Brütal Legend PC Review

Η ταραχώδης ιστορία του Brütal Legend εμπεριέχει αλλαγή εκδότριας εταιρείας, επανασχεδιασμό του gameplay και κόψιμο πολλών ιδεών, γράψιμο νέων ρόλων για τον Jack Black και ορισμένους θρύλους του rock και του metal, αγορά αδειών για μερικά κλασικά μουσικά κομμάτια, και… εμπορική αποτυχία. Α και ένα ξερό “όχι” σε πιθανό sequel από την ΕΑ, που ήταν πλέον

η εκδότρια που ανέλαβε το παιχνίδι. Όλοι πίστευαν πως το Brutal Legend μετά την κυκλοφορία του στις κονσόλες το 2009, ήταν ένα ξεχασμένο project. Όπως και το rock, όμως, το Brütal Legend αποδεικνύει πως δεν έχει ξεχαστεί και πως ήρθε για να μείνει. Από το πουθενά η Double Fine φέρνει το παιχνίδι στο PC, καλύτερο από ποτέ.

Στο Brütal Legend πρωταγωνιστεί ο καλύτερος roadie του κόσμου, ο Eddie Riggs. Ο συμπαθής Eddie, στον οποίο δανείζει την φωνή του ο Jack Black, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει άλλους να φαίνονται ωραίοι, να δουλεύει μέσα στις σκιές, να έχει μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση σε κάθε πρόβλημα χωρίς να γίνεται ποτέ αντιληπτός. Όμως όλα αλλάζουν όταν μπλέκεται σε ένα ατύχημα και χάρη σε ένα ενθύμιο από τον πατέρα του μεταφέρεται στο παρελθόν. Το πραγματικό παρελθόν. Εκεί που οι Τιτάνες του Metal έδωσαν τη φωτιά στους ανθρώπους και μοιράστηκαν μαζί τους τη δόξα και τα μυστικά της δυνατής και μεγαλοπρεπούς μουσικής τους. Ο Eddie μπλέκεται σε έναν αγώνα για ελευθερία, σε μία επανάσταση που θα λυτρώσει τον κόσμο από τους δαίμονες δυνάστες του, ενώ γνωρίζει και τον έρωτα. Και όλα αυτά τα κάνει με μία κιθάρα που βγάζει κεραυνούς, υπό τους ήχους ενός εκπληκτικού soundtrack.

Το gameplay του Brütal Legend είναι ένας πολύ όμορφος συνδυασμός hack’n'slash σε ανοιχτό κόσμο και ενός απλού μοντέλου RTS. Έχετε στην διάθεσή σας έναν αρκετά μεγάλο χάρτη (όχι τεράστιο όμως) σχεδιασμένο με μεράκι, γεμάτο μνημεία και μυστικά. Σε κάθε γωνία βρίσκετε μία αναφορά στο rock και το metal και πραγματικά όπου και να κοιτάξετε βλέπετε εξώφυλλα δίσκων. Τον φανταστικό και γεμάτο χρώματα χάρτη μπορείτε να τον διασχίσετε με τα πόδια ή με το πανίσχυρο αυτοκίνητο σας, το Deuce, το οποίο μπορείτε να καλέσετε σχεδόν οπουδήποτε. Δυστυχώς το Deuce δεν έχει και τον καλύτερο χειρισμό και μερικές φορές που θέλετε να κάνετε γρήγορες μανούβρες νιώθετε πως οδηγείτε τρένο. Όσο προχωράτε την ιστορία ξεκλειδώνονται δευτερεύουσες αποστολές, διάσπαρτες στον χάρτη. Είναι διασκεδαστικές αλλά γίνονται γρήγορα επαναλαμβανόμενες. Συμμετέχετε σε αγώνες ταχύτητας, στήνετε ενέδρες, μέχρι και τον κουβαλητή μπύρας κάνετε από το Ιερό Μπυρόδεντρο ως την παραλία! Όλος ο κόσμος του παιχνιδιού είναι γεμάτος με collectibles που αξίζει να ψάξετε, καθώς μερικά βελτιώνουν την απόδοση του Eddie στις μάχες και άλλα προσθέτουν τραγούδια στην playlist.

Ήθελα να ήξερα που τα σκέφτηκαν όλα αυτά τα τοπία εκεί στην DF.

Ο χειρισμός στις μάχες είναι απλός και θα τον μάθετε μέσα σε πέντε λεπτά. Έχετε το πιστό σας τσεκούρι για φιλική συναναστροφή με τους εχθρούς και την ηλεκτρική κιθάρα σας για να τους μυήσετε στη μαγεία του metal, κεραυνοβολώντας τους από τον ουρανό. Η κιθάρα, με το όνομα Κλημεντίνη, έχει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι, και πως θα μπορούσε να μην έχει άλλωστε, αφού είναι το σύμβολο του rock και του metal. Την χρησιμοποιείτε στη μάχη, για να καλέσετε ενισχύσεις στο RTS μέρος, για να καλέσετε το Deuce, ακόμα και για να κατεβάσετε στα κεφάλια των εχθρών σας ένα τεράστιο φλεγόμενο Zeppelin. Υπάρχει ένα μικρο και εύκολο mini-game για να εκτελέσετε κάθε κάλεσμα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ο Eddie είναι τελείως εκτεθειμένος κατά τη διάρκειά του.

Στον κόσμο του παιχνιδιού θα βρείτε επίσης μερικά motor forge. Αυτά τα αρχαία κτίρια πρέπει να τα ξεθάψετε με την βοήθεια της κιθάρας σας. Αφού μπείτε μέσα με το Deuce, σας υποδέχεται ο Φύλακας του metal που τον ερμηνεύει o πασίγνωστος Ozzy Osborne. Στα motor forge μπορείτε να βελτιώνετε την απόδοση και την θωράκιση του Deuce, καθώς, να αλλάζετε την εμφάνιση του Eddie και να ενισχύετε τα όπλα του. Μαζεύοντας collectibles και ολοκληρώνοντας αποστολές, κεντρικές ή δευτερεύουσες, κερδίζετε πόντους που μπορείτε να ξοδέψετε στις διάφορες διαθέσιμες βελτιώσεις.

Μεγαλειώδης σκηνή.

Η ιστορία συνολικά είναι σύντομη και εξελίσσεται ταχύτατα. Οι καλογραμμένοι διάλογοι είναι γεμάτοι χιούμορ και οι ερμηνείες είναι πολύ καλές – μερικές φορές είναι τόσο γραφικές, σαν να βγήκαν από το πιο τυπικό βιβλίο φαντασίας. Ακριβώς όπως ταιριάζει σε ένα παιχνίδι που θέλει να δείξει το metal, όχι ως κάτι σκοτεινό ή μακάβριο, αλλά ως κάτι μεγάλο και θορυβώδες, με τους λάτρεις που αρνούνται να σταματήσουν να είναι παιδιά στη ψυχή. Την παράσταση στις ερμηνείες κλέβουν ορισμένοι ζωντανοί θρύλοι της μουσικής. Ο Lemmy Killmister, o Rob Halford, η Lita Ford και άλλοι, κάνουν εξαιρετική δουλειά ενσαρκώνοντας ταιριαστούς ρόλους, αλλά θα ήθελα να τους βλέπαμε και ακούγαμε περισσότερο. Ευτυχώς ο Tim Carry, ο ηθοποιός που παίζει τον κακό, καλύπτει το κενό αυτό με το παραπάνω. Εξάλλου, είναι φανερό πως κόπηκε πολύ υλικό από το παιχνίδι, καθώς η ιστορία λήγει κάπως απότομα (αλλά όχι άσχημα), ενώ υπάρχουν αχρησιμοποίητες παρατάξεις και ανεξερεύνητες περιοχές.

Στην πορεία της ιστορίας παίζετε και stage battles. Τεράστιες σκηνές στήνονται στις άκρες τεράστιων περιοχών και εσείς πρέπει να καταστρέψετε την αντίπαλη σκηνή και να προστατέψετε την δική σας. Σε αυτές τις μάχες το παιχνίδι δεν χάνει τον action χαρακτήρα του, αλλά εισάγει νέους μηχανισμούς. Πρέπει να κατακτήσετε πηγές οπαδών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σκηνή σας, επιτρέποντάς σας να καλέσετε επιπλέον μονάδες για να σας βοηθήσουν στη μάχη. Όσο βελτιώνετε την σκηνή, ξεκλειδώνονται ισχυρότερες μονάδες. Ο Eddie μπορεί να πάρει κανονικά μέρος στην κλωτσοπατινάδα των τεράστιων αυτών μαχών ή να βοηθήσει την κατάσταση με τα πανίσχυρα όπλα του Deuce. Αν θέλετε να ασχοληθείτε μόνο με την καθοδήγηση των μονάδων σας, μπορείτε να το κάνετε από ψηλά, κάτι που δικαιολογεί όμορφα το παιχνίδι. Όταν το Brütal Legend κυκλοφόρησε στις κονσόλες, πολλοί γκρίνιαξαν γι αυτές τις αποστολές στρατηγικής, αλλά στο PC, χάρη στο μεγαλύτερο FOV, ταιριάζουν μια χαρά. Αν κάποιος παλιός έχει παίξει Sacrifice (παίζει να είμαι ο μόνος…) θα νιώσει σαν το σπίτι του. Οι μηχανισμοί στρατηγικής είναι πραγματικά πολύ απλοί και προσθέτουν μία φρεσκάδα στο παιχνίδι. Η πρόκληση δεν είναι υψηλή, αν και μερικές από τις μονάδες των αντίπαλων παρατάξεων είναι εξωφρενικές, μέχρι να καλέσετε ένα τεράστιο τέρας που φτύνει φωτιές για να σας βοηθήσει φυσικά.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει και το multiplayer μέρος του τίτλου. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μάχες με την AI, να καλέσετε φίλους σας ή να μπείτε κατευθείαν στο ψητό με το online ενάντια σε άλλους παίκτες. Οι μάχες είναι οι γνωστές stage battles, με ασύμμετρους μεγάλους χάρτες που επιτρέπουν περισσότερη χρήση τακτικής από ότι στο campaign. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις παρατάξεις, με την κάθε μία να έχει ξεχωριστές μονάδες που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στην στρατηγική που μπορείτε να ακολουθήσετε. Οι χάρτες είναι αρκετοί και μερικές φορές ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Για παράδειγμα, σε έναν υπάρχουν δύο πελώριοι τιτάνες που σφυροκοπούν τον χάρτη όσο εσείς μάχεστε για τη νίκη. Έχει ήδη σχηματιστεί μία μικρή τακτική κοινότητα η οποία είναι αρκετά ανταγωνιστική. Πρέπει να εξασκηθείτε αρκετά αν θέλετε να δείτε το όνομα σας στις πρώτες θέσεις των leaderboards.

Στον αφιλόξενο τόπο των Drowning Doom (κυρίως επειδή ακούνε doom metal, μπλιαχ).

Έχοντας παρακολουθήσει το PC port του Brütal Legend από την beta του, έχω να πω πως μία ομάδα πέντε ατόμων το πολύ, βάζει τα γυαλιά σε εταιρείες με τεράστια budget που δεν μπορούν να βάλουν antialiasing της προκοπής σε ένα απλό shooter. Καλύτερα textures, ρυθμιζόμενα FOV και draw distance, ξεκλείδωμα των 60 καρέ, πολλαπλές επιλογές για AA και anisotropic filtering ακόμα και SSAO. Μερικές επιλογές μάλιστα προστέθηκαν αφού ζητήθηκαν από τους χρήστες, όπως το FOV. Αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση της Double Fine, αφού παρακολουθούσε συνεχώς τα forum του Steam και ανταποκρινόταν σε κάθε είδους feedback με καθημερινά patches. Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναο η καλύτερη έκδοσή του. Η εξομοίωση των 60 καρέ προκαλεί ακόμα μερικά μικροπροβλήματα, αλλά με ένα απλά καλό PC δεν έχετε κανένα θέμα. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι πραγματικά εντυπωσιακό από τον τεχνικό τομέα, είναι τα υπέροχα skybox, ίσως τα καλύτερα που έχω δει, και ο κύκλος ημέρας/ νύχτας που λούζει με χρώμα τον κόσμο του παιχνιδιού.

Για τον ήχο τι να πει κανείς; Judas Priest, Black Sabbath, Motörhead, Scorpions, Megadeth, Savatage, Lita Ford, Mötley Crüe, Slayer, Anthrax και η λίστα δεν έχει τελειωμό, με μπάντες από power, thrash, death metal και φυσικά πολύ rock. Την περισσότερη ώρα δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στα υπόλοιπα ηχητικά εφέ, αφού κάθε κεντρική αποστολή έχει ένα προσεκτικά διαλεγμένο κομμάτι να παίζει στη διαπασών. Κάθε μονάδα έχει τη δική της φωνή, με ποικιλία από ατάκες, ενώ τα σχόλια του Eddie σε ότι συμβαίνει γύρω του είναι ξεκαρδιστικά.

Το ενισχυμένο draw distance στο PC είναι κουκλί.

Αν και το multiplayer είναι ενδιαφέρον, η ψυχή του Brütal Legend είναι χωρίς αμφιβολία το campaign. Πέρασα 20 διασκεδαστικότατες ώρες χτενίζοντας τον χάρτη και κάνοντας κάθε αποστολή. H χαμηλή τιμή του το καθιστά εξαιρετική αγορά αν θέλετε έναν διαφορετικό τίτλο δράσης, γεμάτο φρέσκες ιδέες και πράγματα να κάνετε. Λείπουν τέτοια παιχνίδια από το PC και αξίζει την προσοχή σας.

+ Το καλύτερο licensed soundtrack που έγινε ποτέ
+ Διασκεδαστικότατη ιστορία
+ Πανέμορφος κόσμος, μνημείο στην ιστορία του rock
+ Έξυπνο gameplay με καλή ποικιλία
+ Θρύλοι του rock και metal δανείζουν τις φωνές τους
+ Πολύ καλό PC port

- Λίγες βασικές αποστολές και επαναλαμβανόμενες δευτερεύουσες
- Μέτριος χειρισμός του Deuce

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Double Fine
Έκδοση: Double Fine
Διάθεση: Steam
Είδος: Action, RTS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.doublefine.com/brutallegend/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 26/2/2013
PEGI: -

Game20.gr

Keywords
legend, legend, jack black, judas priest, black sabbath, jack, black, rock, sequel, project, double, λύση, rts, zeppelin, μικρο, motor, ozzy, osborne, εμφάνιση, lemmy, ford, tim, stage, online, doom, budget, draw, forum, steam, judas, priest, scorpions, slayer, power, site, http, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αυτοκινητο, γωνια, δουλεια, εμπορικη, ηθοποιος, θεμα, κιθαρα, μνημειο, παιχνιδια, τραγουδια, χαρτες, χρωματα, ωρα, ford, game, judas priest, ozzy, rts, scorpions, slayer, αγορα, αγωνες, αξιζει, απλα, αρχαια, ατυχημα, βιβλιο, βοηθεια, βρειτε, γινεται, γινονται, γυαλια, δαιμονες, δυστυχως, δειτε, δικη, δοξα, εγινε, εδινα, εφε, ευκολο, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, εξυπνο, ζωη, ιδεες, ηχητικα, θρυλοι, ηχο, κινηση, κυκλος, κοψιμο, κτιρια, λύση, μαγεια, μικρο, μνημεια, μπορειτε, μυστικα, νικη, ομαδα, ονομα, παιδια, ψυχη, ρολο, σκηνες, σπιτι, σχολια, τιμη, τιτανες, τοπια, τρενο, υψηλη, φαινονται, φυσικα, φωνη, χιουμορ, χρωμα, χαρα, ψητο, ομορφα, ωρες, budget, black sabbath, black, sequel, http, double, doom, draw, forum, jack, ιδιαιτερα, project, jack black, judas, κομματι, lemmy, μεινει, mini, osborne, παιχνιδι, πηγες, player, ποδια, power, priest, rock, site, σκηνη, single, steam, stage, tim, online, θεσεις, υλικο, motor, zeppelin
Τυχαία Θέματα