Lost Chronicles of Zerzura

Μια μαγευτική περιπέτεια με πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό υπόβαθρο.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό για έναν σκληροπυρηνικό χρήστη που έχει μόλις εξολοθρεύσει αμέτρητους αντιπάλους στον υπολογιστή του (online ή offline, αδιάφορο) από το να χαλαρώσει το ταραγμένο του μυαλό παίζοντας ένα πατροπαράδοτο point and click adventure. Ποια καλύτερη επιλογή λοιπόν από το Lost Chronicles of Zerzura,

ένα Adventure που βασίζεται πάνω σε μια μυθική τοποθεσία, είναι δε γαρνιρισμένο με πολλές ιστορικές πληροφορίες, διασκεδαστικούς χαρακτήρες, καταπληκτικά γραφικά, πλούσιους διαλόγους, λογικούς γρίφους και αρκετές ώρες απολαυστικού gameplay.

The Lost City in the Desert
Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από μια μυθική πόλη εν ονόματι Zerzura η οποία φημολογείται πως βρίσκεται βαθειά μέσα στην έρημο Σαχάρα, δυτικά του ποταμού Νείλου. Διάφορες μαρτυρίες από την εποχή του Μεσαίωνα –ανάμεσα τους και μυστηριώδη αραβικά χειρόγραφα, όπως το Kitab al Kanuz– αναφέρουν την ύπαρξη μίας ολόλευκης πόλης στα βάθη της ερήμου Σαχάρα, η οποία ξεχειλίζει από θησαυρούς και κυβερνάται από ένα κοιμισμένο βασιλικό ζεύγος! Τα αμύθητα πλούτη της πόλης προστατεύουν μαύροι γίγαντες οι οποίοι εμποδίζουν τους επίδοξους κλέφτες να εισέλθουν στην πόλη και να εξέλθουν ζωντανοί! Φημισμένοι ευρωπαίοι εξερευνητές, θαμπωμένοι από την υποτιθέμενη ομορφιά της Zerzura, προσπάθησαν κατά καιρούς – και κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα – να την ανακαλύψουν, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Το Lost Chronicles of Zerzura ακολουθεί κατά πόδας τις περιπέτειες των Feodor και Ramon Morales, δύο αδερφών που καταπιάνονται με εφευρέσεις στην Ισπανία του 16ου αιώνα. Το παιχνίδι ξεκινά με την ομολογουμένως ξεκαρδιστική προσπάθειά τους να δημιουργήσουν την πρώτη πτητική μηχανή του κόσμου, ανταγωνιζόμενοι τον μέγιστο Leonardo da Vinci που, ως γνωστόν, την είχε πράγματι σχεδιάσει αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να την υλοποιήσει.

Η παταγώδης αποτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος ακολουθείται από μια τραγωδία καθώς ο Ramon απάγεται από τα τσιράκια της Ιεράς Εξέτασης και ο Feodor ξεκινά μια απεγνωσμένη αποστολή διάσωσης του αδερφού του, αποστολή που θα τον φέρει σε επαφή με πειρατές, βεδουίνους, κλέφτες και τυχοδιώκτες. Στην πορεία της αναζήτησης, ο Feodor θα ανακαλύψει ότι απώτερος στόχος των απαγωγέων του αδερφού του είναι η είσοδος στην μυθική Zerzura, την πόλη με τα σπίτια από λευκή πέτρα και τους κατοίκους με το λευκό δέρμα και τα λευκά μαλλιά.


Οι developers τοποθέτησαν την μυθική πόλη στην Λιβύη και σας καλούν να οδηγήσετε τον Feodor που είναι ο πρωταγωνιστής και ο μοναδικός playable χαρακτήρας της περιπέτειας σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου που διασχίζει τέσσερις βασικές πόλεις: Βαρκελώνη της Ισπανίας, την Μάλτα, την Τρίπολη της Λιβύης και την Zerzura- με καθεμία τους να χωρίζεται σε διάφορες περιοχές, γεμάτες quests. Πέρα από τις περιπετειώδεις περιπλανήσεις σας στις τέσσερις παραπάνω πόλεις, θα αντιμετωπίσετε μπόλικες προκλήσεις και στο κρησφύγετο των πειρατών, στο κατεστραμμένο πλοίο του αμόρε του ήρωά σας (της Jamila) και σε αρκετές ακόμα τοποθεσίες.

Οι χαρακτήρες της περιπέτειας είναι αρκετοί, οι περισσότεροι εντελώς τυποποιημένοι, αλλά η αλληλεπίδραση μαζί τους θα σας χαρίσει αρκετές στιγμές γέλιου. Ακολουθώντας την τακτική πολλών σύγχρονων adventures, ο κεντρικός ήρωας είναι ένας σπασίκλας, πανέξυπνος μεν, αρκετά χαζούλης όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις δε. Ένας αδύναμος τύπος που αλληλοσυμπληρώνεται από την ομάδα χαρακτήρων που τον περιβάλλει.

Η Jamila ακολουθεί την φεμινιστική χροιά όλων των σύγχρονων ηρωίδων στα video games, είναι δυνατότερη από τον Feodor και πολύ ανώτερη στην χρήση όπλων ως πειρατίνα. Ο Rafi είναι φίλος της Jamila, ένας απατεώνας που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιπέτεια. Από τις πιο αστείες στιγμές του παιχνιδιού είναι η προσπάθεια του Feodor να τα φτιάξει ένας άξεστος πειρατής με μια όμορφη γκομενίτσα. Όντας εντελώς κόπανος στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο Feodor ζητάει την βοήθεια της Jamila προκειμένου να μάθει τι είναι αυτό που θέλουν τελικά οι γυναίκες, καταρτίζει λίστα αιτημάτων από την κοπέλα και προσπαθεί να εξανθρωπίσει τον αποκτηνωμένο πειρατή, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Το Ιερό Ψεύδος
Είναι σίγουρο ότι από τα πιο αξιομνημόνευτα στοιχεία του παιχνιδιού είναι η ορθολογιστική του τοποθέτηση απέναντι στην θρησκεία. Οι θρησκευτικές φιγούρες του Lost Chronicles παρουσιάζονται όπως ακριβώς ήταν στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή, απατεώνες που εκμεταλλεύονται την ευπιστία του κόσμου για να πλουτίσουν και να αυξήσουν την δύναμη τους. Ο μέγας ιεροεξεταστής είναι το υπ’ αριθμόν ένα κάθαρμα της ιστορίας, ένα λαμόγιο που δεν διστάζει να καταστρέψει την ζωή των αδερφών Morales για να πετύχει τον στόχο του την ώρα που, με το πρόσχημα της παρουσίας πειρατών, τα τσιράκια της Ιεράς Εξέτασης καίνε ολόκληρες πόλεις. Άφθονο γέλιο προσφέρει και η απατεώνισσα στο στρατόπεδο των Βεδουίνων που τους δουλεύει ψιλό γαζί, χρησιμοποιώντας ένα θραύσμα από το κλειδί της Zarzura και επικαλούμενη μια ανύπαρκτη θεότητα.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά μίας άλλης Ατλαντίδας!
Το Lost Chronicles διαθέτει εξαιρετικό σύστημα χειρισμού και τόσο εύκολο gameplay που θα το αγαπήσετε ακόμα και αν δεν είστε συνηθισμένοι στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Κατά βάση είναι ένα απλό point and click Adventure με σύγχρονα γραφικά, ενώ πατώντας το space η εκάστοτε οθόνη γεμίζει με τα σημεία ενδιαφέροντος τα οποία ο Feodor μπορεί να κοιτάξει, να αγγίξει, να μαζέψει και γενικότερα, να αλληλεπιδράσει. Οι συνομιλίες με το πλήθος των NPCs είναι θεμελιώδεις προκειμένου να ανακαλύψετε τι απαιτείται για να συνεχίσετε την περιπέτεια και ταυτόχρονα, ξεδιπλώνουν όλο το μυθολογικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από την Zerzura.

Μια καινοτομία του παιχνιδιού είναι η χρήση εικόνων που απεικονίζουν το εκάστοτε θέμα συζήτησης που θέλει να θίξει ο ήρωας μας αντί του απλού κειμένου. Για την διευκόλυνσή σας, ο χαρακτήρας διαθέτει ένα ημερολόγιο που βρίσκεται στο πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης και καταγράφει όλα τα σημαντικά γεγονότα που του συμβαίνουν αλλά και τους άμεσους στόχους του.

Το συντριπτικό ποσοστό των quests σχετίζεται με την συλλογή αντικειμένων και την μείξη τους με άλλα. Οι περισσότεροι συνδυασμοί που προκύπτουν από την ανάμειξη αντικειμένων είναι τρομερά ευφάνταστοι και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα αντιληφθείτε που μπαίνει τί αλλά στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτό δεν θα συμβεί, το πέρασμα ενός αντικειμένου πάνω από όλα τα υπόλοιπα στο inventory ή στην εκάστοτε οθόνη, αρκεί για να βρείτε την λύση.


Οι γρίφοι είναι απειροελάχιστοι, απόλυτα λογικοί και αρκετά εκνευριστικοί. Σε μια περίπτωση που πρέπει να υπολογίσετε την τοποθεσία της Zerzura πάνω σε ένα χάρτη χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και τον κόμπο του, πρέπει να είστε τόσο ακριβείς στο που θα το τοποθετήσετε που ένα χιλιοστό μακρύτερα δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα μείνετε με την απορία αν το κάνετε σωστά ή όχι! Αντίστοιχα, η τοποθέτηση των θραυσμάτων του κλειδιού της Zerzura στην πόρτα της πόλης κυκλικά απαιτεί τέτοια προσοχή που μπορεί να έχετε τοποθετήσει τα περισσότερα και το τελευταίο να μην μπαίνει γιατί έπρεπε να τοποθετηθεί πριν από κάποιο άλλο, χωρίς φυσικά να σας δίνετε αντίστοιχη ένδειξη!

Στο Lost Chronicles είναι σχεδόν απίθανο να κολλήσετε για πολύ ώρα σε ένα σημείο. Σε κάθε σεκάνς της περιπέτειας ο Feodor μπορεί να κινηθεί μεταξύ ελάχιστων οθονών, συνήθως 3-4 και μέγιστο 6-7, συνεπώς γνωρίζετε ότι η λύση βρίσκεται οπωσδήποτε σε αυτές τις λιγοστές οθόνες και δεν χρειάζεται να ξαναγυρίσετε σε προηγούμενο σημείο της περιπέτειας ή να περιπλανηθείτε σε απέραντους χώρους, χάνοντας τον προσανατολισμό σας. Η μόνη οπισθοδρόμηση που θα βιώσετε είναι το να ξαναμιλάτε στους ίδιους χαρακτήρες συχνά πυκνά γιατί τα θέματα αλλάζουν, οπότε μόνο έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε πράξεις και η μετάβαση σας από την μια στην άλλη γίνεται με όμορφα σχεδιασμένα σκίτσα που διαθέτουν και την κατάλληλη αφήγηση.

Zerzura εδώ, Zerzura εκεί, Zerzura παραπέρα, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!

It’s A Wonderful World…
Το πασίγνωστο κομμάτι του Louis Armstrong θα σας έρθει στο μυαλό μόλις αντικρίσετε τα καταπληκτικά γραφικά του Lost Chronicles. Κάθε τοποθεσία οπτικοποιείται με υπέροχο τρόπο και είναι άρτια επεξεργασμένη στην παραμικρή της λεπτομέρεια: τα χρώματα, οι φωτοσκιάσεις, τα αντικείμενα και ο ρουχισμός που είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το πνεύμα της εποχής, όλα ενώνονται σε μια οπτική πανδαισία που θα σας συγκινήσει. Ακόμα και οι οπτικές γωνίες έχουν προσεχθεί και θα σας προσφέρουν κινηματογραφικές συγκινήσεις όπως η οπτική του κατεστραμμένου πειρατικού από ψηλά, η μεγαλειώδης αναπαράσταση του βάθους που έχει η μυθική Zerzura κ.ο.κ. Προσθέστε στα παραπάνω και τις κινήσεις στο φόντο κάθε οθόνης από κύματα και πουλιά για να καταλάβετε για τι λεπτομέρεια μιλάμε.

Το animation των χαρακτήρων έχει προσεχθεί πάρα πολύ, με τα μοντέλα να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα και τις κινήσεις τους να καλύπτουν σχεδόν κάθε δυνατή δραστηριότητα π.χ. βλέπετε τον Feodor να βάζει πράγματα στην τσέπη του, να τοποθετεί πράγματα, να συνδυάζει τα αντικείμενα κ.ά. Κάθε χαρακτήρας έχει ακόμα και το προσωπικό του στήσιμο, άλλος τοποθετεί τα χέρια πίσω από την πλάτη, άλλος τα σταυρώνει μπροστά, άλλος τα κρατάει συνέχεια στα πλευρά του κ.τ.λ.

Η Μεσογειακή Μελωδία της Ευτυχίας!
Το voice acting στην περιπέτεια είναι αρκετά πετυχημένο, όχι τόσο σε επίπεδο προφοράς –οι περισσότεροι ήρωες έχουν βρετανική προφορά– όσο σε επίπεδο χροιάς. Ο Feodor έχει ευχάριστη φωνή, η Jamila έχει βελούδινη φωνή, ο Ramon έχει μονότονη φωνή που εξάπτεται μόνο όταν αναφέρεται το όνομα της Zerzura κ.ο.κ. Η μουσική επένδυση της περιπέτειας ακολουθεί τις πρακτικές μίας κινηματογραφικής ταινίας: ευχάριστη μουσική όταν οι ήρωες χαλαρώνουν, έντονη μουσική όταν απειλούνται άμεσα και φυσικά μια θριαμβευτική νότα κάθε φορά που ο Feodor ολοκληρώνει ένα σημαντικό quest. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι έχουν ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία της απαραίτητης ατμόσφαιρας: ο ήχος του ανέμου, των κυμάτων, τα τιτιβίσματα των πουλιών, ακόμα και οι ήχοι των υγρών που κάνει ο Feodor όταν γεμίζει κανάτες και φλασκιά!

Μία ονειρική περιπέτεια
Το Lost Chronicles είναι ένα πραγματικά όμορφο Adventure από κάθε άποψη. Προσφέρει μια μυθολογική ιστορία με ιδιαίτερες πινελιές, έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, διαθέτει απλό σύστημα χειρισμού και απόλυτα λογικό gameplay που δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στο είδος. Για το συγκεκριμένο είδος, τα πανέμορφα γραφικά κι ο λεπτομερής ήχος, οι ατμοσφαιρικές τοποθεσίες και οι 15 περίπου ώρες γεμάτες διαλόγους και quests είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσουν. Στον αντίποδα ελάχιστοι γρίφοι ίσως σας φανούν ενοχλητικοί, αλλά το βέβαιο είναι ότι η παραμυθένια αίσθησή του θα σας συναρπάσει. Είτε έχετε πρότερη εμπειρία στο είδος, είτε όχι, το Lost Chronicles δεν πρόκειται να σας κουράσει, τουναντίον θα σας ωθήσει να ασχοληθείτε και με άλλα Adventures παρόμοιας θεματολογίας.

Θετικά:
- Συναρπαστικό σενάριο
- Κορυφαία ποιότητα παραγωγής
- Άνετο gameplay

Αρνητικά:
- Η διάρκεια θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη
- Ορισμένοι εκνευριστικοί γρίφοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Ένα παιχνίδι κορυφαίας ποιότητας που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
lost, lost, leonardo da vinci, online, offline, click, adventure, city, λιβυη, video, games, συγκεκριμένο, space, ημερολόγιο, λύση, louis, animation, voice, quest, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Έρημος Σαχάρα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα, ημερολόγιο, βαρκελωνη, γριφοι, γωνιες, ηχος, θεμα, ισπανια, μαλτα, μουσικη, οθονες, ομορφια, χρωματα, ωρα, games, quest, αραβικα, αφηγηση, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γαζι, γεγονοτα, γελιο, γινεται, γιγαντες, δερμα, δυναμη, ευκολο, υπαρχει, εποχη, επρεπε, εφευρεσεις, ζωη, ειδος, ηρωες, ηχοι, θρησκεια, ιστορικο, κυματα, λευκη, λευκα, λύση, μαλλια, μελωδια, μοντελα, μυαλο, μυστικα, ομαδα, οθονη, ομορφη, ονομα, οντας, οπισθοδρομηση, οπωσδηποτε, πειρατες, πετρα, ποιοτητα, πλοιο, πορτα, ρολο, σαχαρα, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκιτσα, σπιτια, τυπος, τι ειναι, τμημα, τριπολη, φυσικα, φοντο, φωνη, φορα, ομορφα, ωρες, animation, city, click, adventure, ηρωας, χροια, κλεφτες, κομματι, κοπελα, leonardo da vinci, λευκο, louis, μαυροι, μπροστα, offline, παιχνιδι, πληροφοριες, space, θεματα, υπεροχο, χερια, voice
Τυχαία Θέματα