The Stanley Parable

Gamer vs. Developer. Ποιος θα επικρατήσει;

Μήπως έχετε βαρεθεί να παίζετε ασταμάτητα video games που σας «μπουκώνουν» με πανομοιότυπα σενάρια, gameplay, ήρωες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα; Δεν θα θέλατε επιτέλους να ξεκινήσετε να παίζετε χωρίς να ξέρετε από το πρώτο λεπτό το τι πρόκειται να συναντήσετε στην πορεία της ψηφιακής σας περιπέτειας; Η λύση στο πρόβλημά σας ονομάζεται The Stanley Parable και η ιστορία της δημιουργίας

του υπήρξε εξίσου επεισοδιακή με το gameplay του.


Όλοι σας έχετε απολαύσει σίγουρα κάποιο ψηφιακό δημιούργημα βασισμένο στην τρισδιάστατη engine γραφικών Source που έπλασε η developer Valve. Πάνω στην εν λόγω engine έχει χτιστεί μια μακριά σειρά από mods που στην πορεία εξελίχτηκαν σε κανονικότατα εμπορικά προϊόντα, τουτέστιν εμπορεύσιμα video games. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το The Stanley Parable. Η ιδέα της δημιουργίας του «φυτεύτηκε» στο μυαλό του 22χρονου τότε Davey Wreden, φανατικού gamer και επίδοξου game developer. Ο Wreden είχε βαρεθεί να ασχολείται με τίτλους που προσφέρουν «μυωπικά» σενάρια και σπρώχνουν τους gamers σε προκαθορισμένα μονοπάτια. Άρχισε σταδιακά να αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν ο χρήστης αποφάσιζε να πάει κόντρα στις προθέσεις του προγραμματιστή, αμφισβητώντας σε κάθε του βήμα in-game το οτιδήποτε.

Χωρίς πρότερη εμπειρία στον σχεδιασμό γραφικών με την χρήση της Source engine, ο Wreden κάθισε και έμαθε μόνος του τα βασικά της χαρακτηριστικά. Η επόμενή του κίνηση ήταν να βρει ένα άτομο με επιβλητική φωνή που θα υποδυθεί τον αφηγητή του παιχνιδιού, την μοναδική φωνή που ακούγεται καθ' όλη την διάρκεια του. Ο κλήρος έπεσε στον Kevan Brighting, βρετανό ηθοποιό που έχει ασχοληθεί μόνο με μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ και ένα video game (Caesar IV). Αφότου αποφάσισε το μέγεθος του The Stanley Parable, ο Wreden το κυκλοφόρησε στο κορυφαίο site για mods, το Mod DB.

Η αποδοχή του The Stanley Parable ήταν τεράστια και δεν πέρασε πολύς καιρός προτού ο Wreden δεχθεί προτάσεις από άλλους προγραμματιστές αλλά και γνωστές video game developers για συνεργασία. Αρνούμενος την συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων, ο Wreden ανακάλυψε τον κατάλληλο συνεργάτη στο πρόσωπο του William Pugh, ενός hardcore gamer με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή περιβαλλόντων με την Source engine. Η αγαστή συνεργασία τους οδήγησε στον εμπλουτισμό του πρωτότυπου The Stanley Parable με περισσότερα endings, οπτικά τρικ που σας δίνουν ένα hint για τις πιθανές σας επιλογές και φυσικά μια high definition παρουσίαση για τους λάτρεις της υψηλής ανάλυσης.


Κάντο μόνος σου!
Πρωταγωνιστής του The Stanley Parable είναι ο Stanley, ένας χαρτογιακάς που η μοίρα του τον έχει γεμίσει ροχάλες και αυτός νομίζει ότι βρέχει! Ολόκληρη η ύπαρξή του περιστρέφεται γύρω από την ανιαρή του εργασία και το ανήλιαγο γραφείο του. Δουλειά του Stanley είναι να στρογγυλοκάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του περιμένοντας οδηγίες από τους προϊσταμένούς του. Με την εμφάνιση των οδηγιών επί της οθόνης, ο Stanley αρχίζει να πληκτρολογεί για να ολοκληρώσει την εργασία του.

Μια ύπαρξη που μοιάζει βγαλμένη από εφιάλτη, αποτέλεσε τον παράδεισο του Stanley. Ξαφνικά, ένα ωραίο πρωινό, ό ήρωάς μας κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του, αναμένοντας εντολές και με τα χέρια του να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο. Οι ώρες άρχισαν να περνούν και τίποτα δεν εμφανιζόταν στην οθόνη του. Σταγόνες ιδρώτα άρχισαν να στάζουν από το μέτωπο του αφοσιωμένου γραφειοκράτη ενώ το άγχος άρχισε να τον κυριεύει. Συνειδητοποιώντας τελικά ότι η οθόνη του θα παραμείνει κατάμαυρη, ο Stanley σηκώνεται από την καρέκλα του και ανοίγει την πόρτα του γραφείου, θέλοντας να μάθει από τους συναδέλφους του τι τρέχει. Έκπληκτος ανακαλύπτει ότι όλα τα κουβούκλια των συνεργατών του είναι άδεια ενώ δεν φαίνεται ψυχή πουθενά.


Μόλις διαβάσατε την αρχή του εφιάλτη για τον Stanley. Ενός εφιάλτη που θυμίζει έντονα επεισόδιο της θεϊκής σειράς The Twilight Zone και σας προτρέπει να ανακαλύψετε μαζί με τον ήρωα ποιος ευθύνεται για την… καζούρα εις βάρος του. Το The Stanley Parable διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλου του πιο πρωτότυπου και συνάμα μοναχικότερου video game που έχετε παίξει ποτέ. Στην περιπλάνησή σας εντός του εφιάλτη του Stanley θα έχετε για παρέα την υποβλητική φωνή του αφηγητή που περιγράφει κάθε σας κίνηση και πολλές φορές σας απευθύνεται προσωπικά, δίνοντας οδηγίες και προσπαθώντας να ανοίξει διάλογο. Ποτέ δεν θα δείτε το πρόσωπο του Stanley, του αφηγητή, της γυναίκας του κ.ο.κ. Μπορεί όμως να ακούσετε τις φωνές τους. Η μόνη φιγούρα που θα δείτε, εμφανίζεται σε ένα από τα εναλλακτικά φινάλε και είναι γυναικεία.

End is Never the End!
Θα νιώσατε ήδη διαβάζοντας την πλοκή του The Stanley Parable ότι είναι ένα video game που κανιβαλίζει με τον εξυπνότερο τρόπο την μανία των game developers να σας σπρώχνουν σε προκαθορισμένες in-game επιλογές. Βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Stanley και ο χειρισμός του είναι όσο πιο απλοϊκός γίνεται: εκτός από τα πλήκτρα κατεύθυνσης, έχετε ένα πλήκτρο use και ένα για να σκύβετε και...that’s it. Στο πρόσωπο του Stanley τοποθετήστε τον εαυτό σας και όλους εμάς τους gamers που συνηθίσαμε να πατάμε μανιωδώς κουμπάκια, πλήκτρα και να μανουβράρουμε μοχλούς μηχανικά, χωρίς να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα την σημασία των πράξεων και των επιλογών μας.


Το The Stanley Parable αφαιρεί από τους developers τον έλεγχο του πεπρωμένου του playable χαρακτήρα και τον προσφέρει απλόχερα σε εσάς. Μοναδικός συνοδοιπόρος, καθοδηγητής αλλά και αντίπαλος σας στο παιχνίδι είναι ο Narrator (αφηγητής). Η βαθιά φωνή του βουίζει σαν μύγα στα αυτιά σας, περιγράφοντας ότι συμβαίνει γύρω σας. Η πιο εύκολη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του, π.χ. σε ποια πόρτα θα μπείτε, αν θα ανεβείτε ή θα κατεβείτε μια σκάλα, ποιο κουμπί θα πατήσετε κ.ο.κ. Αν επιλέξετε αυτή την πορεία, ο Narrator θα σας οδηγήσει σε ένα υπέροχο happy ending, ανταμείβοντάς σας για την πειθήνια στάση που κρατήσατε.

Αν αδιαφορήσετε για τις οδηγίες του και αρχίσετε να του πηγαίνετε κόντρα στα πάντα, του γκρεμίζετε τα σχέδια που είχε κάνει, αναγκάζοντάς τον σε μια αέναη προσπάθεια να προσαρμόσει τον κόσμο του παιχνιδιού στις συνεχείς αλλαγές που του προκαλείτε. Είναι εμφανές ότι ο Narrator αντιπροσωπεύει τον κλασικό developer που έχει προαποφασίσει τις επιλογές και την πορεία σας και δεν ανέχεται να του συντρίβετε τα σχέδιά του.

"Narrator...narrate THIS!"
Η τεράστια απόλαυση που προσφέρει το The Stanley Parable πηγάζει από την διαμάχη με τον Narrator και τις ακατάβλητες προσπάθειές σας να ξεφύγετε από τις νόρμες που δημιούργησε. Όταν σας λέει να πάτε δεξιά μπορείτε να στρίψετε αριστερά, αν σας δώσει οδηγίες για πάνω, πηγαίντε κάτω, αν σας δώσει εντολή να πατήσετε το άλφα πλήκτρο εσείς πατήστε το βήτα κ.ο.κ. Όλες οι επιλογές που αντιτίθενται στο θέλημα του Narrator σας ανοίγουν τον δρόμο για διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Από το γραφείο του Stanley μέχρι το αίσιο τέλος που του ετοιμάζει ο Narrator, μεσολαβούν περίπου πέντε λεπτά καθαρού χρόνου.

Ο κυριότερος λόγος που το The Stanley Parable είναι τόσο περιορισμένο χρονικά είναι η ενσωμάτωση αμέτρητων φινάλε και επιλογών. Σε περίπτωση που χρειαζόσασταν μισάωρο και άνω για να εξερευνήσετε ένα από τα αφηγηματικά του μονοπάτια, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να σκυλοβαριόσασταν να το ξαναπαίξετε για να δείτε όλα τα φινάλε. Το The Stanley Parable ξεκινά αρχικά στα γραφεία της εταιρείας όπου εργάζεται ο ήρωας. Εκεί θα δείτε τα κουβούκλια των συναδέλφων του, χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα, printers και υπολογιστές ανενεργούς, κλειδωμένες πόρτες πίσω από τις οποίες βλέπετε άλλα γραφεία και χώρους που δεν μπορείτε να πάτε. Μεγάλη πλάκα έχει η καφετέρια του κτιρίου και η ειρωνική περιγραφή του αφηγητή.

Αν προσπαθήσετε να κοιτάξετε έξω από τα παράθυρα των γραφείων δεν θα διακρίνετε τίποτα. Φαίνεται σαν να βρίσκεστε πλησίον του ήλιου και η λάμψη του εμποδίζει την ορατότητα. Την λαβυρινθώδη διαρρύθμιση των γραφείων σπάνε μια σειρά από χώρους που θα ανοίξετε αντιδρώντας στις οδηγίες του Narrator. Στις πιο αξιοσημείωτες ανήκουν μια ρέπλικα του σπιτιού του Stanley, ένας διάδρομος που οδηγεί σε ημιτελές τμήμα του παιχνιδιού και ένα δωμάτιο όπου μπορείτε να παίξετε Minecraft, Portal και το original mod του The Stanley Parrable που βασίστηκε στο Half-Life 2.

Δεν έχω ξαναδεί πιο διασκεδαστικά steam achievements από όσα προσφέρει το The Stanley Parable. Ένα achievement «ανοίγει» αν πατήσετε συνέχεια το space bar, κλασικό πλήκτρο για jump σε πολλά games, ένα άλλο όταν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια συγκεκριμένη πόρτα πέντε φορές και ένα τρίτο δεν ανοίγει ποτέ γιατί είναι... Unachievable!

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν… σε διαφορετικά φινάλε!
Είναι τόσα πολλά τα φινάλε και οι διαφορετικές επιλογές που μάλλον θα χρειαστείτε guide για να τα δείτε όλα. Μερικά εξ αυτών θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε από τα γέλια με την αντίδραση του Narrator. Το καλύτερο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το κάτωθι: σε μια από τις διαδρομές σας βρίσκεστε ξαφνικά σε μια εξέδρα που θα σας θυμίσει έντονα πλανητάριο. Από πάνω σας χαζεύετε το άπειρο διάστημα την ώρα που πολύχρωμα φώτα δημιουργούν ένα απολαυστικό υπερθέαμα για τα μάτια σας. Ακούτε τον Narrator εκστασιασμένο με τα φώτα και το όλο σκηνικό.

Αν κάνετε ότι φεύγετε από την πόρτα, ο Narrator έντρομος αρχίζει να σας ρωτά γιατί φεύγετε, αν σας άρεσαν τα φώτα κ.ο.κ. Στην διπλανή τοποθεσία μπαίνετε σε ένα ανολοκλήρωτο δωμάτιο του παιχνιδιού που έχει μια σκάλα η οποία ανεβαίνει για αρκετά πατώματα και τελειώνει σε μια εξέδρα. Αν αρχίσετε να ανεβαίνετε την σκάλα και φουντάρετε από την εξέδρα, ο Narrator παθαίνει νευρικό κλονισμό και αρχίζει να αναρωτιέται με λυγμούς γιατί το κάνατε αυτό, μα τόσο πολύ τον μισείτε που προτιμάτε να αυτοκτονήσετε από το να τον ακούσετε;

Είναι κρίμα που στο ατμοσφαιρικό σκηνικό του The Stanley Parable κατόρθωσαν να εισχωρήσουν αρκετά…μαμούνια (bugs). Σε τρία ξεχωριστά αφηγηματικά μονοπάτια, έφτασα σε ένα σημείο όπου το παιχνίδι πρέπει να φορτώσει είτε ένα minigame, είτε ένα νέο section της τοποθεσίας που βρισκόμουν. Τελικά δεν έγινε κανένα load με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να κάνω reset και να το ξαναρχίσω. Είναι λίγο απαράδεκτο να συναντάς τέτοια bugs την ώρα που διαθέτεις το The Stanley Parable original και είσαι μόνιμα συνδεδεμένος στο Steam.


Δυστυχώς δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από πέντε λεπτά για να διανύσετε το The Stanley Parable από την αρχή μέχρι το τέλος του. Δοκιμάζοντας διαρκώς τις επιλογές σας μέχρι να ανακαλύψετε τα φινάλε που περικλείει και με την προϋπόθεση να απολαμβάνετε την αφήγηση του Narrator και τον περιβάλλοντα χώρο, θα περάσετε 3 με 4 ώρες διασκέδασης ακόμα.

Graphics from the Source!
Το The Stanley Parable δεν βασίζεται στην υψηλή ποιότητα των γραφικών του αλλά στην αίσθηση απομόνωσης και μυστηρίου που θα σας κατατρέχει αντικρίζοντάς τα. Επειδή όμως χρησιμοποιεί την δοκιμασμένη Source engine δεν ήταν δυνατόν να αποτύχει στον οπτικό τομέα. Με αναλύσεις που φτάνουν τα 1280x1024, triple buffering, anti-aliasing και επιλογή αύξησης της ποιότητας τους, τα γραφικά του «φυσάνε» και δεν πρόκειται να σας απογοητεύσουν. Xαζέψτε όλες τις λεπτομέρειες ανά οθόνη και θα με θυμηθείτε.


Τα μουσικά θέματα που θα σας συντροφεύσουν επιμελήθηκε ο βρετανός συνθέτης Blake Robinson. Ο Robinson έχει ειδικευτεί στην δημιουργία επικής ορχηστρικής μουσικής χρησιμοποιώντας state of the art μουσικά προγράμματα υπολογιστών. Στο sountrack του Stanley, ο Robinson αποδεικνύει το ταλέντο του από τα πρώτα δευτερόλεπτα παρουσιάζοντας το theme του ήρωα. Οι νότες του θα σας παραπέμψουν νοητικά σε αστυνομικές σειρές και ήρωες τύπου Αγκάθα Κρίστι ενώ το αμέσως επόμενο track που ακούγεται είναι μια μυστηριώδης μουσική που σας κάνει να νιώσετε τον αποπροσανατολισμό του χαρακτήρα και την περιέργειά του.

Θα βοηθήσετε τελικά τον Stanley;
Με κόστος μόνο 12 Ευρώ στο Steam το The Stanley Parable φαντάζει απίστευτο κελεπούρι. Είναι αλήθεια ότι η διάρκεια του θα ξενερώσει όσους επιθυμούν πολύωρα video games αλλά ότι του λείπει σε διάρκεια το κερδίζει σε πρωτοτυπία και ατμόσφαιρα. Αν μάλιστα κατορθώσετε να τιθασεύσετε το μυαλό σας, ξεχνώντας ότι πρόκειται για video game και δεχόμενοι ότι είστε εσείς ο ήρωας, τότε ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη εμπειρία.

Θετικά:
- Καλοσχεδιασμένα γραφικά για τα δεδομένα ενός indie game
- Ανεπανάληπτο gameplay
- Soundtrack υψηλής ποιότητας
- Χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα
- Σας προσφέρει την δυνατότητα να πάτε κόντρα στους developers

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Λίγες τοποθεσίες
- Εκνευριστικά bugs σε νευραλγικά σημεία
- Μόνο εξερεύνηση χωρίς δράση

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 4
Γενικά: 8

Είναι δυνατόν να μην αποκτήσετε το πιο αντισυμβατικό video game που έχει κυκλοφορήσει ποτέ;

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
εν λόγω, video, games, λύση, engine, valve, game, site, καιρος, william, εμφάνιση, twilight, zone, end, happy, πηγαίνετε, minecraft, original, steam, space, jump, άπειρο, graphics, triple, art, track, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, δραση, τελος του κοσμου, γραφειο υπολογιστη, αδεια, αλφα, βημα, δουλεια, εξεδρα, εργασια, ηχος, κοντρα, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλανηταριο, ταινιες, ωρα, games, game, minecraft, twilight, αγχος, απιστευτο, άπειρο, ατμοσφαιρα, ατομο, αυτια, αφηγηση, πηγαίνετε, βητα, βρισκεται, γινεται, γραφεια, γραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δωσει, εγινε, ευρω, εν λόγω, εμφάνιση, ερχεται, ιδεα, υπολογιστες, ηρωες, θυμιζει, κινηση, λαμψη, λεπτομερειες, λειπει, λύση, μακρια, ματια, μυγα, μοιρα, μπορειτε, μυαλο, νοτες, ξερετε, παντα, οθονη, οπτικα, παρουσιαση, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πλακα, πορτες, προγραμματα, πορτα, πρωινο, ψυχη, ρωτα, σειρες, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σχεδια, τμημα, τρια, υψηλη, φυσικα, φωνη, φορα, χιουμορ, χρονικα, ψηφιακο, ωρες, anti, art, δωματιο, engine, γελια, happy, ηρωας, ιδιαιτερα, life, μοιαζει, μπροστα, original, παιχνιδι, site, space, steam, triple, track, θεματα, jump, υπεροχο, valve, william, ωραιο, χερια, zone
Τυχαία Θέματα