Blackwood Crossing Review

Λένε πως τα παραμύθια δεν είναι απλά ευχάριστες ιστοριούλες για παιδιά, αλλά αληθινά μαθήματα ζωής γύρω από τον φόβο, την απώλεια, την κακία και άλλες ανθρώπινες αδυναμίες. Η βρετανική PaperSeven μας φέρνει το Blackwood Crossing, μια σύντομη διαδραστική ιστορία, που καταπιάνεται με το θέμα της απώλειας κοντινών μας προσώπων και το αδελφικό δέσιμο, και μας ζητάει να ζήσουμε το παραμύθι.

Η ιστορία ξεκινάει σε ένα μαγικό τρένο, μέσα στο οποίο ξεφυτρώνει σχεδόν ένα ολόκληρο δάσος, που κινείται χωρίς οδηγό. Η έφηβη Scarlett αναγκάζεται να ψάχνει τον μικρότερο αδερφό της, Finn, κάθε λίγο και

λιγάκι μέσα στο τρένο, καθώς ο μικρός έχει όρεξη για παιχνίδια και σκανδαλιές. Όμως, το ταξίδι αυτό κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως το ότι όλοι οι επιβάτες κρύβουν τα πρόσωπά τους πίσω από μυστηριώδεις μάσκες ή το ότι σκάλες σας οδηγούν έξω από το κινούμενο τρένο. Η συνέχεια εξελίσσεται με τρόπο που θυμίζει όνειρο και εφιάλτη μαζί, μπερδεύοντάς σας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Η αφήγηση ακολουθεί μια πολύ καλή σειρά κατά το πρώτο μισό, όμως κάπου στο δεύτερο μισό τα πράγματα... μπερδεύονται, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα μέρος της πρωτύτερης μαγείας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια ιστορία που αξίζει να ξαναπαίξετε μετά το τέλος του πρώτου playthrough, καθώς τη δεύτερη φορά συμπληρώνετε όλα τα κενά της ιστορίας.

Ο χειρισμός είναι πρώτου προσώπου, με το κουμπί για την αντίστοιχη ενέργεια (search, interact κλπ) να εμφανίζεται στην οθόνη όταν έχετε πλησιάσει αρκετά το κάθε hotspot. Η εξέλιξη γίνεται μέσα από checkpoints, με ένα -και μοναδικό- save στην διάθεσή σας. Σε κάθε διάλογο μπορείτε να διαλέξετε τον τρόπο με τον οποίο απαντάει η Scarlett (σαρκαστικό, ευγενικό ή μοχθηρό), όμως οι επιλογές σας δεν επηρεάζουν την ιστορία με κανένα τρόπο. Οι λιγοστοί γρίφοι περιορίζονται στο να μιλάτε με άλλους χαρακτήρες στη σωστή σειρά, να συλλέγετε αντικείμενα που τα συνδυάζετε με το περιβάλλον (όπως να ξεκλειδώσετε μια πόρτα) και να σέρνετε προς το φως μια μαύρη ομίχλη που κάθε τόσο σας κλείνει τον δρόμο. Όλα γίνονται με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη. Κάτι που δίνει ποικιλία είναι κάποιες υπερδυνάμεις που αποκτάτε, τις οποίες χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού.

Ακολουθώντας τον κούνελο.

Τα γραφικά είναι όμορφα και πολύχρωμα, με τους κεντρικούς ήρωες να ξεχωρίζουν. Επισκέπτεστε γαλήνιες τοποθεσίες, όπως ένα νησί με έντονα πράσινα δέντρα, γρασίδι και τρεχούμενο νερό, αλλά και σκοτεινές σπηλιές, όπου η απουσία ρύθμισης της φωτεινότητας σας δυσκολεύει στο να βρείτε τον δρόμο. Το μέρος του παιχνιδιού μέσα στο τρένο έχει αρκετό ενδιαφέρον, όμως η κίνηση του τρένου σε συνδυασμό με το αργό βάδισμα της Scarlett είναι πιθανό σας ζαλίσει ή να κουράσει τα μάτια σας. Στα αρνητικά των γραφικών συμπεριλαμβάνεται η πτώση του frame rate (PS4), τόσο στο τρένο όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπως και τα διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων loading screens κάθε φορά που γίνεται κάτι σημαντικό στην ιστορία. Ο ήχος είναι εξίσου γαλήνιος και ήπιος, με τη μελαγχολική μουσική να ταιριάζει απόλυτα με το θέμα της ιστορίας και τα περιβάλλοντα. Το voice acting κυμαίνεται στα αναμενόμενα επίπεδα, με τη Scarlett να έχει τον κατάλληλο τόνο της μεγαλύτερης και προστατευτικής αδερφής και τον Finn να ακούγεται τόσο παιδί όσο χρειάζεται.

Με διάρκεια που δεν υπερβαίνει τις τρεις ώρες, το Blackwood Crossing είναι μια ιστορία δύο αδερφών που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, ένα ταξίδι αναμνήσεων και μια υπενθύμιση για το πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε. Λόγω της θεματολογίας του, δεν απευθύνεται σε όλους και δεν είναι τίτλος με τον οποίο μπορείτε να ασχοληθείτε για να “σας φτιάξει τη διάθεση” αν νιώθετε ήδη άσχημα για κάτι, όσο χαριτωμένο κι αν δείχνει αρχικά. Παρά τις ιδιαιτερότητές του, πρόκειται για ένα συγκινητικό παραμύθι που δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

Συγκινητική ιστορίαΠολύχρωμες τοποθεσίεςΙκανοποιητικό voice actingΑξιομνημόνευτο παραμύθιΠολύ σύντομοΣχεδόν καθόλου γρίφοιΠτώσεις του frame rateΖαλιστική κίνησηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:PaperSevenΕΚΔΟΣΗ:Vision GamesΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.blackwoodcrossing.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/4/2017PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα