Press Start: Game saves

Ο... σώσον εαυτό σωθήτω!

Ξεπεράσαμε αισίως τα 50 άρθρα στη στήλη Press Start (hurray!) και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για μια πολύ σημαντική λειτουργία των αγαπημένων μας video games. Το save (ή save game, savefile, game save) αναφέρεται στην δυνατότητα που σου δίνει ένα video game

να αποθηκεύσεις την πρόοδό σου, ώστε να μην χρειάζεται να ξεκινήσεις από την αρχή κάθε φορά που παίζεις, αλλά να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες.

Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης των video games, δεν υπήρχε η ανάγκη να κάνεις save, καθώς τα games ήταν συνήθως μικρά σε διάρκεια. Αργότερα όμως και καθώς τα μέσα αποθήκευσης μεγάλωναν, οι developers ανέπτυξαν διάφορες τεχνικές αποθήκευσης προόδου, μιας και οι τίτλοι τους χρειάζονταν αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μέχρι να τερματιστούν. Τα saves ενσωματώθηκαν στα "μοντέρνα" games και πλέον υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποθηκεύσεις την πρόοδό σου, όπως τα save anywhere (που κάνεις save όποτε θέλεις), save point, autosave, checkpoints, quick saving, load ενός save μέσω password κτλ. Πολλές φορές μάλιστα, το παιχνίδι έκανε save μόνο όταν ολοκλήρωνες την εκάστοτε πίστα.

Το save anywhere (και το quick saving), αν και σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις save όποτε το θελήσεις ώστε να δοκιμάσεις ίσως διαφορετικά πράγματα σε ένα game, δεν το προτιμώ, καθώς αφαιρεί ένα μέρος της δυσκολίας του παιχνιδιού και μειώνει κατά την γνώμη μου την απόλαυση που μπορεί να σου δώσει μια απόφαση που κρύβει ρίσκο. Προτιμώ τα checkpoints ή ακόμα και τα save point, με αγαπημένο αυτό των πρώτων Resident Evil όπου έπρεπε να βρεις τις αντίστοιχες γραφομηχανές για να μπορέσεις να σώσεις την πρόοδό σου.

Εσείς ποιο είδος από game saves προτιμάτε; Κάνετε συχνά save όταν σας το επιτρέπει το παιχνίδι ή παίζετε με περισσότερο ρίσκο; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα