Super Mario Bros 3

Η τελειότητα στα Platform.

Ότι κι αν πει κανείς για την σειρά Super Mario Bros., το πρώτο μεγάλο Platform που έκανε παγκόσμια αίσθηση, θα είναι λίγο. Πρόκειται για το –κατά πολλούς- καλύτερο video game του NES, της θρυλικής αυτής κονσόλας της Nintendo. Το Super Mario

Bros. 3 είναι η τελειοποίηση του gameplay της σειράς, το τρίτο και τελευταίο μέρος του ομώνυμου τίτλο που δημιούργησε ο Shigeru Miyamoto. Ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να αλλάξει το gaming όπως το ξέρουμε πολλές φορές στην…ισόβια θητεία του στη Nintendo. Το Super Mario Bros. 3 βγήκε για το Nintendo Entertainment System το 1988 στην Ιαπωνία αλλά έφτασε στην Γηραιά Ήπειρο το 1991.

Έχοντας μία ολόκληρη ταινία ως promotion (The Wizard), κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο κερδοφόρα games της εποχής, φέρνοντας στη Nintendo πάνω από 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Ακόμα και σήμερα το Super Mario Bros 3 μαγνητίζει παίκτες όλων των ηλικιών με τον αψεγάδιαστο χειρισμό του και το υπέροχο level design του.

Η Nintendo συνηθίζει να λανσάρει τα παλιά games που είχε κυκλοφορήσει σε cartridges στις κονσόλες της και το Super Mario Bros. 3 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όπως στο Wii, έτσι και τώρα στο Wii U, είναι διαθέσιμο στο eShop, κάνοντας εμφάνιση ακριβώς όπως το γνωρίζαμε, χωρίς καμία HD αλλαγή. Κατ’ επέκταση μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναζήσουμε ή να βιώσουμε για πρώτη φορά (για τους νεότερους) ένα από τα κορυφαία 8-bitα δημιουργήματα.

Sūpā Mario Burazāzu Surī
Ο ανταγωνιστής του Mario, Bowser επιστρέφει, για μία ακόμα φορά στο Mushroom Kingdom με σκοπό να το κατακτήσει. Για αυτόν τον λόγο στέλνει τα χελονόμορφα Koopalings να κλέψουν τα επτά μαγικά σκήπτρα των Βασιλιάδων του Mushroom World. Η πριγκίπισσα Peach επιστρατεύει τους δύο ηρωικούς υδραυλικούς Mario και Luigi να τα επιστρέψουν και έτσι το Super Mario Bros 3 ξεκινάει.


Suit Up!
Η Nintendo είναι γνωστή για τον υψηλής ποιότητας σχεδιασμό των games της, τον εναλλασσόμενο βαθμό δυσκολίας που κάνει τα παιχνίδια της προσβάσιμα από παίκτες κάθε ηλικίας και εμπειρίας, την πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων κάθε κονσόλας της και…για τα Pokémon. To Super Mario Bros 3 διαθέτει όλα τα παραπάνω γνωρίσματα, εκτός από το τελευταίο.

Το τρίτο μέρος της σειράς για το NES ξεφεύγει από τους μηχανισμούς που είχε εισάγει το Mario Bros 2. Ο Mario δεν μπορεί πλέον να σηκώσει ραπανάκια από το έδαφος και να τα πετάξει στους αντιπάλους αλλά ξαναγυρίζει στις ρίζες του και πηδάει πάνω στα κεφάλια των αντιπάλων του για να τους νικήσει.

Το Super Mario Bros 3 είναι και ο τίτλος που εισήγαγε το World Map για την επιλογή της πίστας στη σειρά Super Mario. Μέσω του World Map μπορείτε να διαλέξετε το επίπεδο που θέλετε να παίξετε ή να μεταφερθείτε σε νέους κόσμους. Κάθε κόσμος έχει τις κλασσικές πίστες τις οποίες πρέπει να διασχίσετε αποφεύγοντας εμπόδια και αντιπάλους αλλά και δύο levels με bosses. Τέσσερις ώρες είναι αρκετές για να τερματίσετε το Super Mario Bros 3 αλλά αν θελήσετε να το ξεκοκαλίσετε θα σας πάρει πάνω έξι ώρες για να βρείτε το κάθε κρυμμένο αντικείμενο και όλες τις κρυφές εξόδους των οκτώ κόσμων του. Ήταν η εποχή όπου η Nintendo άρχιζε να πειραματίζεται έντονα με τα secret levels.

Powers & Enemies
Τα power-ups Fire-Flower, Mushroom, 1-up Μushroom και Starman επιστρέφουν από τα προηγούμενα Mario αλλά το Super Mario Bros 3 εισάγει και νέα στη μορφή στολών για τους ήρωές μας, Mario και Luigi. Οι ιταλοί υδραυλικοί μπορούν πλέον να πετούν για αρκετά δευτερόλεπτα με την Tanooki Suit αφού πάρουν την κατάλληλη φόρα, να κολυμπούν πιο γρήγορα με την Frog Suit, να πετούν χωρίς χρονικούς περιορισμούς με την P-Wing Suit αλλά και να εκσφενδονίζουν σφυριά στους αντιπάλους με την Hammer Suit. Κάποια power-ups και επιπλέον ζωές τα αποκτάτε στα Toad houses, τα οποία καθιερώνονται για πρώτη φορά, μιας και ο Toad και η πριγκίπισσα είναι ξανά non-playable, σε αντίθεση με το –αμφιλεγόμενο- Super Mario Bros. 2 όπου αμφότεροι μπορούσαν να επιλεγούν.

Ένα retro game που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή.

Σε κάθε Mario Bros. βλέπουμε όπως πάντα νέα είδη εχθρών και το Super Mario Bros. 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Την πρώτη του εμφάνιση έκαναν τότε τα Chain Chomp και Fire Chomp (γνωστές και ως “μπάλες με δόντια”), ο Dry Bones (σκελετωμένος Koopa Troopa) και τα γνωστά φαντάσματα (Boo) τα οποία σας ακολουθούν όταν τους γυρνάτε την πλάτη! Νέα προσθήκη και οι Boomerang Bros. που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στη μάχη με το A.I. τους, ενώ επανεμφανίζεται ο Pokey απ’ το Super Mario Bros. 2, το ψηλό αγκαθωτό τέρας ερήμου που αποτελείται από κίτρινες μπάλες. Γενικά το τρίτο αυτό μέρος είχε τις περισσότερες νέες εμφανίσεις εχθρών. Η λίστα είναι ατελείωτη και περιλαμβάνει τους Para-bomb, Mega Goomba, τον πράσινο βατραχούλη Spike, αλλά κυρίως τα επτά παιδιά του Bowser, o Boom Boom που επίσης πρωτοεμφανίζεται και καθιερώνεται μέχρι και σήμερα ως mini boss και εν τέλει ο μεγάλος κακός Bowser. Η φαντασία στο σχεδιασμό των levels ήταν απαράμιλλη, καθώς ο Mario διασχίζει από τα καθιερωμένα levels και τους σωλήνες, μέχρι τα ghost gouses, τους ωκεανούς των θαλασσών και τα αερόπλοια στα οποία η οθόνη κινείται. Τα boss fights με το όποιο A.I. είναι όλα τα λεφτά και δίνουν έναν επικό τόνο στο gameplay. Η έκδοση για Wii U και 3DS που παίξαμε δεν είχε καμία απολύτως διαφορά με την αντίστοιχη του NES από την δεκαετία του 90. Πέραν της επιλογής να αλλάξετε τα κουμπιά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και την επιλογή Suspend, για να συνεχίσετε το παιχνίδι ακριβώς από εκεί που το αφήσατε, το Super Mario Bros 3 στο Wii U και 3DS δεν προσφέρει τίποτα καινούριο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά όσοι το έχετε ήδη στην συλλογή σας για NES η Wii θα θελήσετε να το αποφύγετε.

Κακή εντύπωση μου έκανε και το flickering που υπάρχει στην δεξιά μεριά της εικόνας, “πρόβλημα” που υπήρχε και στην έκδοση για το NES που η Nintendo θα μπορούσε να είχε άνετα εξαλείψει στο Wii U.

To Super Mario World 3 διαθέτει turn-based multiplayer. Μέχρι δύο άτομα μπορούν να παίξουν παίρνοντας σειρά στην TV με την χρήση ενός χειριστηρίου. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να παίξετε ως Luigi μιας και ο δεύτερος παίκτης χειρίζεται πάντα τον ψηλόλιγνο αδερφό του Mario. Όσον αφορά στην έκδοση του Wii U, αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι παίζει τόσο στην TV, όσο και στο Wii U Gamepad ταυτόχρονα. Δεν απεικονίζεται δηλαδή κάποιο inventory ή χάρτης στο gamepad σας, κάτι που θα απαιτούσε επιπλέον προγραμματισμό απ’ τους developers.

8-bit Orchestra
Όντας ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια του NES και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της κονσόλας, το Super Mario Bros. 3 εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ευχάριστο οπτικά. Οι κόσμοι του είναι απλοϊκά σχεδιασμένοι με έντονα χρώματα και ο Mario σαφώς βελτιωμένος από τα προηγούμενα games της σειράς. Κάθε level είναι ξεχωριστό, με βουνά, ερήμους, θάλασσες και μπουντρούμια γεμάτα φλόγες να απεικονίζονται άριστα για τα δεδομένα της εποχής.

Στον ηχητικό τομέα το Super Mario Bros. επίσης υπερέχει από τα περισσότερα παιχνίδια της εποχής του και έχει ένα δυνατό soundtrack που μας καθήλωσε. Οι 8bit μελωδίες είναι πιασάρικες και πολλές από αυτές έχουν καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν της σειράς, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αυτούσιες ή ακόμα και σε remake σε επόμενα Super Mario. Επίσης, τα jingles που ακούγονται όταν ο Mario παίρνει ένα νόμισμα ή όταν χτυπάει έναν αντίπαλο είναι όσο ικανοποιητικά και αναγνωρίσιμα ήταν πάντα.

Επίλογος
Για τα 4,99 ευρώ που ζητάει το παιχνίδι στο eShop, θα σας προσφέρει ένα αξιοσέβαστο κομμάτι gaming ιστορίας αν είστε κάτοχοι Wii, Wii U ή 3DS. Το Super Mario Bros. 3 είναι ένα άριστο platform με μηχανισμούς που θεμελίωσαν τα σημερινά video games και σε σύγκριση με άλλα retro παιχνίδια της αγοράς έχει “ωριμάσει” πολύ καλά. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε νοσταλγούς αλλά και φίλους των Platform.

Θετικά:
- Εθιστικό Gameplay
- Tα power-ups και η χρήση τους
- Ποικιλία σχεδιασμού στα levels
- Τιμή ευκαιρίας

Αρνητικά:
- Καμία απολύτως αλλαγή στην έκδοση Wii U

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 10
Αντοχή: 7
Γενικά: 9

Ο Shigeru Miyamoto στην χρυσή εποχή του!

Κοσμάς Κ. Φλωρής

Keywords
Τυχαία Θέματα