Call of Duty: Infinite Warfare Review

Με την τεράστια επιτυχία που έχει γνωρίσει η σειρά Call of Duty, είναι φυσιολογικό να έχει φανατικούς οπαδούς αλλά και... ορκισμένους εχθρούς. Όμως αυτό που έγινε φέτος με το Call of Duty: Infinite Warfare δεν έχει προηγούμενο. Η επιμονή στη φουτουριστική θεματολογία, που πλέον κοντεύει να εξαντληθεί και η απόφαση της Activision

να βγάλει το remaster του Call of Duty 4 μόνο με τις ειδικές εκδόσεις του Call of Duty: Infinite Warfare, προκάλεσαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά των παικτών. Ας μην ξεχνάμε και την άμεση σύγκριση με το “φρέσκο” Battlefield 1. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το Infinite Warfare, το οποίο είναι εντελώς δυσανάλογο με την ποιότητα του παιχνιδιού.

Το Call of Duty: Infinite Warfare διαδραματίζεται στο μέλλον, ένα μέλλον ακόμα πιο μακρινό από αυτό των προηγούμενων CoD. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί δραματικά και η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Με τα χρόνια αυτή η κατάσταση οδήγησε στην δημιουργία δύο στρατοπέδων: τις δυνάμεις της Γης και τους πολεμοχαρείς αντάρτες του Settlement Defense Front (SDF) με βάση τον Άρη, που θέλουν να καταστρέψουν την Γη και να επιβάλουν τη δική τους δικτατορία στο ηλιακό σύστημα. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του Captain Reyes, ο οποίος, μετά από μία ξαφνική επίθεση του SDF, αναλαμβάνει να οδηγήσει ένα από τα λίγα εναπομείναντα πολεμικά διαστημόπλοια των δυνάμεων της Γης στην (άνιση) μάχη ενάντια στους εχθρούς. Αντίθετα με τα πρόσφατα CoD, η ιστορία του Infinite Warfare είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν απλά οι καλοί, στους οποίους ανήκετε, και οι αδίστακτοι κακοί, τους οποίους πολεμάτε. Είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική ιστορία με καλογραμμένους χαρακτήρες, κάτι ιδιαίτερα θετικό μετά τον αχταρμά του Black Ops 3. Αξίζει να σημειωθεί και η εκτενέστατη παρουσία γυναικών στο παιχνίδι.

Όπως σε κάθε CoD, έτσι και στο Infinite Warfare, ουσιαστικά προχωράτε και πυροβολάτε ότι κινείται. Αντιμετωπίζετε στρατιώτες αλλά και ρομπότ του SDF, με την εχθρική νοημοσύνη να κάνει καλά την δουλειά της. Στην διάθεσή σας υπάρχουν πολλά όπλα, τα οποία είναι φουτουριστικά περισσότερο στην εμφάνιση, παρά στη λειτουργία. Έχετε και διαφόρων ειδών χειροβομβίδες, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή που δημιουργεί ένα προσωρινό πεδίο έλλειψης βαρύτητας σηκώνοντας στον αέρα τους εχθρούς. Υπάρχουν επίσης διάφορα άλλα “εργαλεία”, όπως ασπίδα, μικρά τετράποδα ρομποτάκια που βρίσκουν εχθρούς και εκρήγνυνται πάνω τους και την ικανότητα να χακάρετε εχθρικά ρομπότ παίρνοντας τον έλεγχό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχετε και “περιφερειακές” βοήθειες, όπως ένα μεγάλο πολεμικό ρομπότ που σας συνοδεύει και ένα συμμαχικό σκάφος στο οποίο υποδεικνύετε στόχους και αυτό τους κάνει σουρωτήρι. Το πιστολίδι είναι αναμενόμενα καταιγιστικό και παρόμοιο με των προηγούμενων CoD. Ένα νέο, ενδιαφέρον είδος μάχης είναι το πιστολίδι σε μηδενική βαρύτητα, όπου τόσο εσείς όσο και οι εχθροί αιωρείστε στο διάστημα. Πρέπει να καλύπτεστε πίσω από διάφορα αιωρούμενα αντικείμενα και να έχετε πιο προσεκτική στόχευση.

Μία από τις αποστολές διαδραματίζεται πάνω σε έναν αστεροειδή πολύ κοντά στον ήλιο.

Πέρα από το κλασικό πιστολίδι, υπάρχουν και αποστολές στις οποίες ελέγχετε το μαχητικό σκάφος σας και εμπλέκεστε σε διαστημικές μάχες με άλλα εχθρικά σκάφη. Για άλλη μια φορά η δουλειά που έχει γίνει εκπλήσσει ευχάριστα. Ο χειρισμός του σκάφους είναι εξαιρετικός, ενώ όταν “κλειδώνετε” έναν στόχο τον ακολουθείτε αυτόματα αλλά η στόχευση είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι σας. Πέρα από εχθρικά μαχητικά, πολεμάτε και μεγαλύτερα διαστημόπλοια, τα οποία είναι πρακτικά ακίνητοι στόχοι, αλλά και φουλ οπλισμένα. Πρέπει να καταστρέφετε επιμέρους τομείς τους όπως τα αντιαεροπορικά κανόνια και τις μηχανές τους, για να τα βγάλετε από την μέση. Στη διάθεσή σας έχετε διάφορα ελαφριά και βαριά όπλα και πρέπει να κρίνετε τί χρειάζεται σε κάθε περίσταση. Οι μάχες αυτές λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που δεν είναι άδειες, αλλά γεμάτες με διαστημικά συντρίμια τα οποία πρέπει να αποφεύγετε. Και εδώ η δράση είναι καταιγιστική και άκρως κινηματογραφική. Καθώς προσπαθείτε να καταρρίψετε εχθρικά μαχητικά και ταυτόχρονα να αποφεύγετε πυρά από άλλους εχθρούς, ακούτε από το ηχείο του DualShock 4 ομιλίες από άλλους πιλότους της ομάδας σας. Οι διαστημικές μάχες είναι πολύ πιο συχνές και καλοφτιαγμένες από ότι περίμενα όταν ανακοινώθηκε το παιχνίδι. Μπράβο στην Infinity Ward που το τόλμησε.

Οι καινοτομίες του Infinite Warfare δεν σταματούν εδώ. Το campaign στο μεγαλύτερο μέρος του είναι μη γραμμικό, με την έννοια ότι πολλές αποστολές μπορείτε να τις παίζετε με όποια σειρά θέλετε. Υπάρχουν οι βασικές σεναριακές αποστολές, οι έφοδοι σε εχθρικά διαστημόπλοια για διάφορους σκοπούς και οι διαστημικές μάχες με το σκάφος. Όλα αυτά διαδραματίζονται κυρίως σε πλανήτες και αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος, όμως πολεμάτε και στην Γη. Ανάμεσα στις αποστολές κυκλοφορείτε ελεύθερα στο διαστημόπλοιό σας, το οποίο σφύζει από ζωή. Μηχανικοί φτιάχνουν διάφορα πράγματα, στρατιώτες εκπαιδεύονται και συζητάνε, προγραμματιστές γράφουν στους υπολογιστές, φορτωτές μεταφέρουν όπλα, αξιωματικοί επιβλέπουν στην γέφυρα. Στο γραφείο σας μπορείτε να τσεκάρετε πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ υπάρχει και μια ιεραρχική “πυραμίδα” με σημαντικά στελέχη του SDF, τα οποία συναντάτε και σκοτώνετε στις διάφορες αποστολές. Κατά την διάρκεια του campaign αποκτάτε και διάφορες αναβαθμίσεις για τον εξοπλισμό σας, ενώ πριν από κάθε αποστολή μπορείτε να επιλέγετε τα όπλα κλπ που θέλετε με βάση τις ανάγκες και τα γούστα σας (υπάρχει και έτοιμο προτεινόμενο loadout προς επιλογή αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα). Μετά την ολοκλήρωση του campaign ξεκλειδώνεται το πανδύσκολο specialist mode και στη συνέχεια το... μαζοχιστικό yolo mode όπου έχετε μόνο μία ζωή.

Ναι, είναι τόσο διασκεδαστικό όσο φαίνεται.

Στο multiplayer, το Infinite Warfare αναπόφευκτα από διαστημικό γίνεται απλά φουτουριστικό. Το multiplayer είναι κλασικό φουτουριστικό CoD και παρόμοιο με του Black Ops 3. Η δράση είναι γρήγορη, μπορείτε να πηδάτε ψηλά και να τρέχετε σε τοίχους χάρη στο jetpack σας και ο μέσος χρόνος ζωής σας συνήθως μετριέται σε... δευτερόλεπτα. Από τα νέα στοιχεία ξεχωρίζουν τα combat rigs, στολές με τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προσφέρονται για διαφορετικά στιλ παιχνιδιού, κάτι σαν τους specialists του Black Ops 3. Υπάρχει επίσης ένα ολόκληρο σύστημα ξεκλειδώματος όλο και πιο αναβαθμισμένων όπλων, πολλαπλές μισθοφορικές παρατάξεις που προσφέρουν διαφορετικές ανταμοιβές, αλλά και το γνωστό σύστημα με τα κιβώτια που περιέχουν διαφόρων ειδών τυχαία καλούδια όπως skins αλλά και πιο ουσιαστικά πράγματα. Καθώς παίζετε και όσο καλύτερα τα πάτε, ανεβαίνετε level και ξεκλειδώνετε βασικό εξοπλισμό όπως πάντα, ενώ παράλληλα αποκτάτε ότι χρειάζεται για να ξεκλειδώνετε νέες παραλλαγές όπλων και να αγοράζετε κιβώτια. Γενικώς, το multiplayer του Infinite Warfare, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο CoD, είναι σχεδιασμένο για να σας κρατάει συνεχώς απασχολημένους ξεκλειδώνοντας ένα σωρό πράγματα, με ένα σωρό τρόπους. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν microtransactions.

Τα modes ποικίλουν, από τα κλασικά όπως το team deathmatch και το domination, μέχρι και κάποιες νέες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το frontline. Το frontline ουσιαστικά είναι team deathmatch, αλλά με τους παίκτες να ξεκινάνε πάντα από τις άκρες του χάρτη γεγονός που σας αναγκάζει να σκέφτεστε πιο στρατηγικά. Κάτι άλλο που κάνει θετική εντύπωση είναι το άψογο matchmaking, με τα ματς να ξεκινάνε πολύ γρήγορα. Επειδή το multiplayer των CoD υποστηρίζει λίγους παίκτες σε κάθε μάχη, ακόμα και ένας παίκτης να λείπει από μια ομάδα είναι πρόβλημα γιατί δημιουργείται ανισορροπία, κάτι που συμβαίνει συχνά. Πέρα από το versus multiplayer, υπάρχει και το γνωστό zombies co-op για έως τέσσερις παίκτες. Αυτή τη φορά το zombies διαδραματίζεται σε ένα λούνα παρκ διαστημικής θεματολογίας στη δεκαετία του '80 και είναι ότι περιμένετε. Ποτέ δεν συμπάθησα το zombies mode και θεωρώ λάθος που το υιοθέτησε ακόμα και η Infinity Ward αντί να κρατήσει το τρομερό special ops co-op των Modern Warfare 2 και 3. Ειδικά εδώ το special ops θα ταίριαζε απόλυτα, αντίθετα με το zombies που κυριολεκτικά είναι εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι.

Οι διαστημικοί χάρτες φέρνουν έναν αέρα (διακοσμητικής) ανανέωσης στο multiplayer.

Αντίθετα με το Battlefield 1, είχα την ευκαιρία να παίξω το Infinite Warfare για review αποκλειστικά στο PS4 Pro. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να σας πληροφορήσω για τις οπτικές διαφορές με το απλό PS4. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι το παιχνίδι είναι άνετα το πιο όμορφο CoD μέχρι τώρα, με εξαιρετικά μοντέλα χαρακτήρων, πανέμορφα διαστημικά τοπία και λεπτομερέστατους εσωτερικούς χώρους. Ειδικά το τεράστιο “γκαράζ” του διαστημοπλοίου σας, το οποίο είναι γεμάτο παρκαρισμένα μαχητικά, στρατιώτες, μηχανήματα, ρομπότ κλπ, εκτείνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι (που λέει ο λόγος) και αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές που έχουμε δει σε παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Το frame rate είναι πάντα σταθερό στα 60fps και η ποιότητα εικόνας είναι εξαιρετική ειδικά στο Pro. Δεν λείπουν πάντως και οι κλασικές οπτικές αδυναμίες των CoD, όπως τα “φτωχά” εφέ, χαμηλής ανάλυσης υφές και τα μη καταστρέψιμα περιβάλλοντα. Τα ηχητικά εφέ κάνουν καλά την δουλειά τους, ενώ η μουσική περιορίζεται σε δευτερεύων ρόλο, χωρίς να μένει στο μυαλό κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι (κανείς δεν πρόκειται να φτάσει την απίστευτη μουσική επένδυση του Modern Warfare 2). Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και δίνουν ζωή στους καλογραμμένους χαρακτήρες, εκτός από τον αρχικακό, στο ρόλο του οποίου ο Kit Harington (Game of Thrones) απλά δεν πείθει.

Το Call of Duty: Infinite Warfare αποδεικνύεται πολύ καλύτερο από ότι πολλοί περίμεναν ή και ήλπιζαν λόγω μίσους για τη σειρά Call of Duty. Kατά κάποιο τρόπο θυμίζει τα πρώτα CoD, λόγω της καθαρόαιμης πολεμικής ιστορίας και του εξαιρετικού campaign του, το οποίο είναι όνειρο για τους φαν των διαστημικών παιχνιδιών. Η Infinity Ward μπορεί να μην είναι πια αυτή που ήταν, αλλά χάρη και σε κάποιες βαρβάτες μεταγραφές από τη Naughty Dog κατάφερε να δημιουργήσει μία κορυφαία single-player εμπειρία. Το δε multiplayer είναι για τους οπαδούς της σειράς – αν σας αρέσει η συνταγή των πρόσφατων CoD θα σας αρέσει και αυτό. Από την άλλη, αν έχετε παίξει το Black Ops 3 και δεν σας άρεσε, μην περιμένετε κάτι ουσιαστικά διαφορετικό. Τέλος, είναι προφανές ότι η φουτουριστική θεματολογία δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο, αφού με το διάστημα πλέον το θέμα... τερμάτισε. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πού και πότε θα διαδραματίζεται το Call of Duty του 2017. Στο μεταξύ, θα περάσετε πολύ ωραία με το Call of Duty: Infinite Warfare.

Εξαιρετικό campaign, ειδικά για τους φαν των διαστημικών παιχνιδιώνOld-school πολεμική ιστορία και ενδιαφέρων κόσμοςΟι διαστημικές μάχες με τα σκάφηMultiplayer γεμάτο πράγματα προς ξεκλείδωμα με εθιστικούς τρόπουςΕντυπωσιακές διαστημικές περιοχές και τοπίαΤο multiplayer μοιάζει υπερβολικά με του Black Ops 3Τα ζόμπι έχουν κουράσει και δεν ταιριάζουν με τo υπόλοιπο παιχνίδιΟ Kit Harington ως αρχικακός δεν πείθειΗ φουτουριστική θεματολογία δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review στο Pro), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Infinity WardΕΚΔΟΣΗ:ActivisionΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.callofduty.com/infinitewarfareHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/11/2016PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
call of duty, infinite, call of duty, infinite, game of thrones, naughty dog, xbox one, activision, battlefield, cod, front, black, ops, εμφάνιση, δραση, infinity, νέα, skins, team, versus, zombies, ps4, pro, σημαίνει, frame, συγκεκριμένο, game, dog, xbox, site, https, τελη κυκλοφοριας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, πλανητες, το θεμα, δουλεια, θεμα, μουσικη, ονειρο, τα νεα, χαρτες, ps4, versus, αξιζει, απλα, ασπιδα, ασυλο, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, διαστημα, δικη, εγινε, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εννοια, εμφάνιση, επιτυχια, ετοιμο, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ζομπι, ιδεες, ειδος, ηλιακο συστημα, υπολογιστες, μηχανες, ηχητικα, ηχειο, θετικο, θυμιζει, εκδοσεις, κλιμα, λαθος, λειτουργια, λειπει, λουνα παρκ, ματι, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, πεδιο, ποιοτητα, ρομποτ, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σκαφη, συνταγη, τοπια, φτανει, φορα, χερι, χρονος, activision, battlefield, black, cod, frame, front, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μια φορα, μοιαζει, naughty dog, dog, infinity, ops, παιχνιδι, player, πληροφοριες, pro, school, σημαίνει, site, skins, single, σωρο, team, zombies
Τυχαία Θέματα