Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Sony

Από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης Fitch.

Οι ιαπωνικοί κολοσσοί Sony και Panasonic διανύουν δύσκολες ημέρες καθώς την περασμένη Πέμπτη ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch (που αξιολογεί από εταιρείες μέχρι και χώρες) υποβάθμισε την Sony στην κλίμακα ΒΒ- και

την Panasonic στην BB, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Κατόπιν αυτού, οι δυο εταιρείες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσουν νέους επενδύτες. O Matt Jamieson, επικεφαλής της εταιρικής έρευνας του οίκου Fitch στην Ασία, προέβη σε δηλώσεις επί του θέματος: "Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Η φήμη όμως των δύο εταιρειών είχε πληγεί ανεπανόρθωτα και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να καταφέρουν να την επανακτήσουν."

Η αίτια της υποβάθμισης έχει να κάνει με την πτώση της ανταγωνιστικότητας των δύο εταιρειών στον τομέα των τηλεοράσεων, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε αυτό τον κατέχουν οι κορεάτικες εταιρείες Samsung και LG Electronics. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνικής Sharp, η οποία μάλιστα είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες στον χώρο που κατασκευάζει ακόμα τα προϊόντα της σε εγχώρια εργοστάσια. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Mana Nazakora της BNP Paribas στο Tokyo, την προσεχή δεύτερα αναμένεται σημαντική πτώση της αξίας των ομόλογων της Sony και της Panasonic. Σύμφωνα με τον Nazakora το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσουν αρνητικές αξιολογήσεις και από τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς όπως τον Moody's και τον Standard & Poor's.

Η Sony τους τελευταίους 21 μήνες έχει δει τα έσοδά της να μειώνονται δραματικά και ο πρόεδρός της Kazuo Hirai έχει προαναγγείλει ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους της εταιρείας θα απολυθούν ως τον Απρίλιο του 2013. Όσον αφορά το κομμάτι των video games, τον φετινό Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο πουλήθηκαν 3.5 εκατομμύρια PS2 και PS3 και 1.6 εκατομμύρια PSP και PS Vita, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν πουληθεί 4.9 εκατομμύρια και 1.7 εκατομμύρια αντίστοιχα. Η Sony πάντως "ποντάρει" πολλά για την οικονομική της ανάκαμψη στην αγορά των smartphones, αν και σε αυτόν τομέα ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός με την Samsung και την Apple να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα