Πέθανε ο πατέρας του πρώτου laptop

Ο Bill Moggridge "έφυγε" στην ηλικία των 69 ετών.

Ο βρετανός βιομηχανικός σχεδιαστής που εφηύρε το πρώτο laptop, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, μετά από μια μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Moggridge ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε για πρώτη φορά έναν φορητό υπολογιστή με την μορφή που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα. Το μοντέλο που κατασκεύασε το 1979 με την ονομασία GRiD

Compass, κυκλοφόρησε το 1982 στη τιμή των 8.150 δολαρίων και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τον αμερικάνικο στρατό, όσο και από την Nasa, η οποία μάλιστα το έβαλε στο διαστημικό της λεωφορείο Discovery τον Απρίλιο του 1981.

Το πρωτοποριακό για την εποχή του GRiD Compass, διέθετε 340kb εσωτερικής μνήμης, κιτρινόμαυρη οθόνη 6 ιντσών και ένα πληκτρολόγιο που συνδεόταν αρθρωτά επάνω της. Είχε περίβλημα από μαγνήσιο και ζύγιζε κοντά στα 4,5 κιλά. Μπορεί λόγω της τιμής του να μη μπορούσαν να το αποκτήσουν πολλοί άνθρωποι, αλλά ακόμα και όταν τα laptop έγιναν πιο ελαφριά, φθηνά και πιο ισχυρά, οι κατασκευαστές συνέχισαν να βασίζονται στο μοντέλο του Moggridge με τον clamshell σχεδιασμό.

Ο William Grant Moggridge γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου του 1943. Αφού τελείωσε το σχολείο, σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό στο Central School of Design (το σημερινό Central St Martin's College of Art and Design). Το 1969 ίδρυσε την Moggridge Associates, η οποία βρισκόταν μέσα στο ίδιο του το σπίτι και το πρώτο του εμπορικό σχέδιο ήταν μια τοστιέρα για την Hoover UK. Δέκα χρόνια αργότερα, δημιούργησε μια νέα εταιρεία στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας, με την επωνυμία ID Two. Εκείνη την εποχή, οι εταιρείες είχαν αρχίσει να φτιάχνουν και ολοκληρωμένα προϊόντα, πέρα από τα chips. Η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς εταιρείες όπως η Apple Computer, η Microsoft και η GRiD Systems συνεργάστηκαν μαζί του.

Το 1991 ο Moggridge συγχώνευσε την εταιρεία του με δύο άλλες κι έτσι δημιουργήθηκε η Ideo, η οποία είχε φτάσει να έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία που αποκόμισε σχεδιάζοντας το GRiD Compass, ενέπνευσε αργότερα αυτό που έγινε γνωστό ως "interaction design", τον τρόπο δηλαδή που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, από τα κινητά έως τις ταμειακές μηχανές στα super markets. Έγινε αποδεκτός ως ο πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, εκδίδοντας μάλιστα και το βιβλίο Designing Interactions το 2006. Το 2010 διορίστηκε διευθυντής του μουσείου Smithsonian Institution's Cooper-Hewitt National Design Museum στη Νέα Υόρκη. Τις χρονιές 2009 και 2010 του απονεμήθηκαν δύο βραβεία για την τεράστια συμβολή του στο βιομηχανικό σχεδιασμό παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα