Yaiba: Ninja Gaiden Z

Zombies εναντίον Ninja.

Κατά γενική ομολογία η αποχώρηση του Tomonobu Itagaki από την Team Ninja έχει βάλει σε...περιπέτειες την σειρά Ninja Gaiden. Η τελευταία είναι φανερό ότι έχει χάσει πλέον την παλιά αίγλη της, αλλά και την εμπιστοσύνη των φίλων της ύστερα από το Ninja Gaiden 3. H Team

Ninja προσπάθησε με την κυκλοφορία του Ninja Gaiden 3: Razor's Edge στο Wii U να αντιστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα, αλλά δεν πέτυχε πλήρως τον σκοπό της, καθώς δεν είδαμε ουσιαστικές βελτιώσεις.

Εν τω μεταξύ, μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του remake για το Wii U, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε στο Tokyo Game Show του 2012 ένα spin-off που έφερε τον τίτλο Yaiba: Ninja Gaiden Z. Η παρουσίαση του Yaiba: Ninja Gaiden Z συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της συνεργασίας της Team Ninja με τον Keiji Inafune, τον βασικό δημιουργό των σειρών Mega Man και Onimusha. Επίσης, τα πρώτα τρέιλερ που είδαμε τότε προκάλεσαν αρκετή αίσθηση, καθώς είδαμε ένα νέο πρωταγωνιστή στην σειρά, cel-shaded γραφικά και...zombies. H αγάπη άλλωστε του Inafune για τα zombies είναι δεδομένη, όπως είδαμε και στα πρώτα Dead Rising. Εκείνο το διάστημα μάλιστα ο ιάπωνας developer είχε δηλώσει πανευτυχής για την συνεργασία του με την Team Ninja, λέγοντας γλαφυρά ότι ένα από τα όνειρά του έγινε πραγματικότητα.

Φτάνοντας στο σήμερα και την κυκλοφορία του Yaiba: Ninja Gaiden Z, η οποία είναι σημαδιακή από την άποψη ότι είναι το πρώτο Ninja Gaiden που βγαίνει για PC, το εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η δημιουργία θα επαναφέρει την σειρά στον δρόμο των επιτυχιών. Δυστυχώς όμως έχουμε να κάνουμε με ένα αμφιβόλου ποιότητας spin-off που καπηλεύεται το βαρύ όνομα που φέρει στην...φανέλα του.

Zombies στην Μόσχα
Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Yaiba Kamikaze, ένας ninja, ο οποίος θέλει να σκοτώσει τον εμβληματικό Ryu Hayabusa για να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος assassin που έχει υπάρξει ποτέ. Η σύγκρουση με τον Hayabusa πάντως όπως βλέπουμε και στο εισαγωγικό cutscene δεν έχει την έκβαση που θα ήθελε ο Yaiba, καθώς πολύ σύντομα τρώει τα...μούτρα του από τον Hayabusa και πεθαίνει μέσα σε ένα λουτρό αίματος.

Από αυτό το σημείο και μετά η ιστορία "ξεφεύγει" με τους σεναριογράφους να χάνονται σε ένα συνονθύλευμα ιδεών που θυμίζει τις ταινίες του πολυπράγμονα μεν, ατάλαντου δε κινέζου σκηνοθέτη Godfrey Ho. Ο Yaiba ανασταίνεται ως cyborg και δραπετεύει από ένα αεροπλάνο για να προσγειωθεί στην Μόσχα, εκεί όπου πέφτει πάνω σε μία ορδή από zombies (!). O πρωταγωνιστής πάντως δεν έχει ξεχάσει την μονομαχία του με τον Ryu Hayabusa και αποφασίζει να αναζητήσει τα ίχνη του με την βοήθεια της Miss Monday και του Alarico Del Gonzo. Για να είμαστε ακριβείς πάντως ο Del Gonzo είναι o άνθρωπος που έφερε πίσω στην ζωή τον Yaiba ως cyborg με στόχο να εκπληρώσει τα σατανικά του σχέδια. Το ποια ακριβώς είναι αυτά θα σας αφήσουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας παίζοντας το Yaiba: Ninja Gaiden Z.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία ακολουθεί τα χαβαλεδιάρικα πρότυπα των δημιουργιών του εκκεντρικού ιάπωνα developer Suda 51 (Shadow of the Damned, Lollipop Chainsaw, Killer is Dead), καθώς είναι αδύνατο με όλα αυτά που συμβαίνουν να την πάρετε στα σοβαρά. Η b-movie αισθητική είναι διάχυτη στους διαλόγους και στις ατάκες του Yaiba και γενικά το χιούμορ έχει τον πρώτο ρόλο. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι όσο κι αν παραβλέψουμε τις σεναριακές ασυναρτησίες (βλέπε cyborgs, ninjas, zombies στην Μόσχα, αδίστακτες πολυεθνικές κ.ο.κ.), ο Yaiba παραμένει ένας από τους πιο αντιπαθητικούς ήρωες που έχουμε συναντήσει και επιπλέον η ροή της αφήγησης αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, τα οποία επεξηγούνται μόνο μέσω των σχετικών collectables (!).

Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω
Αφήνοντας στην άκρη το σενάριο, το οποίο ούτως ή άλλως υπεισέρχεται σε δεύτερο ρόλο, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα παραδοσιακό Action/Hack and Slash θα προχωρήσουμε στην ανάλυση του gameplay. Δυστυχώς και εδώ επικρατεί απογοήτευση, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τα προηγούμενα Ninja Gaiden έχουν γίνει προς την λάθος κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα μάχης έχει απλουστευθεί σε ένα button mashing μοτίβο. Τα όποια combos υπάρχουν είναι θαμμένα στα μενού, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά θα πρέπει να τα ξεκλειδώσετε και σημειωτέον η χρησιμότητά τους μέσα στην μάχη είναι επιεικώς μηδαμινή.

Κατόπιν αυτού, η δομή της κάθε πίστας είναι πανομοιότυπη, καθώς θα πρέπει να εξολοθρεύσετε τα κύματα των zombies που έρχονται κατά πάνω σας και να προχωρήσετε στο επόμενο checkpoint. To μοτίβο αυτό διακόπτεται μερικές φορές από ορισμένα platform περάσματα που ομοίως έχουν υλοποιηθεί κάκιστα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρακτικά έχουμε να κάνουμε με quick-time events, στα οποία ο Yaiba πήδα από το ένα σημείο στο άλλο. Εν τω μεταξύ, για έναν περίεργο λόγο σε αντίθεση με τον Ryu Hayabusa, o Yaiba δεν μπορεί να εκτελέσει άλματα κατά την διάρκεια της μάχης.

Yaiba ο άφαντος
Η σειρά Ninja Gaiden φημίζονταν ανέκαθεν για τον υψηλό βαθμό πρόκλησης που προσέφερε και όπως είναι αναμενόμενο κάτι αντίστοιχο ισχύει και εδώ. Βέβαια η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δημιουργίες της Team Ninja είναι ότι στο Yaiba: Ninja Gaiden Z θα πεθάνετε δεκάδες φορές "φτηνά". Το γεγονός αυτό οφείλεται στην προβληματική κάμερα που είναι δίχως αμφιβολία η χειρότερη που έχουμε συναντήσει ποτέ στο συγκεκριμένο genre. Παρά το γεγονός ότι προσφέρονται δύο λήψεις της κάμερας, μία μακρινή και μία κοντινή, καμία από τις δύο δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στην πρώτη περίπτωση το Yaiba: Ninja Gaiden Z είναι απλά εκνευριστικό και στην δεύτερη unplayable. Πιο συγκεκριμένα με την μακρινή λήψη της κάμερας έχετε καλύτερη αίσθηση του χώρου, αλλά οι ακανόνιστες λήψεις της δημιουργούν δεκάδες προβλήματα. Την μία στιγμή η κάμερα κάνει zoom-in και δεν έχετε όλους τους εχθρούς στο οπτικό σας πεδίο και από την άλλη κάνει zoom-out με αποτέλεσμα να χάσετε την οπτική επαφή με τον χαρακτήρα σας αφού η οθόνη είναι πλημμυρισμένη από δεκάδες zombies.

H μόνη λύση για να ευχαριστηθείτε τα λίγα θετικά στοιχεία του τίτλου είναι να επιτεθείτε στα zombies να σκοτώσετε μερικά από αυτά και στην συνέχεια να τραβηχτείτε ξανά πίσω για να επανέλθει η κάμερα. Βέβαια το γεγονός αυτό είναι αν μη τι άλλο τραγικό και εκθέτει ανεπανόρθωτα την δουλειά των developers, πόσο μάλλον όταν το Yaiba: Ninja Gaiden αναπτύχθηκε από κοινού από τρεις εταιρείες ανάπτυξης, την Team Ninja, την comcept του Keiji Inafune και την Spark Unlimited που μας παρουσίασε το τελευταίο Lost Planet.

Μακράν το πιο απογοητευτικό κεφάλαιο της σειράς.

Τελικά τι προσφέρει;
Με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω το πιο πιθανό είναι ότι από το πρώτο κιόλας chapter της ιστορίας θα θελήσετε -όχι άδικα- να παρατήσετε τo Yaiba: Ninja Gaiden Z. Παρόλα αυτά, όσοι βρείτε το κουράγιο να συνεχίσετε ως το τέλος, όπως συνέβη και στην δική μας περίπτωση θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η τεράστια ποικιλία που υπάρχει στους εχθρούς, καθώς υπάρχουν αρκετές κατηγορίες από "super" zombies. Για παράδειγμα, κάποιοι απέθαντοι εκτοξεύουν φωτιά εναντίων σας, εμετό ή οξύ από τα γεννητικά τους όργανα.



Στην περίπτωση που κάνετε execute τα παραπάνω zombies (αφού φυσικά τους προκαλέσετε αρκετό damage με τις επιθέσεις σας) υπάρχει η δυνατότητα να τα διαμελίσετε και χρησιμοποιήσετε τα μέρη του σώματος τους για όπλα. Για παράδειγμα, ξεριζώνετε τα χέρια ενός zombie και τα κάνετε nunchaku ή ακρωτηριάζετε τα γεννητικά τους όργανα και εκτοξεύετε από αυτά οξύ (!). Γενικά, τα "super" zombies σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο element (ηλεκτρισμός, φωτιά και οξύ) και μπορείτε να τα εκτοξεύσετε σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντος για να ανακαλύψετε κρυφά περάσματα ή να λύσετε απλοϊκούς γρίφους. Για παράδειγμα, δύναται να τροφοδοτήσετε με ηλεκτρισμό ανενεργές γεννήτριες εκτοξεύοντας πάνω τους ένα...ηλεκτροφόρο zombie.

Οι μηχανισμοί αυτοί εξελίσσονται περισσότερο στα boss fights και στην εξολόθρευση των εχθρών, όπου και μπορείτε να "συνδυάσετε" τα διαφορετικά elements για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στην μάχη. Λόγου χάρη, εάν βάλετε φωτιά στους αντιπάλους σας και στην συνέχεια τους επιτεθείτε με ηλεκτρισμό θα δημιουργήσετε μια ηλεκτροφόρα καταιγίδα που καταστρέφει τα πάντα γύρω της. Μιας και αναφερθήκαμε στα boss fights, να προσθέσουμε ότι τα bosses είναι ιδιαίτερα ευφάνταστα όσον αφορά τον σχεδιασμό τους, αλλά η A.I. τους κινείται κάτω του μετρίου, σε αντίθεση με αυτή των βασικών εχθρών.

Μόνο για ενοικίαση
Ένα ακόμη απογοητευτικό σημείο είναι ότι η συνολική διάρκεια του Yaiba: Ninja Gaiden Z δεν ξεπερνά τις πέντε ώρες. Εν τω μεταξύ, το leveling system που χρησιμοποιείται εδώ δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, καθώς τα exp που θα αποκτήσετε με βάση τις επιδόσεις σας σε κάθε πίστα επαρκούν για να αναβαθμίσετε όλα τα attributes του Yaiba. O μόνος λόγος για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough είναι να ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables, κάτι το οποίο στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των τραγικών λήψεων της κάμερας, αφού ποτέ δεν έχετε σωστή αντίληψη του χώρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αφού δείτε τα credits ξεκλειδώνει το arcade mode. Σε αυτό ελέγχετε επίσης τον Yaiba και σκοτώνετε τα δεκάδες zombies που θα βρεθείτε στον διάβα σας. Το gameplay βαδίζει στα χνάρια των Fatal Fury και Streets of Rage, εντούτοις ο βαθμός δυσκολίας εδώ είναι πραγματικά θεόρατος και τα τρία continues που έχετε στην διάθεσή σας δεν φτάνουν ούτε για να περάσετε την πρώτη πίστα.

Ένα cel-shaded λουτρό αίματος
Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι ευτυχώς αξιοπρεπές, καθώς τα cel-shaded γραφικά ταιριάζουν γάντι με την comic αισθητική του τίτλου. Εδώ χρησιμοποιείται η Unreal Engine 3, η οποία ως επί τω πλείστον στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχουν πάντως αρκετά σημεία που το aliasing βγάζει μάτι, ενώ η δουλειά στο κομμάτι των lighting effects είναι ανεπαρκής.

Στον αντίποδα το frame rate παραμένει σταθερό στα 30fps, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα controls, σε αντίθεση με το Ninja Gaiden 3. O σχεδιασμός του Yaiba και των διαφόρων εχθρών είναι επίσης αρκετά ευφάνταστος και ως θετικό στοιχείο εκλαμβάνουμε το άφθονο gore, καθώς το αίμα ρέει με τους...κουβάδες κάθε φορά που ακρωτηριάζεται ένα zombie.

Από ηχητικής πλευράς για τις ανάγκες του sountrack η Team Ninja επιστράτευσε τον έμπειρο Grant Kirkhope, o οποίος για αρκετά χρόνια άνηκε στο δυναμικό της Rare και είχε εργαστεί στις σειρές Killer Instinct, Donkey Kong και Banjo-Kazooie. Οι συνθέσεις που χρησιμοποιούνται εδώ έχουν έντονο industrial ύφος και παρά την ποιότητά τους, πολύ σύντομα αρχίζουν να επαναλαμβάνονται. Σε αντίστοιχα πλαίσια κινείται και το voice acting, το οποίο δεν ξεφεύγει από την μετριότητα. Κάποιες ατάκες του Yaiba πάντως είναι αρκετά απολαυστικές, όπως για παράδειγμα: "He was the head of Forge Industries, and also a huge dick. I guess that makes him a dickhead."

Επειγόντως χαρακίρι
Η συνεργασία της Team Ninja με τον Keiji Inafune δεν κατάφερε να αποδώσει καρπούς και είναι άξιο απορίας το πως ο εμπνευστής του Mega Man "συνυπόγραψε" για να βγει αυτό το έκτρωμα. Εάν βρισκόμασταν στην μεσαιωνική Ιαπωνία τότε οι developers που εργάστηκαν πάνω στο Yaiba: Ninja Gaiden Z θα έπρεπε να κάνουν seppuku (η τελετουργική αυτοκτονία των samurai) χωρίς δεύτερη σκέψη για να ξεπλύνουν την ντροπή τους. Από την πλευρά μας ελπίζουμε να προβληματιστούν και να επαναφέρουν κάποια στιγμή δυναμικά την σειρά Ninja Gaiden στο προσκήνιο. Μέχρι τότε η παρούσα δημιουργία θέτει κάλλιστα υποψηφιότητα για την χειρότερη κυκλοφορία της χρονιάς.

Θετικά:
- Η cel-shaded αισθητική του
- Το splatter στοιχείο
- Ποικιλία εχθρών

Αρνητικά:
- Κάκιστη κάμερα
- Η υλοποίηση των platform στοιχείων
- Ελάχιστη διάρκεια
- Ασταμάτητο button mashing
- Πρωτόγονο leveling system
- Σενάριο χωρίς αρχή και τέλος

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 5
Gameplay: 4
Αντοχή: 4
Γενικά: 5

Ακόμη και οι φανατικοί φίλοι της σειράς δύσκολα θα συγχωρήσουν τα ελαττώματά του.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
ninja, ninja, unreal engine 3, wii u, unreal engine, zombies, team, edge, wii, εταιρεία, tokyo, game, mega, hayabusa, assassin, miss, shadow, slash, button, οφείλεται, συγκεκριμένο, λύση, unlimited, lost, planet, super, zombie, element, boss, system, fury, rage, unreal, engine, lighting, frame, επηρεάζει, grant, rare, industrial, voice, head, guess, ιαπωνια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, δουλεια, ηχος, ιχνη, ονειρα, οξυ, ταινιες, υψος, boss, edge, game, guess, lost, mega, slash, time, αγαπη, αεροπλανο, αιγλη, αιμα, αισθητικη, ανθρωπος, απλα, βγαινει, βοηθεια, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δομη, δυναμικο, εγινε, υπαρχει, εκβαση, επηρεάζει, επρεπε, ερχονται, εταιρεία, ζωη, ηρωες, ισχυει, υφος, θετικο, θυμιζει, ιαπωνικη, κεφαλαιο, κυματα, κλιμα, λαθος, ληψεις, ληψη, λύση, λογο, ματι, μηνες, μοσχα, μπορειτε, ντροπη, παντα, οθονη, ονομα, ουσιαστικο, οφείλεται, παρουσιαση, πεδιο, ποιοτητα, ροη, προβληματα, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σχεδια, τρειλερ, τρια, υλοποιηση, φυσικα, φορα, χιουμορ, ωρες, αδυνατο, unlimited, assassin, button, engine, element, φιλοι, frame, fury, grant, hayabusa, head, ιδιαιτερα, industrial, κομματι, κρυφα, lighting, miss, οργανα, planet, quick, rage, rare, movie, system, team, tokyo, τρωει, θετικα, unreal engine, unreal, unreal engine 3, wii, wii u, χερια, voice, zombie, zombies
Τυχαία Θέματα