Injustice: Gods Among Us

Η δημιουργός του νέου Mortal Kombat ετοίμασε ένα Fighting με...τιτανομαχίες!Ήταν 1992 όταν έφτασε στις οθόνες μας ένα από τα καλύτερα Fighting εκείνης της εποχής, το οποίο έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να «γεννήσει» μια ολόκληρη σειρά παιχνιδιών στο μέλλον. Φυσικά μιλάμε για το εμβληματικό Mortal Kombat,

τη δημιουργία των Ed Boon και John Tobias που μας χάρισε ατέλειωτες ώρες καφρίλας, ξύλου και φυσικά σαδιστικής ευχαρίστησης μέσα από την πιο «σεβασμός στον ηττημένο» κατάληξη που είχαν ποτέ οι «ψηφιακές» μας μάχες: το Fatality!

Τα χρόνια βέβαια περάσανε και η εποχή εκείνη έφυγε ανεπιστρεπτί. Ή μήπως όχι; Αν ακολουθήσουμε τα χνάρια του John Tobias ίσως να νοσταλγήσουμε λίγο παραπάνω, καθώς ο τελευταίος εργάζεται ως σύμβουλος στην εταιρία social games Zynga, ακολουθώντας μια από τις επικρατούσες σημερινές τάσεις. Από την άλλη όμως, ο Ed Boon στα 49 του παραμένει δραστήριος στο χώρο του hardcore gaming και μάλιστα με πολύ αξιόλογο έργο. Μετά από 15 χρόνια στην ιστορική Midway, πλέον εργάζεται στη νεοσύστατη από το 2010 NetherRealm Studios. Η εταιρία αυτή γεννήθηκε μέσα από τις «στάχτες» της χρεοκοπημένης Midway και της Warner Bros Games Chicago.

Ο Ed συναντάει την DC
Το πρώτο…δείγμα είχε δοθεί από την Midway και μάλιστα αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» της. Το Mortal Kombat vs. DC Universe του 2008 ήταν το Fighting που σαν απάντηση στο αντίπαλο δέος των Marvel και Capcom έβαλε τους χαρακτήρες των κόμικς της DC στον κόσμο των παιχνιδιών και έφερε τον Batman, τον Superman, τον Green Lantern και μερικούς ακόμα αγαπημένους ήρωες αντιμέτωπους με την «παρέα» του Raiden και του Shang Tsung. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, με στυλ που παρέπεμπε στην κλασική δημιουργία της Midway και κάποιες έξυπνες προσθήκες στο gameplay. Ωστόσο, υπήρχε η αίσθηση πως κάτι έλειπε, ενώ τα Fatalities ήταν απαράδεκτα «καλοσυνάτα» και πολύ ξενέρωτα.

Η συνέχεια ανήκει στην NetherRealm Studios, ο πρώτος τίτλος της οποίας ήταν το reboot του Mortal Kombat πριν από δύο χρόνια ακριβώς, τον Απρίλιο του 2011. Με υπεύθυνο παραγωγής τον Ed Boon, η σειρά επέστρεψε θα λέγαμε στις ρίζες τις, με 2D στήσιμο στις μάχες και όλους τους αγαπημένους χαρακτήρες, αλλά και αρκετά νέα στοιχεία. Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό και πολύ επιτυχημένο από κάθε άποψη (και ναι, με επικά Fatalities), ικανοποίησε πλήρως του fans και αναβίωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για το όνομα Mortal Kombat.

Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για το επόμενο video game της NetherRealm Studios με τον Ed Boon να «πατάει» πάνω στα πρότυπα που ο ίδιος «έχτισε» με τους δύο προαναφερθέντες τίτλους. Αυτή τη φορά θα μεταφερθείτε αποκλειστικά στον κόσμο της DC, με χαρακτήρες που καταφθάνουν δυναμικά από το σύμπαν της αμερικάνικης εταιρείας, σε ένα τίτλο στα πρότυπα του προπέρσινου Mortal Kombat. Σίγουρα ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι το πρώτο μεγάλο Fighting με χαρακτήρες της DC. Πάμε λοιπόν να δούμε πιο αναλυτικά τι… ψάρια πιάνουν τα δίχτυα του Aquaman!

Superman εναντίον Batman
Όπως στα δύο προηγούμενα games έτσι και εδώ υπάρχει ένα Story mode με εξέλιξη πλοκής την οποία παρακολουθείτε με cutscenes ανάμεσα στις μάχες που δίνετε. Το σενάριο γράφτηκε από την NetherRealm Studios σε συνεργασία με την DC και όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι συντελεστές προσπαθεί να εκλογικέψει τον τρόπο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές, καθώς η αλήθεια είναι πως πχ. ο Superman θεωρητικά τους… έχει όλους (ή τουλάχιστον τους περισσότερους) για πλάκα. Η ιστορία ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων εικονογραφημένων (η ιδέα του παράλληλου σύμπαντος) και παρουσιάζει τους ήρωες σε αρκετά μοντέρνες εκδοχές.

Σύμφωνα με την πλοκή, ο Joker ξεγελάει τον Superman και τον αναγκάζει να σκοτώσει την Lois Lane, πράξη που παράλληλα πυροδοτεί μια πυρηνική βόμβα που καταστρέφει την Metropolis. Μόλις ο Superman συνειδητοποιεί τι έκανε, τρελαίνεται και κυριαρχεί ο παραλογισμός. Εξοργισμένος δολοφονεί τον Joker και αποφασίζει να ιδρύσει μια νέα τάξη πραγμάτων βασισμένη στον έλεγχο, την διατήρηση της τάξης και την καταπίεση των ελευθεριών των ανθρώπων που τους οδηγούν στην «αναρχία». Η συμμαχία που δημιουργεί με άλλους γνωστούς ήρωες ονομάζεται Regime και έρχεται σε σύγκρουση με την Insurgency, τις δυνάμεις «αντίστασης» με ηγέτη τον Batman.

Όμως η Insurgency ανακαλύπτει μια εναλλακτική πραγματικότητα σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου το αρχικό σχέδιο του Joker δεν πέτυχε ποτέ. Έτσι, οι πρωταγωνιστές μας αποφασίζουν να φέρουν στο δικό τους κόσμο ορισμένους χαρακτήρες από αυτό το μέρος για να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στην Regime. Η ιστορία αναμιγνύει πολλές γνώριμες φιγούρες της DC με έξυπνο τρόπο και είναι πολύ πιστή στο ύφος των κόμικς αλλά και στις προσωπικότητες των ηρώων όπως τους γνωρίζουμε. Φυσικά η ιδέα του Superman ως κακού της υπόθεσης είναι «ιντριγκαδόρικη» και φαντάζομαι πολλοί από εσάς περίμεναν την ευκαιρία να ρίξουν μερικές «ψιλές» στον άνθρωπο από ατσάλι.

Ας το συζητήσουμε λίγο και μετά θα παλέψουμε
Η υπόθεση εξελίσσεται με τα γνωστά cutscenes που δικαιολογούν τις ενδιάμεσες μάχες, ενώ δίνετε γύρω στους τρεις-τέσσερις αγώνες με κάθε ήρωα (υπάρχουν και κάποιες εμβόλιμες μονομαχίες). Ωστόσο το Story mode είναι κάπως περιορισμένο, καθώς δεν ελέγχετε όλους τους διαθέσιμους χαρακτήρες αλλά μόνο ορισμένους εξ αυτών (περίπου τους μισούς), ενώ διαρκεί μόλις ένα τρίωρο. Η ιστορία κινείται σε κλασική κόμικς θεματολογία με πολλά δρώμενα και γεγονότα επικής κλίμακας, αλλά δεν είναι και ότι πιο συγκλονιστικό έχουμε δει. Η προσθήκη μερικών εμβόλιμων minigames με τη μορφή quick time events δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

Πιο πολύ το σκηνικό παραπέμπει σε ταινία cult, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο Mortal Kombat, αν και θα λέγαμε πως εκεί το mode αυτό ήταν πιο πλήρες απ’ ότι εδώ. Στο Injustice: Gods Among Us θα μείνετε με μια αίσθηση ότι κάτι λείπει και σίγουρα ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να χειριστείτε περισσότερους ήρωες. Παρόλα αυτά το τρίωρο σας θα περάσει πολύ διασκεδαστικά, αν και μόλις ολοκληρώσετε το Story mode δεν θα ασχοληθείτε ξανά μαζί του.

Be a star!
Ας ρίξουμε αρχικά μια ματιά και στις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές του παιχνιδιού. Όσον αφορά το single-player, εκτός από το Story mode θα βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για να περάσετε την ώρα σας και να εξασκηθείτε. Υπάρχει το S.T.A.R. Labs το οποίο είναι ουσιαστικά το Challenge Tower που γνωρίσαμε στο Mortal Kombat. Για όποιον δεν γνωρίζει να εξηγήσουμε πως εδώ το παιχνίδι σας καλεί να ολοκληρώσετε διαδοχικά κάποιες αποστολές σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως πχ. να αντέξετε για 20 δευτερόλεπτα χωρίς να σας χτυπήσει ο αντίπαλος ή να νικήσετε μια μάχη εκτελώντας ένα συγκεκριμένο combo.

Στο Injustice: Gods Among Us κάθε ήρωας αντιμετωπίζει τη δική του σειρά από προκλήσεις οι οποίες ξεχωρίζουν από το αντίστοιχο σύμβολο πάνω στο τετράγωνο που τις εμφανίζει. Μάλιστα, υπάρχει μια θεματική ενότητα που δημιουργεί ένα είδος μικρής ιστορίας για τον καθένα, πχ. ο Batman πρέπει να συλλάβει διάφορους γνώριμους «τρελάρες» που έχουν ξεφύγει από το Arkham Asylum. Εδώ δεν υπάρχει ακριβώς η δομή «αναρρίχησης» που είδαμε στο Mortal Kombat όπου ολοκληρώνοντας μια αποστολή ανεβαίνετε σταδιακά στην επόμενη, καθώς το σύστημα είναι κάπως διαφορετικό.

Όταν ολοκληρώνετε με επιτυχία μια πρόκληση κερδίζετε κάποια αστέρια, ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγατε. Κάθε challenge απαιτεί έναν αριθμό αστεριών για να ξεκλειδώσει, οπότε μόλις μαζέψετε αυτό τον αριθμό αυτόματα έχετε πρόσβαση στις αντίστοιχες προκλήσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ξεκλειδώσετε παραπάνω της μίας από τις μετέπειτα αποστολές και απλά να προσπεράσετε κάποια στην οποία μπορεί να «κολλήσετε». Η ποικιλία είναι αρκετά μεγάλη και σας δίνεται η δυνατότητα να μάθετε καλύτερα ορισμένες κινήσεις αλλά και να διασκεδάσετε περαιτέρω με τους αγαπημένους σας ήρωες.

Επέλεξε το πεπρωμένο σου
Στη συνέχεια υπάρχει η επιλογή Battles, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει τα γνωστά ladders, δηλαδή διαδοχικές μάχες με μια λίστα από αντίπαλους κλιμακούμενης δυσκολίας. Η διαφορά εδώ είναι πως υπάρχουν μίνι «σενάρια» που σας βάζουν σε κάποια διαφορετική κάθε φορά κατάσταση, όπως πχ. ladder εναντίον αποκλειστικά «κακών» τύπων (όπως Bane, Joker ή Doomsday) ή ladder όπου αντιμετωπίζετε ολόκληρο το ρόστερ του παιχνιδιού χωρίς να αναπληρώνεται η μπάρα υγείας σας μετά από κάθε μάχη (εκεί να σας δω!)

Τέλος υπάρχουν τόσο το ανανεωμένο Training mode, το οποίο χωρίζεται σε Practice και Tutorial, όσο και το Single Fight. Λέμε «ανανεωμένο» γιατί στο δεύτερο παιχνίδι της η NetherRealm Studios βελτίωσε το μοντέλο εκμάθησης εμπλουτίζοντάς το με λεπτομερή ανάλυση όλων των κινήσεων (ειδικές, combos κτλ.) αλλά και με την αναγραφή των frames που απαιτούνται για την εκτέλεσή τους, για όσους επιθυμούν να γίνουν «μάστορες» του συγχρονισμού. Το Single Fight είναι -όπως μαρτυρά το όνομά του- επιλογή απλών «φιλικών» αγώνων 1vs1.

Heroes, assemble!
To ρόστερ του Injustice: Gods Among Us περιλαμβάνει 24 χαρακτήρες που έρχονται από κάθε …γωνιά του κόσμου της DC Comics. Το «χορταστικό» line-up περιλαμβάνει τόσο τους κλασικούς ήρωες που αναμφίβολα περιμέναμε να υπάρχουν όπως ο Superman, ο Batman, ο Green Launtern, ο Aquaman, ο Flash, o Lex Luthor ή ο Joker, αλλά και μερικούς πιο «ψαγμένους» που σίγουρα η παρουσία τους θα ενθουσιάσει τους φίλους των κόμικς. Όταν αντιληφθείτε πως μπορείτε πλέον να «δώσετε πόνο» με «καλόπαιδα» όπως ο Doomsday ή να «μακελέψετε» με τον Bane, τoν Solomon Grundy και τον θεό του πολέμου Ares (όχι τον Kratos!) σίγουρα δε θα μείνετε ασυγκίνητοι.

Η NetherRealm Studios πήρε την άδεια από την DC να προσαρμόσει τους χαρακτήρες στις ανάγκες του παιχνιδιού, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα σέβεται πλήρως τις προσωπικότητες τους και την ιστορία τους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κάθε ήρωας διαφέρει από τους υπόλοιπους τόσο εμφανισιακά όσο και ουσιαστικά, αφού υπάρχουν ξεχωριστές κινήσεις και δυνάμεις που αντικατοπτρίζουν ιδανικά τις μοναδικές ικανότητές του καθένα. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ed Boon, ένας γενικός διαχωρισμός που μπορεί να γίνει είναι σε «power characters» -κοινώς «ντούκια»- και σε «gadget characters» οι οποίοι βασίζονται σε όπλα, αντικείμενα ή άλλα ιδιαίτερα skills.

Η αλήθεια είναι πως οι κατηγορίες μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες αν δεν το δείτε τόσο μακροσκοπικά, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Οι χαρακτήρες που μας έρχονται από το Mortal Kombat vs. DC Universe έχουν πάνω-κάτω παρόμοια φιλοσοφία, αν και το ρεπερτόριό τους είναι αναβαθμισμένο. Όσο για τους καινούριους, πραγματικά το εύρος των ικανοτήτων τους είναι αρκετά μεγάλο οπότε ετοιμαστείτε για μπόλικο πειραματισμό ώστε να εντοπίσετε το στυλ που σας ταιριάζει.

Το balancing έχει επιτευχθεί σε καλύτερο βαθμό από το Mortal Kombat αλλά μάλλον αυτό γίνεται φανερό σε πιο προχωρημένα επίπεδα όπου θα μάθετε πιο πολλές επιθέσεις και πολύπλοκα combos για κάθε περίπτωση. Στα πρώτα στάδια σίγουρα θα βρείτε ορισμένους ήρωες γενικώς πιο «εύχρηστους». Να θυμίσουμε πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν DLC με επιπλέον playable χαρακτήρες, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η προσθήκη του εξωγήινου «κάφρου» Lobo!

Το κλειδί της επιτυχίας
Να σημειώσουμε εδώ πως το παιχνίδι προσφέρει μια τεράστια λίστα από διάφορα καλούδια για να ξεκλειδώσετε, όπως μας «καλόμαθε» από το προηγούμενό της Fighting η NetherRealm. Το παραπάνω είναι ένα πολύ καλός λόγος για να σας κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς μονίμως θα κυνηγάτε το επόμενο unlockable. Ο…σάκος με τα δώρα βρίσκεται στην επιλογή Archives στο κεντρικό μενού και εκεί θα κάνετε όλα τα «κουμάντα» σας με τα Access Cards και τα Armory Keys που κερδίζετε παίζοντας.

Με τα πρώτα μπορείτε να ξεκλειδώσετε αρχικά κάποια Match XP boosts, τα οποία πολλαπλασιάζουν όπως αντιλαμβάνεστε το xp που σας χαρίζει το παιχνίδι στους αγώνες που δίνετε. Εδώ επίσης ξεκλειδώνουν τα Battles που αναφέραμε προηγουμένως (αρχικά υπάρχει διαθέσιμη μόνο η Classic), όπως και τα μουσικά κομμάτια του παιχνιδιού αλλά και ένας αξιοπρόσεκτός όγκος υλικού concept art. Με τα Armory Keys αποκτάτε πρόσβαση στις εναλλακτικές στολές οι οποίες φυσικά αποτελούν πολύ από το «ζουμί» της υπόθεσης. Να πούμε πως μέσα από τα διάφορά modes σας παρέχονται μερικές ακόμα έξτρα «εμφανίσεις» των ηρώων σας ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλογών σας, κάτι που εύλογα χαρίζει ποικιλία στο οπτικό κομμάτι.

Ώρα για ξύλο Το gameplay του Injustice: Gods Among Us θα σας φέρει στο νου αρχικά σαν γενικότερο στήσιμο και φιλοσοφία το προ διετίας Mortal Kombat, γι’ αυτό το λόγο και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Έχουμε δηλαδή ξανά ένα κλασικό 2D Fighting game σε πλήρως 3D περιβάλλον, οι μάχες διαδραματίζονται σε παρόμοιους ρυθμούς και ταχύτητες, ενώ είναι παρόντα και εδώ τα ισχυρά και στιβαρά χτυπήματα, οι χαρακτηριστικές ειδικές κινήσεις και τα «ταχυδακτυλουργικά» combos. Επειδή αυτά όμως οι περισσότεροι τα ξέρετε (ε, όλοι έχετε παίξει έστω και λίγο Mortal Kombat), οπότε ας σταθούμε λίγο σε αυτά που δεν ξέρετε.

Για αρχή, ξεχάστε την άμυνα με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού. Το Injustice: Gods Among Us ακολουθεί πιο κλασικά Street Fighter μονοπάτια, καθώς για τα blocks πατάτε την αντίστοιχη κατεύθυνση, πίσω ή κάτω για τα χαμηλά χτυπήματα. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα στο gameplay και μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τους παίκτες αυτής της σχολής, αφού παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία. Προσωπικά εγώ ακόμη πατάω κατά λάθος πολλές φορές το R1 για να μπλοκάρω, καθότι η συνήθεια είναι πολύ δυνατό πράγμα, αλλά εν τέλει είναι θέμα εξάσκησης και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλημα.

Επίσης δεν υπάρχουν γύροι στο παιχνίδι, τουλάχιστον με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζετε. Εδώ κάθε χαρακτήρας έχει μια διπλή μπάρα health. Χωρίς να διακόπτεται το match παρά μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα in-game, όταν αδειάσει η πρώτη «στρώση» του ενός εκ των δύο τελειώνει τυπικά το αρχικό στάδιο της μάχης. Η υγεία του νικητή δεν αναπληρώνεται, αλλά συνεχίζει από εκεί που έμεινε για τον άτυπο «δεύτερο» γύρο. Μια γενική επισήμανση βεβαίως είναι πως το επίπεδο της βίας είναι κατά πολύ πεσμένο στο συγκεκριμένο video game. Ασφαλώς απουσιάζουν τα Fatalities, κάτι που δεν θα σας ενοχλήσει γιατί δεν παίζετε εν τέλει Mortal Kombat, αλλά και γενικότερα το αίμα είναι πολύ λιγότερο.

Όλοι οι αγαπημένοι χαρακτήρες της DC είναι εδώ σε ένα Fighting που τους αρμόζει.

Επικές συγκρούσεις
Ο χειρισμός ακολουθεί ένα βασικό μοτίβο τεσσάρων κουμπιών και είναι φυσικά άψογος από θέμα ανταπόκρισης. Το τρίγωνο, το τετράγωνο και το X αποτελούν τις κύριες επιθέσεις σας που χωρίζονται σε light, medium και heavy αντίστοιχα. Μια πολύ «ψαγμένη» προσθήκη στο παιχνίδι υλοποιείται με το κουμπί O, το οποίο ενεργοποιεί το λεγόμενο character trait, δηλαδή μια χαρακτηριστική ιδιότητα του κάθε χαρακτήρα.

Το character trait είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις ειδικές δυνάμεις των ηρώων, δίνει μια προσωπική σφραγίδα στον καθένα και προσδίδει βάθος στο gameplay και τις διαθέσιμες στρατηγικές. Φυσικά είναι ενίοτε και πολύ διασκεδαστικό, πχ. το trait του Superman είναι ένα προσωρινό boost στα στατιστικά του, ο Batman καλεί ένα σμήνος από μικρές νυχτερίδες ρομπότ, ο Flash γίνεται πολύ γρήγορος και ταυτόχρονα επιβραδύνεται ο αντίπαλός του, ο Ares βάλλει από το πουθενά με τεράστια τσεκούρια και σπαθιά, ο Doomsday γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα άτρωτος και ούτω καθεξής. Υπάρχει μια μικρή μπάρα με διαφορετικό σχέδιο για τον κάθε χαρακτήρα που μόλις γεμίσει σας υποδεικνύει τη δυνατότητα να εκτελέσετε την παραπάνω κίνηση.

Φυσικά μην μπερδεύετε αυτή τη μπάρα με την ακριβώς διπλανή της, η οποία είναι ο super μετρητής. Γεμίζει όπως ο αντίστοιχος του Mortal Kombat και σας επιτρέπει να εξαπολύσετε το αντίστοιχο της X-ray attack, την Special Attack, η οποία εκτελείται με τα L2-R2. Η τελευταία είναι μια ειδική κίνηση σήμα-κατατεθέν, στυλιζαρισμένη και σκηνοθετημένη εντυπωσιακά, μια μικρή επίδειξη δύναμης του κάθε χαρακτήρα που φυσικά «τρώει» ένα σεβαστό μέρος της υγείας του αντιπάλου. Την ίδια μπάρα χρησιμοποιείτε και στα combo breakers που εδώ γίνονται με το λεγόμενο Clash system.

Το Clash μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο μία φορά σε κάθε match και μάλιστα αφού χάσετε την αρχική σας μπάρα υγείας. Όταν ενεργοποιηθεί, βλέπετε ένα σύντομο cinematic με τους χαρακτήρες να ετοιμάζονται για …έφοδο, ενώ στη συνέχεια τρέχει ο ένας προς τον άλλον. Εν τω μεταξύ, εσείς ποντάρετε κρυφά από τον αντίπαλό σας ένα τμήμα της super μπάρας και νικητής της επικής σύγκρουσης ανακηρύσσεται τελικά ο πλειοδότης. Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που δίνει μια επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι, καθώς θα πρέπει να σκεφτείτε πόση από τη μπάρα αυτή σας συμφέρει να θυσιάσετε σε κάποια δεδομένη στιγμή.

Αφήνω πίσω μου συντρίμμια
Μια πολυδιαφημισμένη προσθήκη είναι η δυνατότητα να αλληλεπιδράτε με αντικείμενα του περιβάλλοντος σε κάθε level, ενσωματώνοντάς τα στους μηχανισμούς της μάχης. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να πετάξετε στον αντίπαλό σας, μεγάλα λέιζερ και παγίδες για να ενεργοποιήσετε, βαρέλια με εκρηκτικά, αυτοκίνητα στα οποία πηδάτε και σας εκσφενδονίζουν μακριά και πολλά ακόμη «βοηθήματα». Αυτά βρίσκονται σε δυο-τρία συγκεκριμένα σημεία σε κάθε level και όταν βρεθείτε δίπλα τους εμφανίζεται μια ένδειξη για να πατήσετε το R1.

Αν και στην αρχή θα το διασκεδάσετε αρκετά με όλα αυτά, τελικά αποτελούν απλά μια προσθήκη που σας παρέχει κάποιες επιπλέον επιλογές στην επίθεση. Αξιοσημείωτο είναι πως αυτά τα χτυπήματα είναι unblockable και αν δεν καταφέρετε να τα αποφύγετε εξ αρχής, δύσκολα θα τη γλιτώσετε. Τελικά, αν και δεν είναι κάτι το τόσο τρομερό, τουλάχιστον είναι ευχάριστο να βλέπουμε πανίσχυρους ήρωες να «παίζουν» με μεγάλα και βαριά αντικείμενα πετώντας τα στο κεφάλι του αντιπάλου τους. Πάντως σε περίπτωση που βαρεθείτε, υπάρχει η επιλογή να τα απενεργοποιήστε.

Επίσης, κάθε level χωρίζεται σε δύο επιμέρους επίπεδα. Έτσι, εάν εκτελέσετε σε σωστό χρόνο μια heavy attack στην άκρη της πίστας θα πετάξετε τον αντίπαλό σας μέσω ενός εντυπωσιακού και πάλι animation (όπου παθαίνει τα …χίλια μύρια) στο άλλο κομμάτι της, όπου και θα προσγειωθεί φαρδύς-πλατύς και καταχτυπημένος, με την ανάλογη μείωση στην μπάρα υγείας. Αυτές οι επιθέσεις δίνουν μια εντυπωσιακή και ίσως λίγο χιουμοριστική πινελιά αφού αυτά που παθαίνουν οι ήρωές μας εδώ πραγματικά …δεν υπάρχουν!

Γενικά ο τρόπος που είναι φτιαγμένο το gameplay δίνει αυτή τη μεγαλεπήβολή αίσθηση που θα έπρεπε να έχουν οι μάχες ηρώων που είναι σχεδόν …ημίθεοι. Οι υπερφυσικές δυνάμεις τους έχουν αποδοθεί σωστά και εντυπωσιακά, ενώ κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του «χρώμα», κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική αίσθηση που θα αποκομίσετε.

Multiplayer-man
Ωραία όλα αυτά θα πείτε τι είναι όμως ένα Fighting χωρίς multiplayer; Η απάντηση είναι (σχεδόν) τίποτα, έτσι δεν θα μπορούσε από το Injustice: Gods Among Us να λείπει ένα τόσο βασικό mode. Υπάρχει η δυνατότητα προφανώς για τοπικό 1vs1 στην ίδια κονσόλα, όπου μπορείτε να «λιώσετε» με δυο-τρείς φίλους σας περνώντας ένα ευχάριστο απόγευμα. Σχετικά με το online τώρα, το στήσιμο γενικώς θυμίζει και πάλι το Mortal Kombat. Έχετε δηλαδή τη δυνατότητα απλά να βρείτε έναν αντίπαλο και να παίξετε έναν αγώνα στα γρήγορα (Ranked ή όχι), ενώ μπορείτε να ψάξετε αυτόματα ή να μπείτε σε Rooms και να επιλέξετε οι ίδιοι το άτομο που θέλετε.

Το online περιλαμβάνει ξανά το King of the Hill, στο οποίο μέχρι οκτώ παίκτες μπορούν να συνδεθούν στο ίδιο Lobby, συμμετέχοντας σε ένα μίνι τουρνουά όπου ο παίκτης που νικάει μένει όρθιος και οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν. Εδώ μάλιστα οι θεατές μπορούν να ποντάρουν xp σε όποιον θεωρούν πως θα κερδίσει τον αγώνα, ενώ υπάρχουν διάφορα ακόμα νέα στοιχεία που διατηρούν τα lobbies πιο ενδιαφέροντα.

Επίσης κάθε μέρα υπάρχει ένα νέο challenge σχετικό με τα online matches το οποίο καλείστε να ολοκληρώσετε για να κερδίσετε xp. Με τα τελευταία ανεβαίνετε level και προφανώς σας επιτρέπουν να ξεκλειδώσετε τα διάφορα πρόσθετα του παιχνιδιού. Προβλήματα στη σύνδεση δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα, ωστόσο υπήρχε μια δυσκολία στο να βρεθούν αντίπαλοι αλλά μάλλον είναι ακόμα νωρίς καθώς το παιχνίδι δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη την εβδομάδα που μας πέρασε. Πάντως να αναφέρουμε πως οι ίδιοι οι developers έχουν υποσχεθεί πως θα εξαλειφθούν τα προβλήματα με lag και disconnections που «ταλαιπώρησαν» το Mortal Kombat.

Why so serious?
Σε αυτή τη παράγραφο θα αναφερθούμε σε κάποια αρνητικά που παρατηρήσαμε, έτσι για να αλλάξουμε κλίμα. Πρώτον υπάρχουν ορισμένα σημεία στις μάχες ή μάλλον κάποιες κινήσεις που το animation των χαρακτήρων γίνεται κάπως «άτσαλο». Βεβαία μιλάμε για μια λεπτομέρεια τώρα που δεν αποτελεί κάποιο τρομερό πρόβλημα, αλλά καμιά φορά θα παρατηρήσετε πως κάτι σας «χαλάει» στη ροή των κινήσεων.

Κάτι ακόμα που δεν έχει υλοποιηθεί πολύ σωστά είναι το περπάτημα των χαρακτήρων το οποίο είναι σχετικά αργό, αν το συγκρίνουμε με την γενικότερη ταχύτητα της μάχης. Πατώντας δύο φορές βέβαια την κατεύθυνση που θέλετε ο ήρωας κάνει ένα γρήγορα «πέταγμα» προς τα εκεί που του υποδεικνύετε, αλλά αυτό είναι περιορισμένης εμβέλειας, ενώ είστε παράλληλα εκτεθειμένοι σε επίθεση. Η πιο βασική έλλειψη ωστόσο είναι χαλαρά η παντελής απουσία της επιλογής αγώνων 2vs2, τόσο online όσο και τοπικά. Ένα χαρακτηριστικό που αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένο στο Mortal Kombat εδώ αφαιρείται χωρίς να υπάρχει λόγος, χαλώντας ένα μεγάλο κομμάτι της διασκέδασης που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλό λόγο που η NetherRealm προέβη σε αυτή τη κίνηση.

Από τα μολύβια στις κάρτες γραφικών
To Injustice: Gods Among Us χρησιμοποιεί μια αρκετά τροποποιημένη έκδοση της Unreal Engine 3 και όπως και στο Mortal Kombat όλα τα cutscenes χρησιμοποιούν απευθείας τα in-game γραφικά. Έτσι, αυτό που φαίνεται άψογο στην πιο μακρινή απόσταση της μάχης μπορεί να κριθεί καλύτερα στα κοντινά των διαφόρων βίντεο. Από …μακριά λοιπόν, φαίνεται πως έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλεία με την «αγαπημένη» μας engine. Κάθε χαρακτήρας έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό, ενώ άκρως εντυπωσιακές είναι οι στολές και οι υφές τους, καθώς το mapping τους φαίνεται εκπληκτικό και από κοντά.

Δεν ξέρω αν κάποιους τους ξενίσει αυτό το μοντέρνο look ορισμένων «παλιοσειρών», αλλά πραγματικά οι νέες στιλιστικές τάσεις που ακολούθησε η NetherRealm κρίνονται άκρως επιτυχημένες. Εκεί που το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό είναι στα κοντινά των προσώπων των χαρακτήρων (χωρίς τις μάσκες εννοείται), ειδικά αν συγκριθεί με πρόσωπα που είδαμε για παράδειγμα στο Crysis 3. Ωστόσο πέρα από το τεχνικό κομμάτι, μιλάμε και για θέμα σχεδιασμού, καθώς πχ. ο Superman λόγω φάτσας γίνεται λίγο αντιπαθής, εκτός αν αυτός ήταν ο σκοπός εξαρχής. Μέτρια πολύ είναι η ποιότητα σε μαλλιά και γένια αλλά και σε διάφορα textures στα cutscenes του Story mode.

Το περιβάλλον αποτελείται από αρκετά levels βγαλμένα επίσης από τον κόσμο της DC, όπως η Metropolis, η Batcave, το Arkham Asylum ή η Atlantis. Κάθε πίστα είναι σχεδιασμένη με λεπτομέρεια, με διάφορα δρώμενα στο backround και -όπως προαναφέραμε- πληθώρα αντικειμένων που δίνουν ζωντάνια στο σύνολο, σε συνδυασμό με το σαφώς βελτιωμένο dynamic lighting. Πολύ όμορφα είναι και τα οπτικά εφέ που «χρωματίζουν» τις μάχες και τονίζουν τις υπερφυσικές δυνάμεις των ηρώων.

Hear me, heal me
Ο ήχος στο Injustice: Gods Among Us είναι εξαιρετικά προσεγμένος. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τομέας των voice-overs, τα οποία έχουν γίνει από τους ηθοποιούς που χάρισαν τη φωνή τους στους ήρωες της γνωστής animated σειράς Justice League. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ξανά τον φοβερό Kevin Conroy στον ρόλο του Batman ή τον George Newbern ως Superman.

Η μουσική κινείται σε επικά και κινηματογραφικά μονοπάτια και είναι απόλυτα ταιριαστή με το ύφος του παιχνιδιού. Τα ηχητικά εφέ είναι πλούσια σε ποικιλία και πολύ αξιόλογα, συνοδεύοντας ιδανικά το «ξυλίκι» μας με τις απαραίτητες ηχητικές «πινελιές».

Δικαία κορυφαίο
Το Injustice: Gods Among Us είναι ένας πολύ «δυνατός» τίτλος που κουβαλάει πάνω του την συνδυασμένη ισχύ ενός επιτυχημένου video game και ενός σύμπαντος ηρώων από μια πασίγνωστη εταιρεία. Το φιλόδοξο αυτό project τελικά αποτελεί ένα πολύ ποιοτικό Fighting game με όλα τα στοιχεία που λάτρεψαν οι φίλοι του Mortal Kombat και ακόμη περισσότερες νέες προσθήκες.

Οι ήρωες της DC δίνουν το βάθος που απαιτείται και οι γνώριμες φυσιογνωμίες τους συμβάλλουν στην περισσότερη «πώρωση». Τα διάφορα προβληματάκια βεβαίως δε λείπουν, αλλά σίγουρα έχουμε το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι του είδους με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, κάτι που έλειπε ομολογουμένως από τον χώρο. Στην αγορά των Fighting, το Injustice αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ότι καλύτερο έχουμε δει τη φετινή χρονιά.

Θετικά:
- Οι χαρακτήρες της DC και οι δυνάμεις τους
- Gameplay που θυμίζει Mortal Kombat αλλά έχει νέα στοιχεία
- Πλήθος από unlockables
- Εντυπωσιακές ειδικές κινήσεις
- Τα πολλά modes σας κρατούν το ενδιαφέρον
- Διαδραστικά περιβάλλοντα

Αρνητικά:
- Απουσία 2vs2
- Κάποια μέτρια γραφικά στο Story Mode
- Μικρά προβλήματα καμιά φορά στα animations
- Θέλει εξάσκηση για να θεωρηθεί ισορροπημένο το ρόστερ

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.4

Ένα πολύ διασκεδαστικό Fighting με αγαπημένους χαρακτήρες που αξίζει να δοκιμάσετε!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
unreal engine 3, mortal kombat, dc universe, dc comics, unreal engine, fighting, john, games, zynga, studios, warner, bros, chicago, universe, marvel, capcom, batman, superman, green, στυλ, reboot, νέα, video, game, joker, lane, metropolis, quick, time, cult, star, συγκεκριμένο, asylum, σημαίνει, practice, single, fight, heroes, flash, ares, kratos, power, gadget, dlc, lobo, access, keys, classic, art, fighter, health, light, heavy, super, system, animation, online, king, hill, lobby, lag, unreal, engine, crysis, atlantis, dynamic, lighting, league, ισχύ, εταιρεία, project, πώρωση, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, βιντεο, dc comics, νικητη, dc universe, αδεια, αυτοκινητα, δουλεια, δωρα, ηχος, θεμα, μουσικη, ξυλο, ογκος, οθονες, υγεια, ψαρια, ωρα, cult, dlc, flash, games, game, joker, time, zynga, αγορα, αγωνες, αιμα, αξιζει, αμυνα, απλα, αστερια, ατομο, ατρωτος, ατσαλι, αψογος, βομβα, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δεος, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωσεις, δικη, διχτυα, δοθει, δομη, δρωμενα, ευχαριστο, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηκτικα, ελλειψη, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενιοτε, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, εφυγε, εξυπνο, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, υποθεση, ηρωες, υφος, ηχητικα, θυμιζει, κινηση, κλιμα, λαθος, λειζερ, λειπει, λογο, μακρια, μαλλια, ματια, μινι, μειωση, μικρο, μορφη, μπορειτε, νεα ταξη πραγματων, νυχτεριδες, ξερετε, οκτω, ονομα, οπτικα, ουσιαστικα, παμε, πεπρωμενο, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, πλακα, ροη, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρομποτ, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σμηνος, στυλ, συμπαν, σφραγιδα, σχεδιο, τετραγωνο, τι ειναι, τμημα, τρια, τιτλος, ισχύ, φυσικα, φοβερο, φωνη, φορα, ομορφα, ωρες, access, green, ανηκει, animation, atlantis, ares, art, asylum, super, batman, health, capcom, chicago, crysis, ειδικες δυναμεις, engine, fight, φιλοι, fighter, fighting, john, heavy, hill, ηρωας, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, king, κομματι, κομικς, κρυφα, keys, lag, lane, league, light, lighting, lobby, marvel, metropolis, μια ματια, μια φορα, mortal kombat, dynamic, παιχνιδι, player, practice, quick, ray, reboot, studios, σημαίνει, σημα, single, system, σωρο, σωστο, superman, online, υγειας, unreal engine, unreal, unreal engine 3, universe, βεβαιως, warner, χαλαρα, bros, voice
Τυχαία Θέματα