Bioshock Infinite Review

To Bioshock βγήκε το 2007 και ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια-σταθμούς της τωρινής γενιάς συστημάτων. Αν και παικτικά δεν ήταν κάτι το επαναστατικό, ξεχώρισε χάρη στον μοναδικό συνδυασμό gameplay, ιστορίας και ατμόσφαιρας που προσέφερε. Τώρα, εν έτει 2013, αυτός ο κύκλος του gaming, κλείνει όπως άρχισε – με ένα νέο Bioshock να αφήνει εποχή, ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Το Bioshock Infinite είναι ο πραγματικός διάδοχος του Bioshock και αποτελεί ορόσημο στο είδος των FPS, ουσιαστικά

κάνοντας ότι και ο προκάτοχός του.

Κάθε βασικός τομέας του Bioshock Infinite ξεχειλίζει από ποιότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια, με πρώτη και καλύτερη την ιστορία. Τυπικά το παιχνίδι δεν είναι συνέχεια, αλλά prequel του πρώτου Bioshock, καθώς διαδραματίζεται το 1912. Σεναριακά, οι δύο τίτλοι συνδέονται ελάχιστα. Στο Bioshock Infinite αναλαμβάνετε το ρόλο του Booker DeWitt, ενός τύπου με βρώμικο παρελθόν και προβληματικό παρόν. Εξαιτίας της μανίας του με τον τζόγο, ο Booker χρωστάει στους λάθος ανθρώπους, και για να αποπληρώσει το χρέος του, αναλαμβάνει να απαγάγει και να τους φέρει ένα κορίτσι που θέλουν. Η “αποστολή” αυτή τον οδηγεί στην Columbia, μια απίστευτη πόλη που... αιωρείται στον ουρανό και δημιουργήθηκε ως ιπτάμενος παράδεισος και σύμβολο των αμερικάνικων ιδανικών. Εκεί συναντά τo κορίτσι, την Elizabeth, φυλακισμένη στην Columbia από μικρό παιδί. Μαζί της προσπαθεί να ξεφύγει από την εφιαλτική πραγματικότητα της Columbia, ανακαλύπτοντας στην πορεία τα σκοτεινά μυστικά της πόλης. Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή, αλλά, όπως και στο πρώτο Bioshock, κρύβει πολλές, σοκαριστικές ανατροπές. Παίζει με το μυαλό σας. Μην περιμένετε να καταλάβετε τα πάντα με την πρώτη. Πολλά πράγματα, και κυρίως το τέλος του παιχνιδιού, χρειάζονται... μελέτη. Αλλά θα τα απολαύσετε δεόντως.

Το Bioshock Infinite είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια, στα οποία ο κόσμος κλέβει την παράσταση. Αν θεωρείτε την Rapture ιδιοφυή ιδέα της Irrational, που να δείτε την Columbia. Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι μια ολόκληρη πόλη αιωρείται στον ουρανό, είναι εξωφρενικό (το πώς εξηγείται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού). Βλέπετε κτίρια να πετάνε με έλικες και μπαλόνια ζεστού αέρα στο κάτω μέρος τους. Πέρα από αυτό, η Columbia δεν είναι μια κατεστραμμένη, εγκαταλελειμμένη πόλη, αλλά σφύζει από ζωή. Ο σχεδιασμός της συνδυάζει αριστοτεχνικά την φαντασία με την αμερικάνικη πραγματικότητα και κουλτούρα εκείνης της εποχής στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχιτεκτονική κτιρίων, ενδυμασίες κατοίκων κλπ είναι βγαλμένες από τότε, αλλά πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά πιο εξελιγμένες από ότι θα περίμενε κανείς. Επιπλέον, η Columbia δεν είναι απλά το σεναριακό υπόβαθρο, αλλά έχει την δική της ιστορία. Η καθημερινότητα της πόλης διαταράσσεται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του καθεστώτος που την κυβερνά, και μίας επαναστατικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία σύγκρουση ιδεών, η οποία επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η σωστή χρήση των όπλων και των Vigors είναι το κλειδί για την επικράτηση στις μάχες.

Μαζί με την Elizabeth, επισκέπτεστε διάφορες (αρκετά ξεχωριστές) περιοχές της Columbia, εξερευνείτε και πυροβολάτε ότι κινείται. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε τόσο τις δυνάμεις του καθεστώτος, που προσπαθούν να σας σκοτώσουν και να πάρουν πίσω το κορίτσι, όσο και τους επαναστάτες, που έχουν τα δικά τους σκοτεινά κίνητρα. Στη διάθεσή σας έχετε μια μεγάλη ποικιλία συμβατικών όπλων (πιστόλια, αυτόματα, τουφέκια, καραμπίνες, ρουκέτες κλπ), αλλά και διάφορες υπερφυσικές δυνάμεις. Αυτές είναι τα λεγόμενα Vigors (ότι τα Plasmids στο πρώτο Bioshock), τα οποία αποκτάτε καθώς προχωράτε το παιχνίδι. Μιλάμε για τρελές δυνάμεις, όπως πχ να βάζετε φωτιά στους εχθρούς, να τους στέλνετε κοράκια, να τους ηλεκτρίζετε, ακόμα και να τους κάνετε να συμμαχούν μαζί σας (ένας εχθρός τη φορά) και μετά να αυτοκτονούν. Το θέμα είναι ότι για να τα χρησιμοποιείτε, χρειάζεστε... αλάτι. Φανταστείτε το σαν τον κλασικό μετρητή μαγείας σε διάφορα παιχνίδια. Εφόσον έχετε αλάτι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα Vigors. Το μόνο αρνητικό εδώ, είναι ότι το παιχνίδι σχεδόν με το που ξεκινάει, σπεύδει να σας εφοδιάσει με Vigors, ενώ δεν εξηγεί ξεκάθαρα πώς δημιουργήθηκαν. Στο Bioshock η όλη διαδικασία είχε καλύτερο “ρυθμό”.

Για να επιβιώσετε στις μάχες του Bioshock Infinite, πρέπει να χρησιμοποιείτε και να συνδυάζετε έξυπνα τα όπλα και τα Vigors σας. Μπορείτε να κουβαλάτε δύο όπλα, ενώ όλα τα Vigors που αποκτάτε είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο σχετικό μενού. Κάθε όπλο και κάθε Vigor ενδείκνυται για διαφορετικές καταστάσεις, αν και ο βασικός παράγοντας επιλογής τους είναι το στιλ παιχνιδιού και οι προτιμήσεις σας, ειδικά όσον αφορά τις υπερφυσικές δυνάμεις. Αν έχετε παίξει τα προηγούμενα Bioshock, πάνω κάτω ξέρετε τί σας περιμένει. Οι εχθροί που αντιμετωπίζετε επίσης ποικίλουν, από απλούς στρατιώτες, μέχρι... μηχανοκίνητα αγάλματα του George Washington. Ο εχθρός τύπου Big Daddy εδώ είναι ο Handyman, ένα μεγάλο “ρομποτοειδές” με κεφάλι ανθρώπου, που σας επιτίθεται ανελέητα με τα τεράστια χέρια του και σας κάνει τη ζωή αρκετά δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντάτε τρεις-τέσσερις Handyman. Γενικώς, κάθε είδος εχθρού, είτε μιλάμε για ανθρώπους, είτε για ρομπότ, αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Οι μάχες του Bioshock Infinite είναι απολαυστικές, γιατί εμπεριέχουν στρατηγική. Ξεχάστε τα άμυαλα, γραμμικά FPS που έχουμε χιλιοπαίξει τα τελευταία χρόνια. Ξεχάστε την αυτόματη αναπλήρωση υγείας. Εδώ πρέπει να κάνετε συνεχώς στρατηγικές επιλογές και να κινείστε συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον γάντζο που έχετε. Ευτυχώς, η ΑΙ των εχθρών κάνει τη δουλειά της σωστά, αν και συνάντησα μία-δύο προβληματικές περιπτώσεις. Η δε στρατηγική εκτείνεται και εκτός μάχης, στον ανεφοδιασμό και τις αναβαθμίσεις. Η Columbia είναι γεμάτη αυτόματες μηχανές που πουλάνε όπλα και πυρομαχικά, και αναβαθμίσεις για τα όπλα και τα Vigors. Έτσι, καλείστε να αποφασίσετε τί θα αγοράσετε με τα διαθέσιμα χρήματά σας. Επίσης, βρίσκετε διάσπαρτο εξοπλισμό που σας δίνει ικανότητες που θυμίζουν RPG, πχ τα critical hits να προκαλούν 50% μεγαλύτερη ζημιά στους εχθρούς. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε μόνο τέσσερις τέτοιες ικανότητες, οπότε και πάλι πρέπει να επιλέγετε με βάση το τί σας βολεύει. Διάσπαρτα βρίσκετε και διάφορα μείγματα που αυξάνουν την υγεία, την ασπίδα ή την ποσότητα αλατιού που μπορείτε να έχετε. Κάθε φορά που βρίσκετε ένα τέτοιο μείγμα, εσείς αποφασίζετε ποια μπάρα από αυτές τις τρεις θέλετε να μεγαλώσετε.

Θα την ερωτευθείτε.

Η Elizabeth είναι επίσης βασικό στοιχείο του Bioshock Infinite, καθώς αποτελεί το κέντρο της ιστορίας και σας συνοδεύει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μαζί της ζείτε αυτή την περιπέτεια. Μάλιστα, όχι μόνο δεν χρειάζεται να της κάνετε baby-sitting, αφού δεν πεθαίνει (ξέρει να αποφεύγει τον κίνδυνο), αλλά σας βοηθάει και στις μάχες. Σας πετάει πυρομαχικά και αλάτια όταν έχετε ξεμείνει, ενώ με τη μοναδική ικανότητα που έχει να επικοινωνεί με άλλες διαστάσεις του χωροχρόνου, μπορεί να εμφανίζει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες πράγματα όπως όπλα, medkits, ακόμα και ρομπότ που επιτίθενται στους εχθρούς. Εσείς την διατάζετε τί να εμφανίσει, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εκτός μάχης, η Elizabeth τσεκάρει μόνη της το περιβάλλον και σας ενημερώνει για αντικείμενα που αξίζει να συλλέξετε, και συχνά σας πετάει λεφτά. Επίσης, μπορείτε να την διατάζετε να ανοίγει κλειδωμένες πόρτες με τα lockpicks που έχετε μαζέψει, δίνοντάς σας πρόσβαση σε κυρίως προαιρετικές περιοχές. Ουσιαστικά η Elizabeth είναι ένας μηχανισμός gameplay από μόνη της. Ταυτόχρονα, είναι πανέμορφη και πανέξυπνη. Οι διάλογοι του Booker μαζί της είναι εξαιρετικοί και αποκαλύπτουν περισσότερα για τις προσωπικότητες και το παρελθόν τους. Χωρίς υπερβολή, η Elizabeth αποτελεί έναν από τους καλύτερους συνοδευτικούς χαρακτήρες στην ιστορία των video games.

Δύο ακόμα χαρακτηριστικά στοιχεία των Bioshock, είναι η εξερεύνηση και η ατμόσφαιρα. Το Bioshock Infinite αυτά τα έχει και με το παραπάνω. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα με διαφόρων ειδών αντικείμενα, εφόδια, όπλα και χρήματα. Το παιχνίδι σας κάνει να θέλετε να ψάξετε, να εξερευνήσετε και να μαζέψετε τα πάντα. Και εδώ που τα λέμε πρέπει να το κάνετε, ειδικά αν παίζετε σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα προς συλλογή, είναι κάποιες ηχογραφήσεις που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της εκπληκτικής ιστορίας. Όσο για την ατμόσφαιρα, τα λόγια είναι περιττά. Η Irrational δημιούργησε ένα παιχνίδι στο οποίο κυριολεκτικά και η παραμικρή λεπτομέρεια ξεχωρίζει. Από το τί βλέπετε όταν πεθαίνετε, μέχρι τα υπερφυσικά “σχίσματα” στο χωροχρόνο που συναντάτε στην Columbia, μέσα από τα οποία ακούτε μουσικές άσχετες με την εποχή, όπως το Fortunate Son. Το Bioshock Infinite σας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ανάλογο του οποίου δεν έχετε ξαναδεί.

Απίστευτη θέα.

Τα παράπονα που έχω από το παιχνίδι είναι ψιλοασήμαντα και λίγα. Όπως ανέφερα παραπάνω, το όλο θέμα με τα Vigors μοιάζει βεβιασμένο, σα να “καίγεται” το παιχνίδι να σας δώσει υπερφυσικές ικανότητες χωρίς πολλά πολλά. Σα να λέει, “αφού τις είχες στο Bioshock, πάρε να 'χεις και εδώ”. Από εκεί και πέρα, αν είστε “βετεράνοι” των προηγούμενων Bioshock, ίσως βρείτε το Infinite εύκολο. Αν θέλετε να απολαύσετε σοβαρή πρόκληση, παίξτε το στο Hard. Για τους φανατικούς, υπάρχει και το ακόμα πιο δύσκολο 1999 mode, το οποίο σας αναγκάζει να κάνετε μόνιμες επιλογές εξειδίκευσης του χαρακτήρα σας, απαιτεί προσεκτική διαχείριση όπλων, δυνάμεων και υγείας, και σας στέλνει σε “game over” αν πεθάνετε και δεν έχετε τους απαραίτητους πόρους για να επανέλθετε στη ζωή στο ίδιο σημείο. Το 1999 mode ξεκλειδώνεται με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ή με την εισαγωγή κωδικού και είναι ιδανικός λόγος να ασχοληθείτε ακόμα περισσότερο με αυτή την παιχνιδάρα.

Ο κόσμος του Bioshock Infinite ζωντανεύει με τη βοήθεια της Unreal Engine 3. Περιβάλλοντα και χαρακτήρες (ακόμα και οι εχθροί, όπως ο Handyman) έχουν καταπληκτικό σχεδιασμό και γενικώς το στιλ γραφικών του παιχνιδιού είναι πανέμορφο. Κτίρια και ολόκληρες περιοχές της Columbia αιωρούνται ξεχωριστά, ανάμεσα στα σύννεφα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τα εφέ, ειδικά αυτά των Vigors, είναι φανταστικά. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα βίαιο, με αίματα, αποκεφαλισμούς κλπ. Δυστυχώς, τα Xbox 360 και PS3 δείχνουν την ηλικία τους, με άσχημα textures και έντονη θολούρα στους εξωτερικούς χώρους. Ο ήχος αγγίζει την τελειότητα, με κορυφαία εφέ, άκρως ατμοσφαρική μουσική, και ηθοποιούς που κάνουν τις ερμηνείες της καριέρας τους. Ειδικά οι Troy Baker και Courtnee Draper, που παίζουν τους πρωταγωνιστές Booker DeWitt και Elizabeth αντίστοιχα, πρέπει να είναι τα απόλυτα φαβορί για τα σχετικά βραβεία στο τέλος της χρονιάς. Πραγματικά τρομερή δουλειά, ανάλογη της ποιότητας του σεναρίου.

O Handyman είναι ο "Big Daddy" του Bioshock Infinite.

Το μεγαλείο του Bioshock Infinite τονίζεται ακόμα περισσότερο από το τοπίο της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή. Σε μια εποχή όπου βγαίνουν τα ίδια και τα ίδια και κανένας δεν τολμάει να ρισκάρει μέχρι να έρθουν οι νέες κονσόλες, το Bioshock Infinite ξεχωρίζει σαν την μύγα μεσ' το γάλα. Δεν είναι μόνο η ιστορία και ο τρόπος αφήγησης, είναι και το στρατηγικό gameplay που φέρνει φρέσκο αέρα στα FPS. To Bioshock Infinite είναι μία περιπέτεια που δεν πρέπει να χάσετε και αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα ότι τα video games είναι τέχνη. Τσιμπάτε όπως και δήποτε.

Εκπληκτική ιστορίαΑπίστευτος κόσμοςΣτρατηγικό gameplayΜοναδική ατμόσφαιραΗ Elizabeth είναι υπόδειγμα συνοδευτικού χαρακτήραΠανέμορφο στιλ γραφικώνΕρμηνείες για... Όσκαρ1999 modeΟι “βετεράνοι” των προηγούμενων Bioshock μάλλον θα το βρουν εύκολοΤα Xbox 360 και PS3 δείχνουν την ηλικία τουςΜπερδεμένο τέλοςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:IrrationalΕΚΔΟΣΗ:2K GamesΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.bioshockinfinite.comHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/3/2013PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
infinite, infinite, unreal engine 3, unreal engine, xbox 360, fps, χρεος, columbia, δεόντως, εξηγείται, επηρεάζει, washington, big, rpg, video, games, son, unreal, engine, xbox, ps3, troy, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγαινουν, το θεμα, δουλεια, ηχος, θεμα, μουσικη, οροσημο, παιχνιδια, υγεια, fps, games, ps3, rpg, xbox 360, αξιζει, αλατι, απλα, ασπιδα, αρχιτεκτονικη, ασυλο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βρειτε, γαλα, γεγονος, δεόντως, δυστυχως, δειτε, δικη, δωσει, εφε, ευκολο, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εξελιξη, εξηγείται, επηρεάζει, εποχη, εχθρος, εχθροι, τεχνη, ζημια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, μηχανες, θεα, κυκλος, κτιρια, λαθος, λεφτα, λογια, μυγα, μικρο, μπαλονια, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, παιδι, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτες, πρωταγωνιστες, ρομποτ, ρολο, συνεχεια, ιπταμενος, φαντασια, φορα, αιματα, baby, big, columbia, εξυπνα, engine, ιδιαιτερα, μελετη, μοιαζει, son, washington, παιχνιδι, troy, site, υγειας, unreal engine, unreal, unreal engine 3, χερια
Τυχαία Θέματα