League of Legends: Yasuo Guide

Face the wind!

Mετά από αρκετό καιρό ένας close range Assassin, o Υasuo κάνει την εμφάνισή του στο League of Legends. Πρόκειται για έναν ήρωα με αρκετά περίεργο playstyle που έχει δυνατότητες για πολύ damage σε μικρό χρονικό διάστημα. Ποιος είναι όμως ο Yasuo και πως παίζεται;

O Yasuo είναι ένας close range AD ήρωας, βασισμένος στο critical strike και στο DPS. Έχει ένα αρκετά καλό kit, με damage/crowd control και

ένα από τα πιο δυνατά abilities του game, το Wind Wall. Θα έλεγε κάποιος πως ο Yasuo είναι μια εξελιγμένη μορφή του Μaster Υi με λιγότερες αδυναμίες και περισσότερο damage. Παρόλα αυτά είναι αρκετά πιο δύσκολος από τον Yi και γι' αυτό είτε βλέπουμε έναν Yasuo να γίνεται...τέρας αν έχετε εξοικοιωθεί με τον champion, είτε να...κάνει τους enemies τέρατα με το score του.

Κατά την άποψή μου ο Yasuo βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τον Zed. Πολύ damage, λίγο defense και ικανότητα για instakills!Τι άλλο θα ήθελε κάποιος για ένα solo lane; Το πρόβλημα είναι όμως πως στο συγκεκριμένο meta στο toplane κυριαρχούν τα tanks με full armor, πράγμα που κάνει τον Υasuo αδύναμο στο συγκεκριμένο lane και γι' αυτό τον λόγο τον βλέπουμε στο mid εναντίων squishy champions ώστε να μπορέσει να βγάλει όλο το damage που έχει.

Ήρωας ή εγκληματίας;
Ένας θαυμάσιος μαθητής στην σχολή ξιφομαχίας της Ionia, o Yasuo ήταν ο μόνος μαθητής της γενιάς που είχε τελειοποιήσει την τέχνη του αέρα. Πολλοί πίστευαν ότι θα γινόταν ένας μεγάλος ήρωας, η τύχη του όμως άλλαξε για πάντα όταν εισέβαλαν οι Noxians. Ο Υasuo "φορτώθηκε" την προστασία ενός ηλικιωμένου, αλλά πιστεύοντας ότι το σπαθί του θα έκανε τη διαφορά άφησε το πόστο του για να μπει στην μάχη! Όταν γύρισε όμως ο ηλικιωμένος που έπρεπε να προσέχει ήταν ήδη νεκρός...

Aπογοητευμένος όπως ήταν, o Yasuo κλείστηκε στον εαυτό του και γεμάτος ενοχές έβαλε ένα σκοπό στη ζωή του, να βρει τον δολοφόνο, να πάρει το αίμα του πίσω και να αποκαταστήσει την τιμή του, αφού οι Ionians τον κατηγόρησαν για τον φόνο του ηλικιωμένου. Άφου πάλεψε για την ελευθερία του από την σχολή των ξιφομάχων περιπλανιόταν τα επόμενα χρόνια ψάχνωντας συνέχεια για στοιχεία, τα οποία θα τον οδηγούσαν στα ίχνη του δολοφόνου. Αφού όμως όλοι τον θεωρούσαν ένοχο, έπρεπε να πολεμήσει για το όνομά του. Όσο έψαχνε στοιχεία έφευγε όλο και πιο μακρυά από το σπίτι του, μέχρι που συνάντησε τον μεγαλύτερο του εχθρό ,τον αδερφό του, τον Γιόνε. Και οι δύο ήταν περίφημοι ξιφομάχοι και υπακούωντας στον κώδικα τιμής μία ήταν η λύση, η μονομαχία. Ο Γιόνε δεν μπορούσε να νικήσει τον αδερφό του που είχε απόλυτο έλεγχο της δύναμης του αέρα και έτσι ο Yasuo ανακηρύχθηκε νικητής.

Λίγο πριν πεθάνει ο Γιόνε, απάντησε στη τελευταία ερώτηση του Yasuo "γιατί η ίδια μου η οικογένεια με θεωρεί ένοχο;". Ο Γιόνε απάντησε: "Ποιος άλλος θα μπορούσε να χρησιμοποίησει τεχνικές του ανέμου για να σκοτώσει;" Τότε ο Yasuo έμεινε για λίγο πάνω από το πτώμα του αδερφού του, μάζεψε τα πράγματά του και άρχισε να ψάχνει για αυτόν που δολοφόνησε τον γέροντα με τις τεχνικές του ανέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Lore του Yasuo η Riven δηλώνεται σαν εχθρός του, μιας και αυτή έχει την τεχνική του ανέμου. Άραγε ο Yasuo "φορτώθηκε" την δολοφονία ενός ηλικιωμένου ενώ στην πράξη ευθύνεται η Riven και το Wind slash της;

Abilities
O Yasuo δεν έχει mana, οπότε τα abilities του περιορίζονται μόνο από το Cooldown του. Παρόλα αυτά έχει το δικό του μοναδικό mechanic το Flow. Ο Yasuo μπορεί να έχει 60 / 65 / 70 / 75 / 85 / 95 / 110 / 125 / 145 / 170 / 200 / 240 / 290 / 350 / 420 / 500 / 590 / 690 Flow, ενώ κάθε φορά που μετακινείται 40 units στον χάρτη αναπληρώνει 1% του Flow.

Passive: Way of the Wanderer

Ο Yasuo διπλασιάζει το critical strike του, αλλά το damage από κάθε critical μειώνεται κατά 10%

Resolve: Το επόμενο damage που δέχεται ο Yasuo μετατρέπεται σε ασπίδα ανάλογα το Flow τoυ. Μετά από δύο δευτερόλεπτα η ασπίδα φεύγει.

(Q) Active: Steel Tempest (Cooldown: 5/4.75/4.5/4.25/4 sec)

First Active: Ο Υasuo κάνει κίνηση προς τα εμπρός και προκαλεί Physical damage (20/40/60/80/100 +100%AD) σε όλους τους εχθρούς που βρίσκονται σε ευθεία με αυτόν. Το range του πρώτου Active είναι 475 units. Aν γίνει cast όσο είναι active το Sweeping Blade το Area of Effect της ability μετατρέπεται σε έναν κύκλο ακτίνας 375 units γύρω από τον Yasuo.

Second Active: Επαναλαμβάνει το πρώτο Active.

Third Active: O Yasuo στέλνει έναν ανεμοστρόβιλο με 900 range σε ευθεία γραμμή προκαλώντας damage και ένα καλό knockup. Να σημειωθεί ότι το Active αυτό κάνει reset το chain. Ομοίως με το First Active, αν γίνει cast όσο είναι active το Sweeping blade το Area of Effect της ability μετατρέπεται σε έναν κύκλο ακτίνας 375 units γύρω από τον Yasuo.

(W) Active: Wind Wall (Cooldown: 26/24/22/20/18 sec)

Active: O Yasuo σηκώνει από το έδαφος ένα τοίχος αέρα (Wall Width: 300/350/400/450/500) σε απόσταση 400 units από τον εαυτό του, το οποίο blockάρει όλα τα projectiles που έρχονται κάτα πάνω του (εξαιρούνται τα tower hits).

Passive: Ο Yasuo αναπληρώνει επιπλέον 1% του Flow του κάθε φορά που χρησιμοποιεί το Q η την Ulti του.

(E) Active: Sweeping Blade (Cooldown: 0.5/0.4/0.3/0.2/0.1 sec)

O Υasuo ορμάει προς τον στόχο του, κάνoντάς τον mark (Mark Duration: 10/9/8/7/6 sec) για ένα μικρό διάστημα και προκαλώντας του magic damage (70/90/110/130/150 +60% AP).Το Sweeping Blade έχει πολύ μικρό cooldown και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν escape tool. Aξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με το movement speed του Yasuo αυξάνεται ανάλογα η ταχύτητα του Sweeping Blade. Το κάθε cast προσθέτει 25% extra damage σε σχέση με το πρώτο cast, έως 100% (Maximum Damage: 140/180/220/260/300 +60% AP).

(R) Active: Last Breath (Cooldown: 80/55/30 sec)

O Yasuo μεταφέρεται στον κοντινότερο visible airborne (εναέριο) αντίπαλο σε ένα μικρό range (1300 units). Φτάνοντας στον στόχο του τον κάνει suspend στον αέρα για 1 sec, καθώς και όλους τους champion που βρίσκονται σε ακτίνα 400 units γύρω από αυτόν, προκαλώντας physical damage (200/300/400 +150% AD). Μόλις o στόχος του προσγειωθεί, ο Yasuo παίρνει 50% penetration στο bonus armor για 15 seconds.

Skill Order
Το Skill order είναι κάτι το οποίο πάει "κατά κανόνα", βέβαια άμα βλέπετε ότι στο lane σας λειτουργεί άλλο skill order, όπως όταν αντιμετωπίζετε early harass champions προτιμήστε να ανεβάσετε το Wind Wall πιο νωρίς για να blockάρετε spells ή αν έχετε το πάνω χέρι στο lane τότε αφήστε το για αργότερα. Όπως και να έχει το πιο συνηθισμένο skill order είναι αυτό!

Top & Mid
Όπως κάθε close range champion το early laning είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε farm χωρίς να παίρνουμε ρίσκο για μεγάλα trades στα πρώτα levels, αλλά παράλληλα προσέχουμε στο minimap για τις κινήσεις του Jungler μας, αλλά και του αντίπαλου Jungler. Επίσης μιας και στα solo lanes είμαστε ένας εναντίων ενός, αν δείτε ότι ενώ είστε πιο δυνατός και κερδίζετε τα trades ο αντίπαλός σας κάνει all in υπάρχουν πιθανότητες να είναι bait για gank, οπότε κρατάμε πάντα πάνω μας wards (ελέγχωντας παράλληλα το map) για το αν βρίσκεται κάπου αλλού ο Jungler ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πέφτουμε σε παγίδα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Yasuo είναι πολύ πιο αποτελεσματικός όταν στο team σας υπάρχουν champions που μπορούν να κάνουν knockup τους αντιπάλους σας, καθώς με αυτό τον τρόπο σας δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε με μεγαλύτερη ευκολία την ulti σας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους Riven και Malphite στην σπάνια περίπτωση που παίξετε duo top χωρίς Jungler, τους Lee Sin και Volibear στον ρόλο του Jungler, ενώ από τα support πολύ καλό synergy έχετε με τους Alistar, Blitzcrank, Thresh και Zyra.

Jungle
Ο Yasuo είναι καλός Jungler με βάση το kit του, ενώ έχει καλό jungle clear speed. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο metagame θέλει tanky Junglers πράγμα που κάνει τον Υasuo μέτρια προς κακή επιλογή (τουλάχιστον για την ώρα). Πάντως μπορεί να βγάλει ganks και να κάνει plays εώς ένα σημείο. Θα τον χαρακτήριζα situational pick στην ίδια κατηγορία με τον Fiddlesticks και τον Master Yi.

Botlane
Λόγω έλλειψης range δεν μπορεί να laneάρει στο bot. Με βάση το meta των τελευταίων δύο seasons ένας melee ήρωας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο pressure ενός Marksman.

Items
Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στον Yasuo είναι καταρχήν το 50% critical strike (για να πάει 100% με το passive του) και να βγάλουμε 1-2 defensive items μιας και ο συγκεκριμένος champion είναι close range και squishy, κάτι που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα σας κάνουν focus.

Doran's Blade
Safe item για αρχή μιας και μας βοηθά να ανακτήσουμε αρκετό health σε συνδυασμό μαζί με το lifesteal από τα masteries.Το εξτρά health είναι αρκετά καλό στα trades, ενώ το damage του ειναι υπεραρκετό για να κάνετε last hit με άνεση. Μαζί με το Doran's blade καλό είναι να προμηθευτείτε και ένα health potion. Αν βλέπετε πως υπάρχει πρόβλημα στο laning phase και ο Jungler σας δεν έρχεται για να κάνει gank στο lane είναι καλό να πάρετε ένα δεύτερο Doran's Blade και μερικά potions ακόμα την πρώτη φορά που θα επιστρέψετε στην βάση σας.

Statikk Shiv
Ίσως το πιο βασικό item για τον Υasuo.Το Statikk Shiv δίνει wave clear, movement speed και Critical. Σε περίπτωση που βλέπετε ότι το lane δεν έχει πίεση και μπορείτε να φαρμάρετε χωρίς κίνδυνο προτιμήστε το Αvarice Βlade για να παίρνετε extra gold για κάθε minion που σκοτώνετε. Αν όμως μπορείτε να σκοτώσετε τον αντίπαλο σας, το Zeal είναι πιο χρήσιμο.

Infinity Edge
Το Infinity Edge είναι το "μεγάλο" item που θέλει ο Υasuo για να γίνει...τέρας. Σε συνδυασμό με το Statikk Shiv αυτά τα δύο items δίνουν κοντά στο 50% critical που με το passive του Υasuo φτάνει στο 100%. Για να χτίσετε το Infinity Edge ξεκινήστε με το BF Sword πρώτο και μετά το Pickaxe. Σε αντίθετη περίπτωση θα αργήσετε πολύ να βγάλετε πολύ το BF Sword μιας και είναι αρκετά ακριβό.

Last Whisper
Αφού έχετε συμπληρώσει τα παραπάνω items οι αντίπαλοι θα άρχισουν να βγάζουν armor για να σας αντιμετωπίσουν ή τουλάχιστον να επιβιώσουν. Το τεράστιο armor penetration που δίνει το συγκεκριμένο item θα σώσει την κατάσταση!

Berserker's Greaves
Στο 90% των περιπτώσεων το Attack Speed είναι το πιο χρήσιμο bonus από τις μπότες σας. Βέβαια εάν έχετε αντιπάλους με πολύ και ενοχλητικό crowd control όπως Leona/Nasus/Veigar τα Mercury Treads είναι καλύτερη λύση. Θα πρότεινα να αγοράσετε τις level 1 μπότες μετά το πρώτο recall και να τις τελειώσετε αφού αγοράσετε το BF Sword.

Bloodthirster
Η καλύτερη επιλογή μετά τα βασικά items. Αρκετό lifesteal, πολύ damage. Βέβαια απέναντι σε champions με αρκετές χιλιάδες hit points θα πρότεινα το Blade of the Ruined King, μιας και κάνει damage % και θα βοηθήσει αρκετά στο να πέσουν τα tanks.

Guardian Angel
Το Guardianangel είναι το ιδανικό defensive item για τον Υasuo. Με το που πεθάνει, ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει respawn είναι υπεραρκετός για να περάσει το cooldown των spells του και να μπορέσει να ξεφύγει.

Greater Totem
Η επιλογή του συγκεκριμένου trinket θα λέγαμε ότι αποτελεί μονόδρομο, καθώς σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε ward το lane σας και να αποφύγετε τα ganks.

Runes
Χρησιμοποιούμε τα κλασσικά runes για AD Carry με εξαίρεση το flat Attack Damage αντί του Lifesteal.

Greater Mark of Attack Damage (+7.6 attack damage)
Greater Mark of Critical Chance (+0.93% critical chance)
Greater Seal of Armor (+12.69 armor)
Greater Glyph of Magic Resist (+12.06 magic resist)
Greater Quintessence of Attack Damage (+6.75 attack damage)

Masteries
Όπως και στα runes στον Υasuo "ταιριάζουν" τα AD Carry masteries επειδή χρειάζεται AD, αλλά και το Critical. Το Utility tree δείχνει useless σε έναν Assassin όπως ο Yasuo.

Summoner Spells
Δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση εδώ. Χρησιμοποιούμε τα γνωστά σε όλους πλέον Flash και Ignite. Flash για τα escapes, για να διασφαλίσουμε ένα kill ή για να ξεφύγουμε από δύσκολες καταστάσεις.


Σαν δεύτερο spell πάντα ήμουν ανάμεσα στο Ignite και το Cleanse, ανάλογα πάντα με την περίπτωση.Το Cleanse είναι καλό απέναντι σε stun/slow/snare spells αλλά μειώνει το damage potential σας. Από την άλλη το Ιgnite κάνει αυτό το έξτρα damage που μας δίνει το kill και μπορώ να πω ότι το έχω αγαπήσει όσο καιρό παίζω LoL. Ignite rocks!

Θετικά:
- Καινούριος ήρωας, δεν υπάρχει ακόμα counterplay
- Εξαιρετικά ευέλικτος καθώς το kit του σας επιτρέπει να ξεφύγετε από ganks και να αποφύγετε τα αντίπαλα spells με ευκολία
- Το Wind Wall μπλοκάρει αρκετά gamechanging spells όπως την Ulti του Gragas

Αρνητικά:
- Δύσκολο Combo
-Το Wind Wall θέλει πολύ καλό timing για να blockάρει τα απαραίτητα spells
- Πολύ Squishy

Κατά την άποψή μου ο Yasuo είναι ένας φρέσκος ήρωας, με πολλές δυνατότητες και ίσως οριακά "Overpowered" αν παιχτεί σωστά. Παρόλα αυτά είναι hard to learn και hard to master οπότε πολλοί θα αποτύχουν τις πρώτες φορές που θα τον χρησιμοποιήσουν. Να τονίσουμε ότι το παρόν άρθρο αποτελεί προσωπική άποψη. Σίγουρα υπάρχουν άλλοι τρόποι/builds/skills για να παιχτεί ο Υasuo αλλά θεωρώ ότι αυτά που ανέφερα είναι τα πιο διαδεδομένα. Τέλος, οι περισσότεροι professional players (ενδεικτικά αναφέρουμε τον ZionSpartan των Team Coast και τον Balls των Cloud 9) έτσι παίζουν τον συγκεκριμένο ήρωα, κάτι δεν θα ξέρουν;

Keywords
league of legends, league, league of legends, league, face, assassin, game, wind, lane, συγκεκριμένο, tanks, full, armor, λύση, slash, mechanic, blade, effect, magic, escape, tool, speed, extra, bonus, order, lanes, map, team, duo, top, lee, support, master, σημαίνει, focus, health, hit, wave, infinity, edge, sword, mercury, king, guardian, angel, tree, flash, potential, lol, coast, cloud, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, αμα, εξτρα, μποτες, δυνατα, ιχνη, πιεση, τυχη, edge, flash, game, lol, slash, αρθρο, αιμα, αξιζει, ασπιδα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εχθρος, τεχνη, ζωη, ιδια, κινηση, λύση, λογο, μικρο, μορφη, μπορειτε, παντα, οικογενεια, ονομα, πιθανοτητες, ρισκο, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτι, τιμη, τοιχος, φτανει, φορα, χερι, χρονος, angel, armor, assassin, health, blade, bonus, cloud, coast, duo, effect, ευθεια, extra, escape, focus, full, hit, ηρωας, ιδανικο, king, lanes, lane, lee, mechanic, mercury, magic, master, infinity, order, potential, wave, support, speed, σημαίνει, sword, team, tanks, tool, tree, top
Τυχαία Θέματα