια κάτω των 10 ωρών, το Creaks είναι ένα ευχάριστο παραμυθένιο διάλειμμα που ακονίζει το μυαλό και κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα τέρατα για τη λύση των ποικίλων γρίφων είναι εξαιρετικός, ενώ το περιβάλλον είναι αρκετά μυστηριώδες και σκοτεινό ώστε να ανυπομονείτε για την επόμενη σκηνή. Ασχοληθείτε οπωσδήποτε αν σας άρεσε το Machinarium ή γενικά αν ψάχνετε για ένα παιχνίδι γρίφων.

Ποικιλία γρίφωνΣκηνοθεσίαΧρήσιμα checkpointsΧειραγώγηση των τεράτων στη λύση των γρίφωνΜικρή ποικιλία εχθρώνΑδύναμη ιστορίαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Amanita DesignΕΚΔΟΣΗ:Amanita Design

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0