Ratchet & Clank: QForce

Τρεις ήρωες σώζουν και πάλι τον γαλαξία.Η σειρά Ratchet & Clank κλείνει αισίως 10 χρόνια ζωής από την πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε το 2002 για το PlayStation 2. Το 3D Platform Shooter με οπτική τρίτου προσώπου έχει αγαπηθεί εξίσου από μικρούς και μεγάλους, ξεχωρίζοντας για το gameplay, τον χειρισμό, τα γραφικά και το χιουμοριστικό του ύφος. Η Insomniac Games πρόσθεσε στα sequels που ακολούθησαν

καινούρια στοιχεία όπως multiplayer modes, περίεργα gadgets και νέα όπλα. Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς της Insomniac είναι το Ratchet & Clank 3 το οποίο έκανε αρκετούς reviewers να το αναδείξουν ως ένα από τα καλύτερα games για το 2004, ενώ παράλληλα σημείωσε σημαντικές πωλήσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Η μετάβαση στο PS3 έγινε με επιτυχία με την λεγόμενη Future Trilogy να μένει πιστή στο gameplay που αγαπήσαμε. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το περυσινό Ratchet & Clank: All 4 One δεν ενθουσίασε, καθώς έριξε το βάρος στο multiplayer, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το single-player mode. Στην ουσία επρόκειτο για ένα spin-off, με το gameplay να απομακρύνεται αρκετά από ότι μας είχε προσφέρει ο developer έως τότε.

Με το Ratchet & Clank: QForce, η Insomniac επιχειρεί να φέρει πίσω όλους εσάς που απογοητευτήκατε, επιχειρώντας παράλληλα να ανανεώσει το gameplay. Διαθέτει την κλασική κάμερα τρίτου προσώπου, τα γνωστά όπλα και το gameplay στα πρότυπα που το ανέδειξαν, ενώ προστίθεται το ολοκαίνουριο στοιχείο του Tower Defense. Με τα νέα δεδομένα, θα χρειαστεί να καταστρώσετε στρατηγική που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις αποφάσεις σας.

Εμπρός για τη σωτηρία του γαλαξία και του Captain Qwark!
Ο Ratchet, ο Clank και ο Captain Qwark είναι όλοι τους μέλη της ειδικής ομάδας QForce και φροντίζουν για την προστασία του γαλαξία. Ο Captain Qwark, ο οποίος δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική, νιώθει απογοήτευση και βαριέται αφόρητα καθώς δεν συμβαίνει τίποτα το συγκλονιστικό στη ζωή του. Όλα αλλάζουν όταν ο Stuart Zurgo ανακοινώνει ότι θέλει να γίνει ο κυρίαρχος του σύμπαντος και απειλεί με εξόντωση τον Captain Qwark. Ο κακός της ιστορίας υπήρξε φανατικός θαυμαστής του υπερήρωα και πολιτικού, αλλά πλέον δηλώνει ορκισμένος εχθρός του, καθώς έχει διαπιστώσει ότι το είδωλό του είναι στην πραγματικότητα ένας δειλός και αυτάρεσκος τύπος.

Το σενάριο πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας και «φωνάζει» από μακριά ότι επινοήθηκε απλά και μόνο για να προσφέρει κάποιο στοιχειώδες υπόβαθρο. Λειτουργεί ως ένας πολύ χαλαρός συνδετικός κρίκος μεταξύ των levels και οδηγεί απλά στη μάχη με το boss. Σκοπός σας στο campaign mode είναι να ταξιδέψετε με έναν εκ των Ratchet, Clank ή Captain Qwark σε μια σειρά πλανητών και να επανεκκινήσετε τα αμυντικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί εκεί αλλά θέτονται σταδιακά εκτός λειτουργίας από τον Zurgo. Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο απλά, καθώς οι πλανήτες αυτοί έχουν ήδη καταληφθεί από τον στρατό του που αποτελείται από Grungarians, Grungoids, Grungoths και Anthropods με ελαφρύ ή βαρύ οπλισμό, αλλά και άρματα μάχης.

Την ώρα που προσπαθείτε να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας σε κάθε level, καταφθάνουν συχνά και εχθρικές ενισχύσεις με σκοπό την εξολόθρευση των τριών μελών της QForce. Αν και χειρίζεστε μόνο έναν από τους τρεις χαρακτήρες σε κάθε περίπτωση, η τριάδα της ειδικής ομάδας καταφθάνει σύσσωμη στο πεδίο της δράσης. Οι δύο NPCs παραμένουν μέσα στα πλαίσια της βάσης και χειρίζονται δύο turrets, αλλά δεν προσφέρουν σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του campaign.

Παίξτε άμυνα!
Το βασικό μέλημά σας κατά τη διάρκεια των levels στο campaign mode είναι η προστασία των γεννητριών που υπάρχουν σε κάθε βάση της QForce. Η καταστροφή όλων των γεννητριών σημαίνει αυτομάτως την αποτυχία της αποστολής και την επιστροφή σας στο αμέσως προηγούμενο checkpoint, δηλαδή λίγο πριν από την καταστροφή και της τελευταίας γεννήτριας. Έχετε δύο τρόπους για να απωθήσετε όσους επιδιώξουν να κόψουν την παροχή ενέργειας στο αμυντικό σύστημα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να διακοπεί η επικοινωνία του πλανήτη με το αρχηγείο της QForce. Ο πρώτος τρόπος έχει να κάνει με την αμυντική θωράκιση της βάσης. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το καινούριο στοιχείο στο gameplay. Η Insomniac αντλεί την ιδέα από τα Tower Defense games και σας καλεί να «χτίσετε» μία καλή άμυνα.

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου γίνεται με την αγορά διαφόρων τύπων mines (νάρκες) και turrets (πυργίσκων). Τα όπλα αυτά τα εγκαθιστάτε σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στα πλαίσια της βάσης. Δίνεται επίσης η δυνατότητα τοποθέτησης ειδικών barriers (φράκτες). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι βάσεις που θα κληθείτε να υπερασπιστείτε διαθέτουν δύο εισόδους. Οι εχθροί επιτίθενται σε αυτές κατά περιόδους και κατά κύματα, προσπαθώντας να εισβάλουν σχεδόν ταυτόχρονα και από τις δύο.

Τα αμυντικά όπλα και οι φράκτες φέρνουν αρκετά καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην εξόντωση ελαφρά οπλισμένων εχθρών και την καθυστέρηση των εισβολών. Πρέπει να έχετε ωστόσο υπόψη σας ότι όπλα και φράκτες καταστρέφονται αμφότερα και το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από το είδος τους και την ισχύ των αντιπάλων. Μερικά άοπλα Grungarians θα χρειαστούν πολλά χτυπήματα για να καταστρέψουν το εμπόδιο που τους φράζει την είσοδο, ενώ ένα τανκ θα το «εξαφανίσει» μετά από ελάχιστες βολές και θα εισβάλει στη βάση για να αποτελειώσει με τον ίδιο τρόπο τις γεννήτριες.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Η άμυνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του gameplay στο Ratchet & Clank: QForce. Δεν θα κερδίσετε όμως τίποτα αν επικεντρώσετε την προσοχή σας μόνο στο να τοποθετείτε mines και turrets σε κάθε πιθανό σημείο και μείνετε για πάντα ταμπουρωμένος στη βάση. Οι εξορμήσεις σας πέρα από αυτή είναι απαραίτητες επειδή η ολοκλήρωση των levels απαιτεί να καταστρέψετε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των εχθρών και να ενεργοποιήσετε όλους τους σταθμούς της QForce που υπάρχουν στο χάρτη και συνθέτουν το αμυντικό σύστημα.

Πέρα από την προηγούμενη παράμετρο, υπάρχει κι εκείνη της συλλογής bolts που έχει άμεση σχέση με το Tower Defense στοιχείο του Ratchet & Clank: QForce, καθώς αφορά στην αγορά των αμυντικών μέσων που θα χρειαστείτε. Το απαραίτητο «χρήμα» έρχεται από το σπάσιμο κιβωτίων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χάρτη, αλλά και την εξόντωση των εχθρών. Το χτίσιμο μίας καλής άμυνας από το ξεκίνημα ενός level αλλά και η διαρκής ανανέωσή της απαιτούν πολλά bolts.

Ένα σημαντικό στοιχείο ρεαλισμού είναι ότι ξεκινάτε το κάθε level του Ratchet & Clank: QForce χωρίς resources ή όπλα. Ο μόνος τρόπος για να εξοντώσετε στην αρχή τους εχθρούς είναι οι melee επιθέσεις. Τα όπλα βρίσκονται μέσα σε ειδικές κάψουλες και τα ανακαλύπτετε σταδιακά στα σημεία που έχουν διασκορπιστεί. Οι κάψουλες εκτοξεύονται στην επιφάνεια του πλανήτη από το διαστημόπλοιο Starship Phoenix II και ανοίγουν με τη λύση ενός απλού puzzle, που δοκιμάζει τα αντανακλαστικά σας.


Το Ratchet & Clank: QForce προσφέρει άφθονα όπλα, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν σε προηγούμενα games της σειράς (κυρίως στο Ratchet & Clank: All 4 One) με κάποιες διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση και τις δυνατότητές τους. Τα Combuster, Buzz Blades, Pyro Blaster, Doppelbanger, Warmonger και αρκετά άλλα είναι στη διάθεσή σας για να τα χρησιμοποιήσετε ανεξαρτήτως του χαρακτήρα που έχετε επιλέξει. Όλα τα όπλα αναβαθμίζονται ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης τους και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το level 5. Η αναβάθμιση τα κάνει να προκαλούν όλο και σοβαρότερη ζημιά, ενώ όσα έχουν ιδιαιτερότητες (π.χ. ακινητοποίηση εχθρών) δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο καλύτερος «σύμμαχός» σας σε στιγμές έντονης δράσης και εξερεύνησης των χαρτών είναι ο απλός χειρισμός. Η ανταπόκριση του χαρακτήρα σας στο πάτημα των κουμπιών του gamepad είναι άμεση και θα κινηθείτε με άνεση και ταχύτητα μέσα στον χάρτη, θα αλλάξετε με ασφάλεια όπλο όταν χρειαστεί και θα σκοπεύσετε εύκολα τους αντιπάλους. Ο έλεγχος της κάμερας περνάει και πάλι στα χέριά σας -ύστερα από την παρένθεση του Ratchet & Clank: All 4 One- με τον δεξί μοχλό του gamepad να χρησιμεύει για την περιστροφή της γύρω από τον χαρακτήρα σας.

Το user interface αποδεικνύεται πρακτικό. Οι ενδείξεις στην οθόνη δίνουν τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεστε σε σχέση με τα όπλα και το level τους, τα πυρομαχικά και τα bolts που διαθέτετε, αλλά και τις εισβολές στη βάση σας. Το ραντάρ το οποίο βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης σας βοηθάει σημαντικά να δείτε που υπάρχουν εχθροί και προς τα που κατευθύνονται. Χάρη σε αυτό θα μπορέσετε ακόμη να βρείτε πιο εύκολα το δρόμο τη βάση ή τις εγκαταστάσεις του εχθρού.

Tower Defense vs. Platform-Shooter σε αγώνα πέντε γύρων Η ιδέα των ανθρώπων της Insomniac Games να προσθέσουν το Tower Defense στοιχείο στο Ratchet & Clank: QForce δεν είναι κακή και στην πράξη λειτουργεί σχετικά καλά. Το νέο στοιχείο ωστόσο μπορεί τελικά να σας εκνευρίσει αν ζητάτε τη δράση την οποία προσφέρει ένα Platform-Shooter και πιο συγκεκριμένα ένα… τυπικό μέλος της σειράς Ratchet & Clank. Θα τύχει αρκετές φορές να απολαμβάνετε το άφθονο πιστολίδι και την εξερεύνηση του χάρτη, όταν θα σημαίνει συναγερμός που θα σας ειδοποιεί ότι ομάδες από Grungarians πλησιάζουν στις εισόδους της βάσης σας.

Η Insomniac ρίχνει για ακόμα μία φορά το βάρος στα multiplayer modes.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη παράγραφο, τα μέσα που χρησιμεύουν στη θωράκιση της βάσης καταστρέφονται και μάλιστα γρήγορα. Η εισβολή των εχθρών είναι πάντοτε θέμα χρόνου και η άμεση επιστροφή σας στη βάση σε περίπτωση συναγερμού -όσο μακριά και αν έχετε προχωρήσει- επιβάλλεται για να προλάβετε την καταστροφή με τα όπλα σας. Αυτός είναι λοιπόν ο δεύτερος και ο μόνος πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των γεννητριών. Η αλήθεια είναι πως η ένταση και η δράση σε στιγμές όπου πολλοί εχθροί εισέρχονται στη βάση είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του gameplay. Τις στιγμές εκείνες, η στρατηγική πάει περίπατο και τα όπλα παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο.

Το campaign είναι πολύ σύντομο καθώς διαρκεί μόλις τέσσερις ώρες. Η δράση εκτυλίσσεται μόνο σε τρεις πλανήτες και συνολικά πέντε χάρτες. Το επίπεδο δυσκολίας κλιμακώνεται από level σε level, με τους εχθρούς να είναι σταδιακά περισσότεροι σε αριθμό, βαρύτερα οπλισμένοι και πιο ανθεκτικοί στο damage. Ωστόσο, το Ratchet & Clank: QForce παραμένει ως το τέλος αρκετά εύκολο. Από τη στιγμή που θα καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε, εξοικειωθείτε με κάθε όπλο και τις melee επιθέσεις και πως μπορείτε να προστατέψετε τις γεννήτριες, η ολοκλήρωση του campaign θα είναι πραγματικά θέμα λίγων ωρών.



Ο λόγος που θα σας κάνει να επιστρέψετε στο campaign mode είναι για να ολοκληρώσετε τα levels στο 100%. Αυτό θα το επιτύχετε μόνο αν φέρετε εις πέρας τις αποστολές σας κάτω από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, με όλες τις γεννήτριες να βρίσκονται στη θέση τους. Η επιτυχία σας σε αυτές τις προκλήσεις, θα σας χαρίσει μετάλλια τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε στο να κερδίσετε προαγωγές για τον χαρακτήρα σας. Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος upgrade.

Μαζί θα σώσουμε τον γαλαξία!
Το Ratchet & Clank: QForce προσφέρει ορισμένες ιδιαίτερες επιλογές για multiplayer συμμαχίες αλλά και αναμετρήσεις. Η πρώτη από αυτές αφορά στο campaign mode, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να φέρετε εις πέρας τις αποστολές με τη βοήθεια ενός συμπαίκτη σε co-op split-screen, στην ίδια κονσόλα ή online. Στην πρώτη περίπτωση, η οθόνη χωρίζεται οριζόντια σε δύο μέρη με το οπτικό πεδίο να παραμένει ευρύ και το κάθε μέλος της «συμμαχίας» να διαθέτει ξεχωριστό ραντάρ έτσι ώστε να παρακολουθεί τη θέση του χαρακτήρα του μέσα στο χώρο.

Η ολοκλήρωση των levels γίνεται μια ακόμα ευκολότερη υπόθεση καθώς το επίπεδο δυσκολίας δεν αλλάζει σε σχέση με το single-player mode και η συνεργασία δύο ατόμων φέρνει γρηγορότερα αποτελέσματα στην υπεράσπιση της βάσης και την επίθεση στις εγκαταστάσεις των εχθρών. Οι μειώσεις του frame rate είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, τόσο στην περίπτωση του co-op στην ίδια κονσόλα, όσο και σε εκείνη της online σύνδεσης, με τα σοβαρότερα προβλήματα να παρατηρούνται στο τμήμα της οθόνης όπου κινείται ο δεύτερος παίκτης.



Το Competitive mode σας καλεί να υπερασπιστείτε τις γεννήτριες στη βάση σας και με τη σειρά σας να καταστρέψετε εκείνες που βρίσκονται στη βάση ενός αντιπάλου σε έναν αγώνα 1vs1. Αντίστοιχα έχετε τη δυνατότητα να συμμαχήσετε με δεύτερο παίκτη ενάντια στην CPU σε μία μάχη 2vs2. Ότι κι αν επιλέξετε, ξεκινάτε πάντοτε με το οπλοστάσιό σας γεμάτο, ενώ πέρα από τη δική σας βάση, αλλά και εκείνη του αντιπάλου ή των δύο αντιπάλων σας, υπάρχουν ορισμένα key nodes. Αν και στην αρχή τα key nodes είναι ουδέτερα, δεν μένουν απροστάτευτα, καθώς οι Grungarians επιτίθενται σε οποιονδήποτε τα πλησιάσει. Ο δευτερεύον αλλά σημαντικότατος στόχος σας στα 1vs1 και 2vs2 modes είναι να καταλάβετε όσα περισσότερα key nodes μπορείτε γιατί αποτελούν πηγή bolts. Τα bolts θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην αγορά των μέσων εκείνων που θα σας βοηθήσουν στην «οχύρωση» της βάσης σας, αλλά και την απόκτηση στρατευμάτων και αρμάτων που θα επιτεθούν για λογαριασμό σας στην αντίπαλη βάση.

Το θετικό στοιχείο στην περίπτωση του Competitive mode είναι το ότι έχετε να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας μέσα από ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ηρώων, με αρκετές γνωστές «μούρες» της σειράς Ratchet & Clank να δίνουν το παρόν. Για να μπορέσετε να αποκτήσετε ωστόσο κάποιες από αυτές σε σετ των τριών θα χρειαστεί να πληρώσετε το ποσό των 1.49€.

Δοκιμάσαμε και τα δύο modes του Competitive mode με πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς δε διαπιστώσαμε σοβαρά φαινόμενα με μείωση του frame rate, όπως συνέβη στο co-op split-screen του campaign mode. Αρκετές φορές δυσκολευτήκαμε να βρούμε αντίπαλο ή συμπαίκτη καθώς για αρκετή ώρα δεν φαινόταν κανείς στα lobbies, γεγονός που ίσως να οφείλεται και σε προβλήματα στους servers. Είδαμε ουκ ολίγες φορές μήνυμα στην οθόνη μας που μας πληροφορούσε για αποτυχία στη σύνδεση. Τα multiplayer modes, είτε στα πλαίσια του campaign, είτε του Competitive mode είναι πολύ καλοί λόγοι για να επιστρέψετε στο Ratchet & Clank: QForce και θα σας προσφέρουν αρκετές ώρες διασκέδασης.



Το γνωστό καρτουνίστικο στιλ
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αφού περάσετε την οθόνη τίτλων είναι τα πολύ απλά στο σχεδιασμό αλλά πρακτικά menus. Όταν με το καλό ξεκινήσετε το campaign mode, θα παρακολουθήσετε ένα καλοφτιαγμένο και χιουμοριστικό cutscene το οποίο θα σας συστήσει τον κακό της υπόθεσης. Εκεί κάπου θα σας ανοίξει η όρεξη και θα περιμένετε ότι θα παρακολουθήσετε και άλλα παρόμοια cutscenes στην πορεία. Λυπούμαστε που σας το λέμε, αλλά θα μείνετε δυστυχώς με την όρεξη! Τα cutscenes είναι λιγοστά και κενά περιεχομένου, καθώς «σπρώχνουν» την ανύπαρκτη ιστορία ενός πολύ σύντομου campaign.

Η Insomniac έχει διατηρήσει το καρτουνίστικο, χιουμοριστικό στιλ στους χαρακτήρες και στο περιβάλλον κρατώντας παράλληλα την ίδια παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποίησε και στα προηγούμενα games της σειράς. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι καλοδουλεμένα και έχει δοθεί προσοχή στη λεπτομέρεια. Όταν καταφέρετε, για παράδειγμα, να κερδίσετε μία προαγωγή για τον χαρακτήρα σας, θα δείτε να προστίθενται νέα διακριτικά στη στολή του. Τα textures σε στοιχεία του χώρου, τα backgrounds αλλά και τα διάφορα εφέ –όπως εκρήξεις ή φωτιά- κινούνται σε μέτρια επίπεδα και δεν εντυπωσιάζουν.

Οι developers έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι δίνουν έμφαση στο animation των χαρακτήρων. Αυτό ισχύει και στο Ratchet & Clank: QForce, όπου έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, καθώς η κίνηση των βασικών χαρακτήρων και των εχθρών είναι ομαλότατη. Εντύπωση μας προκάλεσαν λεπτομέρειες όπως το κούνημα των αυτιών και της ουράς του Ratchet, αλλά και η εμφανής διαφορά ανάμεσα στο περπάτημα του τελευταίου, του ρομπότ Clank και του ογκώδους Captain Qwark.

Συναγερμός! Συναγερμός!
Το soundtrack του Ratchet & Clank: QForce κρίνεται ως αδιάφορο. Τα λίγα σε αριθμό ορχηστρικά μουσικά κομμάτια -διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους- που «παίζουν» κατά την διάρκεια του gameplay είναι τόσο ασήμαντα που ακόμη και αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο σταματήσουν να ακούγονται, θα αργήσετε να το αντιληφθείτε.

Το voice acting κατά τη διάρκεια των cutscenes αλλά και του gameplay είναι σε γενικές γραμμές καλό. Οι ατάκες που ακούγονται κατά διαστήματα την ώρα της δράσης είναι μία ευχάριστη χιουμοριστική νότα. Ωστόσο είναι λίγες, επαναλαμβάνονται και ορισμένες φορές ακούγονται σε άκυρες στιγμές. Το καλύτερο σε ποιότητα στοιχείο στον τομέα του ήχου είναι η ψηφιακή φωνή η οποία ειδοποιεί σε περίπτωση εισβολής στη βάση σας και δίνει σύντομες συμβουλές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σας σε σημεία του χάρτη που ελέγχονται από τον εχθρό. Ακούγεται πεντακάθαρα πάνω από τη μουσική, τις εκρήξεις, τους πυροβολισμούς και τα άλλα εφέ και είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο gameplay.



Ραπανάκι για την όρεξη
Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ έως σήμερα με κάποιο game της σειράς Ratchet & Clank, αλλά θέλετε να το κάνετε, σας συμβουλεύουμε να μην ξεκινήσετε με το Ratchet & Clank: QForce. Θα σας δώσει ένα πολύ μικρό δείγμα από τα στοιχεία εκείνα που «έχτισαν» την εξαιρετική φήμη της σειράς. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα το The Ratchet & Clank Trilogy. Αν πάλι είστε φανατικός φίλος της σειράς, θα ικανοποιηθείτε απ’ το gameplay, με εξαίρεση τα στοιχεία Tower Defense. Αντίστοιχα όμως θα σας ξενίσει η μικρή διάρκεια του campaign, τόσο στο single-player όσο και στο co-op mode.

Η τιμή του Ratchet & Clank: QForce είναι ιδιαίτερα χαμηλή καθώς κυμαίνεται περίπου στα 20 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υποστηρίζει Cross-Buy, καθώς μαζί με την έκδοση του PS3, θα αγοράσετε και εκείνη για το PS Vita με τη δυνατότητα cross play και cross save να ισχύει για τις δύο συσκευές. Την έκδοση του PS Vita θα μπορέσετε να την κατεβάσετε από το PSN στις 29 Ιανουαρίου.

Θετικά:
- «Δυνατά» Platform Shooter στοιχεία
- Λίγες αλλά καλές επιλογές για multiplayer αναμετρήσεις και συμμαχίες
- Κάποιες χιουμοριστικές ατάκες που προκαλούν γέλιο
- Καλοδουλεμένα μοντέλα χαρακτήρων και ομαλότατο animation
- Το Cross-Buy μεταξύ PS3 και PS Vita

Αρνητικά:
- Ενδιαφέρον αλλά «αδύναμο» Tower Defense στοιχείο
- Πολύ σύντομο και εύκολο campaign mode
- Ανύπαρκτο σενάριο
- Λιγοστά και ανούσια cutscenes
- Ελάχιστα μουσικά κομμάτια που επαναλαμβάνονται
- Μειώσεις του frame rate στο co-op split screen mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.6

Απ’ τη μία διασκεδαστικό κι απ’ την άλλη πολύ σύντομο, χωρίς να διακρίνεται σε κάποιο τομέα.

Μαρία Αναγνωστοπούλου

Keywords
ps vita, playstation, games, sequels, gadgets, νέα, ps3, future, boss, σημαίνει, βασεις, ισχύ, phoenix, λύση, puzzle, εμφάνιση, buzz, user, δραση, συγκεκριμένο, upgrade, online, frame, cpu, key, σετ, οφείλεται, animation, voice, game, vita, cross, play, psn, split, screen, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , στρατος, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, φωτια, αποτελεσματα, πλανητες, ps vita, δουλεια, ηχος, θεμα, μουσικη, περιεργα, σωτηρια, τα νεα, χαρτες, ωρα, boss, buzz, cpu, games, game, psn, ps3, vita, αγορα, αξιζει, αμερικη, αμυνα, απλα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δοθει, δωσει, δειγμα, εγινε, εφε, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εμφάνιση, επικοινωνια, επιτυχια, ερχεται, ευρωπη, εχθρος, εχθροι, ζημια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, υποθεση, ηρωες, ισχυει, υφος, θετικο, κυματα, κινηση, λεπτομερειες, λύση, λογο, μακρια, μοιρα, μειωση, μικρο, μοντελα, μπορειτε, ξεκινημα, παντα, οθονη, ουσια, οφείλεται, πεδιο, περιβαλλον, πηγη, πιστη, ποιοτητα, προβληματα, πωλησεις, ρανταρ, ρομποτ, ρολο, σεναριο, σετ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συχνοτητα, τιμη, τυπος, τμημα, ισχύ, φημη, φωνη, φορα, χτισιμο, ψηφιακη, ωρες, animation, ασφαλεια, buy, cross, εμφαση, puzzle, phoenix, frame, future, gadgets, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, εισβολη, user, κακος, key, κομματι, μια φορα, ομαδες, ουδετερα, play, player, πληροφοριες, σημαίνει, sequels, single, split, screen, online, upgrade, χερια, voice
Τυχαία Θέματα