Dragon's Dogma: Dark Arisen

Επιστροφή στον κόσμο του Gransys.To 2012 αποτέλεσε μια χρονιά στην οποία κατακλυστήκαμε από δεκάδες sequels, καθώς οι περισσότερες εταιρείας της βιομηχανίας των video games αποφάσισαν να μη ρισκάρουν και προτίμησαν τον εύκολη λύση. Κατόπιν αυτού, το Dragon's Dogma αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες νέες δημιουργίες -μαζί με το Dishonored- που κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Το πρόσφατο Action RPG της Capcom παρά τα σημαντικά ελαττώματά του στον τεχνικό τομέα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους οπαδούς του είδους και πούλησε -συνολικά σε όλα τα format- περισσότερα από 1.3 αντίτυπα. Με το Dragon's Dogma: Dark Arisen η ιαπωνική εταιρεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το momentum διαθέτοντας ένα "αμφιλεγόμενο" πακέτο τουλάχιστον με βάση την αναλογία νέου περιεχομένου-κόστους.

Expansion, DLC ή νέος τίτλος; Ιδού η απορία
Πριν αναφερθούμε εκτενέστερα στο Dragon's Dogma: Dark Arisen επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε την φύση του για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επανακυκλοφορία του πρωτότυπου, στην οποία έχει προστεθεί ένα νέο dungeon, καθώς και καινούργια όπλα, skills και bosses. Όπως καταλαβαίνετε το περιεχόμενο αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολα να διατεθεί με την μορφή DLC με ένα κόστος γύρω στα 10-15 ευρώ όπως είδαμε στα Dawnguard και Dragonborn για το The Elder Scrolls V: Skyrim ή στο Artorias of the Abyss για το Dark Souls.

Η περίπτωση του τελευταίου DLC είναι λίγο πιο ιδιάζουσα, καθώς διατέθηκε αρχικά ως αποκλειστικό περιεχόμενο στα PC μέσω της Dark Souls: Prepare to Die Edition και στη συνέχεια κυκλοφόρησε ψηφιακά μέσω του PSN και του Xbox Live για τις κονσόλες. Τέλος, είδαμε την κυκλοφορία της Prepare to Die Edition και στα PS3 και Xbox 360 σε μία budget τιμή (30 ευρώ περίπου). Η Capcom λοιπόν σε μια αντίστοιχη τιμή προσφέρει το πρωτότυπο Dragon's Dogma και το Dark Arisen "expansion" του, χωρίς όμως να σας δίνει την δυνατότητα να τα προμηθευτείτε ξεχωριστά. Το γεγονός αυτό είναι αναμφίβολα αρνητικό για όσους είχαν αγοράσει την πρωτότυπη έκδοση, καθώς το κόστος των 30 ευρώ δεν αναλογεί στις 10-15 παραπάνω ώρες που θα αφιερώσετε για να εξερευνήσετε το νέο περιεχόμενο.

Bitterblack Isle
To Dragon's Dogma: Dark Arisen περιλαμβάνει μια τεράστια νέα περιοχή για να εξερευνήσετε. Σε αντίθεση με την πρωτότυπη έκδοση που λάμβανε χώρα σε έναν open world κόσμο, το Dark Arisen ακολουθεί την dungeon crawler προσέγγιση. Εδώ λοιπόν καλείστε να ταξιδέψετε στα άδυτα ενός τεράστιου dungeon με την ονομασία Bitterblack Isle, στο οποίο θα συναντήσετε νέους τύπους εχθρών και αρκετά καινούργια bosses.

Για να φτάσετε στο καταραμένο αυτό μέρος θα πρέπει να επισκεφθείτε το λιμάνι του Cassardis (ένα μικρό ψαροχώρι που αποτελεί τον τόπο καταγωγής σας) κατά την διάρκεια της νύχτας. Εκεί θα συναντήσετε μια μυστηριώδη μαυροφορεμένη γυναίκα που ονομάζεται Olra, η οποία ζητά την βοήθειά σας. Η έκκληση προς βοήθεια αποτελεί μονάχα μια "δικαιολογία" για να τηλεμεταφερθείτε στο Bitterblack Isle, καθώς απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή σεναριακού υποβάθρου. Τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της αφήγησης λοιπόν το Dragon's Dogma: Dark Arisen αποτυγχάνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν το στοιχείο της δράσης έχει για μια ακόμη φορά τον πρώτο ρόλο.

Ταξίδι στα έγκατα της γης
Όσον αφορά την δομή και τον σχεδιασμό του νέου dungeon οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στην Capcom. To περιβάλλον ποικίλει από στενούς υπόγειους διαδρόμους μέχρι και τεράστιες αρένες, ενώ ο μινιμαλιστικός φωτισμός σας αναγκάζει να βασιστείτε αποκλειστικά στο φως που εκπέμπει το lantern σας για να εντοπίσετε τους εχθρούς σας. Οι παραλληλισμοί με το Dark Souls της From Software είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς αν και το γεγονός αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.

H δομή του Bitterblack Isle είναι γραμμική, καθώς χωρίζεται σε είκοσι περίπου υποτυπώδη levels. Όσο πιο "βαθιά" προχωράτε μέσα στο dungeon, τόσο πιο δύσκολους εχθρούς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα τεράστια bosses όπως ο Gorecyclops θα δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές σας στην μάχη. Εν τω μεταξύ, ο Θάνατος -στην κυριολεξία- ακολουθεί τα βήματά σας. Πρόκειται για ένα ακόμη boss, το οποίο οπτικά θυμίζει την αρχετυπική μορφή του Θεριστή των Ψυχών, καθώς φορά μαύρη κουκούλα και κρατά ένα τεράστιο δρεπάνι ικανό να σας τεμαχίσει με ένα μόλις χτύπημα.

Βάση των παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το περιεχόμενο του Dark Arisen είναι καθαρά high-end. Κοινώς αν ο χαρακτήρας σας δεν είναι τουλάχιστον 50 level δύσκολα θα μπορέσετε να επιβιώσετε. Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να ολοκληρώσετε πρώτα τις βασικές αποστολές του πρώτου Dragon's Dogma πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Bitterblack Isle.

Σπάσε την κατάρα
Πέρα από την προσθήκη του νέου dungeon και τους καινούργιους εχθρούς στο Dragon's Dogma: Dark Arisen θα συναντήσετε μια πληθώρα νέων όπλων και πανοπλιών, με τα οποία μπορείτε να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα cursed items που κατά κανόνα είναι πανίσχυρα και αυξάνουν σημαντικά τα stats σας (Health, Stamina, Attack, Magic Attack, Defense, Magic Defense), ενώ παράλληλα αναβαθμίζουν τα διάφορα skill σας.

Οι οπαδοί του είδους οφείλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο δημιούργημα της Capcom.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε ένα cursed item είναι να το παραδώσετε στην Olra στην είσοδο του Bitterblack Isle για να το εξαγνίσει, πληρώνοντας παράλληλα ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο σε Rift Crystals. Το backtracking λοιπόν αποτελεί αναγκαίο κακό, καθώς ουκ ολίγες φορές θα πρέπει να επιστρέψετε ξανά στην είσοδο του dungeon ξοδεύοντας αρκετό χρόνο. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρκετά επίπονη, πόσο μάλλον όταν οι εχθροί κάνουν respawn, παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα από την χρήση των cursed items είναι τεράστια οπότε ο κόπος σας δεν πάει σε καμία περίπτωση χαμένος.

Πρόκληση και διάρκεια
Το Dragon's Dogma: Dark Arisen περιλαμβάνει τρία επίπεδα δυσκολίας: τα Easy, Normal και Hard. O βαθμός πρόκλησης στο Normal επίπεδο κρίνεται απαγορευτικός για τον μέσο παίκτη και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το Bitterblack Isle μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαδιστικός. Οι μηχανισμοί της μάχης δεν φέρουν σημαντικές αλλαγές, οπότε ξανά θα πρέπει να προσαρμόζετε την στρατηγική σας ανάλογα με τους αντιπάλους που αντιμετωπίζετε και να εκμεταλλευτείτε τις αδυναμίες τους σε συγκεκριμένα elements όπως φωτιά, πάγο, δηλητήριο κ.ο.κ.

Στο κομμάτι της διάρκειας ύστερα και από την προσθήκη του νέου dungeon το πρόσφατο Action RPG της Capcom υπόσχεται να σας κρατήσει συντροφιά για τουλάχιστον 60 ώρες. Στην περίπτωση που ασχοληθείτε και με τα εκατοντάδες προαιρετικά quests το Dragon's Dogma: Dark Arisen θα "στοιχειώσει" στην κυριολεξία την κονσόλα σας. Κοινώς για να δείτε τα πάντα θα πρέπει να αφιερώσετε 100-120 ώρες από τον χρόνο σας. Παράλληλα το dungeon Bitterblack Isle προσφέρει υψηλό replayability, καθώς μπορείτε να το ολοκληρώσετε όσες φορές θέλετε με στόχο να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό loot και να αποκτήσετε όλα τα cursed items που κρύβει στα έγκατά του.

Προσοχή στα bugs
H Capcom σας δίνει την δυνατότητα να μεταφέρετε το save σας από το Dragon's Dogma στο Dark Arisen και σας ανταμείβει παράλληλα με το Eternal Ferrystone και 100.000 Rift Crystals. Το Eternal Ferrystone σας δίνει την δυνατότητα για απεριόριστο quick-travel και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο αντικείμενο. Με δεδομένο ότι το απλό Ferrystone κοστίζει 45.000 gold και δύναται να χρησιμοποιηθεί μία φορά μόλις, η χρήση του Eternal Ferrystone για τις μετακινήσεις θα σας εξοικονομήσει ένα μεγάλο αριθμό από gold. Εν τω μεταξύ, τα 100.000 Rift Crystals σας επιτρέπουν να στρατολογήσετε pawns με υψηλότερο level από το δικό σας, με στόχο να δημιουργήσετε ένα αξιόμαχο party που θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην μάχη.

Περά από τις παραπάνω θετικές επιπτώσεις η μεταφορά του save σας ενδέχεται να αποβεί καταστροφική. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ένα bug που σβήνει ολόκληρη την πρόοδό σας και αναγκάζει να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας από την αρχή. Με δεδομένο ότι -όπως και στο πρώτο Dragon's Dogma- υπάρχει μόνο ένα save slot, καλό θα είναι να φροντίσετε να αντιγράψετε το save σας σε ένα USB stick, ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες ¨εκπλήξεις". Μέχρι στιγμής η Capcom έχει αποτύχει να μας προμηθεύσει με ένα patch που να διορθώνει αυτό το πρόβλημα, οπότε το backup των αρχείων σας αποτελεί μονόδρομο.

Τεχνικός τομέας
Είναι γεγονός πως στο οπτικό κομμάτι το πρωτότυπο Dragon's Dogma μας είχε προκαλέσει ανάμικτες εντυπώσεις. Η engine που χρησιμοποιεί η Capcom στις τελευταίες κυκλοφορίες της με την ονομασία MT Framework ενσωματώνει ιδανικά την τεχνολογία deferred shading, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να συναντάμε για ακόμη μια φορά εξαιρετικά lighting και particle effects. Στο Dark Arisen το aliasing έχει μειωθεί αισθητά, όπως και οι πτώσεις του frame rate που αποτελούσαν το μεγαλύτερο ¨αγκάθι" στην έκδοση της περασμένης χρονιάς για το PS3. To frame rate εξακολουθεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις, εντούτοις αυτή την φορά δεν δημιουργούνται προβλήματα στην απόκριση του χειρισμού.

Δυστυχώς οι developers δεν διόρθωσαν τα glitches που μάστιζαν το Dragon's Dogma. Κατόπιν αυτού, ενοχλητικά φαινόμενα όπως texture popping και clipping δίνουν ξανά δυναμικό παρόν. Όσον αφορά την ηχητική επένδυση, η προσθήκη του ιαπωνικού voice acting είναι καλοδεχούμενη, παρόλα αυτά η συνολική ποιότητα του μουσικών θεμάτων παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Συμπεράσματα
Με δεδομένο ότι η Capcom έχει στόχο να κυκλοφορήσει στο μέλλον ένα sequel για το Dragon's Dogma θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην συγγραφή ενός στιβαρού σεναρίου και στην εξάλειψη των τεχνικών προβλημάτων. Το Dark Arisen λοιπόν αποτελεί μια παρένθεση (μέχρι να δούμε το sequel) που θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους είχαν τιμήσει την πρωτότυπη έκδοση. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως η Capcom θα μπορούσε να το κυκλοφορήσει με την μορφή DLC σε μία σαφώς χαμηλότερη τιμή.

Εντούτοις, για όσους από εσάς αποφασίσουν να γνωρίσουν για πρώτη φορά τον κόσμο του Gransys το Dragon's Dogma: Dark Arisen προσφέρει 60 τουλάχιστον ώρες gameplay με μόλις 30 ευρώ. Κατόπιν αυτού, οι φίλοι τoυ Dark Souls, της σειράς Monster Hunter και των λοιπών ιαπωνικών Action RPG αξίζει να το τιμήσουν με τον οβολό τους.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.4

Η ανανεωμένη έκδοση του Dragon's Dogma θα κερδίσει όσους ασχοληθούν σοβαρά μαζί της.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
elder scrolls v skyrim, elder scrolls, xbox live, xbox 360, usb stick, sequels, video, games, λύση, rpg, capcom, εταιρεία, momentum, dlc, elder, skyrim, abyss, psn, xbox, live, ps3, budget, νέα, world, φως, software, boss, health, magic, rift, easy, party, οφείλεται, bug, slot, usb, stick, patch, engine, lighting, frame, voice, sequel, monster, hunter, οβολό, Καλή Χρονιά, φωτια, end, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, skyrim, γυναικα, ηχος, θανατος, φως, boss, dlc, games, hunter, psn, ps3, rift, rpg, xbox 360, xbox live, αξιζει, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δυνατοτητα, δειτε, δηλητηριο, δομη, δωσει, δυναμικο, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εταιρεία, εχθροι, τεχνολογια, ζητα, εικοσι, ηχητικη, θυμιζει, ιαπωνικη, λύση, μικρο, μορφη, μπορειτε, παντα, οβολό, οπτικα, οφείλεται, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, τιμη, τρια, φυση, φορα, χρονικα, ωρες, abyss, budget, βηματα, bug, capcom, sequel, easy, engine, elder scrolls, φιλοι, frame, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, elder, lighting, magic, μια φορα, momentum, monster, travel, πακετο, patch, party, quick, sequels, slot, software, usb, usb stick, world, voice, stick
Τυχαία Θέματα