Ο Miles Jacobson μιλάει για το Football Manager 2015

"Το Football Manager είναι Simulation. Τα Fifa και Pro είναι Arcade!"

Έχει καθιερωθεί πλέον το να μιλάμε κάθε χρόνο με τον Miles Jacobson, Manager Director της Sports Interactive, εταιρείας ανάπτυξης του Football Manager.

Το δημοφιλές ποδοσφαιράκι έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου εξελίσσει διαρκώς την 3D engine και το user interface, ενώ προσθέτει διαρκώς νέα χαρακτηριστικά στο gameplay που του δίνουν μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, με την δημιουργία των modes Football Manager Career και Football Manager Classic, διαχωρίζονται οι "καμένοι" managers από τους πιο casual, που θέλουν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο παιχνίδι.

Όσο για εμάς τους Έλληνες, πέρυσι στο FM 2014 προστέθηκε η ελληνική γλώσσα στο παιχνίδι, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται και φέτος. Από εκεί και πέρα όμως τι θα πρέπει να αναμένουμε στο FM 2015; Μετά από την εμπειρία μας από το beta preview ήρθε η ώρα της συνέντευξης. Κι ο Miles Jacobson ήταν και πάλι εκεί, έτοιμος να μας πει πολλά.

GameWorld: Η πρώτη μου ερώτηση έχει να κάνει με την 3D engine και είναι η κλασική που Σε ρωτάω κάθε χρόνο. Είδαμε βελτιώσεις στο 3D pitch, όπως η προσθήκη των γύρω κτιρίων, τα πανοραμικά πλάνα, οι θεατές και οι τερματοφύλακες. Αλλά γενικά σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια νέα 3D engine εφάμιλλη ή έστω κοντά σε αυτή των Fifa και Pro Evolution Soccer;

Miles Jacobson: Δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Έχουμε πάνω από 2.000 animations φέτος, τα περισσότερα από τα οποία είδατε στη beta και δουλεύουμε για ορισμένα από αυτά την δεδομένη στιγμή. Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε τα Fifa και Pro Evolution με το Football Manager διότι τα συγκεκριμένα είναι arcade και το Football Manager simulation. Το λέω με την έννοια του ότι οι παίκτες έχουν το πραγματικό τους ύψος, το γήπεδο έχει το πραγματικό του μέγεθος. Δεν μας ενδιαφέρει η κόμμωση κάποιου παίκτη ή το πως μοιάζει το πρόσωπό του. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και που έχουμε μακροπρόθεσμο πλάνο που θα μας πάρει 3-5 χρόνια, είναι να βλέπετε έναν αγώνα με τηλεοπτική κάλυψη στις κάμερες, ακριβώς όπως θα ήταν αν θα τον βλέπατε στην τηλεόραση.

Τα Arcade games είναι διασκεδαστικά. Μου αρέσει για παράδειγμα να παίζω Fifa. Αλλά δεν είναι ρεαλιστικά, για παράδειγμα δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα στη μεσαία γραμμή. Η μπάλα πάει απλά στους επιθετικούς γιατί γίνεται εξομοίωση αγώνα π.χ. σε 5 λεπτά. Στο FM μπορείς να βάλεις το παιχνίδι να τρέξει αν θέλεις επί 90 λεπτά, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Καλά λοιπόν τα football games αλλά εμείς θέλουμε να απεικονίζουμε το πραγματικό ποδόσφαιρο όπως είναι.

GW: Μπορείς να μας εξηγήσεις τα νέα στατιστικά του manager στο παιχνίδι; Μπορούμε να επιλέξουμε το ανώτερο δίπλωμα προπονητή και την ανώτερη εμπειρία παίκτη και να αυξήσουμε τα στατιστικά μας στο μέγιστο βαθμό κάνοντας το παιχνίδι πιο εύκολο; Υπάρχει δηλαδή αντίκτυπο στο επίπεδο δυσκολίας;

MJ: Η εμπειρία παίκτη όπως ξέρεις δεν είναι νέος τομέας, τα διπλώματα προπονητή προστέθηκαν. Γενικά η δυσκολία έχει να κάνει και με την ομάδα που θα επιλέξεις. Αν επιλέξεις την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με επίπεδο δυσκολίας Sunday League Footballer θα είναι κάπως δύσκολο σε σύγκριση με το να επιλέξεις π.χ. την Watford και να βάλεις την μέγιστη εμπειρία. Το θέμα όμως πάνω απ' όλα είναι οι αποφάσεις που κάνετε και από αυτές κυρίως θα εξαρτηθεί το πως θα τα πάει η ομάδα σας. Το παιχνίδι δεν είναι linear, εμείς απλά δίνουμε αν προτιμάς στην αρχή ένα background story

"To Fifa και το Pro Evolution Soccer δεν είναι ρεαλιστικά αλλά Arcade. Στο Football Manager θέλουμε να απεικονίζουμε το πραγματικό ποδόσφαιρο όπως είναι".

GW: Υπάρχει όμως πραγματικό αντίκτυπο; Δηλαδή ανάλογα με τα στατιστικά του προπονητή θα έχουμε αντίστοιχα πιο αποδοτικά Team Talks, καλύτερη απόδοση στους παίκτες μας στην προπόνηση κτλ.;

MJ: Ναι, αυτό όμως θα σε βοηθήσει κυρίως στο ξεκίνημα. Ακόμα κι αν επιλέξεις το μέγιστο δίπλωμα και την μέγιστη εμπειρία, τα στατιστικά σου δεν ξεκινούν από το 20. Θα σε ακούνε καλύτερα οι παίκτες και θα βελτιώνονται καλύτερα, απλά για να φτάσεις τα στατιστικά σου στο maximum θα καταφέρεις να το κάνεις μόνο μέσω του παιχνιδιού. Όπως αντίστοιχα αν δεν είσαι καλός κάποια στατιστικά σου μπορεί να πέσουν. Επίσης, τα στατιστικά δεν είναι πάντοτε το παν, γιατί μπορείς π.χ. να προσλάβεις έναν βοηθό προπονητή που θα έχει καλύτερα στατιστικά από σένα, άρα οι παίκτες σου να βελτιώνονται καλύτερα.

GW: Με το νέο scouting system θα αντικατασταθεί στην πράξη όντως η αναζήτηση παικτών; Ξέρουμε ότι μπορούμε να βρούμε παίκτη πιο γρήγορα από έναν scout μέσω των filters, ψάχνοντας π.χ. αν είναι ελεύθερος ή δανεικός. Μπορούν όμως οι scouts να κάνουν την δουλειά πιο γρήγορα από εμάς και να ξεκλειδώσουν παίκτες για το Player Search;

MJ: Ασφαλώς. Οι scouts αυξάνουν τον αριθμό διαθέσιμων παικτών στο Player Search που στην αρχή είναι κάποιοι χιλιάδες. Αν δεν έχεις κάνει scout κάποιες χώρες, ομάδες και παίκτες και δεν έχουν εμφανιστεί τα ακριβή στατιστικά των παικτών τότε δεν θα σου εμφανιστούν αντίστοιχα στο Player Search, αν ψάχνεις π.χ. επιθετικό με Finishing πάνω από 10.

GW: Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο Role system. Έχουν γίνει αλλαγές στην απεικόνιση του πόσο καλός είναι ένας παίκτης στη θέση του και στο Role του με τον κύκλο και το αστέρι στο εσωτερικό του...

MJ: Ναι, ο κύκλος δείχνει το πόσο καλός είναι ο παίκτης στη θέση αυτή και το αστέρι πόσο καλά αποδίδει στο ρόλο του. Έτσι είναι πιο απλό για τους χρήστες στο να το δουν. Μπορείς να πας και στο Squad Depth και να δεις το Role Depth αν το θελήσεις.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί το Instant Result στο βασικό Football Manager Career Mode. Αν μπορούσα θα έβγαζα ακόμα και το Go On Holiday!"

GW: Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αρκετά, σε αντίθεση με το περυσινό σύστημα όπου βλέπαμε απευθείας τα attributes για κάθε ρόλο παίκτη. Μπορούμε να το δούμε και τώρα απλά η θέση της συγκεκριμένης οθόνης δεν υπάρχει σε πρώτο πλάνο στα Tactics, κάτι που προσωπικά θα προτιμούσα.

MJ: Ναι, φέτος έχουμε μεταφέρει το χαρακτηριστικό αυτό μέσα στο προφίλ παίκτη, στα δεξιά στην ένδειξη "Positions".

GW: Με τις αλλαγές αυτές, δηλαδή την ένδειξη των Positions-Roles και αντίστοιχα την απλοποίηση του Training (από τις ασκήσεις του CM4 και τα sliders στο σημερινό απλό σύστημα), δεν πιστεύεις ότι το Football Manager απλοποιείται γενικότερα και απευθύνεται σε ένα πιο casual κοινό, παρά σε βετεράνους παίκτες;

MJ: Αν εννοείς τις αλλαγές των τελευταίων ετών στα Tactics ή τα sliders τότε πολύ απλά δεν μπορείς να πεις σε έναν παίκτη που θα σταθεί ακριβώς στο γήπεδο. Αυτό που μετράει είναι οι εντολές.

Το ίδιο ισχύει και για την προπόνηση, αφού όπως ξέρεις είχα φτιάξει ο ίδιος το πρόγραμμα ασκήσεων του CM4 μαζί με τον Ray Houghton. Πάει μια δεκαετία από τότε. Αλλά ακόμα και όσον αφορά στα sliders, ο σημερινός προπονητής όπως ξέρεις δεν λέει σε κάθε παίκτη ξεχωριστά τι άσκηση θα κάνει. Δίνει εντολή στο βοηθό του κι αυτός αναλαμβάνει την προπόνηση.

Δεν μας εκφράζει δηλαδή η δημιουργία ενός παιχνιδιού για το casual κοινό. Για το συγκεκριμένο κοινό έχουμε το Football Manager Classic mode,

GW: Σχετικά με τα Steam Workshop tools και γενικά τα modifications που θα μπορούμε να δημιουργήσουμε φέτος, αλλά και για το online mode, τι ετοιμάζετε;

MJ: Δουλεύουμε πάνω στα tools που έχουμε ήδη και θα απλοποιήσουμε πολύ αρκετές εντολές. Τόσο για τα tools, όσο και για τα online modes, θα μάθετε αναλυτικά τα πάντα αυτή την Πέμπτη.

"Έχουμε το εξής δίλλημα: Θα επιτρέψουμε να γραφτούν reviews από την beta για να πάρουμε βαθμολογίες λίγο χαμηλότερες απ' ότι θα έπρεπε ή θα δώσουμε το παιχνίδι μετά την κυκλοφορία του ώστε να γίνει το ίδιο επειδή καθυστερήσαμε να το στείλουμε;"

GW: Οπότε το online mode θα προστεθεί μαζί με τα tools την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου με την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης;

MJ: Ναι, ακριβώς!

GW: Υπάρχει περίπτωση το Instant Result να προστεθεί όχι μόνο στο FM Classic αλλά και στο βασικό FM Career Mode;

MJ: Σε καμία περίπτωση! Αν το προσθέταμε τότε δεν θα ήταν simulation mode.

GW: Το ρώτησα γιατί πολύ απλά καταναλώνουμε αρκετό χρόνο στο παιχνίδι και πολλές φορές σε αγώνες κυπέλλου ή έναντια σε μικρές ομάδες πρωταθλήματος, θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο και μπορεί να επιλέξουμε Go On Holiday αν θέλουμε.

MJ: Πες μου έναν προπονητή στην πραγματική ζωή που πάει διακοπές (γέλια κι από τους δύο!) Αν μπορούσα προσωπικά θα αφαιρούσα το Holiday Mode. καταλαβαίνω ότι κάποιοι χρήστες το χρησιμοποιούν σε περιόδους που π.χ. δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν παίκτες. Αλλά σου ξαναλέω αν μπορούσα θα το αφαιρούσα.

Όσο για τους αγώνες με μικρές ομάδες όπως αυτούς του κυπέλλου, το θεωρώ μια καλή ευκαιρία να βάλεις μέσα την ομάδα νέων και να δεις πως αποδίδει το φυτώριό σου.

http://www.youtube.com/watch?v=LIPhF0_S0pQ

GW: Το Football Manager 2015 κυκλοφορεί επίσημα την Παρασκευή και δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% αφού του λείπουν Online modes, Challenges και γενικά κάποιες λεπτομέρειες στο gameplay ή τα γραφικά για τις οποίες δουλεύετε. Ωστόσο, έχετε επιλέξει ως Sega το embargo για τα reviews να λήξει σήμερα κι έχουν ανέβει ήδη ορισμένα reviews παρότι δεν υπάρχουν όλα τα features στο παιχνίδι. Πως σχολιάζεις αυτό το γεγονός;

MJ: Ξέρουμε ότι επιτρέπουμε στην ουσία τον Gold code να γίνει review (σ.σ. Gold γίνεται ένα παιχνίδι όταν πακετάρεται σε DVD/Blu-ray box και ξεκινάει η διανομή του στην αγορά). Πρακτικά το παιχνίδι δεν είναι εκτελέσιμο ακόμη στο δισκάκι του και παίζεται μόνο μέσω beta. Η beta ξεκίνησε περίπου 10 μέρες πριν. Θα υπάρξει ένα beta update σήμερα κι ένα στο τέλος της εβδομάδας με την τελική κυκλοφορία.

Έχουμε λοιπόν ένα δίλλημα εδώ πέρα. Δίνουμε την beta και λέμε στους δημοσιογράφους: "Γράψτε review αλλά τουλάχιστον την Δευτέρα πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού" γνωρίζοντας ότι τα reviews θα είναι χαμηλότερα αφού δεν έχουν μπει μέσα όλα τα features του παιχνιδιού ή τους αφήνουμε να γράψουν review μετά την κυκλοφορία, για να κατηγορηθούμε από κάποιους ότι κρατήσαμε τα review codes και δεν τα στείλαμε στην ώρα τους, παίρνοντας έτσι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική πώλησης του προϊόντος. Είναι μια δύσκολη απόφαση.

Τα reviews που διάβασα σήμερα είχαν αναφέρει κάποια bugs τα οποία έχουμε αναφέρει ήδη στα media ότι έχουν επιλυθεί ή είδα να αναφέρουν χαρακτηριστικά "Κάνουμε review σε beta code και εντοπίσαμε κάποια bugs τα οποία μπορεί είτε να διορθωθούν, είτε όχι, αλλά με βάση τα όσα είδαμε αυτή είναι η βαθμολογία που βάζουμε". Ξέραμε ότι επιτρέποντας να γίνεται review νωρίτερα το Metacritic score θα είναι λίγο πιο κάτω απ' ότι θα έπρεπε να είναι ή θα ήταν επίσης χαμηλά αν δεν επιτρέπαμε σε δημοσιογράφους να γράψουν το review στην ώρα τους αλλά αργότερα.

"Ποτέ δεν μας ένοιαξε τι γίνεται με τα άλλα manager games της αγοράς. Τουλάχιστον οι developers του Fifa Manager που σταμάτησε πλέον, έχουν άλλα games για να ασχοληθούν και δεν έχασαν τις δουλειές τους".

Στα περιοδικά που παίζουν το παιχνίδι ακόμη πιο πριν δεν έχουμε πλέον ανησυχίες για το τι θα συμβεί. Πάντως πλέον πρέπει να σου αναφέρω πως έχουμε περισσότερα reviews από αθλητικά sites παρά από game sites.

GW: Πως αισθάνεστε για τον ανταγωνισμό που έχει σχεδόν εξαλειφθεί; Το Fifa Manager σταμάτησε πέρυσι και ο μόνος -τουλάχιστον γνωστός- ανταγωνιστής που έχει μείνει με αξιώσεις είναι το Top Eleven στο Facebook.
MJ: Υπάρχουν δεκάδες manager games. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά όσο το Football Manager, αλλά ειδικά στην Ασία συναντάμε αρκετά. Το ότι σταμάτησε το Fifa Manager δεν μας επηρέασε καθόλου. Ήταν ένα Arcade manager game, δεν το παίζαμε καν. Η engine του ήταν εντελώς arcade. Είχε πλάκα και άρεσε σε αρκετό κόσμο.

Τουλάχιστον χαίρομαι που οι developers που δούλεψαν για αυτό είχαν άλλα games για τα οποία θα συνεχίσουν να δουλεύουν και δεν έχασαν την δουλειά τους. Πάντως ποτέ δεν μας ένοιαξε για τα άλλα games της αγοράς. Δεν αλλάζει το πως θα σχεδιάσουμε τα χαρακτηριστικά που θα βάλουμε στην εκάστοτε επόμενη έκδοση. Για παράδειγμα για το FM 2016 έχουμε ήδη αποφασίσει για τα επόμενα χαρακτηριστικά.

GW: Οπότε η λίστα με τα χαρακτηριστικά στο FM 2016 έχει ήδη αποφασιστεί; Και είναι κάποια από αυτά προτάσεις του Community;
MJ: Ναι, η λίστα έχει αποφασιστεί και μάλιστα θα πρέπει να περικόψω αρκετά από αυτά τον Δεκέμβριο. Κάποια προέρχονται από το Community και κάποια από δικές μας αποφάσεις.

GW: Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη.
MJ: Μάνο σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία αυτή που μας δίνεις κάθε χρόνο.


Το Football Manager 2015 βρίσκεται σε beta στάδιο και θα κυκλοφορήσει επίσημα αυτή την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου για PC και Mac.

Διαβάστε το Football Manager 2015 beta preview, συζητήστε για αυτό στο forum και αναμείνατε για το τελικό review στο GameWorld.gr.

Keywords
football manager, football manager, ευχαριστώ πολύ, fifa, pro, sports, engine, user, νέα, classic, υφίσταται, evolution, games, league, background, soccer, team, system, scout, player, tactics, ray, συγκεκριμένο, steam, workshop, tools, online, http, youtube, sega, features, box, update, media, sites, game, top, facebook, community, mac, forum, www.facebook.com, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, το θεμα, αθλητικα, δουλεια, θεμα, περιοδικα, προγραμμα, τα νεα, τηλεοραση, υψος, ωρα, games, game, mac, youtube, αγωνες, απλα, ασια, βαθμολογια, βαθμολογιες, βρισκεται, γινει, γινεται, γηπεδο, γλωσσα, δευτερα, διλλημα, δειχνει, διπλωμα, ευκαιρια, υπαρχει, εννοια, επρεπε, ετων, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, καμερες, κυκλος, λεπτομερειες, λογια, μανο, μπορεις, ξεκινημα, ομαδα, παντα, ουσια, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πλακα, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, φυτωριο, background, box, gameworld.gr, classic, community, δουλειες, engine, εννοεις, evolution, features, fifa, forum, user, league, media, μεινει, μοιαζει, workshop, sports, ομαδες, παιχνιδι, player, pro, ray, scout, sega, sites, soccer, system, steam, σωστο, tactics, team, online, tools, top, update, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα