Doom II

Διπλάσιοι δαίμονες, διπλάσια σφαγή, διπλάσια απόλαυση!

Το Doom ήταν ένα επικό FPS που κυκλοφόρησε το 1993 και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθιερώνοντας ουσιαστικά το συγκεκριμένο είδος. Κατόπιν αυτού, η id Software εξασφάλισε σε όλους τους επίδοξους "δαιμονοεξολοθρευτές" μια δεύτερη δαιμονική εισβολή, πολύ χειρότερη από την

πρώτη και μάλιστα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

H id Software ρίχνει στην αγορά το Doom 2 στα τέλη του 1994 σε πλήρη retail μορφή και επαναπαυόμενη στο τεράστιο fan base που δημιούργησε το πρωτότυπο λησμονεί εντελώς την shareware ή διαμέσου ταχυδρομικής παραγγελίας διανομή. Η κίνησή της αποδείχτηκε σωστότατη με τους gamers να τρέχουν σαν τρελοί στα μαγαζιά της γειτονιάς τους για να προμηθευτούν την υπέρτατη ψηφιακή σπλατεριά της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν το εν λόγω sequel να γίνει η εμπορικότερη επιτυχία ever για την id Software με πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα.

Απεχθάνεστε τα κακομούτσουνα και… στραβοχυμένα δαιμόνια; Σας εξιτάρει η εξερεύνηση τεράστιων επιπέδων γεμάτων απειλητικά όντα που θέλουν να σας σφάξουν; Πιστεύετε ότι οι Ghostbusters χρησιμοποιούσαν «φλώρικα» όπλα για να τσακίσουν τα υπερφυσικά πλάσματα που τους την έπεφταν και θα προτιμούσατε πιο αιματηρές λύσεις; Ακολουθήστε μας στην παρουσίαση του Doom 2 και όλα σας τα όνειρα θα πραγματοποιηθούν!

The Worstest Case Scenario!
Αν ξεκινάτε το Doom 2 με την ελπίδα να απολαύσετε ένα σφιχτοδεμένο σενάριο με πολλούς χαρακτήρες και ανατροπές που θα το ζήλευε ακόμα και μια χολιγουντιανή παραγωγή, μην το ξεκινήσετε. To παιχνίδι σας τοποθετεί ξανά στη δύσκολη θέση του ανώνυμου πεζοναύτη της πρώτης έκδοσης (του αποκαλούμενου και ως Doomguy). Ξέρετε, εκείνου του μάγκα που τον στείλανε σε μια αγγαροδουλειά στον Άρη και κατέληξε να διασχίζει τρέχοντας και πυροβολώντας τον Φόβο, τον Δείμο και την Κόλαση, λιανίζοντας δαιμόνια.

Μετά το τέλος της τρομερής πρώτης δοκιμασίας ο πεζοναύτης επέστρεψε στη Γη πιστεύοντας ότι θα αναπαυτεί. Αμ δε! Κάποιος κερατάς άνοιξε μια πύλη στον όμορφο πλανήτη μας, τα δαιμόνια είδαν φως και…βγήκαν (από την κόλαση) και ο κόσμος μας ισοπεδώθηκε! Με κατεστραμμένες τις περισσότερες πόλεις της Γης, οι εναπομείναντες ηγέτες σχεδιάζουν να εκκενώσουν τον πλανήτη, στέλνοντας τον ζώντα πληθυσμό στο διάστημα, διαμέσου του κεντρικού διαστημοδρομίου. Δυστυχώς οι δαίμονες είναι παμπόνηροι και προέβλεψαν την κίνηση των γήινων, καλύπτοντας το διαστημοδρόμιο με ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο που το προστατεύουν ένα τσούρμο τέρατα! Στην προσπάθεια τους να απελευθερώσουν το μέρος από τους εχθρούς, οι εναπομείνασες στρατιωτικές δυνάμεις της ανθρωπότητας τρώνε συντριπτική ήττα με αποτέλεσμα να πρέπει ξανά ο ήρωάς σας να βγάλει το φίδι από την τρύπα ή να...βάλει κανένα «φίδι» σε εξωγήινη τρύπα!

Unknown Marine and the Temple of Doom 2!
Σε αντίθεση με το Doom, το sequel σας προετοιμάζει από την αρχή για την αιματοχυσία του αιώνα, προσφέροντας σας τέσσερα όπλα από την πρώτη κιόλας πίστα! Ο πεζοναύτης σας βρίσκεται στην είσοδο ενός τεράστιου λαβυρινθώδους συγκροτήματος που δεν είναι άλλο από το διαστημοδρόμιο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Μπροστά σας βρίσκονται δύο μολυσμένοι πεζοναύτες οι οποίοι πρέπει να πρωταγωνίστησαν στην βιντεοταινία του 1987 "The Κόπανοι" διότι δεν εξηγείται αλλιώς η γυρισμένη τους πλάτη και το περπάτημα σε σκαλιά χωρίς να πηγαίνουν πουθενά, λες και προχωρούν σε διάδρομο γυμναστηρίου!

Αφού τους καθαρίσετε για πλάκα, στρίψτε πίσω και βγείτε σε ένα μικρό πλάτωμα όπου θα βρείτε το πριόνι. Η πρώτη πίστα είναι πολύ μικρή αλλά μην κάνετε το λάθος να την περάσετε στα γρήγορα γιατί έχει αρκετές μυστικές τοποθεσίες και αντικείμενα για να βουτήξετε! Στο ίδιο μήκος κύματος με το πρώτο μέρος, το sequel του Doom διαθέτει άφθονα κρυφά μονοπάτια σε σημείο που κάθε φορά που το τερματίζετε να ανακαλύπτετε κάτι νέο. Οι αντίπαλοι στην αρχή είναι πεζοναύτες-ζόμπι και τα γνωστά ενοχλητικά imps που πετάνε τις fireballs. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο προχωράει το παιχνίδι τα επίπεδα γίνονται μεγαλύτερα, πολυπλοκότερα και είναι γεμάτα μυστικές περιοχές που πρέπει να ανακαλύψετε.

Σε επίπεδο αντιπάλων, το Doom 2 έκανε ένα μικρό "λίφτινγκ". Εκτός από τους παραδοσιακούς δαίμονες που κάνατε κιμά στην πρώτη έκδοση (Imps, Spectre, Cacodemon κ.ο.κ.) θα αντιμετωπίσετε σκληροτράχηλους μολυσμένους στρατιώτες όπως ο heavy weapon dude που κρατάει ένα minigun και επιθυμεί να σας γαζώσει!

Ορισμένοι δαίμονες θυμίζουν παλιότερους εχθρούς, με κάποιες τροποποιήσεις στην εμφάνιση. Για παράδειγμα ο Hell Knight είναι ολόιδιος με τον Baron of Hell, το Arachnotron θυμίζει το τελικό boss του Doom 1 (αλλά σε μικρότερη version), το Pain elemental είναι φτυστό ο Cacodemon αλλά επιτίθεται φτύνοντάς σας ιπτάμενα κρανία κ.ο.κ. Το χειρότερο δαιμόνιο που θα παρελάσει μπροστά από το στόχαστρο σας (πλην των bosses) είναι ο Arch–vile. Πρόκειται για ένα κίτρινο ανθρωποειδές πλάσμα, τρομερά αδύνατο και ανατριχιαστικό που μπορεί να σας ανάψει φωτιά στα μπατζάκια (κυριολεκτικά!). Ανασταίνει νεκρά τέρατα και είναι το ταχύτερο πλάσμα που θα συναντήσετε στο παιχνίδι!

Οραματιστείτε το Doom 2 σαν μια τεράστια κρεατομηχανή στην οποία τα δαιμόνια είναι ο κιμάς και εσείς ο μηχανισμός που τα αλέθει. Μόλις αντικρίσετε τους πρώτους δαίμονες και σας πιάσουν τα… διαόλια σας, φροντίστε να έχετε στη διάθεση σας όσα περισσότερα όπλα μπορείτε! Το οπλοστάσιο του Doom 1 που αποδείχθηκε τρομερά αποτελεσματικό ήδη, επανέρχεται αυτούσιο: shotgun, σιδερογροθιές, πριόνι, πιστόλι, chaingun, rocket launcher, plasma gun και το θεϊκό BFG9000. Η μόνη προσθήκη στον οπλισμό σας είναι το Super shotgun. Μιλάμε για ένα «κομμένο» δίκαννο που χρησιμοποιεί τα ίδια πυρομαχικά με το απλό shotgun, καταναλώνει 2 σφαίρες σε κάθε βολή και προκαλεί τριπλάσια ζημιά αν ο αντίπαλος φάει όλα τα βόλια στο κορμί του.

Τα power–ups του Doom 2 δεν παρουσιάζουν σχεδόν καμία βελτίωση με μοναδική προσθήκη την φοβερή Megasphere. Είναι μια καφεγκρίζα σφαίρα με μια δαιμονική φατσούλα σχεδιασμένη πάνω της! Η Megasphere αυξάνει αυτόματα το health και το armor του ήρωα στη μάξιμουμ τιμή, δηλαδή 200%!

Once more, with killing!
Το Doom 2 δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στο gameplay του, συγκρινόμενο με τον προκάτοχό του. Στόχος σας είναι να διασχίσετε άφθονα μη γραμμικά επίπεδα, κομματιάζοντας τέρατα και μαζεύοντας κλειδιά ή ανοίγοντας διακόπτες που θα σας δώσουν πρόσβαση στην έξοδο του κάθε επιπέδου.

Το interface δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, απεικονίζοντας στο κάτω μέρος της οθόνης τα ποσοστά health και armor, τα πυρομαχικά σας, τον αριθμό των όπλων που κρατάτε και την μουτσούνα του πεζοναύτη σας η οποία αλλάζει διαρκώς εκφράσεις, παίρνοντας θυμωμένη έκφραση όταν γαζώνει κορμιά και στάζοντας αίμα όταν έχετε φάει σοβαρό damage!

Το A.I. των δαιμονίων μάλλον θα σας απογοητεύσει. Είναι ουκ ολίγες οι φορές που θα μπείτε σε ένα δωμάτιο και θα παρατηρήσετε τους μολυσμένους πεζοναύτες π.χ. να πηγαίνουν πέρα δώθε ή να προχωρoύν σαν καθυστερημένοι προς έναν τοίχο χωρίς να σας παίρνουν μυρωδιά παρά μόνο όταν αρχίσετε να τους πυροβολείτε! Παρουσιάζονται δηλαδή τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος, δείγμα του ότι η id Software δεν δούλεψε την engine στο βαθμό που περιμέναμε. Από την στιγμή βέβαια που τα mobs θα αντιληφθούν την παρουσία σας, όλα τα τέρατα στην οθόνη σας επιτίθενται ανηλεώς μέχρι να σας σφάξουν ή να τους σφάξετε!

Εκεί που το Doom 2 πρωτοπορεί είναι στο σχεδιασμό των επιπέδων. Σε αντίθεση με το Doom που ήταν χωρισμένο σε 3 επεισόδια, το sequel του είναι ένα τεράστιο συνεχόμενο επεισόδιο που διακόπτεται με οθόνες στις οποίες ένα σύντομο κείμενο σας ανακοινώνει τη μετάβαση στην επόμενη μεγάλη περιοχή. Στο τέλος κάθε επιπέδου, αντί για τον χάρτη που έδειχνε την πρόοδο σας στο Doom, το sequel σας προσφέρει μια ξερή οθόνη όπου καταγράφεται ουσιαστικά το σκορ σας, δηλαδή το ποσοστό σας επί των kills, των items και των secrets που έχετε ανακαλύψει καθώς και ο χρόνος που χρειάστηκε για να το τελειώσετε.

Ένας σοβαρότατος λόγος για να παίξετε το Doom 2 αν δεν το έχετε παίξει ήδη είναι η ιδιοφυία του πασίγνωστου game designer American McGee. Ο φημισμένος δημιουργός ξεκίνησε την καριέρα του στην id Software, σχεδίασε 8 επίπεδα του Doom 2 και αρκετά χρόνια μετά δημιούργησε το αριστουργηματικό American McGee's Alice. Η σκοτεινή του οπτική διακρίνεται σε ορισμένα επίπεδα όπως και οι Lovecraft–ικές καταβολές του designer Sandy Petersen αναφορικά με τον σχεδιασμό των τεράτων.

Υπό την προϋπόθεση να «ξεσκονίζετε» όλα τα επίπεδα από εχθρούς, μυστικά κ.τ.λ. και φυσικά να μην το παίξετε στο ευκολότερο από τα 5 επίπεδα δυσκολίας, το Doom 2 θα σας κρατήσει για περίπου δύο επιπλέον ώρες σε σχέση με το Doom 1, δηλαδή γύρω στις 8 ώρες σύνολο για να διανύσετε τα 30 επίπεδά του την πρώτη φορά, υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι με speed run αποφεύγοντας εχθρούς. Το μακελειό δεν τελειώνει εκεί φυσικά, καθώς υπάρχουν μυστικά επίπεδα, πόσο μάλλον ένα συγκεκριμένο που αποτελεί πιστή αναπαράσταση του Wolfenstein, του πρώτου FPS της id Software. Σε αυτό όπως και στο δεύτερο μυστικό επίπεδο εν ονόματι Grosse μακελεύετε...φασισταριά με στολές SS και μερικούς… αδέσποτους δαίμονες!

Προσθέστε στο παραπάνω εκρηκτικό μείγμα τα Master Levels for Doom 2 και No Rest for the Living. Το πρώτο είναι ένα expansion pack του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1995 και περιλαμβάνει 21 νέα επίπεδα. Το δεύτερο είναι ένα expansion pack αποκλειστικά για την έκδοση του game για το Xbox Live Arcade και περιέχει 9 πίστες.

Είναι εμφανής η λατρεία των modders για το Doom 2. Πως αλλιώς να εξηγήσεις τα δεκάδες mods που έχουν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι; Τι θα λέγατε να καθαρίζατε τα διαβολάκια του Doom με φόντο ένα τροπικό νησί αλά Far Cry; Πως σας φαίνεται μια αποστολή διάσωσης πεζοναυτών που έχουν απαγάγει οι ναζί και τους προορίζουν για πειραματόζωα; Δεν θα είχε χαβαλέ να είστε ένας πράκτορας που προσπαθεί να αποδράσει από το κρησφύγετο ενός παρανοϊκού επιστήμονα σκοτώνοντας κόσμο και κοσμάκι σε άψογο Doom style; Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των modders και ετοιμαστείτε για άπειρες ώρες παιχνιδιού!

All kill One and One kills All!
Ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του προκατόχου του, το Doom 2 διαθέτει τα γνωστά multiplayer modes Deathmatch και Cooperative. Μπορείτε μέσω internet ή LAN σύνδεση να παίξετε με τους φίλους σας σε σκληροπυρηνικά ματς που θα τα απολαύσετε εγγυημένα.

Μόνο ένα στοιχείο πιθανόν να σας εκνευρίσει από το multiplayer: ορισμένα όπλα σαν το super shotgun είναι απελπιστικά αργά στις βολές τους συνεπώς δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σας λιανίσουν οι συμπαίκτες σας αν δεν σπεύσετε να μαζέψετε γρήγορα τα ταχύτερα όπλα όπως το plasma gun! Πάντως, ο διασημότερος χάρτης για multiplayer είναι το πρώτο επίπεδο. Τέλος, κάθε φορά που σκοτώνεται ένας παίκτης, το κουφάρι του μένει στο έδαφος μόνιμα για να το...χλευάζουν οι υπόλοιποι!

3D Slaughter!
Δεν υπάρχουν βασικές διαφοροποιήσεις στον τομέα των κορυφαίων τρισδιάστατων γραφικών ανάμεσα στο Doom 2 και το πρωτότυπο. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του sequel είναι η μορφή των πιστών. Στον πρώτο τομέα του διαστημοδρομίου όλες οι πίστες έχουν μια τεχνολογική απόχρωση, στο δεύτερο τομέα των πόλεων έχει μια αστική οπτική ο σχεδιασμός τους και στον τρίτο τομέα όπου η κόλαση αρχίζει να μεταβάλει την πραγματικότητα, οι πίστες θυμίζουν έντονα την κόλαση του Δάντη, με λάβα και φωτιές παντού!

Echoes of Tragedy!
Το soundtrack του Doom 2 ακολουθεί την θριαμβευτική παράδοση του προκατόχου του, προσφέροντας στα αυτιά του gamer ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι ανά πίστα. Εκτός από τα διασκεδαστικά τους ονόματα (Running from Evil, The Healer Stalks, The Demon’s Dead κ.ά.) τα μουσικά κομμάτια είναι όλα φτιαγμένα με συνθεσάιζερ και ποικίλουν ανάλογα την πίστα, άλλα είναι σπινταριστά, άλλα χαλαρά και άλλα πιο απειλητικά, θυμίζοντας το κλασικό game Fright Night της Amiga! Από κει και πέρα οι περιβαλλοντικοί ήχοι εξυπηρετούν τις ανάγκες της δράσης, ακούγονται οι εκρήξεις των βαρελιών, οι κινήσεις και τα μουγκρητά των εχθρών και οι ήχοι των όπλων σας.

Doom Forever and Ever!
Το Doom 2 θεωρείται δικαιολογημένα το κορυφαίο παιχνίδι της σειράς. Ουσιαστικά οι δημιουργοί του πήραν όλα τα καλά στοιχεία του original Doom και τα βελτίωσαν όσο μπορούσαν, δημιουργώντας ένα video game που πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στον υπολογιστή ή την κονσόλα σας. Μπορεί ο οπτικοακουστικός τομέας να μην αναπτύχθηκε όσο θα έπρεπε, αλλά εδώ έχουμε άφθονες πίστες και mods για να αιματοκυλίσετε τους δαίμονες ή τους φίλους σας που θα τολμήσουν να σας προκαλέσουν, δεκάδες αντιπάλους και πωρωτικά όπλα. Υπάρχει κάτι περισσότερο για να απαιτήσετε από ένα FPS;

Θετικά:
- Κορυφαία γραφικά
- Εξαιρετικό soundtrack
- Μεγάλη διάρκεια
- Άπειρα mods και έξτρα πίστες
- Πρωτοποριακό multiplayer
- Άφθονο gore

Αρνητικά:
- Μέτριο A.I.
- Αδύναμο σενάριο
- Απουσία cutscenes

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Το Doom 2 έχει κερδίσει επάξια τις περγαμηνές του και είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μπει στην καρδιά σας από το πρώτο λεπτό που θα ασχοληθείτε μαζί του.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
doom, doom, εν λόγω, xbox live, fps, συγκεκριμένο, software, retail, fan, sequel, εξιτάρει, ghostbusters, φως, unknown, εξηγείται, βγείτε, heavy, dude, εμφάνιση, knight, boss, gun, super, health, armor, engine, game, mcgee, speed, run, master, νέα, xbox, live, style, tragedy, running, night, original, video, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, μακελειο, βγείτε, ghostbusters, εμπορικη, ηττα, ηχος, καριερα, νησι, οθονες, ονειρα, ονοματα, πυλη, σφαιρα, φως, boss, fps, game, xbox live, αγορα, αιμα, αυτια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινονται, δαιμονες, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δειγμα, εδαφος, υπαρχει, εκρηκτικο, εκφρασεις, εκφραση, ελπιδα, εν λόγω, εμφάνιση, εξηγείται, εξιτάρει, επρεπε, επιτυχια, ζημια, ζομπι, ιδια, ιδιο, ειδος, ηχοι, θυμιζει, ιδιοφυια, κειμενο, κιμας, κινηση, κρανια, λαβα, λαθος, μηκος, μηκος κυματος, μυστικο, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυστικα, ναζι, ξερη, ξερετε, οθονη, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, πεζοναυτες, πιστη, πλακα, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, τιμη, φυσικα, φοντο, φορα, χρονος, ψηφιακη, οντα, ωρες, αδυνατο, armor, super, health, sequel, dude, δωματιο, engine, επεισοδια, fan, gun, heavy, ηγετες, ηρωας, εισβολη, knight, κομματι, καρδια, κρυφα, mcgee, μπροστα, master, night, original, παιχνιδι, retail, run, speed, software, χαλαρα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld