The Minims: The Garbage Collector

Ένας χαριτωμένος κόσμος γεμάτος περιπέτεια...και συναισθήματα.


Graphic adventure. Είδος πολυαγαπημένο αφού γενιές gamers έχουν "χαθεί" σε κόσμους γεμάτους γρίφους και σπαζοκεφαλιές, αλλά και πονεμένο αφού θεωρείται από κάποιους ξεπερασμένη μόδα. Το σίγουρο είναι ότι το genre αυτό περνάει μία αναβίωση τα τελευταία χρόνια αφού τo touch interface των σύγχρονων φορητών συσκευών ταιριάζει γάντι στο "point and click" χειρισμό.

Έχουμε δει σε Android και

iOS πολλές επανεκδόσεις παλαιότερων τίτλων (π.χ. Secret of Monkey Island, Beneath a Steel Sky κ.α.) όσο και πολλές νέες προσπάθειες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την σειρά The Walking Dead και το Ghost Trick: Phantom Detective, τα οποία όχι μόνο αναβιώνουν αλλά και εξελίσσουν το είδος.

Η νεοσύστατη ελληνική εταιρία A and B and S and A που θα ασχοληθεί όπως όλα δείχνουν κυρίως με φορητές πλατφόρμες, μας παρουσιάζει το The Minims: The Garbage Collector ως τον πρώτο της gaming τίτλο για το App Store. Μέχρι τώρα η εταιρία είχε κυκλοφορήσει την διασκεδαστική εφαρμογή The Elf of Fate που είναι επίσης διαθέσιμη για iOS. Συντελεστές της εταιρίας είναι οι Ανδρέας Δικτυόπουλος, Μαρία Αλούπη, Άκης Μποτσαρόπουλος και Δημήτρης Τσιπής και με το Minims κάνουν σίγουρα μία βουτιά στα βαθιά αφού ως γνωστόν το οικοσύστημα του App Store είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Ώρα να δούμε λοιπόν πως τα καταφέρνει.

Αυτός αυτή και το πικνίκ
Η ιστορία ξεκινάει στον κόσμο των Minims, όπου ξημερώνει Κυριακή και -όπως ενημερωνόμαστε από την εισαγωγή- ο Mi κάθε τέτοια μέρα προετοιμάζει ένα πικνίκ για την φίλη του την U. Αυτή είναι και η πρώτη αποστολή σας, δηλαδή να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα υλικά για να "φιλέψετε" την φίλη σας. Όπως υποψιάζεστε όμως, τα πράγματα δεν θα πάνε όπως ακριβώς τα περιμένει το χαριτωμένο πλάσμα, Σύντομα κάτι πάει στραβά και η περιπέτεια αρχίζει.

Το Minims είναι ένα casual Point and click 3D adventure και ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου σας θα το περάσετε διερευνώντας, μαζεύοντας αντικείμενα και δοκιμάζοντας τα πάντα. Σε αυτόν το τομέα το δημιούργημα της Α&Β&S&A χαρακτηρίζεται ως “παλαιάς κοπής”, αφού τα πιθανά σημεία αλληλεπίδρασης δεν αναδεικνύονται με κάποιο τρόπο, οπότε θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετό χρόνο ώστε να εντοπίσετε το τι σας είναι χρήσιμο και τι όχι. Πέρα πάντως από το ψάξιμο και το pixel hunting, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τον κόσμο είναι άμεσα κατανοητός και εύχρηστος.

Αυτό σας εξηγεί και το tutorial το οποίο σας υποδέχεται αμέσως μετά το τέλος της εισαγωγής. Αγγίζοντας την οθόνη και σέρνοντας το δάκτυλό σας, η κάμερα περιστρέφεται προς την κατεύθυνση την οποία επιθυμείτε. Με αυτόν το τρόπο μπορείτε να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη αντίληψη του χώρου στον οποίο βρίσκεστε και να αφοσιωθείτε στο τι πρέπει να κάνετε. Μόλις εντοπίσετε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος κάνετε tap και αλληλεπιδράτε με αυτό, ενώ αν είναι κάποιο μεταφερόμενο αντικείμενο θα μπει αυτόματα στο inventory σας.

Για να ελέγξετε το τι έχετε μαζέψει στο inventory, αρκεί να ακουμπήσετε οπουδήποτε στην οθόνη με δύο δάκτυλα ώστε να εμφανιστεί το σχετικό παράθυρο, ενώ αν θέλετε να δείτε μία σύντομη περιγραφή κάποιου item που έχετε συλλέξει αρκεί να κάνετε ένα παρατεταμένο "πάτημα" πάνω του. Τέλος, στην οθόνη με τα υπάρχοντά σας υπάρχει και ένας λαμπτήρας, τον οποίο αν επιλέξετε θα λάβετε ένα "γερό" hint σχετικά με το πως θα λύσετε κάποιον γρίφο.

Για να μετακινηθείτε, αγγίζετε με το δάκτυλο σας το σημείο που θέλετε να πάτε και ο Mi μετακινείται προς τα εκεί. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Μερικές φορές θα δείτε τον Mi να πηγαίνει προς το σημείο που θέλετε με ένα αστείο "χοροπηδηχτό" animation, ενώ κάποιες άλλες απλά θα παρακολουθήσετε την κάμερα να κάνει «panning» προς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ασχέτως από το που βρίσκεται ο ήρωας. Στην αρχή αυτό θα σας μπερδέψει λίγο αλλά μόλις αντιληφθείτε ότι κάθε χώρος στον οποίο βρίσκεστε είναι στην ουσία ένας γρίφος με διάφορα σημεία ενδιαφέροντος -και όχι ένας χώρος στον οποίο ο χαρακτήρας κινείται ελεύθερα, θα λυθούν όλα σαςτα προβλήματα. Το τελευταίο μας θύμισε λίγο την νοοτροπία που είχαν το Myst και το Riven, δύο ultra classic Adventures του παρελθόντος και όσοι τα είχατε δοκιμάσει, μάλλον θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.

Τι κρύβεται κάτω από το χαλί;
Αφού συγκεντρώσετε τα απαραίτητα items θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο που συνδυάζονται μεταξύ τους (ή με το περιβάλλον) ώστε να προχωρήσετε. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο κρίσιμο σημείο κάθε Adventure, υπό την έννοια του ότι η ποιότητα των γρίφων που σας έχουν ετοιμάσει οι developers είναι το «ζουμί» της υπόθεσης. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση του Minims; Μετά από την πρώτη επαφή, θα διαπιστώσετε ότι οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε δεν ακολουθούν πάντα το δρόμο της κοινής λογικής αλλά μερικές φορές τα μονοπάτια του σουρεαλισμού.

Μία μέρα σαν όλες τις άλλες, ήρεμη και χαρούμενη, ανατέλλει στο χωριό των Minims. Στην πορεία όμως...

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με τον Hedge, ένα πλάσμα εθισμένο στην καφεΐνη το οποίο αρνείται να κάνει οτιδήποτε αν δεν πιει το καφεδάκι του. Για να λυθεί αυτός ο γρίφος, θα πρέπει να βρείτε έναν σπόρο καφέ, να τον φυτέψτε στο κατάλληλο σημείο, να τον ποτίσετε και είστε έτοιμοι. Που όμως βρίσκεται ο περιβόητος σπόρος; Πολύ απλά, «κρύβεται» στην ράχη ενός...εντόμου που κόβει βόλτες εκεί κοντά. Τι πιο λογικό. Αυτό μπορεί να το δει κάποιος από δυο οπτικές. Από τη μία υπάρχει αυξημένη πρωτοτυπία αφού οι γρίφοι ακολουθούν τη δική τους λογική, ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι διασκεδαστικοί και αν μη τι άλλο ταιριάζουν με την αισθητική του παιχνιδιού. Η δεύτερη όψη είναι αυτή που δείχνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολο απ’ ότι υποψιαζόσασταν στην αρχή και κάποιες φορές θα βρεθείτε να δοκιμάζετε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος ή υποψία, κάτι που σημαίνει ότι το κάνετε από απελπισία.

Έτσι, το Minims δεν συγκαταλέγεται στα Adventures που καταφέρνουν να σας βάλουν στην νοοτροπία των προγραμματιστών σχετικά με τα "εμπόδια" που στήνονται μπροστά σας, αλλά σε αυτά τα οποία αφού τελικά βρείτε τη λύση, θα εκπλαγείτε σκεφτόμενοι: "κοίτα τι φαντάστηκαν". Το αποτέλεσμα πολλές φορές θα σας εκπλήξει (θετικά ή αρνητικά), αλλά σε κάθε περίπτωση... έχει πλάκα αφού θα χρειαστεί να σκεφτείτε "οut of the box". Εν τω μεταξύ, το hint system αποδεικνύεται πολύτιμη βοήθεια αλλά πιθανόν να εκνευρίσει κάποιους πιο «ψαγμένους» οι οποίοι θα περίμεναν κάτι που δεν θα προσέφερε τη λύση έτοιμή στο πιάτο αλλά θα άφηνε περιθώριο και για λίγο περισσότερο...Adventuring.

Όσο προχωράτε, η ιστορία που μας διηγείται το Minims αρχίζει να αγγίζει ενήλικα θέματα που έρχονται σε μία αντίθεση με την "παιδική" εμφάνιση του τίτλου. Έτσι, το χαριτωμένο περιβάλλον σύντομα συνοδεύεται από συναισθήματα όπως η απώλεια και η θλίψη κάτι που αποτελεί μία πρωτότυπη αντίθεση και μας δείχνει την προσπάθεια των συντελεστών να περιέχουν στοιχεία που θα ενδιαφέρουν και τους ενήλικες παίκτες. Έτσι, αν και η υπόθεση αρχικά εξελίσσεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, από ένα σημείο και έπειτα η περιέργεια σας για το τι έχει συμβεί σας κρατάει σε εγρήγορση και αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για να συνεχίσετε να παίζετε.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει μόνο το πρώτο μέρος του Minims, το οποίο αποτελείται από έξι υποκεφάλαια τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από τρεις ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι σίγουρα μικρός αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος του κεφαλαίου σας αφήνει σε μεγάλη αγωνία και απορία για το τι θα συμβεί μετά. Οι developers έχουν υποσχεθεί ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα μέρη στα οποία θα ολοκληρώσουν την ιστορία και που θα δοθούν δωρεάν σε όσους απέκτησαν το πρώτο. Πάντως, το πρώτο μέρος του Minims αυτή τη στιγμή δίνεται δωρεάν από το App Store, στα πλαίσια προσφοράς.

Γραφικά και ήχος
Το Minims, αν και δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο σε επίπεδο απεικόνισης θα σας τραβήξει απευθείας την προσοχή κυρίως λόγο του οπτικού του design. Ο κόσμος είναι σχεδιασμένος με όμορφα χρώματα ενώ οι ήρωες που κατοικούν σε αυτόν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν την ίδια στιγμή ως απόκοσμοι, χαριτωμένοι και νοσταλγικοί, όλα σε ισόποσες δόσεις.

Έτσι, η Unity engine δεν φτάνει στα όριά της αλλά το πόνημα της Α and Β and S and A καταφέρνει να μείνει στο μυαλό λόγο της αισθητικής του. Αντίθετα, ο ηχητικός τομέας είναι λίγο αδιάφορος. Υπάρχει μία συμπαθητική (αν και επαναλαμβανόμενη) ατμοσφαιρική μουσική καθώς και τα απαραίτητα ηχητικά εφέ, αλλά όχι κάτι που θα σας συγκλονίσει ή θα θέλετε να ακούτε ξανά και ξανά.

Επίλογος
Tο The Minims δεν είναι το Point and click adventure που θα φέρει επανάσταση στο είδος. Αντιθέτως είναι μία καλή περίπτωση για casual παίκτες ή μικρότερους σε ηλικία gamers οι οποίοι θα απολαύσουν το σουρεαλιστικό του περιβάλλον, την ευκολία χειρισμού του και τους "χαλαρούς" γρίφους. Σε κάθε περίπτωση αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές αφού δεν ακολούθησαν την πεπατημένη των "me too" αντιγραφών αλλά επέλεξαν να δημιουργήσουν κάτι original. Το Minims αποτελεί δείγμα γραφής από ένα studio το οποίο μας έκανε να αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα του και σίγουρα αξίζει τον κόπο να γίνει άμεσα download. Αν και θα φανεί περιορισμένο στα μάτια ενός hardcore gamer, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ένα απ’ τα καλύτερα Adventures για smartphones και ειδικότερα για την εισαγωγή νέων χρηστών στο συγκεκριμένο είδος.

Θετικά:
- Διατίθεται δωρεάν στα πλαίσια προσφοράς
- Ιδανικό για νεαρότερους παίκτες
- Πρωτότυπο art direction και υπόθεση

Αρνητικά:
- Τυπικός τεχνικός τομέας
- Τα σημεία ενδιαφέροντος κάποιες φορές δεν ξεχωρίζουν
- Φτωχή ηχητική ποιότητα
- Αργή εξέλιξη της ιστορίας

Βαθμολογία
Γραφικά:6.5
Ήχος:4
Gameplay: 6
Αντοχή: 4
Γενικά: 6

Συνδυάζει στοιχεία από κλασικά games του είδους με αρκετές πρωτότυπες ιδέες.

Κώστας Προμπονάς

Keywords
the walking dead, walking dead, app store, adventure, click, android, ios, secret, island, sky, ghost, store, tap, animation, classic, hedge, σημαίνει, λύση, box, system, εμφάνιση, θλίψη, προσφορες, design, unity, engine, original, studio, download, smartphones, συγκεκριμένο, art, games, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, the walking dead, walking dead, θλίψη, βημα, γνωμη, γριφοι, δωρεαν, ηχος, μουσικη, μοδα, οψη, πικνικ, χρωματα, ωρα, download, games, ghost, ios, αγωνια, αισθητικη, ακης, αξιζει, απλα, απωλεια, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γριφος, δειτε, δικη, δειχνει, δειγμα, εγρηγορση, εφε, υπαρχει, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, ερχονται, εταιρια, ιδεες, ιδια, ειδος, ηλικια, υποθεση, ηρωες, ισχυει, ηχητικα, ηχητικη, θυμισε, λύση, λογο, ματια, μπορειτε, μαρια, μυαλο, νοοτροπια, παντα, οθονη, ορια, ουσια, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, πλακα, προβληματα, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σπαζοκεφαλιες, φτανει, χρονος, ομορφα, ωρες, animation, app store, art, sky, click, classic, design, δημητρης, adventure, εφαρμογη, engine, ετοιμη, hedge, ηρωας, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, island, κομματι, κυριακη, μεινει, μπροστα, original, studio, secret, σημαίνει, smartphones, system, tap, θεματα, υλικα, unity, store
Τυχαία Θέματα