SimCity

Πάντα εθιστικό και… πάντα online!

Μεγάλη ήταν η αναμονή για το καινούργιο SimCity και τεράστια η απογοήτευση του αγοραστικού κοινού κατά τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Ο λόγος ήταν η ανεπαρκέστατη λειτουργία των servers με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παίκτες να μην μπορούν καν να ξεκινήσουν το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί περίμεναν αυτή την εξέλιξη γιατί πλέον το SimCity παίζεται μόνο όταν υπάρχει συνεχής σύνδεση στο Internet (όπως άλλωστε σε ένα τυπικό ΜΜΟ) και άρα υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να καταρρεύσει το σύστημα servers σε περίπτωση υπερβολικής προσέλευσης παικτών.



Φαίνεται ότι η Maxis και η Electronic Arts δεν είχαν υπολογίσει τόσο μεγάλη απήχηση ή τέλος πάντως δεν είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να την αντιμετωπίσουν. Είναι ωστόσο γεγονός ότι το SimCity αποτελεί ένα ιστορικό video game με μια πολύ μεγάλη βάση πιστών παικτών και άρα έπρεπε να υπάρχει σωστότερη διαχείριση αυτών των ανθρώπων που τόσα χρόνια ακολουθούν τη σειρά.


Υπάρχουν 8 μεγάλες περιοχές και σε κάθε μία μπορείτε να χτίσετε μέχρι 16 πόλεις.

Το SimCity είναι το πρώτο City Building Simulation και δημιουργήθηκε το 1989 από την Maxis. Από τότε μέχρι την σημερινή έκδοση έχουν κυκλοφορήσει για PC τα: SimCity 2000 (1994), SimCity 3000 (1999), SimCity 4 (2003) και SimCity Societies (2007). Παρατηρούμε λοιπόν ότι πρώτον κάθε SimCity κυκλοφορεί περίπου ανά 5 χρόνια και ότι δεύτερον δεν υπάρχει καμία συνέπεια ως προς την ονομασία του. Η τελευταία έκδοση του 2013 περίμεναν όλοι να ονομάζεται SimCity 5 και τελικά η Electronic Arts με την Maxis αποφάσισαν να την αποκαλέσουν απλά SimCity, δηλώνοντας έτσι ότι πρόκειται για ένα reboot της σειράς.


Σε γενικές γραμμές είναι άδικο να καταδικάζουμε πρώιμα αυτό το τόσο ξεχωριστό παιχνίδι μόνο επειδή απαιτεί συνεχή σύνδεση στο Internet. Το SimCity είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικό στο είδος του αν εξαιρέσουμε το αντίπαλο δέος του, το CitiesXL , που είναι πιο ρεαλιστικό αλλά έχει κι αυτό τα δικά του προβλήματα (συχνά Crashes, αργό frame rate, δεν υποστηρίζει multithreading κτλ). Έτσι λοιπόν αξίζει να διαβάσετε παρακάτω την αναλυτική παρουσίαση του SimCity όχι μόνο για να καταλάβετε τι σημαίνει για εσάς -τους παίκτες- η έλλειψη Offline Mode αλλά και για να γνωρίσετε τα νέα ιδιαίτερα στοιχεία του.



Ξεκινώντας
Το SimCity διατίθεται μέσω του Origin client, μία εφαρμογή αγοράς games της Electronic Arts, αντίστοιχη του Steam. Μόλις τελειώσει η διαδικασία εγκατάστασης μπορείτε να επιλέξετε έναν ελεύθερο server και (αν είστε τυχεροί) θα μπείτε στο παιχνίδι. Αρχικά παίζετε ένα πολύ χρήσιμο tutorial που επεξηγεί τα βασικότερα συστατικά του gameplay με απλό και κατανοητό τρόπο. Το περιβάλλον του SimCity δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και συνηθίζεται πολύ γρήγορα ακόμα κι αν είστε αρχάριοι του είδους.

Στο κάτω πλαίσιο υπάρχουν οι κατηγορίες των διαθέσιμων κατασκευών σας, όπως ζώνες δόμησης, σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα κτλ., καθώς και η διαχείριση των οικονομικών της πόλης. Δεξιά συναντάμε τα φίλτρα του χάρτη που σας δείχνουν κάθε είδους πληροφορία όταν την χρειάζεστε. Αριστερά υπάρχει το πάνελ με το οποίο αλλάζετε την ταχύτητα του χρόνου, επιλέγετε κάποια ιδιαίτερα κτίρια και εναλλάσσετε την θέαση μεταξύ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στην οποία είναι χτισμένη.

Δημιουργία πόλης οnline
Μόλις τελειώσει το Tutorial μπορείτε πλέον να ξεκινήσετε το σχεδιασμό της δικής σας πόλης. Τώρα έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνετε πως λειτουργεί το μονίμως ενεργό online mode. Καταρχήν, έχετε την δυνατότητα να κάνετε «Create Game» δηλαδή να δημιουργήσετε το δικό σας παιχνίδι. Υπάρχουν οκτώ βασικές περιοχές, καθεμία εκ των οποίων υποστηρίζει μέχρι 16 πόλεις. Επιλέγετε μία και αν θέλετε να μην έχετε συμπαίκτες τότε ενεργοποιείτε το Private Mode ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κάποιος παρά μόνο κατόπιν δικής σας πρόσκλησης. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται ως Single-Player Mode. Αν επιθυμείτε όμως, μπορείτε να ορίσετε τον χάρτη ως ανοιχτό σε όλο το Community του SimCity που σημαίνει πρακτικά ότι οποιοσδήποτε μπορεί να σας επισκεφτεί και να διεκδικήσει άδειες θέσεις πόλεων ώστε να παίξει παράλληλα μαζί σας.


Δύσκολα κάνουμε Join σε online matches γιατί συχνά όλες οι θέσεις πόλεων είναι κατειλημμένες.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να εισέλθετε σε περιοχές άλλων παικτών, απλά κάνετε “Join Game” και τότε βλέπετε σε μία λίστα όλα τα online παιχνίδια σε εξέλιξη. Μπορείτε να επισκεφτείτε απλά μία πόλη για να δείτε πως είναι ή να παίξετε μαζί με άλλους εφόσον βρείτε ένα άδειο slot στην πόλη αυτή. Δυστυχώς υπάρχει μία μεγάλη δυσλειτουργία στο όλο σύστημα που εκπλήσσει, εφόσον το SimCity είναι σχεδιασμένο για online gaming. Περιέργως δεν υπάρχει τρόπος να φιλτράρετε τις περιοχές που περιέχουν άδειες πόλεις. Το αποτέλεσμα είναι να ψάχνετε «αιώνια» για παιχνίδια που μπορείτε να συμμετάσχετε ενεργά ως παίκτες και όχι ως visitors αφού όλα τα slots πόλεων είναι συνήθως κατειλημμένα. Ήμασταν τόσο «άτυχοι» που όταν επιτέλους καταφέραμε να βρούμε μία εγκαταλελειμμένη πόλη για να την αναλάβουμε, ειδοποιηθήκαμε ότι δεν είναι εφικτό γιατί έχει δημιουργηθεί με DLC που δεν διαθέταμε!

Από την άλλη, δοκιμάσαμε να προσελκύσουμε online παίκτες στη δική μας περιοχή που την ρυθμίσαμε ως Public και άρα θα έπρεπε να εντοπίζεται στο Multiplayer. Μετά από ώρες ούτε ένας δεν προθυμοποιήθηκε να παίξει μαζί μας και αυτό μας φάνηκε πολύ περίεργο, δεδομένου ότι η βάση παικτών είναι πολύ μεγάλη. Το συμπέρασμα είναι ότι μόνο αν κάνετε φίλους στην υπηρεσία Origin μπορείτε να οργανώσετε εύκολα online matches.

Νέα Game Engine
Το νέο SimCity έχει δημιουργηθεί με την περιβόητη GlassBox Engine, μια game engine που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από την Maxis. Η GlassBox είναι ουσιαστικά ένας βελτιωμένος εξομοιωτής πόλης όπου κάθε οντότητα, κτίριο, κάτοικοι, αντικείμενα και γενικά το σύνολο του περιβάλλοντος συσχετίζονται δυναμικά. Για παράδειγμα τα οχήματα ακολουθούν έξυπνα δρομολόγια ανάλογα με την σχεδίαση των δρόμων και τον προορισμό τους, η συμπεριφορά των κατοίκων είναι άρρητα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και φαίνεται από τα σχόλια που σας κάνουν ή από τον τρόπο που κινούνται στον χάρτη, τα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές ακολουθούν νόμους της φυσικής ενώ η οικονομία και ο ορυκτός πλούτος εξαρτώνται από την κατανάλωση και το εμπόριο μεταξύ πόλεων.


Η πόλη μας GameWorld Capital στην αρχή…

Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψουμε με λόγια το δημιούργημα της Maxis και πιστεύουμε ότι ως παίκτες θα αντιληφθείτε σχεδόν αμέσως τον βαθμό της λεπτομέρειας και την προσοχή που έχουν δείξει οι σχεδιαστές σε κάθε γωνιά της πόλης που δημιουργεί η αξιοθαύμαστη GlassBox Engine.

Διαχειρίσιμη δυσκολία
Ο βαθμός δυσκολίας και η πολυπλοκότητα είναι άψογα ισορροπημένα μεταξύ τους ώστε να γνωρίζετε προοδευτικά όλες τις πτυχές του gameplay χωρίς να αγανακτείτε από τα πρώτα λεπτά παιχνιδιού. Ενεργοποιώντας το Sandbox Mode ξεκινάτε με πάρα πολλά λεφτά (Simoleons) και ξεκλειδωμένα κτίρια ώστε να σχεδιάσετε την πόλη σας με λίγους περιορισμούς. Ακόμα όμως και χωρίς αυτό, μπορείτε να παίξετε χαλαρά και σιγά-σιγά να δομήσετε την πόλη σας ενώ οι δυσκολίες σας παρουσιάζονται σταδιακά ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης και τις επιλογές σας.

Δρόμοι και ζώνες δόμησης
Από το SimCity 4 έχει αρχίσει να απλοποιείται σημαντικά η λογική δημιουργίας ζωνών και η σύνδεσή τους με την αποχέτευση, τον ηλεκτρισμό και άλλες υπηρεσίες της πόλης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε ένα οδικό δίκτυο και παράπλευρα των δρόμων να εισάγετε τις ζώνες (Residential, Commercial, Industrial). Οι δρόμοι είναι οι «φλέβες» της πόλης σας που περιέχουν τους πυλώνες ηλεκτρισμού και το αποχετευτικό σύστημα. Πολύ απλά δεν μπορείτε να χτίσετε τίποτα αν δεν εφάπτεται σε δρόμο.

Οι κάτοικοι ξέρουν
Όσο η πόλη σας επεκτείνεται οι ανάγκες της αυξάνονται. Η κατάσταση μπορεί να γίνει χαοτική με τόσες πληροφορίες που σας παρουσιάζονται όμως οι κάτοικοι φροντίζουν να σας υπενθυμίζουν τι χρειάζονται με τους διαλόγους τους. Συχνά βλέπετε κάποια συννεφάκια ομιλίας και αν ακουμπήσετε τον κέρσορα πάνω τους διαβάζετε κάποια πολύ έξυπνα μικρά σχόλια που σας δίνουν να καταλάβετε τι χρειάζεται η κάθε γειτονιά για να βελτιωθεί.

Αν αμελήσετε σημαντικά προβλήματα, τα εικονίδια των σχετικών κατηγοριών φωτίζονται ανάλογα για να σας υπενθυμίσουν τι πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα αν η πόλη σας χρειάζεται επειγόντως ένα πυροσβεστικό τμήμα, γίνεται σήμανση του ανάλογου εικονιδίου, παραπέμποντας να το κλικάρετε για να δείτε τι συμβαίνει. Με άλλα λόγια είναι αρκετά εύκολο να διαχειριστείτε τις υποθέσεις τις πόλης σας αν ακολουθήσετε τις προτάσεις των κατοίκων της και των διαφόρων συμβούλων σας.


… και μετά από μερικές ώρες.

Αναβαθμίσεις κτιρίων
Τα διαθέσιμα κτίρια ίσως σας φανούν λίγα στην αρχή αλλά θα αλλάξετε γνώμη όταν δείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να τα βελτιώσετε. Ας πούμε για παράδειγμα ότι χτίζετε ένα νοσοκομείο. Μετά μπορείτε να του τοποθετήσετε πτέρυγες, να προσθέσετε περισσότερα ασθενοφόρα, ειδικές σημάνσεις κτλ. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε την λειτουργία του ενώ αλλάζετε και την εμφάνισή του εφόσον τις προσθήκες τις τοποθετείτε σε όποια σημεία επιθυμείτε.

Τα City Specializations
Κάθε χάρτης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον κάνουν χρήσιμο για ειδικό σκοπό. Φερ’ ειπείν, μία τοποθεσία πλούσια σε πετρέλαιο είναι ιδανική για να στήσετε ένα ευρύ βιομηχανικό δίκτυο παραγωγής και πώλησης πετρελαιοειδών. Μία τέτοια πόλη θα έχει μεγάλο εισόδημα αλλά λόγω της αναπόφευκτης περιβαλλοντολογικής ρύπανσης δεν μπορεί να αποτελέσει τουριστικό θέρετρο και άρα δεν είναι κατάλληλη για την δημιουργία ενός καζίνο.

Με αυτό το απλό παράδειγμα καταλαβαίνετε πως περίπου λειτουργούν τα διάφορα City Specializations που είναι τα Mining, Drilling, Trading, Electronics, Culture, Gambling. Καθένα εξ αυτών ενεργοποιείται με μία σειρά από ειδικά κτίρια. Αν και μπορείτε να χτίσετε περισσότερα από ένα κτίρια μίας κατηγορίας, δεν έχετε τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσετε ισότιμα γιατί το ένα μπορεί να αναιρεί το άλλο ή απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τα χτίσετε όλα.

Η έλλειψη offline mode προβληματίζει δικαιολογημένα όλους τους φανατικούς του SimCity.

Μικροί χάρτες και πόλεις κλώνοι
Ύστερα από λίγες ώρες ενασχόλησης, θα παρατηρήσετε ότι η έκταση του χάρτη είναι αρκετά περιορισμένη, μικρότερη από κάθε παλαιότερη έκδοση του SimCity. Προφανώς πρόκειται για μία επιλογή gameplay της Maxis που αφενός κάνει πιο δύσκολη την σχεδίαση μίας πόλης εφόσον δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλη γης, αφετέρου σας κατευθύνει να χτίσετε πολλές μικρές πόλεις την μία δίπλα στην άλλη με ειδικούς ρόλους. Για παράδειγμα μία πόλη μπορεί να γίνει η «χωματερή» σας και να στέλνετε εκεί τα σκουπίδια σας, μία άλλη να παράγει ορυκτό πλούτο και μια τρίτη να έχει καθαρό περιβάλλον και να είναι το τουριστικό σας θέρετρο.

Η άποψή μας ωστόσο είναι ότι οι χάρτες παραείναι μικροί και επειδή οι ευρύτερες περιοχές στις οποίες τοποθετείτε τις πόλεις σας είναι μόνο 8, μετά από ένα χρονικό διάστημα παιχνιδιού κάθε πόλη θα σας φαίνεται σχεδόν ίδια, εφόσον αρκετές εκτάσεις είναι τελείως επίπεδες χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε Terraforming, δηλαδή να διαμορφώσετε το έδαφος, κάτι που θα σας έδινε την δυνατότητα να προσθέσετε μία ξεχωριστή νότα στις τοποθεσίες.

Αναμφισβήτητα, οι ασφυκτικά μικροί χάρτες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν την δημιουργία μίας εντυπωσιακής μεγαλούπολης που μπορούσατε να χτίσετε σε παλαιότερα SimCity. Αυτό -κατά την γνώμη μας- αποτελεί μέγιστη αστοχία της Maxis γιατί αφαιρεί μία από τις στοιχειώδεις απολαύσεις που προσέφερε το SimCity στους παίκτες του.


Η πόλη ενός Κινέζου online παίκτη που επισκεφτήκαμε.
Παρατηρήστε πόσο μικρός είναι ο ζωτικός χώρος του χάρτη.

Μερικές ασυνέπειες
Ενώ όλα δείχνουν ότι δουλεύουν ρολόι στην πόλη και κάθε επιλογή σας έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην δραστηριότητα των κατοίκων, κάποιες φορές παρατηρούνται αλλόκοτα πράγματα. Για παράδειγμα, χτίζουμε μία οικιστική ζώνη δίπλα σε ρυπογόνα εργοστάσια κι αν τοποθετήσουμε παραδίπλα κάποια ωραία πάρκα και πλατείες τα σπίτια ξαφνικά αποκτούν υπερβολική αξία και μετατρέπονται σε επαύλεις. Δείτε στην παρακάτω εικόνα μία τέτοια περίπτωση όπου ένα σπίτι έχει εξελιχθεί σε υπερπολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων ενώ δίπλα του βρίσκεται ένα τεράστιο ορυχείο.

Στην ίδια εικόνα βλέπουμε το συχνό παράπονο των κατοίκων «Που είναι τα μαγαζιά σε αυτή την πόλη;» ενώ πολλά μαγαζιά βρίσκονται ένα στενό πιο κάτω. Αυτά τα εξόφθαλμα bugs και κάποια άλλα παρόμοια δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να αποτελούν gamebreakers όμως θα έπρεπε να έχουν παρατηρηθεί από τους designers πριν από την κυκλοφορία του παιχνιδιού.


Ένα από τα παράδοξα που μπορούμε να συναντήσουμε: υπερπολυτελή διαμερίσματα με θέα ένα υπέροχο ορυχείο!

Μία ακόμη αβλεψία είναι η ασαφής επίδραση των δέντρων και γενικότερα του τοπίου στην αξία της γης. Θα περίμενε κανείς όταν χτίζετε μία οικιστική ζώνη δίπλα σε έναν πανέμορφο δρυμό ή κοντά στην θάλασσα ή σε ψηλό σημείο με θέα να επηρεάζεται η αξία αναλόγως. Εμείς δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που δείχνει να επιδρά στην μεταβολή της αξίας της γης είναι τα αντικείμενα του παιχνιδιού δηλαδή τα διάφορα κτίρια, τα πάρκα, οι πλατείες κ.ο.κ. κάτι που κάνει το gameplay μονοδιάστατο.

Ένα τελευταίο προβληματάκι που παρατηρήσαμε είναι οι πολλές νεκρές ζώνες στον χάρτη, δηλαδή περιοχές που δεν μπορείτε να χτίσετε τίποτα λόγω της κλίσης του εδάφους ή ανεξήγητων αιτιών. Είναι που είναι μικρός ο χάρτης, υπάρχουν και αυτά τα μεγάλα κενά, στο τέλος απομένει ελάχιστος ζωτικός χώρος για να χτίσετε την πόλη σας.

Σημαντικές ελλείψεις
Οι παλαιότεροι θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι στο φετινό SimCity δεν υπάρχουν φάρμες! Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε πλέον αγροτικές ζώνες και η παραγωγή σας στηρίζεται μόνο από άσχημα κτίρια με φουγάρα, δηλαδή την βιομηχανία. Υποθέτουμε ότι μάλλον οι developers της Maxis σχεδιάζουν να μας προσφέρουν τις φάρμες ως DLC στο μέλλον. Αλλιώς δεν δικαιολογείται αυτή η μεγάλη έλλειψη στο gameplay. Επιπλέον δεν μπορείτε να κατασκευάσετε υπόγειο σιδηρόδρομο (Μετρό) όπως παλαιότερα. Και αυτό είναι μία στοιχειώδης δυνατότητα που -κατά την γνώμη μας- θα έπρεπε να προσφέρεται σε ένα σύγχρονο City Building Simulation.


Η ζωή στην πόλη εξομοιώνεται άψογα μέσω πολύ ωραίων γραφικών, animation και ηχητικών εφέ.

Εντυπωσιακά γραφικά χωρίς lag
Οι εικόνες και τα βίντεο μιλούν από μόνα τους. Είναι τεράστιο επίτευγμα της Maxis που κατάφερε να προσφέρει τέτοια λεπτομέρεια στον περιβάλλον, κινήσεις χιλιάδων αντικειμένων το δευτερόλεπτο παράλληλα με πολλούς υπολογισμούς δεδομένων και το frame rate να παραμένει σε υψηλά επίπεδα χωρίς να παρατηρείται lag. Ιδίως το animation είναι ομαλότατο και ο συνδυασμός του με τα όμορφα ημι-καρτουνίστικα γραφικά κάνουν την παρατήρηση της ζωής της πόλης μία απολαυστική και καθόλου βαρετή υπόθεση.

Σχεδιασμός ήχου
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο ήχος του SimCity. Τα ηχητικά εφέ δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αλλά ταιριάζουν απόλυτα με το concept του παιχνιδιού. Αυτό που μου άρεσε προσωπικά ήταν η ήσυχη μουσικούλα που αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις. Κάποια βράδια που έπαιζα SimCity κυριολεκτικά νανουρίστηκα από την μουσική και γενικά από την χαλαρωτική φύση του παιχνιδιού (μετά κοιμήθηκα σαν πουλάκι). Θα συμφωνήσετε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο όταν παίζετε First-Person Shooters τα οποία κυριολεκτικά σας τσιτώνουν με τους αλλεπάλληλους σκοτωμούς και τις εκρήξεις.


Γειτονικές πόλεις όπως φαίνονται την νύχτα.

Όλα στο σύννεφο για χάρη του DRM
Την συνολικά καλή εικόνα του SimCity επηρεάζει αρνητικά η πολιτική της Electronic Arts που, κυρίως για λόγους Anti-Piracy, δεν επιτρέπει το οffline gaming. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τα περισσότερα Steam games τα οποία μπορούμε να τα παίξουμε και οffline ρυθμίζοντας κατάλληλα τον client (ανάλογα με το παιχνίδι). Στην περίπτωση του SimCity τα πάντα αποθηκεύονται στην υπηρεσία Origin και όχι τοπικά. Συγκεκριμένα, κάθε σας ενέργεια αποθηκεύεται αυτόματα σε απομακρυσμένους servers και δεν υπάρχει δυνατότητα save. Mία πόλη σας είναι αποθηκευμένη σε έναν συγκεκριμένο server και πρέπει να θυμάστε σε ποιον είναι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή. Μπορείτε να έχετε μέχρι 10 πόλεις σε κάθε server και αν για κάποιο λόγο δεν επιτρέπεται να συνδεθείτε σε αυτόν, πολύ απλά δεν μπορείτε να τις παίξετε.

Την λογική αυτή την έχουν συνηθίσει οι παίκτες των MMORPG όπου δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο χαρακτήρα τους όταν ένας server είναι γεμάτος, όμως η νοοτροπία ενός SimCity player, θα συμφωνήσετε ότι είναι τελείως διαφορετική. Ο τυπικός παίκτης του SimCity θέλει να χαλαρώσει φτιάχνοντας την πόλη του σε Single-Player mode, να πειραματιστεί, να μην έχει άγχος ότι οι ενέργειες του θα καταγραφούν αυτόματα και σε περίπτωση που είναι αποτυχημένες να μην «στιγματιστεί» στο community. Αν θέλει να παίξει ανταγωνιστικά τότε θα μπει στο multiplayer κατά την δική του βούληση. Τώρα όμως είναι αναγκαστική η καταχώρηση της δραστηριότητάς του στους online servers.


Η αναζήτηση παικτών για online παιχνίδι δεν έχει βοηθητικά φίλτρα και είναι δύσκολη.

Αναγκαστικό multiplayer που δεν δουλεύει!
O γενικός στόχος της Electronic Arts με το αναγκαστικό online service είναι η καταπολέμηση της πειρατείας αλλά φυσικά επιθυμεί να φέρει περισσότερο κόσμο στην υπηρεσία Origin για να μεγαλώσει το πελατολόγιό της. Δεν θα μας πείραζε τόσο αυτό το δικαιολογημένο εγχείρημα της αν τουλάχιστον η υπηρεσία της δούλευε όπως πρέπει.

Στην αρχή του άρθρου μας προαναφέραμε πως το matchmaking είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρείτε online συμπαίκτες εκτός αν είναι φίλοι σας. Συγγνώμη αλλά γιατί να πρέπει να χρειάζεται να κάνετε πρώτα φίλο σας κάποιον για να μπορείτε να παίξετε μαζί του; Μία στοιχειώδης λειτουργία του multiplayer είναι η εύκολη εύρεση online παικτών και το SimCity δεν την προσφέρει αυτή τη στιγμή.

Σημαντικότερο πρόβλημα βέβαια είναι η ανεπάρκεια των servers που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Maxis και την Electronic Arts και κινδυνεύει να διαλύσει την διαχρονική αξία του SimCity. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπρόεδρος του τμήματος παραγωγής της Maxis, παραδέχτηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη και μάλιστα δήλωσε ότι στις 18 Μαρτίου θα χαρίσει ένα παιχνίδι της Electronic Arts σε όσους έχουν αγοράσει το SimCity.


Στις πρώτες ημέρες κυκλοφορίες οι περισσότεροι παίκτες έβλεπαν αυτό για πολλές ώρες ενώ χάθηκαν και saves (παραλίγο να συμβεί και σε εμάς γιατί η πόλη μας είχε εξαφανιστεί σε έναν server που δεν λειτουργούσε με τίποτα).

Γεγονός είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο τα προβλήματα σύνδεσης δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως και για να μην επιφορτίζονται οι servers περισσότερο είναι απενεργοποιημένο το SimCity World, το πολυδιαφημισμένο σύστημα Ladder και δυναμικής οικονομίας μεταξύ των παικτών. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή όλα θα διορθωθούν όμως είναι επίσης βέβαιο ότι το brand name και η βάση παικτών του SimCity έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Ανάλογο περιστατικό ζήσαμε με το Diablo III και ξέρουμε ότι η εξέλιξη του δεν είναι αυτή που περίμενε η Blizzard.

Τιμή και DLC
H βασική έκδοση του παιχνιδιού είναι η SimCity Limited Edition (59,99$). Η πιο ενισχυμένη ονομάζεται SimCity Deluxe Edition (79,99$) και περιλαμβάνει όλα τα επιπλέον DLC (Heroes and Villains Set, French City Set, German City Set και British City Set) τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά μέσω Origin. Περιέχουν πολλά ιστορικά κτίρια -όπως τον πύργο του Άιφελ- και διαφορετική τεχνοτροπία δόμησης πιο ευρωπαϊκού τύπου. Η αλήθεια είναι ότι στη βασική έκδοση όλα δείχνουν... American Style οπότε για τους πιο ψαγμένους που θέλουν να ασχοληθούν για καιρό, θα φανούν όντως χρήσιμα.

Κατώτερο των προσδοκιών
Εν κατακλείδι, συνυπολογίζοντας τις δυσλειτουργίες του online mode, τις μικρές πόλεις και τις διάφορες ελλείψεις στο gameplay που αναφέραμε, θεωρούμε ότι το κόστος του SimCity είναι υψηλό για αυτά που προσφέρει. Πιθανόν να σας εκνευρίσει η ανάγκη για συνεχή σύνδεση στο Internet, καθώς και ο μηχανισμός του multiplayer που εφάρμοσε ανεπιτυχώς η Maxis. Αν και είναι εθιστικό στην αρχή, εκτιμούμε ότι μετά από 40 ώρες παιχνιδιού θα σας φανεί βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Οι συγκεκριμένες ώρες διάρκειας είναι σίγουρα πολλές, αλλά για ένα παιχνίδι της σειράς SimCity δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετές.

Θετικά:
- Υπερπολύπλοκο αλλά εύκολο στον χειρισμό
- Μεγάλο βάθος και λεπτομέρεια
- Η πόλη είναι πραγματικά ένας ζωντανός οργανισμός
- Πολύ ωραία γραφικά και ήχος
- Η συνεργασία με πόλεις άλλων online παικτών είναι ενδιαφέρουσα
- Μας κάνει να νοσταλγούμε παλιές εποχές (Εξελίσσεται από το 1989)

Αρνητικά:
- Δεν παίζεται offline
- Προβλήματα σύνδεσης στους servers
- Μέτριος σχεδιασμός Multiplayer (Φιλτράρισμα και εύρεση παικτών)
- Δεν έχει Terraforming
- Μόνο 8 διαθέσιμες περιοχές
- Λίγος χώρος για την δημιουργία πόλης
- Ασυνέπειες στο gameplay και ελλείψεις («νεκρές» περιοχές, δεν έχει φάρμες και Μετρό, παράλογες «αντικειμενικές αξίες» κτλ.)
- Υψηλή τιμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Προσεγμένο αλλά με ανάγκη διόρθωσης των προβλημάτων σύνδεσης στους servers, τα οποία αν δεν διορθωθούν θα σημάνουν την ολική καταστροφή της σειράς. Ίσως η Maxis την αποφύγει αν επαναφέρει το offline mode.

Νίκος Θωμάδης

Keywords
μμο, electronic, video, game, city, building, reboot, frame, σημαίνει, offline, νέα, origin, games, steam, server, σχολεια, online, community, join, slot, slots, dlc, public, engine, capital, industrial, πετρελαιο, culture, μετρο, animation, lag, drm, επηρεάζει, συγκεκριμένο, mmorpg, player, world, diablo, iii, blizzard, heroes, set, style, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, τι σημαινει, origin, βιντεο, γνωμη, γωνια, εικονες, ηχος, θαλασσα, μουσικη, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, χαρτες, capital, dlc, games, game, iii, mmorpg, public, αγχος, αρθρο, αιφελ, αξιζει, απηχηση, απλα, ασθενοφορα, βραδια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, δεος, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δειχνει, δρομολογια, δικτυο, εγχειρημα, εδαφος, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, ενεργεια, ενεργα, εμφάνιση, εξελιξη, επηρεάζει, εποχες, επρεπε, ερχεται, ζωη, ζωης, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ηχητικα, θεα, εικονα, ιστορικο, κτιριο, κτιρια, λαθη, λεφτα, λειτουργια, λογια, λογο, μπορειτε, μονα, νυχτα, νοοτροπια, νοσοκομεια, παντα, οκτω, φιλτρα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οχηματα, παρουσιαση, περιβαλλον, προβληματα, ρολοι, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, σχολια, τμημα, τριτη, υψηλη, φαινονται, φυση, φυσικα, ομορφα, ωρες, animation, anti, building, blizzard, city, community, culture, diablo, εφαρμογη, εξυπνα, engine, φιλοι, frame, server, join, style, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, lag, νοσοκομειο, offline, ορυκτος πλουτος, παιχνιδι, player, πληροφοριες, reboot, set, σημαίνει, single, slots, slot, steam, online, θεσεις, υπεροχο, world, χαλαρα, electronic
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld