Aragami Review

To Aragami είναι stealth τρίτου προσώπου από τη νεοσύστατη Lince Works, εμπνευσμένο από τίτλους όπως Tenchu, Mark of the Ninja και Metal Gear Solid. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα παιχνίδι που “στηρίζεται” σε αυτά τα διαμάντια σίγουρα είναι ενδιαφέρον.

Μετά από μια αρχαία τελετή σε ένα νεκροταφείο εμφανίζεται ο Aragami, ένα σκοτεινό πνεύμα εκδίκησης με την μορφή νίντζα, που το έχει καλέσει η πριγκίπισσα Yamiko για να τη βοηθήσει. H Kaiho clan έχει σκλαβώσει τον λαό της και την κρατάει

φυλακισμένη σε έναν ναό μέσα στην πόλη και ο Aragami έχει χρόνο μέχρι την αυγή, πριν βγει ο ήλιος, να την ελευθερώσει. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρει έξι αντικείμενα που είναι διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού και να περάσει από τους στρατιώτες της Kaiho που φρουρούν την κάθε περιοχή. Εσείς ελέγχετε τον Aragami και μέσα από 13 κεφάλαια, το καθένα εκ των οποίων διαρκεί περίπου μια ώρα, φροντίζετε να εκπληρώσετε τον σκοπό του, δηλαδή την εκδίκηση.

Ως πλάσμα του σκότους, ο Aragami μπορεί να κινείται αθέατος στις σκιές, να τηλεμεταφέρεται άμεσα σε ένα σκοτεινό σημείο, να δημιουργεί σκιές σε σημεία που δεν υπάρχουν ώστε να τον βοηθούν να φτάσει εκεί που θέλει, ενώ έχει στην διαθεσή του και ένα κοράκι που του δείχνει πού πρέπει να πάει. Εκτός από τα ταλέντα του, ο Aragami έχει και επιθετικές και αμυντικές ικανότητες, όπως να πετάει θανατηφόρα kunai και να σκοτώνει από μακριά τους εχθρούς του, να τους στήνει θανάσιμες παγίδες, να γίνεται αόρατος και να περνάει απαρατήρητος, και να δημιουργεί αντιπερισπασμούς ώστε να στρέφει αλλού την προσοχή των φρουρών. Για να χρησιμοποιείτε τα ταλέντα του Aragami χρειάζεστε σκοτεινή ουσία που καταναλώνετε σε κάθε κίνηση που κάνετε και για να την αναπληρώνετε πρέπει να κάθεστε στο σκοτάδι. Αντίστοιχα αν κάθεστε στο φως η σκοτεινή ουσία εξαντλείται. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις ικανότητες οι οποίες έχουν περιορισμένη χρήση και αν τις εξαντλείτε πρέπει να τις αναπληρώνετε σε μικρούς βωμούς που βρίσκονται στο επίπεδο. Η ποσότητα της σκοτεινής ουσίας και των ικανοτήτων φαίνεται στην κάπα του χαρακτήρα ώστε να μπορείτε να υπολογίζετε τις κινήσεις σας. Όλα τα ταλέντα και τις ικανότητες τα ξεκλειδώνετε και τα αναβαθμίζετε με παπύρους που βρίσκετε, στους οποίους επίσης αναφέρονται και κάποια στοιχεία για την ιστορία.

Η χρήση των ικανοτήτων του Aragami είναι απολαυστική.

Σε ένα παιχνίδι όπου ουσιαστικά χειρίζεστε έναν νίντζα δεν θα μπορούσε να λείπει και το σπαθί που είναι το μοναδικό φυσικό όπλο που έχετε. Βέβαια, δεν συνίσταται να το χρησιμοποιείτε για απευθείας μάχες σώμα με σώμα, στόχος σας είναι να πλησιάζετε κρυφά τους εχθρούς ή να τους αιφνιδιάζετε ώστε να τους σκοτώνετε άμεσα με μία κίνηση. Επειδή ένα πλάσμα σαν τον Aragami δεν σκοτώνεται με συμβατά όπλα, οι φρουροί χρησιμοποιούν την δύναμη του φωτός στα όπλα τους και μπορούν και αυτοί να σας ξεκάνουν με ένα χτύπημα. Πέρα από τους τοξότες και οι σπαθοφόροι έχουνμακρινές επιθέσεις, οπότε άμα σας ανακαλύπτουν το καλύτερο είναι να φεύγετε και να κρύβεστε γρήγορα καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπίζετε πολλούς μαζί. Οι φρουροί ξεσηκώνονται και όταν ανακαλύπτουν κάποιο πτώμα, με αποτέλεσμα να σημαίνουν συναγερμό και να αρχίζουν να ψάχνουν πιο έντονα την περιοχή. Γι αυτό, καλό είναι να ξεκλειδώσετε από νωρίς την ικανότητα σας να εξαφανίζετε τα πτώματα, εκτός και αν έχετε σκοπό να περάσετε το κεφάλαιο χωρίς να σας ανακαλύψουν η να χρειαστεί να σκοτώσετε. Το πώς παίζετε εξαρτάται από εσάς, αν και δεν επηρεάζεται τίποτα εκτός από έναν πίνακα με τα στατιστικά και τις επιδόσεις σας μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου.

Προς το τέλος του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε και τρία αφεντικά προκειμένου να προχωρήσετε και να φτάσετε στον τερματισμό. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να αξιοποιείτε πλήρως τις ιδιότητες του Aragami, καθώς σε αντίθεση με τους απλούς στρατιώτες τα boss θέλουν περισσότερα χτυπήματα για να πέσουν. Οι μάχες αυτές είναι ευχάριστες προσθήκες και σπάνε λίγο την μονοτονία από τη συνεχή αναζήτηση αντικειμένων και την προσπάθεια αποφυγής ή εξουδετέρωσης των φρουρών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για ορισμένες αποστολές όπου χρειάζεται να σπάσετε κάτι φωτεινές σφαίρες για να ανοίξετε κάποιες πόρτες ώστε να προχωρήσετε στην επόμενη περιοχή. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχνίδι και καταντάει κουραστική. Γενικά, το Aragami σέβεται πλήρως την έννοια του stealth και απολαμβάνετε να χρησιμοποιείτε τις σκιές και τις ικανότητες του ήρωα για να ξεγελάτε και να σκοτώνετε τους φρουρούς. Η νοημοσύνη τους κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και δεν λείπουν κάποια παρατράγουδα. Πχ μπορεί να είστε παραδίπλα από έναν φρουρό και αυτός να μην σας καταλαβαίνει ή να σκοτώσετε κάποιον και να σας δουν από πολύ μακριά. Ευτυχώς αυτά τα φαινόμενα είναι αρκετά σπάνια και δεν χαλάνε την εμπειρία του παιχνιδιού.

Το Aragami διαθέτει και co-op όπου μπορείτε να παίζετε παρέα με άλλον έναν Aragami και να είστε... διπλή σκοτεινή απειλή για τους φρουρούς της κάθε περιοχής. Το multiplayer σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορείτε να ξαναπαίξετε το παιχνίδι με τις ικανότητές σας ξεκλειδωμένες αφού το ολοκληρώσετε, ανεβάζει τη replay αξία του. Πάντως δυσκολεύτηκα πολύ να βρω άλλον παίκτη, ελπίζω με τον καιρό το παιχνίδι να αποκτήσει περισσότερο κόσμο γιατί αξίζει.

Υπέροχος σχεδιασμός επιπέδων.

Με την χρήση της Unity engine οι δημιουργοί έχουν καταφέρει να αποδόσουν όμορφα τον ιαπωνικής αισθητικής κόσμο του Aragami, με σκιές και φωτισμούς που συμβάλλουν τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στο gameplay του παιχνιδιού. Ηχητικά το Aragami βρίσκεται σε καλό επίπεδο, με την μουσική να εναλλάσσεται από ήρεμη κατά την περιήγηση σε πιο γρήγορη και έντονη όταν σας ανακαλύπτουν ή κατά την διάρκεια των boss fights. Οι διάλογοι γίνονται μέσω γραπτού κειμένου σε ένα παράθυρο στο κάτω μέρος της οθόνης και δεν υπάρχει voice over, παρά μόνο ένα ακατανόητο μουγκριτό όταν αρχίζει να μιλάει ο εκάστοτε χαρακτήρας. Αυτό ίσως σας ενοχλήσει αν προτιμάτε “κανονικούς” διαλόγους, αν και προσδίδει προσωπικότητα στον τιτλο.

To Aragami είναι μια σίγουρη επιλογή για τους φίλους του stealth, ένα απολαυστικό παιχνίδι με άρτιους μηχανισμούς που θα σας γοητεύσει. Aξίζει να το τιμήσετε.

Ωραίο stealthΑπολαυστική χρήση των ιδιοτήτων του AragamiΚαλοσχεδιασμένος και ατμοσφαιρικός κόσμοςΜικρά προβλήματα στη νοημοσύνηΜονότονες αποστολές κατά την διάρκεια του παιχνιδιούΤο multiplayer δεν έχει κόσμοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review). PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Lince WorksΕΚΔΟΣΗ:Lince WorksΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:StealthΠΑΙΚΤΕΣ:Single-layer, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://aragami-game.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/10/2016

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0