Goat Simulator

Κατσίκα, κατσίκα, γλυκιά μου πιτσιρίκα.

Βρισκόμαστε 42 χρόνια αφότου τα games μπήκαν στα σπίτια μας και ως εκ τούτου είναι λογικό κάπου οι ιδέες των developers να αρχίζουν να εξαντλούνται. Από την μία οι μεγάλοι developers πολλαπλασιάζουν σε πρώτη φάση τα Action και τα First-Person Shooters και σε δεύτερη φάση τα RPG, δηλαδή τρία βασικά genres που αποφέρουν πωλήσεις. Από την άλλη, οι indie developers δημιουργούν νέες ιδέες. Μία από αυτές είναι το Goat Simulator.

Τα τελευταία

χρόνια έχουμε παίξει ό,τι simulator μπορείτε να φανταστείτε, όπως για παράδειγμα το Euro Truck Simulator ή ακόμα και το Surgeon Simulator όπου διαμελίζαμε τα “εσώψυχα” ασθενών. Πως όμως θα σας φαινότανε αν υπήρχε εξομοιωτής κατσίκας; Ναι, σωστά ακούσατε. Η Σουηδική εταιρεία ανάπτυξης Coffee Stain Studios, δημιουργός της σειράς Sanctum (FPS/Tower Defence) κυκλοφόρησε την πρωταπριλιά στο Steam το Goat Simulator…και δεν επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο! Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιος game designer θα μπήκε σε conference room και θα έπεισε τους συνεργάτες του με την φράση “Ας φτιάξουμε έναν εξομοιωτή κατσίκας”;

Ο τράγος βγήκε παγανιά
Το Goat Simulator σας βάζει απευθείας στη δράση, καθώς χωρίς tutorial εκμάθησης των controls ρίχνεστε εξ αρχής στην ουσία του παιχνιδιού που είναι η ολοκλήρωση μιας λίστας με achievements που σας δίνονται. Δεν υπάρχει κάποιο cutscene ή ιστορικό υπόβαθρο τέλος πάντων. Ξεκινάτε ελέγχοντας μια κατσίκα σε ένα χωράφι, με κάμερα τρίτου προσώπου που γίνεται zoom in-zoom out με το mousewheel. Ο έλεγχος είναι απλός, με WASD, mouse και ελάχιστα πλήκτρα που χρησιμεύουν στο να χτυπάτε, να κάνετε σφούρες στον αέρα ή να…βελάζετε!

Το χιούμορ ρέει άφθονο στο δημιούργημα της Coffee Stain, καθώς η κατσίκα σας καλείται να κάνει ακροβατικά, να σταθεί στο δρόμο για να την πατήσει αμάξι, να ανατινάξει κάτι, να επιτεθεί και να ξαφνιάσει ανθρώπους, να κάνει “μπε” τρεις φορές, να μαζέψει πλήθος κρυφών αντικειμένων, να συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό πόντων και πάει λέγοντας. Από ένα σημείο κι έπειτα κάποια achievements επαναλαμβάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, τουτέστιν καλείστε για παράδειγμα να πηδήξετε πιο ψηλά, να συλλέξετε περισσότερους πόντους κ.ο.κ.

Μέσα σ’ όλα αυτά υπάρχουν και easter eggs, όπως για παράδειγμα κρυφοί ναοί όπου σας δοξάζουν ή σας προσκυνούν ως “King Goat”, ανατροπή οχημάτων λες και είστε υπεράνθρωπος, ακόμα και καταστροφή εσωτερικών χώρων σε σπίτια ή εργοστάσια, σημεία όπου troll-άρετε ανθρώπους χτυπώντας τους και καταστρέφοντας τα υπάρχοντά τους. Για όλα αυτά ασφαλώς εξακολουθείτε να…λαμβάνετε achievements. Δυστυχώς οι άνθρωποι και οι υπόλοιπες κατσίκες γύρω σας μοιάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν κι αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα του Goat Simulator. Αν υπήρχε ένα στοιχειώδες A.I. θα έπρεπε να σας κυνηγούσαν με τα όπλα ή να συμπαρασύρατε μαζί σας και άλλες κατσίκες σε ενεργό ρόλο.

Custom games
Η συνολική διάρκεια του Goat Simulator φτάνει με το ζόρι την μιάμιση ώρα αν θελήσετε να ολοκληρώσετε τα achievements που σας έδωσαν οι developers και να πειραματιστείτε στον βασικό χάρτη του. Η αντοχή όμως επεκτείνεται μέσω του μενού Custom games, όπου θα πρέπει προηγουμένως να τοποθετήσετε mods, στα οποία έχει ήδη ξεκινήσει να συμμετέχει η community του παιχνιδιού στο Steam.

Κατσίκα…για σούβλισμα!

Υπάρχουν διάφορα maps που προσφέρουν έτοιμα levels (όπως τον ήδη διάσημο λαβύρινθο) ή ακόμα και minigames τύπου Pinball, ενώ τα Mutators μετατρέπουν την κατσίκα σας σε σκύλο, μεγάλη κατσίκα, nyan goat κι άλλες δημιουργίες που σπέρνουν το γέλιο. Όλα αυτά όμως δεν προσδίδουν κάτι το ουσιαστικό στο gameplay η λογική του οποίου είναι μονάχα “Καταστρέφω ότι βρίσκω και αποκτώ achievements και πόντους”.

Κατσίκα Michael Jordan
Σήμα κατατεθέν του τετράποδου που ελέγχετε είναι η γλώσσα του που βρίσκεται έξω σε μόνιμη βάση και σε συνδυασμό με την περιστροφή του κεφαλιού θα σας κάνει να κλαίτε από τα γέλια! Το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει ένα cool ύφος, καθώς τα πάντα γύρω σας μπορεί να καταστρέφονται κι η κατσίκα να παραμένει ατάραχη. Με την χρήση της Unreal Engine 3, αξίζει να σημειώσουμε ότι απεικονίζεται κάθε είδους λεπτομέρεια στα textures που την απαρτίζουν, όπως μείναμε εντυπωσιασμένοι από την μεγάλη ποικιλία φωτισμών.

Μετά τα πρώτα λεπτά, η εμπειρία σας δυστυχώς αμαυρώνεται από τα προχειροφτιαγμένα animations. Το δε ragdoll την στιγμή που –για παράδειγμα- ένας άνθρωπος πέφτει στο έδαφος, είναι από τα χειρότερα που έχετε δει, καθώς σας δίνει την αίσθηση ότι χτυπήσατε φουσκωτή κούκλα! Στην ίδια μοίρα κινούνται και τα physics των αντικειμένων. Ότι χτυπάτε εκτοξεύεται σε τυχαίες κατευθύνσεις, συχνά σε slow motion. Υπάρχει μέχρι και clipping σε όλες τις επιφάνειες που θα προσκρούσετε. Η κατσίκα θυμίζει κάτι σαν πνεύμα που είναι ιερό, δεν μπορεί να χτυπηθεί και χώνει το κεφάλι της μέσα σε όποιο κτίριο εμφανιστεί μπροστά του! Μερικές φορές ίπταται κιόλας, καθώς τα bugs είναι άφθονα και οι developers για χάρη του γέλιου που προσφέρεται προφανώς δεν ενδιαφέρονται να τα διορθώσουν.

“Μπεεεεεε!”
Την Κυριακή του Πάσχα οι περισσότεροι σουβλίζουν αρνί. Αφού παίξετε όμως το Goat Simulator είμαι βέβαιος ότι θα θέλατε να σουβλίσετε την συγκεκριμένη κατσίκα. Το Simulation game της Coffee Stain Studios είναι ένα ατελείωτο trolling από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπορεί να χαρακτηριστεί διασκεδαστικό, αλλά μετά από maximum μία ώρα, το gameplay του θα καταντήσει επαναλαμβανόμενο ενώ ο τεχνικός τομέας του θα σας κάνει…επίσης να γελάτε. Τα mods προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, αλλά όσα κι αν κυκλοφορήσουν θα πρέπει να προσφέρουν κάτι το πραγματικά ξεχωριστό για να καταφέρουν να τραβήξουν έστω για λίγο το ενδιαφέρον σας. Κοστίζει 10 ευρώ στο Steam, τιμή στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πολύ πιο ποιοτικά games.

Θετικά:
- Η απόλυτη διασκεδαστική sandbox ελευθερία
- Μεγάλη λεπτομέρεια στους φωτισμούς
- Δημιουργήστε ή κατεβάστε τα δικά σας mods

Αρνητικά:
- Έντονο clipping
- Άφθονα bugs
- Η CPU δεν προβάλει καμία αντίσταση
- Αδιάφορη και επαναλαμβανόμενη μουσική
- Κακοσχεδιασμένο ragdoll
- Βασίζεται μόνο στα achievements χωρίς κανένα βάθος στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 5
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6

Αν τα ζώα μάθουν ποτέ να παίζουν games το συγκεκριμένο θα ήταν “Best buy”.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld