Aer: Memories of Old Review

19:27 7/3/2018 - Πηγή: Game 2.0

Ρίχνοντας μια ματιά σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, διαπιστώνουμε ότι η ανθρώπινη φυλή συχνά είναι διατεθειμένη να θυσιάσει το ευρύτερο καλό για χάρη της αποκόμισης ενός προσωρινού και ήσσονος μεγέθους οφέλους. Πολλές φορές η πλεονεξία είναι ικανή να γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό στον άνθρωπο που μπροστά της ακόμη και η έννοια της ζωής μοιάζει να μην έχει καμία απολύτως αξία. Κατ' επέκταση, συχνά καταλήγει σε πολέμους ή προκαλεί οικολογικές καταστροφές μέχρι το σημείο που η φύση, της οποίας τα δώρα κατασπαταλά άνευ τύψεων, ξεσπά και στρέφεται εναντίον του. Ίσως τα παραπάνω

γραφόμενα να είναι ένας ταιριαστός τρόπος να παρουσιάστεί εν συντομία το αλληγορικό puzzle-paltformer, Aer: Memories of Old, της ανεξάρτητης σουηδικής ομάδας Forgotten Key.

Κατά την διάρκεια της αρχαιότητας οι άνθρωποι ζούσαν στη Land of Gods ειρηνικά, αποδίδοντας στους θεούς τον δέοντα σεβασμό. Ωστόσο, με το πέρασμα τον χρόνων οι δημιουργοί της έχουν ξεχαστεί πλέον από τους γηγενείς. Αποδυναμωμένοι και χαμένοι στη λήθη, δεν δύνανται πια προστατεύσουν τον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το Void, ένα αδιόρατο κακό που οδήγησε, έπειτα από μια κοσμογονική καταστροφή, στην διάσπαση της υφηλίου. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν η διαίρεση του ενιαίου βασιλείου σε νησίδες που αιωρούνται στον ουρανό. Με την αποσύνθεση να κυριεύει τον κόσμο όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, οι δυσοίωνες προβλέψεις θέλουν το τέλος της ανθρωπότητας να πλησιάζει απειλητικά. Αναλαμβάνοντας το ρόλο της νεαρής Auk, ξεκινάτε, υπό την καθοδήγηση του μέντορα σας, Medvin, ένα ταξίδι απότισης φόρου τιμής στους θεούς, με σκοπό να αποκαταστήσετε την διαταραγμένη ισορροπία στον πλανήτη. Η πρώτη σας στάση πραγματοποιείται στο μαυσωλείο της ιέρειας Karah, χάρη στις προσευχές της οποίας η ανθρώπινη φυλή κατάφερε στο παρελθόν να επιβιώσει από τα κατακλυσμικά γεγονότα της διάσπασης. Στην διάρκεια της προσευχής της η Auk διαποτίζεται από μια υπερφυσική δυνατότητα που της επιτρέπει να παίρνει μορφή πτηνού και έναν θεϊκό φανό, με την αρωγή του οποίου οδηγείται στα άδυτα των ναών που απαιτείται να επισκεφτεί για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου της.

Το Aer: Memories of Old καθιστά σαφές από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι δεν αποτελεί ένα από εκείνα τα παιχνίδια που κρατούν τον παίκτη από το χέρι κατά την διάρκεια της εξερεύνησης. Ξεχάστε, λοιπόν, ενδείξεις επί της οθόνης που μαρτυρούν την ακριβή κατεύθυνση και απόσταση σας από τον επόμενο στόχο. Αντίθετα, στο παιχνίδι καθοδηγείστε κατά βάση από στοιχεία στο περιβάλλον, όπως λόγου χάρη μια σειρά χαρταετών ή φωτεινά σημεία στον ουρανό. Επιπρόσθετα, η σχολαστική ανάγνωση των διαλόγων με τους χαρακτήρες είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγησή σας στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, καθώς σας τροφοδοτούν με απαραίτητες συμβουλές σχετικά με το πού πρέπει να κατευθυνθείτε για να προχωρήσετε την κεντρική ιστορία. Στην περίπτωση που αποπροσανατολιστείτε κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στον κεντρικό οικισμό, όπου σας δίνεται μια ιδέα σχετικά με τον επόμενο στόχο σας βάσει των τεσσάρων κατευθύνσεων του ορίζοντα.

Πτήση πάνω από τις νησίδες της Land of Gods.

Μολαταύτα, αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση ίσως κάπου να καταλήγει τελικά σαν δίκοπο μαχαίρι. Δεν λείπουν, συνεπώς, μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες νιώθετε ότι ψάχνετε “ψύλλους στα άχυρα”, αναγκασμένοι να επισκέπτεστε ξανά και ξανά τις ίδιες περιοχές στην προσπάθεια της εξεύρεσης του επόμενου προορισμού σας. Το εν λόγω θέμα γίνεται ακόμη εντονότερο αν αποφασίσετε να συνεχίσετε το παιχνίδι έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ή τριών ημερών. Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρώ πως ένα ημερολόγιο καταγραφής σημειώσεων (journal) θα απάλυνε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, η περιπλάνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι άσκοπη, καθώς σχεδόν όλες οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, είναι εμπλουτισμένες με ζουμερά στοιχεία περιβαλλοντικής αφήγησης. Στους ναούς αποκρυπτογραφείτε κείμενα χαραγμένα σε πλάκες και πάπυρους γραμμένους στην αρχαία διάλεκτο, από τους οποίους λαμβάνετε ενδιαφέροντα δεδομένα για την ιστορία κάθε θεού. Για παράδειγμα, η Twilight Guardian υπήρξε η μητέρα του ηλίου και της σελήνης, ενώ ο Keeper of Dreams φυλάκιζε τους εφιάλτες των ανθρώπων στα μπουντρούμια του Hall of Sleeps στα έγκατα της Γης, ώστε οι φρικιαστικές τους ιστορίες να μην καταφέρουν να γίνουν ποτέ ζοφερή πραγματικότητη. Επιπρόσθετα, ο φανός κου κρατάτε έχει διττό ρόλο στο παιχνίδι, καθώς αφενός φωτίζει τον δρόμο σας στις σκοτεινές περιοχές και αφετέρου ζωντανεύει τις αναμνήσεις του παρελθόντος που σας δίνουν μέσω διαλόγων και ψιθύρων στοιχεία για την δομή του κόσμου κατά την αρχαιότητα. Στον βασικό οικισμό συνομιλείτε με την Diana και την οικογένεια της, οι οποίοι λύνουν τυχόν απορίες σας και εξιστορούν αστικούς μύθους για γεγονότα, όπως την γένεση του ουράνιου τόξου.

Η Diana στον κεντρικό οικισμό λύνει τυχόν απορίες σας.

Όσον αφορά το platforming, ξεχωρίζει η ευχάριστη αίσθηση των πτήσεών σας πάνω από τα συντρίμμια του παρηκμασμένου βασιλείου. Κατά την διάρκειά τους, μπορείτε να αυξομειώνετε την ταχύτητα σας και να εκτελείτε ελιγμούς, οι οποίοι όμως δυστυχώς σπάνια χρειάζονται σε δοκιμασίες κατά την διάρκεια του gameplay. Επιπρόσθετα, στο παιχνίδι δεν ενέχεται ο κίνδυνος να δείτε game over ακόμη και αν πέσετε από τεράστιο ύψος στο κενό, ενώ παράλληλα η πρόκληση κατά την διάρκεια των αλμάτων που καλείστε να εκτελέσετε κατά την εξερεύνηση των ναών είναι μηδαμινή. Συνεπώς, ακόμη και αν δεν έχετε και πολύ καλά αντανακλαστικά, δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσετε πρόβλημα, καθώς η ακρίβεια και ο συντονισμός δεν είναι στοιχεία που απαιτεί το παιχνίδι για να φτάσετε στους τίτλους τέλους.

Η δυσκολία στην επίλυση γρίφων, κατά την περιήγησή σας στους ναούς, αυξάνεται προοδευτικά όσο προχωράτε, αν και αν είστε βετεράνοι των παζλ μάλλον θα τους βρείτε σε γενικές γραμμές απλοϊκούς. Σε πρώτη φάση καλείστε να ενεργοποιήσετε μεταλλικές πλακέτες που βρίσκονται σε εμφανή σημεία στο δάπεδο και αλληλεπιδρούν με το φως του φανού, λειτουργώντας έτσι ως διακόπτες που ανοίγουν κεντρικές πύλες, οι οποίες σας δίνουν πρόσβαση στις ενδότερες περιοχές των ναών. Από την μέση του παιχνιδιού και έπειτα η δομή τους γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς για την απόκτηση των αντικειμένων-κλειδιών απαιτούνται περισσότερες και πιο σύνθετες ενέργειες. Έτσι, λοιπόν, καλείστε να δρομολογήσετε ακτίνες φωτός σε σύμβολα που με τη σειρά τους ενεργοποιούν πλατφόρμες που φανερώνουν χάσματα ή ανελκυστήρες που σας οδηγούν σε κατώτερους ορόφους. Άλλοτε, υφίστανται γρίφοι προοπτικής που απαιτούν να δείτε τα σημεία αλληλεπίδρασης από την κατάλληλη κατεύθυνση για την επίλυσή τους.

Ο φανός της ιέρειας Karah.

Οι δημιουργοί, έχοντας μικρό budget, επέλεξαν να μην επενδύσουν σε ρεαλιστικά γραφικά, αλλά σε low-poly αισθητική, η οποία παρέχει στο παιχνίδι ένα μοναδικό και συνάμα όμορφο στιλ. Κατ΄ επέκταση, έχουμε να κάνουμε με έναν χρωματιστό κόσμο που χάρη στον μικρό αριθμό πολυγώνων που απαρτίζουν τα τρισδιάστατα μοντέλα μοιάζει με μια καλλιτεχνική δημιουργία κατασκευασμένη από κολάζ. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι του αέρα, του νερού που κυλά και της πανίδας των νήσων ενισχύουν το νατουραλιστικό σκηνικό κατά την εξερεύνηση, ενώ ο ήχος των βημάτων σας μεταβάλλεται δυναμικά ανά περίπτωση ανάλογα με την επιφάνεια που βαδίζετε. Μυσταγωγικά ηχητικά εφέ αυξάνουν την έντασή τους όσο πλησιάζετε σε μια σημαντική τοποθεσία, κατευθύνοντάς σας έτσι οργανικά στον κόσμο του παιχνιδιού.

Αν είστε θιασώτες εικαστικών και “εγκεφαλικών” εμπειριών όπως το Journey ή το Rime, θα εκτιμήσετε αρκετά από τα στοιχεία του Aer: Memories of Old. Εντούτοις, το βεβιασμένο τέλος του και οι ανεπαρκώς αναπτυγμένες ιδέες του δεν του επιτρέπουν να καταταγεί στα κορυφαία παιχνίδια του είδους. Αναγνωρίζοντας την indie φύση του Aer, είναι στην διακριτική σας ευχέρεια να προσπεράσετε τις όποιες αδυναμίες του και να απολαύσετε μαζί του δύο χαλαρωτικά απογεύματα.

Ιδιαίτερα και συνάμα όμορφα low-poly γραφικάΟ σχεδιασμός των ναών (κυρίως από την μέση και μετά)Προσεγμένοι μηχανισμοί πτήσηςΕνδιαφέρουσες τοποθεσίες, με καθεμία να μαρτυρά την δική της ιστορίαΤο platforming δεν προσφέρει ιδιαίτερη πρόκλησηΕνίοτε αποπροσανατολιστική πλοήγηση στον ανοιχτό χάρτηΠρόχειρα υλοποιημένο φινάλεΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Forgotten KeyΕΚΔΟΣΗ:Daedalic EntertainmentΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://forgottenkey.se/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/10/2017

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα