Kingdom Hearts HD 1.5 Remix

Ώρα να ταξιδέψουμε ξανά σε μαγικούς κόσμους μαζί με τον Sora και την παρέα του.

H σειρά Kingdom Hearts δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά εκατομμυρίων φίλων των RPG. Παρόλα αυτά, από το 2005 και μετά είναι εμφανές ότι η Square Enix έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Η Ιαπωνική εταιρεία αντί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του πολυπόθητου

Kingdom Hearts III δημιούργησε αναρίθμητα spin-offs και remakes. Μάλιστα τα περισσότερα εξ' αυτών απέτυχαν να προκαλέσουν αίσθηση, με εξαίρεση το Birth by Sleep που κυκλοφόρησε το 2010 για το PSP.

To δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι ότι η Square Enix προσπαθεί συνεχώς να κρατήσει το όνομα της σειράς στην επικαιρότητα με λάθος τρόπους, όπως στην προκειμένη περίπτωση με την κυκλοφορία μιας HD συλλογής. To Kingdom Hearts HD 1.5 Remix αποτελεί το πρώτο σκέλος σε μια σειρά επανακυκλοφοριών, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί και η συλλογή Kingdom Hearts HD 2.5 Remix. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το HD 1.5 Remix και κατά πόσο η απόκτησή του είναι μια συμφέρουσα προσθήκη στην "βιβλιοθήκη" των video games σας.

Τι περιλαμβάνεται στο πακέτο
Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει δύο games της σειράς και συγκεκριμένα τα Kingdom Hearts Final Mix και Kingdom Hearts Re: Chain of Memories. To πρώτο εξ' αυτών κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ το Kingdom Hearts Re: Chain of Memories αποτελεί remake του Kingdom Hearts: Chain of Memories. To τελευταίο λανσαρίστηκε αρχικά στο Game Boy Advance το 2004 και τέσσερα χρόνια μετά μεταφέρθηκε στο PS2 στην αγορά της Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο πακέτο περιλαμβάνεται και το Kingdom Hearts 358/2 Days. Η έκδοση όμως που συναντάμε στην συλλογή δεν είναι playable και ουσιαστικά παρακολουθείτε διάφορα HD cutscenes. Με βάση τα παραπάνω γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το Kingdom Hearts 358/2 Days αποτελεί τον αδύναμο...κρίκο αυτής της συλλογής, αφού στην ουσία δεν προσφέρει κάτι σε όσους από εσάς έχουν ασχοληθεί με την πρωτότυπη έκδοση του παιχνιδιού που είχε κυκλοφορήσει το 2009 για το Nintendo DS.

Kingdom Hearts Final Mix
To πρωτότυπο Kingdom Hearts είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα video games της περασμένης δεκαετίας. Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Sora, ένα νεαρό αγόρι το οποίο ζει ανέμελα σε ένα νησί παρέα με τους παιδικούς φίλους του, τον Riku και την Kairi. Μία μέρα οι τρεις φίλοι αποφασίζουν να κατασκευάσουν μια σχεδία και να ταξιδέψουν στους ωκεανούς με στόχο να ζήσουν την απόλυτη περιπέτεια.

Στην πορεία όμως τα σχέδιά τους δεν καταφέρνουν να υλοποιηθούν, καθώς ξεσπά μια καταιγίδα και ταυτόχρονα εμφανίζονται διάφορα μυστηριώδη "σκιώδη" πλάσματα. Παράλληλα, ο Sora χάνει τα ίχνη των φίλων του και περνώντας μια μαγική πύλη ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο. Εκεί θα γνωριστεί με διάφορους χαρακτήρες της σειράς Final Fantasy, καθώς και με τους Donald και Goofey. Οι τελευταίοι αναζητούν τα ίχνη του βασιλιά Mickey, ο οποίος εξαφανίστηκε από το κάστρο του, χωρίς να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο έως πολύ γνωστά για όσους έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το πρώτο Kingdom Hearts. Εντούτοις, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μαγευτική ιστορία του ακόμη καταφέρνει να συναρπάζει, αν και η εξέλιξή της χαρακτηρίζεται "αργή" και ενδεχομένως να κουράσει κάποιους.

Η Final Mix έκδοση του Kingdom Hearts, την οποία συναντάμε σε αυτή την HD συλλογή, έχει ορισμένες διαφορές σε σχέση με την πρωτότυπη, καθώς έχουν προστεθεί νέα όπλα, ενώ έχουν αλλάξει οι τοποθεσίες αρκετών αντικειμένων. Επιπλέον, υπάρχουν νέοι εχθροί και bosses, καθώς και καινούργιοι διάλογοι και cutscenes. Εντούτοις, το μοντέλο χειρισμού παραμένει ουσιαστικά αμετάλλακτο και η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον με το κουμπί Δ ανοίγετε τα διάφορα σεντούκια. Τα controls σίγουρα θα σας προβληματίσουν καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη ακρίβεια και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο στα άλματα του Sora. Κατόπιν αυτού, στα απαιτητικά Platform σημεία είναι σίγουρο ότι θα χάσετε την ψυχραιμία σας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πρώτου Kingdom Hearts ήταν στην χρήση της κάμερας και δυστυχώς κάτι αντίστοιχο συναντάμε και εδώ. Η Square Enix προσπάθησε να λύσει το θέμα αυτό μεταφέροντας τον έλεγχο της κάμερας από τα R2 και L2 κουμπιά στον δεξιό αναλογικό μοχλό αλλά και πάλι η κατάσταση παραμένει τραγική. Η κάμερα αδυνατεί να "ακολουθήσει" τον ρυθμό της μάχης, ειδικά όταν μάχεστε κοντά σε κάποιο τοίχο ή γενικότερα σε κλειστούς χώρους. Για να πούμε την αλήθεια είναι άξιο απορίας το πως όλα αυτά τα σημαντικά προβλήματα πέρασαν απαρατήρητα όταν κυκλοφόρησε τo Kingdom Hearts στο PS2.

Ευτυχώς στον οπτικό τομέα η Square Enix έκανε πολύ καλή δουλειά, καθώς στην συγκεκριμένη συλλογή βλέπουμε ένα από τα καλύτερα HD "λίφτινγκ" των τελευταίων ετών. Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν σχεδιαστεί από την αρχή και παράλληλα έχουν προστεθεί νέα animations. Στα backgrounds πάντως θα μπορούσε να είχε δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή καθώς έχουν τον ίδιο αριθμό πολυγώνων, όπως και στο PS2.

Η Square Enix μας σερβίρει ένα ξαναζεσταμένο ορεκτικό πριν την κυκλοφορία του Kingdom Hearts 3.

Τα μουσικά θέματα του Kingdom Hearts αποτελούνται από κορυφαίες συνθέσεις του Yoko Shinomura και είναι γεγονός πως ακόμη και σήμερα καταφέρνουν να συναρπάζουν. Αντίθετα, το voice acting δεν κρίνεται ικανοποιητικό με τα τωρινά δεδομένα, καθώς οι χαρακτήρες μιλούν αποκλειστικά κατά την διάρκεια των cutscenes. H Square Enix θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Atlus (Devil Summoner: Soul Hackers) και να μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο voice acting σε όλους τους διαλόγους.

Kingdom Hearts Re: Chain of Memories
Όπως προαναφέραμε, το Re: Chain of Memories αποτελεί ένα remake της ομώνυμης δημιουργίας του Game Boy Advance για το PS2, το οποίο δεν κυκλοφόρησε στην Ευρώπη. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι στον οπτικό τομέα, καθώς τα sprites του Game Boy Advance έδωσαν την θέση του στα πολύγωνα με τα οποία απεικονίζονται οι χαρακτήρες και το περιβάλλον.

Το σενάριο έχει πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο του Kingdom Hearts, καθώς εδώ ουσιαστικά ο Sora προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά τις αναμνήσεις του από την προηγούμενη περιπέτειά του. Σας προτείνουμε λοιπόν να ολοκληρώσετε πρώτα το Kingdom Hearts Final Mix HD και στην συνέχεια να ασχοληθείτε με αυτό, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα γεγονότα της ιστορίας.

Δυστυχώς τα προβλήματα που αναφέραμε με το μοντέλο χειρισμού και την κάμερα παραμένουν και εδώ, παρόλα αυτά το Re: Chain of Memories έχει ένα πολύ πιο στιβαρό σύστημα μάχης από τον προκάτοχό του. Το τελευταίο περιστρέφεται γύρω από την χρήση ενός Deck από κάρτες. Για παράδειγμα για να επιτεθείτε με το Keyblade σας ή για να χρησιμοποιήσετε κάποιο spell θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη κάρτα. Στην περίπτωση που το Deck σας αδειάσει κατά την διάρκεια μιας μάχης, έχετε την δυνατότητα να το ξαναγεμίσετε απεριόριστες φορές κρατώντας πατημένο το κουμπί Ο. Παρόλα αυτά το cooldown που απαιτείται για την όλη διαδικασία αυξάνεται σταδιακά, κοινώς η χρήση των καρτών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύναται να συνδυάσετε τρεις κάρτες από το Deck σας για να πραγματοποιήσετε combos και να ενεργοποιήσετε διάφορα special abilities. Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή η πρώτη εκ των τριών καρτών δεν μπορεί να "αναγεννηθεί" στο Deck σας με την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, οπότε δεν γίνεται να την ξαναχρησιμοποιήσετε στην ίδια μάχη.

Πέρα από τις combat κάρτες θα συλλέξετε και αρκετές ακόμα με τις οποίες θα εξερευνήσετε τον κόσμο του παιχνιδιού. Πριν ανοίξετε μια πόρτα για να μπείτε σε ένα δωμάτιο καλείστε να επιλέξετε την κατάλληλη κάρτα, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι θα συναντήσετε στο εκάστοτε δωμάτιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάρτες που σας οδηγούν σε κάποιο save point, άλλες που καθορίζουν τον αριθμό και την δύναμη των εχθρών που θα αντιμετωπίσετε και άλλες που θα σας οδηγήσουν σε κάποιο cutscene απαραίτητο για την εξέλιξη της ιστορίας. Να σημειωθεί ότι το όλο σύστημα με τις κάρτες στην αρχή ενδέχεται να σας ξενίσει, παρόλα αυτά εάν του αφιερώσετε λίγο χρόνο και εξοικειωθείτε με τους μηχανισμούς του είναι σίγουρο ότι θα σας κερδίσει.

Τόσο στον οπτικό, όσο και στον ηχητικό τομέα ισχύουν τα όσα προαναφέραμε για το Kingdom Hearts Final Mix HD. Με δεδομένο πάντως ότι στην ήπειρό μας το Re: Chain of Memories κυκλοφόρησε μόνο στο Game Boy Advance, η παρούσα HD έκδοση καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλους τους τομείς.

Συμπεράσματα
Παρά την HD αναβάθμιση είναι γεγονός πως η ηλικία των παιχνιδιών της συλλογής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Επιπλέον, τα προβλήματα με τον χειρισμό με την κάμερα, παρά την προσπάθεια της Square Enix, εξακολουθούν να παραμένουν και είναι γεγονός πως ακόμη και οι πιο φανατικοί της σειράς δύσκολα θα τα παραβλέψουν. Στα θετικά στοιχεία πάντως συγκαταλέγετε ότι η συλλογή προσφέρει αρκετά καλό value for money με δεδομένο ότι δύναται να σας απασχολήσει για τουλάχιστον 40-50 ώρες για να ολοκληρώσετε και τα δύο games που περιλαμβάνει. Εν κατακλείδι, εάν η σειρά Kingdom Hearts δεν σας συγκίνησε στο παρελθόν το Kingdom Hearts HD 1.5 Remix δεν πρόκειται να σας κάνει να αλλάξετε άποψη.

Θετικά:
- Το HD λίφτινγκ
- Πανέμορφο soundtrack
- Το Re: Chain of Memories
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Ανακριβές μοντέλο χειρισμού
- Προβληματική κάμερα
- Voice acting μόνο στα cutscenes
- Πολύ αργή εξέλιξη της ιστορίας
- To Kingdom Hearts 358/2 Days δεν έχει λόγο ύπαρξης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Μία HD συλλογή που απευθύνεται αποκλειστικά στους φανατικούς φίλους των Kingdom Hearts.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα