Call of Duty: Black Ops 3 Review

Με την Infinity Ward να μην είναι πια αυτή που ήταν και τη Sledgehammer ακόμα... νέα στο κουρμπέτι, ο τίτλος του αφεντικού της σειράς Call of Duty ανήκει δικαιωματικά στη Treyarch. Κάθε νέο CoD της Treyarch είναι ακόμα καλύτερο και πιο πετυχημένο από το προηγούμενο και αυτή η παράδοση συνεχίζεται με το εξαιρετικό Call of Duty:

Black Ops 3.

To Black Ops 3 διαδραματίζεται και αυτό στο μέλλον, όμως σε ένα μέλλον διαφορετικό και πολύ πιο ζοφερό από αυτό του Advanced Warfare. Εν έτει 2065, η πολεμική τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ενός νέου είδους υπερστρατιώτη, με high-tech όπλα και βιοτεχνολογικές ικανότητες. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός μέλους μιας ομάδας τέτοιων υπερστρατιωτών black ops και εκτελείτε αποστολές της CIA. Όμως κυριολεκτικά τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Tα Black Ops πάντα ξεχώριζαν σεναριακά σε σχέση με τα άλλα CoD, και το Black Ops 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ιστορία του δεν είναι του τύπου “παγκόσμιος πόλεμος” αλλά επικεντρώνεται πολύ στους χαρακτήρες. Το παιχνίδι έχει ιδιαίτερα σκοτεινό ύφος και σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει περισσότερο ψυχολογικό θρίλερ παρά ταινία δράσης, περισσότερο... FEAR παρά CoD. Δυστυχώς, το σενάριο καταντάει υπερβολικά μπερδεμένο και κουραστικό, αν και εδώ που τα λέμε αν έχουμε τέτοια παράπονα ίσως τελικά να μην ξέρουμε τί θέλουμε, αφού η Treyarch τολμάει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ως συνήθως, η δράση λαμβάνει χώρα σε διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου, όπως η Ζυρίχη, το Κάιρο και η Σιγκαπούρη. Όπως πάντα στα CoD, πυροβολάτε ότι κινείται και προχωράτε παρακάτω. Στο παιχνίδι πολεμάτε όχι μόνο εχθρικούς στρατιώτες, αλλά και διαφόρων ειδών ρομπότ που απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Τα όπλα που χρησιμοποιείτε είναι φανταστικά και το πιστολίδι και ο γενικότερος χαμός που γίνεται είναι ότι περιμένουμε από ένα CoD. Πέρα από τα όπλα, στη διάθεσή σας έχετε και διάφορες ειδικές βιοτεχνολογικές ικανότητες, όπως πχ να γίνεστε αόρατοι ή να ελέγχετε εχθρικά turrets, οι οποίες διαρκούν για λίγα δευτερόλεπτα και θέλουν επίσης λίγο χρόνο για να ξαναγίνουν διαθέσιμες. Πριν από τις αποστολές καλείστε να επιλέξετε (αλλά και να αναβαθμίσετε) τόσο τα όπλα όσο και τις βιοτεχνολογικές ικανότητες που θέλετε, ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού σας και τις ανάγκες του επιπέδου. Το gameplay σφύζει από τέτοια στρατηγικά στοιχεία. Το Black Ops 3 παικτικά τα πάει περίφημα, αλλά το campaign έχει ορισμένες αδυναμίες που αφαιρούν πόντους, όπως οι αρκετές ανούσιες αποστολές (εκπαίδευση και παραισθήσεις) και κάποια -ευτυχώς όχι συχνά- προβλήματα στη νοημοσύνη εχθρών και συμμάχων.

To campaign έχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές και μάχες.

Η Treyarch έχει αποδείξει ότι ξέρει να φτιάχνει καλό multiplayer και με το Black Ops 3 ξεπερνάει τον εαυτό της για άλλη μία φορά. Τα νέα στοιχεία πολλά. Χάρη στη φουτουριστική τεχνολογία, το σύστημα κίνησης περιλαμβάνει τρεξίματα σε τοίχους, μεγάλα άλματα κτλ. Οι δε χαρακτήρες του multiplayer δεν είναι τυχαίοι αλλά συγκεκριμένοι. Επιλέγετε από διάφορους “specialists”, ο καθένας εκ των οποίων έχει ένα μοναδικό όπλο και μία μοναδική ικανότητα, όμως κάθε φορά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το όπλο ή μόνο την ικανότητά του. Άρα και εδώ καλείστε να κάνετε στρατηγικές επιλογές με βάση το στιλ παιχνιδιού σας. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης είναι αμέτρητες, με τους specialists, τα όπλα, ακόμα και τα εξαρτήματα των όπλων να εξατομικεύονται σε εντυπωσιακό βαθμό. Tα scorestreaks και το γνωστό σύστημα των 10 διαθέσιμων θέσεων εξοπλισμού και perks επιστρέφουν. Οι χάρτες και τα modes έχουν μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένων και των esports. Οι online μάχες είναι απολαυστικές και το matchmaking λειτουργεί άψογα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά χρήματα για να αγοράζετε CoD points και να αποκτάτε “σεντούκια” που προσφέρουν τυχαία διάφορα καλούδια, κυρίως διακοσμητικά. Η ουσία του παιχνιδιού δεν επηρεάζεται.

Το πιο σημαντικό ίσως θετικό του Black Ops 3 είναι η τεράστια ποσότητα περιεχομένου που προσφέρει. Το campaign παίζεται και σε συνεργασία με έως άλλους τρεις παίκτες και παρόλο που είναι ίδιο με το single-player, αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία με άλλα save κτλ. Με την ολοκλήρωση του campaign ξεκλειδώνετε το nightmares mode που αλλάζει την ιστορία και κάνει τους εχθρούς... ζόμπι σε κάθε επίπεδο. Φυσικά υπάρχει και το καθιερωμένο συνεργατικό zombies mode, το οποίο είναι πιο πλούσιο και πιο αυτόνομο από ποτέ. Γενικώς το παιχνίδι είναι γεμάτο με πράγματα να κάνετε και θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό.

Specialists εν δράσει στο multiplayer.

Η εποχή που τα Call of Duty οπτικά έμοιαζαν με παιχνίδια προηγούμενης γενιάς μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το Black Ops 3 είναι πανέμορφο, με λεπτομερέστατα μοντέλα χαρακτήρων και εχθρών (υπάρχουν ακόμα και γυναίκες εχθροί), καλοσχεδιασμένα και χαρακτηριστικά περιβάλλοντα, ωραία εφέ, εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα, αίμα και διαμελισμούς, και ρευστή δράση στα 60 fps. Το δε multiplayer επίσης έχει τα καλύτερα γραφικά στην ιστορία της σειράς. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κινείται και ο ήχος, με φανταστικά εφέ και μουσικά κομμάτια που μένουν στο μυαλό (τίποτα δεν φτάνει το επικό soundtrack του Modern Warfare 2 αλλά δεν πειράζει). Το καστ περιλαμβάνει γνωστούς ηθοποιούς τόσο στο campaign όσο και στο zombies. Όλες οι ερμηνείες είναι κορυφαίες, εκτός από του τύπου που παίζει τον πρωταγωνιστή και θυμίζει... ερασιτέχνη. Μιλώντας για ήχο, πρέπει να αναφερθεί και η διακοσμητική αλλά φανταστική χρήση του ηχείου του DualShock 4.

Με το Black Ops 3 η Treyarch αποδεικνύει ξανά γιατί είναι το κορυφαίο στούντιο της σειράς Call of Duty αυτή τη στιγμή. Το Black Ops 3 είναι το καλύτερο και πιο πλούσιο Call of Duty που έχει βγει εδώ και πολλά χρόνια. Αν είστε φαν είτε της σειράς, είτε του είδους γενικότερα, τσιμπάτε οπωσδήποτε.

Τρομερές φουτουριστικές μάχεςΕθιστικό multiplayer με βάθοςΣτρατηγικές επιλογές παντούΥπερφορτωμένο με περιεχόμενοΕξαιρετικά γραφικά και ήχος - μουσικήΗ χρήση του ηχείου του DualShock 4Μπερδεμένη και κουραστική ιστορίαΑρκετές ανούσιες αποστολέςΚάποια μικρά προβλήματα στη νοημοσύνη συμμάχων και εχθρώνΗ ερμηνεία του πρωταγωνιστή είναι για γέλιαΤο τέταρτο συνεχόμενο φουτουριστικό Call of DutyΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:TreyarchΕΚΔΟΣΗ:ActivisionΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.callofduty.com/blackops3HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/11/2015PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα