Wii U: Εντυπώσεις και προσδοκίες

Τι θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον από την νέα κονσόλα της Nintendo.

Έπειτα από την κυκλοφορία του Wii U της Nintendo "πατήσαμε" κι επίσημα πλέον, στην όγδοη γενιά οικιακών κονσολών, την οποία είχαν προηγουμένως εγκαινιάσει τα 3DS και PS Vita. Η άφιξη

της κονσόλας βρήκε την Ευρώπη σε οικονομική κρίση, με την Ελλάδα να βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Τα δύο παραπάνω γεγονότα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους για έναν gamer, καθώς είναι πιθανό όσοι από εσάς επιθυμείτε ένα Wii U να μη μπορείτε να το αποκτήσετε. Όπως προκύπτει από τα δικά σας posts στο GameWorld.gr αλλά κι από την κοινή λογική, οι περισσότεροι που βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση θα περιμένουν πρώτα μία πτώση τιμής.

Δεν είναι όμως μόνο οικονομικοί οι λόγοι που σταματούν κάποιους από την αγορά της κονσόλας. Διακρίνεται κι ένα ανεπαίσθητο "πάγωμα", από μέρος της gaming κοινότητας, προς την Nintendo αφού με το Wii U η ιαπωνική εταιρεία γέμισε κάποια κενά αλλά άφησε μισογεμάτα τα υπόλοιπα...κενά του software και των υπηρεσιών που ζητά σήμερα ένας hardcore gamer. Αυτό μεταφράζεται σε θέμα εμπιστοσύνης μιας και θα θέλαμε να δούμε κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες της βιομηχανίας, ποιες θα είναι οι επόμενες first και third party αποκλειστικότητες, και κατά πόσο θα αποφύγει το Wii U την μοίρα του Dreamcast σε περίπτωση που δεν κυλήσουν όλα ομαλά.

Watch YouTube video

Δώστε games στο λαό
Η πιο σίγουρη και παραδοσιακή λύση για να έχεις επιτυχία είναι μέσω του software. Αυτός είναι ο λόγος που η Nintendo έκανε 24 games διαθέσιμα με το λανσάρισμα του Wii U. Παρά τον εντυπωσιακό αριθμό όμως δημιουργούνται και κάποια ερωτηματικά αν δούμε αυτά τα games. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει κάτι πολύ εντυπωσιακό από την ίδια την Nintendo όπως μας είχε συνηθίσει και αρκέστηκε στο ποιοτικό μεν καθόλου εντυπωσιακό δε New Super Mario Bros. U. Η πιθανότερη εξήγηση αφορά την αλλαγή πολιτικής της Nintendo, η οποία προσπαθεί να διορθώσει λάθη που είχε κάνει με τις προηγούμενες κονσόλες της. Είναι προφανές πλέον ότι θέλει να στρέψει τα βλέμματα στους third party developers κάποιοι από τους οποίους εξέφρασαν απογοήτευση στο παρελθόν για τις πωλήσεις των δικών τους games έναντι αυτών της Nintendo.

Το σίγουρο λοιπόν είναι πως αναμένουμε στο μέλλον πολλά games από την ίδια την Nintendo αρχίζοντας από κλασσικές σειρές όπως ένα 3D Mario ή τα Zelda, Metroid, Donkey Kong κι άλλα πολλά. Ποιος φίλος των εν λόγω σειρών άλλωστε δεν θα ήθελε να τα βιώσει σε HD αναλύσεις; Κατά το λανσάρισμα του Wii είχε κυκλοφορήσει το The Legend of Zelda: Twilight Princess, κάτι το οποίο προώθησε ακόμη περισσότερο τις αρχικές πωλήσεις της κονσόλας. Έτσι, όταν κυκλοφορήσει κάποιο από τα παραπάνω games στο Wii U, σίγουρα θα δούμε αύξηση των πωλήσεων αφού πλέον θα υπάρχουν παραπάνω αποκλειστικότητες που θα κάνουν την κονσόλα περισσότερο επιθυμητή.

Από την άλλη έχουμε τους third party developers οι οποίοι δείχνουν να εμπιστεύονται την κονσόλα για τα games τους, με την Ubisoft να ξεχωρίζει. Οι αποκλειστικότητες των εν λόγω developers μπορεί να κάνουν την διαφορά που τόσο επιθυμεί η Nintendo και ζητάει ο μέσος gamer, έχοντας σαν πρώτο δείγμα το ZombiU. Παράλληλα, το Bayonetta 2 να βρίσκεται ήδη "στα σκαριά". Υπάρχουν βέβαια και τα multiplatform games τα οποία κι αυτά με την σειρά τους έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε κονσόλα. Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να τα έχει πάει καλά το Wii U, κάτι που θα θέλαμε να συνεχιστεί χωρίς βέβαια βιαστικά ports, όπως αυτό του FIFA 13. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλές σειρές που δεν έχουν ανακοινωθεί για το ρεπερτόριο της κονσόλας, όπως τα PES και Resident Evil. Μένει μόνο να καταφέρει η Nintendo να πείσει και τους υπόλοιπους κάτι που προϋποθέτει -εκτός των άλλων- υψηλές πωλήσεις σε hardware.

Σε όλους αρέσουν τα ποιοτικά games όσες συνέχειες κι αν ακολουθήσουν. Σε τελική ανάλυση όμως κάθε γενιά χαρακτηρίζεται κι από νέες σειρές οι οποίες οδηγούν την βιομηχανία μπροστά και μας προσφέρουν νέες gaming εμπειρίες. Αυτό είναι και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο Wii U, ιδιαίτερα όσο αναφορά τα games της ίδιας της Nintendo, η οποία εκτός από τα games των motion controllers, όπως το Wii Sports, δεν μας έχει προσφέρει κάτι νέο εδώ κι αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή θα έρθει ο κορεσμός και θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες σειρές. Το ίδιο ισχύει και για τους third party developers οι οποίοι βέβαια βρίσκονται σε λίγο καλύτερη μοίρα αφού ανά διαστήματα κάνουν τις εκπλήξεις τους και ρισκάρουν.

Μεγάλο ρεύμα έχουν αποδειχτεί και τα λεγόμενα indie games τα οποία καινοτομούν με διάφορους τρόπους και μας χαρίζουν συνεχώς νέες σειρές. H Nintendo αρχικά φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα μιας και μέσω του eShop της κονσόλας διατίθενται indie games (σ.σ. δηλαδή ανεξάρτητων προγραμματιστικών εταιρειών) όπως τα Toki Tori 2 και Trine 2: Director’s Cut. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγαπούν την συγκεκριμένη κατηγορία και θα έβλεπαν με καλύτερο μάτι το Wii U αν οι εκάστοτε developers "αγκαλιάσουν" την κονσόλα. Είναι μία εντελώς νέα αγορά και οι προσιτές της τιμές την κάνουν να γιγαντώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Αν η Nintendo θέλει να συμμετέχει στα διόλου αμελητέα κέρδη, θα πρέπει να ικανοποιήσει και το εν λόγω κοινό. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με την υποστήριξη της Unity στο Wii U κι αναμένουμε πλέον την ανταπόκριση των ανεξαρτήτων developers.

Στις υπηρεσίες σας
Το Wii U έρχεται με μία πληθώρα υπηρεσιών προσπαθώντας να φτάσει τον ανταγωνισμό. Ο συνδετικός κρίκος είναι το Nintendo Network στο οποίο δημιουργείτε ένα ID με το οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τις εκάστοτε υπηρεσίες. Το Nintendo Network διατίθεται χωρίς συνδρομές κάτι που θα ευχαριστήσει όσους δεν διαθέτουν τα χρήματα ή δεν θέλουν να πληρώνουν για κάτι που θεωρούν δεδομένο. Το λυπηρό για μία μεγάλη μερίδα του κοινού είναι η πλήρης απουσία κάποιων achievements/trophies τα οποία δίνουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον στους ανταγωνιστικούς gamers και προσφέρουν ένα αίσθημα ολοκλήρωσης. Ελπίζουμε η Nintendo να μην είναι οριστική σε αυτή της την απόφαση και να έρθει ένα update που θα το προσθέτει ως χαρακτηριστικό. Επίσης είναι καλοδεχούμενα τα πολλά και συχνά updates που θα βελτιώσουν την όλη εμπειρία και θα προσθέσουν νέο content.

Μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι τα Youtube, LoveFilm Instant, Wii U Chat, eShop, Internet Browser, TVii και άλλες. Ελπίζουμε να γίνουν επιπλέον υπηρεσίες διαθέσιμες στο μέλλον και οι υπάρχουσες να βελτιωθούν. Σε μία πρόσφατη ανακοίνωση η Nintendo έκανε γνωστό ότι τα demos θα έχουν περιορισμένο αριθμό χρήσεων. Φαίνεται πως οι ιάπωνες κάνουν τα εύκολα δύσκολα αφού μία απλή υπηρεσία γίνεται πολύπλοκη και χωρίς ιδιαίτερη δικαιολογία. Μπορεί από ένα ξεχασμένο demo να θυμηθούμε ένα game και να το αγοράσουμε ή να θέλουμε να το δείξουμε σε φίλους. Τα demos υπάρχουν για να βοηθούν τις πωλήσεις, οπότε μία τέτοια κίνηση φαντάζει παράλογη και χρήζει αλλαγής.

Watch YouTube video

Στο θέμα του online gaming το Wii U δείχνει να ανταπεξέρχεται των προσδοκιών. Μεγάλο πλεονέκτημα για πολλούς είναι ότι γίνεται χωρίς την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού όπως το Xbox Live που απαιτεί Gold membership. Το online στοιχείο είναι πλέον πολύ σημαντικό στις μέρες μας και θεωρείτε ατού αν περιλαμβάνεται σε κάποιο game. Εκτός όμως της πεπατημένης, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και το GamePad το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με διάφορους κι έξυπνους τρόπους από τους developers ακόμη και στην online multiplayer εμπειρία. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει η επιλογή να βλέπουμε τα στατιστικά μας στην οθόνη του GamePad χωρίς να χρειάζεται να μεταβούμε σε κάποιο μενού. Εξαρτάται από την φαντασία και την δημιουργικότητα της κάθε εταιρίας ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά κονσόλα της Nintendo υποστηρίζει DLCs. Από τις third party εταιρίες ξέρουμε τι να περιμένουμε καθώς έχουμε δει πολλά παραδείγματα σε Xbox 360 και PlayStation 3. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα DLCs της ίδιας της Nintendo μιας και μας έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρχει περιεχόμενο προς λήψη για το New Super Mario Bros. U. Εφόσον ο κόσμος ανταποκρίνεται στα DLCs, κάνοντας τα μία επιπλέον πηγή εσόδων, το λογικό είναι πως και η Nintendo θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο για να έχει μερίδιο στα κέρδη. Δεν θα πείραζε κανέναν βέβαια να διατεθεί ακόμα και δωρεάν περιεχόμενο, κάτι που θα κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Μαζί με όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να δούμε και προσφορές στο eShop της Nintendo όπως γίνεται και σε άλλες πλατφόρμες όπως τα Xbox 360, PS3 και Steam. Ήδη ισχύει συνδρομή σε Nintendo Network Premium, αν προηγουμένως έχει γίνει αγορά ενός premium πακέτου (black version) της κονσόλας, που προσφέρει 10% έκπτωση σε games του eShop. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό καθώς ο ανταγωνισμός προβαίνει σε υψηλές εκπτώσεις και ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές περιόδους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων. Έχει αποδειχθεί πως οι εκπτώσεις είναι προς το συμφέρον όλων αφού και οι εταιρίες έχουν κέρδη και εμείς οι gamers έχουμε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με παραπάνω games.

Hardware και δυνατότητες
Οι προδιαγραφές του Wii U δεν δείχνουν προς το παρόν σημάδια ανωτερότητας σε σύγκριση με τις κονσόλες της έβδομης γενιάς. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα μιας και πάντα παίρνει χρόνο στους developers να μάθουν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες μίας νέας κονσόλας. Πρόβλημα αποτελεί η πλοήγηση στο μενού του Wii U καθώς καθυστερεί χαρακτηριστικά και κάνει loading αρκετών δευτερολέπτων. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί σύντομα από την Nintendo κάνοντας το λογισμικό ελαφρύτερο. Συνήθως τα πρώτα δείγματα των πραγματικών δυνατοτήτων μίας κονσόλας στα γραφικά έρχεται από την first party εταιρία ανάπτυξης. Περιμένουμε λοιπόν από την Nintendo να μας δείξει τι μπορεί να κάνει με ένα ολοκληρωμένο game κι όχι απλώς με ένα tech demo όπως αυτό του Zelda στην περασμένη E3.

Η Nintendo επικεντρώνεται βέβαια περισσότερο στο GamePad και τις χρήσεις του παρά στα γραφικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αχίλλειο πτέρνα σε σχέση με τις νέες κονσόλες των Microsoft και Sony. Ελπίζουμε στο μέλλον να αξιοποιηθεί το GamePad και να το υποστηρίξουν οι υπόλοιπες εταιρίες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το επιπλέον κόστος άξιζε τον κόπο. Αν η χρήση περιοριστεί μόνο σε inventories και maps τότε δεν θα μιλάμε για πραγματική καινοτομία αλλά για μία απλή βελτίωση στη διαχείριση των μενού, κάτι που έχουμε δει με ανάλογο τρόπο στο 3DS. Εκτός όμως από νέες χρήσεις του GamePad θα θέλαμε να δούμε και τι χρήσεις μπορεί να έχει το 3DS με το Wii U και αν θα επηρεάζεται ουσιαστικά το gameplay κάποιων games από μία τέτοια συνδεσιμότητα.

Συνοψίζοντας
Το Wii U αποτελεί στοίχημα για την Nintendo που φαίνεται να κερδίζει προς το παρόν, αφού στην Αμερική σημείωσε μεγαλύτερες πωλήσεις σε σχέση με το λανσάρισμα του Wii. Υποτίθεται πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός για την όγδοη γενιά κι η ιαπωνική εταιρεία έχει χρόνο για να βάλει τις κατάλληλες βάσεις. Τα Xbox 360 και PlayStation 3 όμως είναι πλήρως ενεργά και δεν φαίνεται να μειώνονται δραστικά οι πωλήσεις τους καθώς διαθέτουν ήδη μία μεγάλη βάση χρηστών. Δεν είναι το λανσάρισμα όμως που μετράει καταλυτικά για την επιτυχία της κονσόλας αλλά το τι θα κάνει η Nintendo μετά από αυτό. Είναι νωρίς ακόμη και είναι πολλά αυτά που έχουμε να δούμε από το νέο αυτό εγχείρημα. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει η πιθανότητα επανάληψης της επιτυχίας του Wii ή αν αυτές οι εποχές τελείωσαν οριστικά.

Αν σε τελική ανάλυση η Nintendo επιτύχει τους στόχους της, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι ικανή να διατηρήσει την επιτυχία δίνοντας προσοχή στους casual αλλά και στους hardcore gamers. Επίσης, θα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί τον ανταγωνισμό και στην έβδομη και την όγδοη γενιά. Το Wii U είναι μία πολλά υποσχόμενη κονσόλα και περιμένουμε να δούμε τις μελλοντικές κινήσεις της Nintendo κι αν τελικά θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας.

Keywords
wii u, wii, wii, wii u, ps vita, super mario, εν λόγω, resident evil, xbox live, xbox 360, νέα, nintendo, vita, άφιξη, ελλαδα, εταιρεία, software, party, watch, youtube, games, λύση, super, mario, bros, zelda, legend, twilight, princess, ubisoft, fifa, pes, sports, eshop, cut, unity, network, update, chat, browser, demo, game, online, xbox, live, playstation, προσφορες, ps3, steam, black, εκπτωσεις, tech, microsoft, sony, maps, βασεις, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, οικονομικη κριση, το στοιχημα, ps vita, το θεμα, δωρεαν, εβδομη, θεμα, chat, eshop, games, game, maps, microsoft, ps3, sony, super mario, twilight, ubisoft, vita, xbox 360, xbox live, youtube, αγορα, αυξηση, αμερικη, αξιζε, άφιξη, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δεδομενο, δυνατοτητα, δειχνει, δειγμα, εγχειρημα, ευκολα, υπαρχει, ενεργα, εν λόγω, εποχες, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ιαπωνικη, κινηση, λαθη, ληψη, λύση, ματι, μοιρα, μπορειτε, παντα, οθονη, ουσιαστικα, πηγη, πλατφορμες, πτερνα, πωλησεις, ρευμα, σειρες, σιγουρα, σιγουρη, σιγουρο, συντομα, σειρα, σημαδια, φαντασια, φορα, super, browser, gameworld.gr, cut, demo, network, fifa, ιδιαιτερα, legend, mario, μπροστα, nintendo, sports, pes, princess, party, resident evil, software, steam, tech, online, update, unity, bros, zelda
Τυχαία Θέματα