Beyond a Steel Sky review

15 δισκέτες. Τόσες χρειάζονταν το 1994 για να παίξουμε το Beneath a Steel Sky. Αν χαλούσε μία (και, ναι, μία χάλασε), τότε game over. 26 πραγματικά χρόνια και 10 in-game χρόνια μετά τα γεγονότα του θρυλικού point-and-click adventure επιστημονικής φαντασίας, ο πρωταγωνιστής Robert Foster επιστρέφει με το Beyond a Steel Sky,

ένα sequel “για όλες τις ηλικίες”, που διαδραματίζεται σε γνώριμα μέρη.

Αναζητάτε ένα παιδί που απήχθη από μία μηχανή-τέρας που φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να απαγάγει παιδιά. Η αναζήτηση σας οδηγεί στη Union City, όπου η πρώτη ώρα στα τείχη της λειτουργεί ως tutorial και περνάει χωρίς να το καταλάβετε. Η ουτοπική πόλη κυβερνάται από το Council, μια μυστηριώδη ομάδα ατόμων που θέλει όλοι οι πολίτες να είναι πάντα ευτυχισμένοι, υγιείς και να συμμετέχουν τα μέγιστα στα κοινωνικά δρώμενα. Και, πραγματικά, όλοι όσοι μιλούν μαζί σας φαίνονται ευτυχισμένοι. Είναι, όμως; Γιατί δεν νοιάζονται καθόλου για τα παιδιά που αγνοούνται σε άλλες πόλεις; Και γιατί εκείνο το ολόγραμμα στις Πληροφορίες τρελάθηκε όταν του κάνατε ερωτήσεις για τον εαυτό σας;

Όπως στο προηγούμενο παιχνίδι, έτσι και εδώ μια καλοφτιαγμένη εισαγωγή αρκετών λεπτών σας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με τον πρωταγωνιστή. Από πού ήρθε και πού πηγαίνει. Ο Foster είναι ένας μέσος άνθρωπος, ακολουθώντας ουδέτερη στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω του κι έτσι δυστυχώς δύσκολα θα τον θυμάστε για κάτι αξιοσημείωτο. Ακολουθεί την κοινή λογική, κάνει πολλές ερωτήσεις, δίνει λίγες απαντήσεις και δεν προσβάλει κανέναν. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι ήρωες ξεχωρίζουν για ένα-δυο χαρακτηριστικά, είτε κάνοντας κάτι ακραίο (πχ βανδαλισμό) είτε με την εκκεντρική τους προσωπικότητα (πχ droid-μπάτλερ με τους ανάλογους τρόπους). Τα περισσότερα ρομπότ της Union City είναι μοναδικά, διασκεδαστικά και ίσως περισσότερο απολαυστικά από τους ανθρώπους, που όμοιούς τους έχουμε ξαναδεί σε δεκάδες άλλες ιστορίες.

Union City.

Το χιούμορ ρέει άφθονο. Αρχικώς ευγενικά αιωρούμενα droid πεισμώνουν ξαφνικά και αρνούνται να σας πουν οτιδήποτε έως ότου καταχωρηθείτε στο σύστημα. Στο πάρκο, τα λάστιχα αυτοκινήτων θεωρούνται μοντέρνα τέχνη. Ένα παιδί ονόματι Pixel έχει ένα σουρωτήρι στο κεφάλι για καπέλο και έναν αδερφό που λέγεται Voxel, ενώ κυκλοφορούν droid με κακή συμπεριφορά και βήχα. Άλλα droid έχουν μοναδικό συναίσθημα τη χαρά, ό,τι κι αν γίνεται γύρω τους. Πέρα από τα προφανή, υπάρχει και διακριτική παρουσία χιούμορ: Λαμβάνετε ένα email με αναφορά σε κάποια πιθανή συνομωσία από κάποιον Dave Ickle (κατά τον γνωστό συνομωσιολόγο David Icke) και χακάρετε ένα droid με κωδικό F4R-T. Παρόλα αυτά, ενώ το χιούμορ του προηγούμενου παιχνιδιού ήταν περισσότερο “για ενήλικές”, εδώ τα αστεία είναι κυρίως ανάλαφρα και για όλες τις ηλικίες, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο προσβολής ή ειρωνείας, σε βαθμό που πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

Οι περιγραφές των αντικειμένων, του περιβάλλοντος και των άλλων χαρακτήρων που συναντάτε είναι ουσιαστικές και ακριβείς, θυμίζοντας τις περιγραφές των παλιών καλών adventure. Η Union City κρύβει πολλά μυστικά και είναι στο χέρι σας να τα ανακαλύψετε. Είστε σίγουρος πως το παιδί που απήχθη βρίσκεται εκεί, όσο κι αν κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα για αυτό. Γενικά, όλη η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται γύρω από αυτό το γεγονός, με τις δευτερεύουσες ιστορίες να είναι σύντομες, μοιάζοντας περισσότερο με ασύνδετες ιδέες που εμφανίζονται εδώ κι εκεί για να σας απασχολήσουν παρά σαν ουσιαστικές ιστορίες χαρακτήρων που συνδέονται με τον κεντρικό ήρωα.

Φίλος από τα παλιά.

Ο χειρισμός διαφέρει επίσης από του προηγούμενου τίτλου. Ενώ το Beneath a Steel Sky είναι καθαρόαιμο point-and-click adventure, το Beyond a Steel Sky είναι direct control adventure, όπου κινείστε με τα βελάκια και κοιτάτε με το ποντίκι. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στον τομέα των γρίφων έχει να κάνει με την τεχνολογία. Αυτή τη φορά δεν χακάρετε απλά τερματικά, αλλά είστε εξοπλισμένος με ένα σκάνερ χειρός που χακάρει μηχανές, δίνοντάς σας από άπειρο αριθμό αναψυκτικών έως νερό για το droid καθαρισμού. Κάποιοι γρίφοι έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο συνδυασμό αντικειμένων στο περιβάλλον, ενώ άλλοι -λίγοι, ευτυχώς- με συγχρονισμό, προσφέροντας ικανοποιητική ποικιλία. Στο σύνολό τους, οι γρίφοι είναι είτε εύκολοι για έμπειρους παίκτες είτε λογικοί (πχ ο πύργος του Ανόι), χωρίς να κουράζουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν χρειάζεται να κρατάτε σημειώσεις, ακόμα κι αν μερικές φορές φαίνεται ότι χρειάζεται. Πχ νωρίς στο παιχνίδι πρέπει να επιλέξετε τη σωστή σειρά των κινήσεών σας ώστε να ανοίξετε μια πόρτα, όμως η σειρά είναι απλή και οι επιλογές σας τόσο περιορισμένες που ποτέ δεν δυσκολεύει κάτι αρκετά για να σας δυσκολέψει. Η εξερεύνηση είναι εξίσου απλή, με έναν λευκό κύκλο να σας δείχνει ό,τι είναι διαθέσιμο προς αλληλεπίδραση. Η επιλογή “use” γίνεται γκρι και μη επιλέξιμη όταν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, οπότε όλη η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Οι διάλογοι κρατούν το ενδιαφέρον, με τις επιλογές του τί λέτε να αυξάνονται όσο μαθαίνετε περισσότερες πληροφορίες. Όταν ένα θέμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, τότε αυτό αλλάζει χρώμα σε γκρι αλλά παραμένει επιλέξιμο, κάτι χρήσιμο αν έχετε “κολλήσει”, ψάχνετε μια τοποθεσία ή αν υπερφορτωθήκατε από πληροφορίες. Ορισμένες φορές σας δίνεται η ευκαιρία να δώσετε μια λάθος απάντηση, όμως ακόμα κι αν το κάνετε δεν επηρεάζεται η εξέλιξη.

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από την επίτευξη στόχων. Συνήθως φτάνετε σε κάποιο σημείο όπου ξαφνικά συμβαίνει κάτι άσχετο με οτιδήποτε κάνετε εκείνη τη στιγμή, το οποίο καλείστε να λύσετε προτού συνεχίσετε την πορεία σας, χωρίς να εμπλουτίζεται ιδιαίτερα η υπόθεση. Για να μιλήσετε σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος πρέπει πρώτα να καθαρίσετε την αυλή, αφού πρώτα έχετε βρει την κατάλληλη στολή για την περίσταση. Καλοφτιαγμένες και λεπτομερείς cutscenes σα να είναι βγαλμένες από κόμικ σηματοδοτούν την πρόοδο στην επόμενη φάση, κρατώντας καλή ισορροπία μεταξύ παρακολούθησης και gameplay. Ευχάριστη είναι επίσης η δυνατότητα αποθήκευσης της προόδου σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού, καθώς και η παρουσία autosave για κάθε περίπτωση. Αν “κολλήσετε” κάπου τότε μη βιαστείτε να ψάξετε τη λύση online. Μέσω του κεντρικού μενού λαμβάνετε βοηθητικά hints που σας καθοδηγούν διακριτικά στο επόμενο βήμα. Αν η πρώτη φράση δεν σας βοηθήσει αρκετά, τότε μετά από μερικά δευτερόλεπτα μπορείτε να δείτε το επόμενο hint. Είναι από τα καλύτερα hint systems που έχουμε δει, καθώς καθοδηγεί χωρίς να δίνει spoilers.

Η εξέλιξη της ιστορίας κρύβει εκπλήξεις.

Τα “μεγάλα” και πολύχρωμα γραφικά θυμίζουν κάτι από Borderlands και κάτι από τίτλους της Telltale, κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο. Η πόλη που εξευνείτε προσφέρει πολλές ευκαιρίες, είναι γεμάτη ζωή και σας κάνει να νιώθετε πως βρίσκεστε εκεί. Άνθρωποι περπατούν γύρω σας με ασύμμετρα και πολύχρωμα ρούχα από το μέλλον και την οδήγηση να είναι περιττή όταν οι μεταφορές γίνονται με θόλους τεχνητής νοημοσύνης. Οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε είναι ικανοποιητικές, ωστόσο περιορισμένες σε σχέση με την πόλη. Το κείμενο είναι ξεκούραστο, ενώ το lip synch είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει. Δυστυχώς δεν λείπουν και κάποια bugs, με την κάμερα να δείχνει την πλάτη του συνομιλητή σας ή την οθόνη να μαυρίζει ενώ μιλάτε. Η αφήγηση σε παρελθοντικό χρόνο από τον Foster ενισχύει τη γενικότερη αίσθηση ότι το παιχνίδι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς μοιάζει σα να διαβάζει μια ιστορία. Το voice acting είναι επαγγελματικό, με την προφορά ορισμένων ηθοποιών να είναι υπερβολική σε κάποια σημεία αλλά όχι ενοχλητική. Η απαλή μουσική δίνει μια αίσθηση από το μέλλον με μια πινελιά από ταινίες της Disney.

Φρέσκο και γνώριμο συγχρόνως, αλλά χωρίς να είναι ιδιαίτερα ούτε το ένα ούτε το άλλο, και με διάρκεια 10+ ώρες, το Beyond a Steel Sky ικανοποιεί, αν και θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση. Ως συνέχεια του Beneath a Steel Sky, θυμίζει την ποιότητα των παλιών adventure, χωρίς να το παρακάνει και χωρίς να απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις του είδους. Aν και δεν θα μείνει στην ιστορία ως κάτι κλασικό και διαχρονικό όπως ο προκάτοχός του, το Beyond a Steel Sky είναι μια περιπέτεια που θα σας διασκεδάσει.

Όμορφα γραφικάΕνδιαφέρουσα προσθήκη hacking γρίφωνΠρακτικό hint system χωρίς spoilersΧιουμοριστικοί διάλογοι......αλλά συγκρατημένο χιούμορΟρισμένοι γρίφοι είναι κουραστικοίΜικρή δυσκολίαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, iOSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Revolution SoftwareΕΚΔΟΣΗ:Revolution Software

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
sky, sky, έως ότου, david icke, game, adventure, foster, sequel, city, email, david, icke, άπειρο, γκρι, λύση, online, systems, voice, disney, hacking, system, revolution, Καλή Χρονιά, το ποντικι, βημα, γριφοι, θεμα, μουσικη, ρουχα, ταινιες, ωρα, email, game, εξαιρεσεις, ανθρωπος, απλα, άπειρο, αστεια, ασυλο, αφηγηση, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γκρι, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δρωμενα, ευκαιρια, υπαρχει, εξελιξη, τεχνη, τεχνολογια, έως ότου, ζωη, ιδεες, υποθεση, ηρωες, μηχανες, θυμιζει, ισορροπια, κειμενο, λαθος, λαστιχα, λύση, μπορειτε, μυστικα, νερο, ομαδα, παντα, οδηγηση, οθονη, ολογραμμα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, ποντικι, πορτα, ρισκο, ρομποτ, σιγουρος, συνεχεια, σειρα, τι ειναι, τειχη, υγιεις, φαινονται, φορα, χερι, χιουμορ, χρωμα, χαρα, ωρες, αυλη, βηχα, sequel, city, click, disney, adventure, david, ερωτησεις, foster, hacking, ιδιαιτερα, λευκο, μεινει, μοιαζει, παιχνιδι, πληροφοριες, systems, system, online, voice
Τυχαία Θέματα