Disney Infinity

H απάντηση στη σειρά Skylanders της Activision.


Είναι σίγουρο πως σε κάποια από τις επισκέψεις σας σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα που πουλάει video games το μάτι σας έπεσε πάνω στο Skylanders: Giants ή το Disney Infinity. Άλλωστε το γεγονός ότι μέσα στις συσκευασίες των τίτλων αυτών περιλαμβάνονται

διάφορες συλλεκτικές φιγούρες αν μη τι άλλο κινεί την περιέργεια. Το στοιχείο που κάνει τις ανωτέρω δημιουργίες να ξεχωρίζουν είναι ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τις φιγούρες αυτές, τοποθετώντας τες σε μία ειδική βάση και στην πορεία να ελέγξετε τους αντίστοιχους ήρωες συμμετέχοντας σε μοναδικές περιπέτειες.

Αυτή η εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα ευδοκίμησε για πρώτη φορά στο Skylanders: Spyro's Adventure της Activision και ωρίμασε στο περυσινό Skylanders Giants. Το κοινό της ομώνυμης σειράς αποτελείται κυρίως από gamers μικρής ηλικίας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι τουλάχιστον από εμπορικής πλευράς οι συγκεκριμένες κυκλοφορίες έχουν σπάσει...ταμεία πουλώντας συνολικά περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα. Από την άλλη πλευρά η Disney δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτό το φαινόμενο, πόσο μάλλον όταν οι ήρωες της έχουν κρατήσει συντροφιά στα παιδικά χρόνια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο Disney Infinity, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Avalanche Software. H τελευταία έχει εργαστεί επίσης στα Toy Story 3: The Video Game και Cars 2: The Video Game για λογαριασμό της Disney Interactive Studios, οπότε τουλάχιστον στο χώρο αυτό χαρακτηρίζεται ως μια έμπειρη εταιρεία ανάπτυξης. Το κεντρικό σλόγκαν του Disney Infinity είναι "άπειρες δυνατότητες, ατελείωτη διασκέδαση" οπότε πάμε να δούμε κατά πόσο οι δηλώσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δύο σε ένα
Το Disney Infinity αποτελείται από δύο ξεχωριστά modes, το Toy Box και το Play Sets. Καθένα εξ' αυτών στηρίζεται σε διαφορετικούς gameplay μηχανισμούς, καθώς το Toy Box κινείται στα πρότυπα του Minecraft, ενώ το Play Sets ακολουθεί το Action-Adventure ύφος που είδαμε στο Toy Story 3. Όπως γίνεται αντιληπτό, στο πρώτο mode δεν υπάρχει κάποιο -έστω και υποτυπώδες- σενάριο και ουσιαστικά τα γεγονότα του Disney Infinity λαμβάνουν χώρα στο Play Sets.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να εξηγήσουμε πως ακριβώς λειτουργούν οι συλλεκτικές φιγούρες που βρίσκονται μέσα στην συσκευασία του παιχνιδιού. Για να παίξετε θα πρέπει να τοποθετήσετε τον πλαστικό κύβο που περιλαμβάνεται στο πακέτο πάνω στην βάση, η οποία συνδέεται μέσω USB με την κονσόλα σας. Ο πλαστικός κύβος αντιστοιχεί στις τρεις φιγούρες του Starter Pack του Disney Infinity και συγκεκριμένα στους James P. "Sulley" Sullivan, Mr. Incredible και Jack Sparrow, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις ταινίες Monsters University, The Incredibles και Pirates of The Caribbean αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτού, το Play Sets περιλαμβάνει τρεις θεματικές ιστορίες που βασίζονται στις προαναφερθείσες κινηματογραφικές ταινίες. Ο "Sulley" λοιπόν καλείται να τρομάξει τα υπόλοιπα τέρατα του Monsters University, o Mr. Incredible θα πρέπει να αντιμετωπίσει για μία ακόμη φορά τον μεγάλο του αντίπαλο τον Syndrome, ενώ ο Jack Sparrow ξεκινά ένα ακόμη ταξίδι με στόχο να επανακτήσει το Black Pearl (το φημισμένο πλοίο του). Το γεγονός ότι στις ιστορίες αυτές πρωταγωνιστούν πρόσφατοι ήρωες της Disney θα ενθουσιάσει τα παιδιά, αλλά είναι γεγονός πως θα προτιμούσαμε πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες όπως τον Donald, τον Mickey, τον Goofy κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές ακόμη φιγούρες, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστά και να παίξετε τις τρεις παραπάνω ιστορίες και με άλλους ήρωες. Στην περίπτωση που έχετε παιδιά λοιπόν ετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Η ώρα του παιδιού
Στο Play Sets ναι μεν υπάρχουν τρεις διαφορετικές ιστορίες, παρόλα αυτά το gameplay και το μοντέλο χειρισμού παραμένει κοινό και για τις τρεις. Το gameplay βασίζεται σε παραδοσιακούς Action-Adventure μηχανισμούς, καθώς καλείστε να εξερευνήσετε έναν αρκετά μεγάλο κόσμο, να αναλάβετε διάφορες αποστολές και να συλλέξετε collectables. O χειρισμός είναι απλοϊκός μεν, λειτουργικός δε και κατ' επέκταση ακόμη και ένα πεντάχρονο παιδί θα μπορέσει άμεσα να εξοικειωθεί μαζί του.

Το Disney Infinity θα ενθουσιάσει τους gamers μικρότερης ηλικίας και θα τους ταξιδέψει στον ονειρικό κόσμο των ταινιών της Disney.

Αμφότεροι οι κεντρικοί ήρωες ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο και μπορούν να σηκώσουν και να εκτοξεύσουν διάφορα αντικείμενα, να πραγματοποιήσουν "διπλά" άλματα για να φτάσουν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία ή να οδηγήσουν διάφορα οχήματα. Βέβαια κάποιοι εξ' αυτών έχουν και μια special ability, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατώντας το R2. Για παράδειγμα ο Sulley ουρλιάζει και τρομοκρατεί τα υπόλοιπα τέρατα του Monsters University.

Τρεις ξεχωριστές περιπέτειες
Όπως προαναφέραμε, στο Starter Pack του Disney Infinity περιλαμβάνονται τρεις ήρωες. Για να ολοκληρώσετε το εκάστοτε Play Set θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4-6 ώρες για τις βασικές αποστολές και γύρω στις 10 ώρες στην περίπτωση που ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables. Εάν αθροίσουμε τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική διάρκεια του Disney Infinity είναι άκρως ικανοποιητική, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και η επιλογή του να ασχοληθείτε και με το Toy Box mode, το οποίο χωρίς υπερβολή δύναται να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες.

Στο Play Set του Mr. Incredible σκοπός σας είναι να εγκαταστήσετε μια μυστική βάση και να πολεμήσετε το έγκλημα, νικώντας παράλληλα τον μισητό αντίπαλό σας που ονομάζεται Syndrome. Καθώς ολοκληρώνετε αποστολές κερδίζετε experience points και χρήματα με τα οποία δύναται να ξεκλειδώσετε κτήρια ή διάφορα abilities, όπως το Glide Pack. To τελευταίο σας επιτρέπει να αιωρείστε στον αέρα και σας βοηθά να εξερευνήσετε το περιβάλλον σας πολύ πιο γρήγορα. Ο ήρωάς σας θα αναμετρηθεί και με δεκάδες κακοποιούς, αλλά δυστυχώς το ιδιαίτερα λιτό σύστημα μάχης σύντομα καταντά βαρετό. Το τελευταίο περιορίζεται σε απλά combos 2-3 χτυπημάτων και σε μία charge κίνηση που προκαλεί περισσότερη ζημιά.

Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στο Play Set του Sulley, αν και εδώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εξερεύνηση και στο stealth. Βέβαια οι stealth μηχανισμοί είναι τελείως πρωτόγονοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς των σύγχρονων games της αγοράς όπως του Dishonored και του Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist. To στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις πάντως είναι τα ευφάνταστα όπλα που έχετε στην κατοχή σας, τα οποία να σημειωθεί ότι δεν προκαλούν ζημιά και τα χρησιμοποιείτε κυρίως για να ξεφτιλίσετε τις ανταγωνιστικές αδελφότητες στο Monsters University. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Toilet Paper Gun, που εκτοξεύει χαρτιά τουαλέτας!

Σε αντίθεση με τις περιπέτειες του Mr. Incredible και του Sulley που αν μη τι άλλο δύσκολα θα καταφέρουν να σας συγκινήσουν, το Play Set του Jack Sparrow κλέβει την παράσταση. Σε αυτό θα ταξιδέψετε στις θάλασσες με το πλοίο σας, θα εξερευνήσετε μικρά νησιά και θα μονομαχήσετε με άλλους πειρατές. Στο όλο πακέτο υπάρχουν και μικρής έκτασης ναυμαχίες στα πλαίσια του Assassin's Creed III, οι οποίες αναμφίβολα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Δημιουργήστε έναν μαγευτικό κόσμο
Στο Toy Box mode το Disney Infinity αρχίζει να δικαιολογεί το κεντρικό σλόγκαν του, καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές στο πως θα δημιουργήσετε τον κόσμο σας. Σε αυτό το mode ξεκινάτε πάνω σε ένα block που αιωρείται στο άπειρο και στην πορεία εισάγετε νέα blocks κατασκευάζοντας ένα κόσμο βγαλμένο από τα παραμύθια και τις ιστορίες της Disney. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να τοποθετήσετε στον χάρτη βουνά, παλάτια, να ανοίξετε σήραγγες και σπηλιές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας.

Συν τις άλλοις, μέσα στον κόσμο αυτό μπορείτε να θέσετε διάφορες προκλήσεις για διάφορους παίκτες όπως αγώνες με τα αμάξια της ταινίας Cars. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα collectables που συλλέγετε στα Play Sets δεν έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς ξεκλειδώνουν διάφορα κτήρια ή αντικείμενα στο Toy Box. Το μόνο αρνητικό στοιχείο του mode είναι ότι τα μενού του είναι αρκετά δύσχρηστα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο με δεδομένο ότι πρόκειται για μία κυκλοφορία που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά.

Οι χαρακτήρες της Disney ζωντανεύουν στην οθόνη σας
Οπτικά το Disney Infinity δείχνει συμπαθητικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύεται το hardware του PS3. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πίστα στο κλίμα των ταινιών της Disney, παρόλα αυτά τα animations του είναι σπασμωδικά. Επιπλέον, αρκετές φορές παρατηρήσαμε σημαντικές πτώσεις του frame rate και texure popping. Στο ηχητικό κομμάτι το voice acting είναι εξαιρετικό σε αντίθεση με τα μουσικά θέματα που πολύ γρήγορα καταντούν επαναλαμβανόμενα. Ένα αρκετά παράδοξο στοιχείο είναι ότι η μουσική ανά τακτά χρονικά διαστήματα διακόπτεται χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Συμπεράσματα
To Disney Infinity ακολουθεί πιστά την συνταγή της σειράς Skylanders στο μεγαλύτερο κομμάτι του και είναι γεγονός πως ακόμη δεν έχει βρει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι στο Toy Box mode, του οποίου η sandbox αισθητική είναι πιθανό να βρει απήχηση ακόμη και σε ενήλικους gamers. Στο σύνολό της η δημιουργία της Avalanche Software είναι αρκετά ποιοτική και υπόσχεται να σας κρατήσει συντροφιά για πολλές ώρες. Με λίγη παραπάνω δουλειά στο τεχνικό κομμάτι είναι σίγουρο πως το επόμενο κεφάλαιο της σειράς θα καταφέρει να βρει απήχηση σε μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα παικτών.

Θετικά:
- Τεράστια διάρκεια
- Λειτουργικό μοντέλο χειρισμού
- Εξαιρετικό voice acting
- Πληθώρα ηρώων από το σύμπαν της Disney
- To Play Set του Jack Sparrow

Αρνητικά:
- Απαρχαιωμένα γραφικά
- Επαναλαμβανόμενα μουσικά θέματα
- Δύσχρηστα μενού στο Toy Box mode
- Απαιτεί την αγορά συλλεκτικών φιγούρων για να παίξετε με άλλους χαρακτήρες

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.2

Κάντε το δώρο στο παιδί σας και θα σας λατρέψει!

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
disney, infinity, disney, infinity, pirates of the caribbean, toy story, splinter cell, assassins creed, activision, video, games, adventure, software, game, cars, studios, εταιρεία, box, play, minecraft, usb, james, jack, monsters, pirates, black, pearl, set, splinter, gun, iii, block, άπειρο, νέα, νους, ps3, frame, voice, Καλή Χρονιά, δουλεια, ηχος, μουσικη, νησια, σλογκαν, ταινιες, ωρα, cars, games, game, iii, james, minecraft, ps3, αγορα, αγωνες, αισθητικη, αξιζει, αμαξια, απηχηση, απλα, άπειρο, βουνα, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωρο, υπαρχει, εταιρεία, ζημια, ιδεα, ιδιο, ηρωες, υφος, κεφαλαιο, κινηση, κλιμα, κυβος, λιτο, λογο, ματι, μοντελα, μπορειτε, οθονη, οπτικα, ουσιαστικα, οχηματα, παραμυθια, παιδικα, παιδι, παιδια, παμε, πειρατες, περιβαλλον, πλοιο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συνταγη, συμπαν, ταυτοτητα, φορα, χερι, χρονικα, ωρες, activision, black, box, block, adventure, εμφαση, frame, jack, gun, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, monsters, νους, πακετο, pearl, pirates, pirates of the caribbean, play, studios, set, software, splinter cell, splinter, ταξιδι, toy story, θαλασσες, usb, θεματα, voice
Τυχαία Θέματα