Beyond: Two Souls

Πατήστε το κουμπί για να...προχωρήσει η ταινία!

Όσοι παρακολουθείτε εδώ και χρόνια την γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Quantic Dream γνωρίζετε πολύ καλά τις δυνατότητές της. Τόσο στο Fahrenheit (Indigo Prophecy) όπου και πρωτοδιακρίθηκε, όσο και στην επόμενη επιτυχία της, το Heavy Rain, αρέσκεται πάντοτε στο να δημιουργεί Adventures στα οποία δένεστε

με τους πρωταγωνιστές. Σας μεταφέρει την αίσθηση του να ζείτε πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από τα μάτια των ίδιων των ηθοποιών.

Ένα ακόμη κύριο χαρακτηριστικό γνωρίσμα που αποτέλεσε κλειδί για την επιτυχία του Heavy Rain είναι η πραγματική και ουσιαστική αλλαγή της ιστορίας ανάλογα με τις πράξεις σας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαλόγων και quick-time events όπου πρέπει να πατήσετε έγκαιρα τα κουμπιά που σας ζητούνται. Με βάση λοιπόν την ήδη επιτυχημένη αυτή συνταγή γεννήθηκε το Beyond: Two Souls. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα exclusives της Sony, κυρίως λόγω της μέχρι τώρα προϊστορίας των Γάλλων developers, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Sony Hellas ανταποκρίθηκε σε άλλο ένα μεγάλο ραντεβού, ώστε η έκδοση που θα αγοράσετε από τα καταστήματα να συνοδεύεται με ελληνικούς υπότιτλους.

Γνωρίστε την Jodie
Βρισκόμαστε στην Αμερική, όπου αναλαμβάνετε τον ρόλο της Jodie Holmes. Σε αντίθεση με το Heavy Rain όπου συναντήσαμε τέσσερις πρωταγωνιστές, εδώ η Quantic Dream μας παρουσίασε μόλις μία πρωταγωνίστρια ή μήπως…δύο; Η Jodie διαφέρει από τους υπόλοιπους ανθρώπους καθώς μέσα της έχει μια υπερφυσική οντότητα που προέρχεται από έναν άλλο κόσμο, τον οποίο και ονομάζει Aiden. Ο Aiden έχει μαγικές ιδιότητες και ουσιαστικά ελέγχεται από την Jodie, ενώ παράλληλα την προστατεύει.

Την μικρή μας ηρωίδα την ελέγχετε σε διάφορα στάδια της ζωής της και συγκεκριμένα από τα οκτώ της χρόνια. Λόγω των μαγικών ιδιοτήτων της αντιμετωπίζεται με καχυποψία και φόβο από τους γύρω της και συνήθως καταλήγει μόνη, βρίσκοντας ανά διαστήματα στήριγμα σε αυτούς που την πιστεύουν, έστω για λίγο. Εδώ πρακτικά ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της Quantic Dream, David Cage, αποφασίσει να μας βάλει να αντιμετωπίσουμε την μοναξιά μας, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική συνταγή από αυτή του Heavy Rain, όπου με τέσσερις ήρωες αισθανόμασταν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η Jodie είναι ένα κορίτσι μελαγχολικό, άγριο και ταυτόχρονα ευαίσθητο. Αυτός ο συνδυασμός συναισθημάτων είναι πραγματικά μοναδικός. Κατά την άποψή μου είναι κατά κύριο λόγο ευαίσθητη, καθώς μεταμορφώνεται σε ηρωίδα όταν οι περιστάσεις το προκαλέσουν. Με τον Aiden μέσα της, αποκτά μια τρομακτική αυτοπεποίθηση, καθώς ξέρει ότι ακόμα και στις δύσκολες περιστάσεις, αυτό το πνεύμα που κρύβει μέσα της θα την σώσει. Εμφανισιακά μοιάζει hot μόνο όταν έχει το μαλλί μακρύ, διαθέτει όμορφες καμπύλες, αλλά το κοντό μαλλί που προτιμά την κάνει να μοιάζει με…αγοροκόριτσο. Φυσικά ορισμένοι ίσως να έχετε αντίθετη άποψη και να την θεωρήσετε sexy, ιδιαίτερα στις –ελάχιστες- αποκαλυπτικές σκηνές του παιχνιδιού. Γούστα είναι αυτά.

Με παρόμoια συνταγή στο gameplay
Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το Heavy Rain, η πρώτη σας επαφή με το Beyond: Two Souls θα σας φανεί ιδιαίτερα οικεία. Η Jodie κινείται με το αριστερό analog stick ενώ με το δεξί αλληλεπιδρά με σημεία ενδιαφέροντος που βλέπει γύρω της και τα οποία συμβολίζονται με κουκίδα. Όταν πατήσετε το δεξί analog πάνω τους τότε συνήθως ακολουθεί cutscene και ενίοτε quick-time event.

Στα quick-time events θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την σωστή ακολουθία κουμπιών για να βγάλετε εις πέρας μια μάχη. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, τις περισσότερες φορές σας δίνεται μια δεύτερη, ακόμα και τρίτη ευκαιρία. Το παιχνίδι συγχωρεί λάθη πολύ περισσότερο και καθότι δεν υπάρχουν οι εναλλακτικοί πρωταγωνιστές, δεν σας αφήνει έτσι εύκολα να πεθάνετε. Στο ρεπερτόριο δραστηριοτήτων σας πάντως, σε ορισμένες αποστολές περιλαμβάνονται μέχρι και ιππασία, καθώς επίσης και Action σκηνές, με ελεύθερη κίνηση της ηρωίδας στο χώρο. Όσον αφορά στο τελευταίο, θα κάνετε ορισμένες stealth επιθέσεις (τύφλα να 'χει ο Solid Snake απ' το Metal Gear Solid) πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεδομένου του κοινού στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι, η δυσκολία θα είναι πάντοτε μηδαμινή αφού όλοι οι φρουροί θα σας γυρνούν την πλάτη σαν να μην υπάρχετε.

Ο Aiden
Σε κάθε level θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια του Aiden ο οποίος σας προσδίδει τις μαγικές ικανότητες που προαναφέραμε. Ο Aiden υποτίθεται ότι περιφέρεται διαρκώς γύρω από την Jodie, σε ύψος περίπου 2-3 μέτρων, κάτι σαν δορυφόρος. Είναι αόρατος και εκτελεί ότι εντολές του δώσετε. Μπορεί να εισβάλει στο σώμα κάποιου και να τον εξοντώσει, να τον κατηχήσει και να τον ελέγξει πλήρως ή να διαβάσει την σκέψη του. Παράλληλα, ο Aiden μετακινεί και αντικείμενα στο χώρο, αλλά και να γιατρεύει οποιεσδήποτε πληγές.

Ο χειρισμός του προσωπικού σας…πνεύματος είναι πολύ απλός, καθώς απλά πατάτε το Δ, η κάμερα αλλάζει από τρίτου προσώπου σε “Aiden-πρώτου προσώπου” και πλέον ως πνεύμα χρησιμοποιείτε το L1 σε μπλε σημεία ενδιαφέροντος που σας υποδεικνύονται και τα analog sticks ταυτόχρονα προς την ανάλογη κατεύθυνση ώστε να επιτύχετε τις παραπάνω κινήσεις που προαναφέραμε. Το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό, καθώς μπορείτε να τρομάξετε όποιον θέλετε, μετακινώντας έπιπλα γύρω του, να εισβάλετε στο σώμα κάποιου και να αρπάξετε το όπλο του σκοτώνοντας τους γύρω του κ.ο.κ. Φυσικά αυτό προκαλεί τον τρόμο σε όσους συναντάτε καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν απλά ένα οποιοδήποτε κοριτσάκι. Πέρα όμως απ’ τους απλούς ανθρώπους, η Jodie θα βρει στο διάβα της και άλλα πνεύματα, παρόμοια με τον Aiden, με τα οποία θα κληθεί να δώσει πολύ πιο αμφίρροπες μάχες.

Οι δυσκολίες της ζωής
Στο Heavy Rain το σενάριο πραγματοποιούσε διαρκώς μετάβαση από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο, πάντοτε με σωστή χρονική εξέλιξη των γεγονότων. Τα πλάνα ήταν γρήγορα ώστε να σας κρατούν σε εγρήγορση. Στο Beyond: Two Souls η μη εναλλαγή χαρακτήρων αντικαθίσταται από ανελέητα μπρος-πίσω στη ζωή της Jodie. Τη μια στιγμή θα είστε μεγάλη γυναίκα, την άλλη μικρό κοριτσάκι, στο ενδιάμεσο μια έφηβη που θα προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και να κάνει την επανάστασή της. Όλα αυτά πάντοτε υπό επιτήρηση, καθότι απ’ τη μία είστε ο σωτήρας των ανθρώπων και απ’ την άλλη δημόσιος-κίνδυνος, ένα δίκοπο μαχαίρι το οποίο οι κυβερνητικοί της χώρας καταλήγουν ανά διαστήματα να το αντιμετωπίζουν ως δημόσια απειλή.

Οι τρεις άλλοι πρωταγωνιστές που δουλεύουν για λογαριασμό της κυβέρνησης, Nathan Dawkins, Cole Freeman και Ryan Clayton, περιπλέκονται στη ζωή της Jodie για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικά κίνητρα. Αποτελούν δε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της που ενίοτε την φέρνει σε μπελάδες.

Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται…σε μια άλλη διάσταση!

Από τις ειδικές ικανότητες της Jodie προκύπτουν δημιουργούν μια σειρά από “γρίφοι”. Θα κληθείτε λοιπόν να εισβάλετε σε σώματα εχθρών, να τους ελέγξετε και να τους στρέψετε ενάντια στους αντιπάλους σας, να πετάξετε αντικείμενα σε κάποιους ή να τα μετακινήσετε ώστε να ανοίξετε δρόμο ή να διαβάσετε τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Οι –εντός εισαγωγικών- γρίφοι, είναι πάντοτε οφθαλμοφανείς, καθώς η πρωταγωνίστρια καλεί από μόνη της το πνεύμα του Aiden για βοήθεια, συνεπώς γνωρίζετε μονίμως πότε θα πρέπει να πατήσετε το Δ και να αλλάξετε την οπτική της κάμερας αναλαμβάνοντας την πανίσχυρη ψυχή.

Συν τις άλλοις, θα πρέπει να πολεμήσετε σε μάχες σώμα με σώμα, με ανθρώπους, ζώα, πνεύματα και όσους άλλους τολμήσουν αν σας επιτεθούν. Σε αυτό το μοτίβο χειρισμού, η Jodie τα καταφέρνει περίφημα όπως θα δείτε στην πράξη κι εσείς αντίστοιχα κινείτε το δεξί analog stick προς μία και μόνο κατεύθυνση. Τα περιθώρια λάθους είναι πολλά, κάτι που κάνει το Beyond: Two Souls προσβάσιμο και σε πιο casual κοινό με αδύναμα αντανακλαστικά. Αυτό όμως σημαίνει αντίστοιχα ότι οι σκληροπυρηνικοί gamers θα βρουν το παιχνίδι αρκετά ανιαρό. Από εκεί που στο Heavy Rain υπήρχε συνεχόμενη ένταση, εδώ το σενάριο κατεβάζει ρυθμούς και σε πάρα πολλές περιπτώσεις σας ζητάει μόνο να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β και να πατήσετε απλά ένα κουμπάκι για να παίξει το επόμενο cutscene. Δίνεται επομένως η εντύπωση ότι οι developers απλά ανέπτυξαν έναν “ξερό” κινηματογραφικό τίτλο, βάζοντάς μας σε ρόλο κομπάρσου.

Όλα αυτά βάζουν σε πρώτη μοίρα το συγκινητικό σενάριο και την ατμόσφαιρα και σε δεύτερη μοίρα το gameplay. Από τη μία θα ζήσετε μια εμπειρία που θυμίζει ταινία του Hollywood, αλλά παρουσιάζεται με πολύ εύστοχο τρόπο και γεγονότα που έχουν σωστή συνοχή μεταξύ τους. Τα δε paranormal στοιχεία και η επικοινωνία με διαφόρων ειδών πνεύματα θα εξιτάρουν πολλούς από εσάς. Από την άλλη, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι τα ποσοστά παίζουν γύρω στο 40% cutscenes, 30% εξερεύνηση, 20% Aiden και 10% έντονη δράση.

Replayability
Αν δοκιμάσετε να ξαναπαίξετε το Beyond: Two Souls από την αρχή και αλλάξετε τις αποφάσεις σας τότε θα διαπιστώσετε ότι οι πράξεις σας δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ιστορία, όσο είχαν στο Heavy Rain. Ακόμα δηλαδή κι αν αλλάξετε τα όσα είπατε στους διαλόγους ή κάνετε κάτι στραβά, τις περισσότερες φορές θα είναι σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Ευτυχώς το παιχνίδι έχει εναλλακτικά φινάλε και αυτό είναι ίσως ένας λόγος να αποφασίσετε να το ξαναδοκιμάσετε. Η συνολική διάρκειά του διαρκεί 10 ώρες και για να είμαστε ειλικρινείς, με βάση την εξέλιξη της ιστορίας, οτιδήποτε επιπλέον θα κούραζε αρκετά.

Κινηματογραφικοί χαρακτήρες – Ατέλειες στο περιβάλλον
Το cast των ηθοποιών στο Beyond: Two Souls είναι αξιοθαύμαστο και σας προειδοποιούμε ότι η παρουσίαση, οι εκφράσεις των προσώπων και οι διάλογοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια σύγχρονη ταινία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο τίτλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά των games στο φετινό Tribeca Film Festival. Την Jodie Holmes υποδύεται η Ellen Page και τον Nathan Dawking ο William Dafoe ο οποίος είναι σχεδόν ολόιδιος με την πραγματικότητα, χωρίς ίχνος υπερβολής! Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, όπως ο Kadeem Hardison και ο Eric Winter, που υποδύονται τους κυβερνητικούς πράκτορες των ΗΠΑ, έχουν κι αυτή το κατάλληλο ύφος που ταιριάζει στους χαρακτήρες που υποδύονται.

Σε αντίθεση με όσα είδαμε στην preview έκδοση του παιχνιδιού, η τελική έκδοση έχει τα εξής. Καταρχήν με τη δουλειά που έγινε στο motion-capture, οι χαρακτήρες και κυρίως όσοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν κορυφαίο bump mapping -ειδικά στις εκφράσεις προσώπου- και σωστό lipsync. Το περιβάλλον όμως πάσχει από κακό anti-aliasing στα textures. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο έντονο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την νύχτα, οι developers επέλεξαν να κρύψουν στοιχεία από το περιβάλλον, κάτι που όμως είχε τελικά αρνητική επίδραση. Με απλά λόγια, το σκοτάδι σε κλειστούς χώρους είναι κατάμαυρο λες και κάποιος έχει πετάξει μελάνι στην οθόνη σας και οι φωτισμοί όπως αντανακλούν άσχημα πάνω στα σώματα, το κάνουν ακόμη χειρότερο. Tέλος, τα καιρικά φαινόμενα όπως η βροχή ή οι τυφώνες απεικονίζονται άκρως ρεαλιστικά.

Με τα μάτια του πνεύματος
Αν θέλετε να ζήσετε μια δυνατή εμπειρία και να γίνετε μέρος αυτής, τότε το Beyond: Two Souls είναι η τελευταία σας ευκαιρία να το πράξετε στο PS3. Βαδίζει πάνω στην πασίγνωστη συνταγή του Heavy Rain και παρά τις όποιες ατέλειες είναι βέβαιο ότι θα σας καθηλώσει για ένα δεκάωρο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά exclusives για την κονσόλα της Sony και θα σας προβληματίσει πολύ με το "ιδιαίτερο" σενάριό του για το τι συμβαίνει σε αυτόν αλλά και τον άλλο κόσμο των πνευμάτων. Εν τέλει όμως, δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση το διθυραμβικό hype που είχε χτιστεί γύρω από το όνομά του κι αυτό διότι ναι μεν η Quantic Dream έφταξε ένα καλοστημένο σενάριο αλλά δυστυχώς δεν πρόσθεσε ουσιαστικά στοιχεία βελτίωσης από το προηγούμενο project της.

Θετικά:
- Σενάριο και ατμόσφαιρα που καθηλώνουν
- Η σχεδιαστική λεπτομέρεια των χαρακτήρων
- H προσθήκη ορισμένων Action στοιχείων, έτσι για να σπάει η μονοτονία
- Αριστουργηματικές ερμηνείες ηθοποιών
- Το ότι μπορείτε να βγάλετε τα απωθημένα σας σε κάθε bully

Αρνητικά:
- Πιο linear σενάριο σε σχέση με το Heavy Rain
- Πολύ φτωχός σχεδιασμός στο περιβάλλον
- Το gameplay καταντά ενίοτε επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.3

Το μικρότερο “αδερφάκι” του Heavy Rain, με πιο linear σενάριο και πινελιές...Solid Snake!

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
εταιρεία, quantic, dream, indigo, heavy, sony, hellas, holmes, david, cage, stick, snake, gear, μπλε, ryan, σημαίνει, hollywood, δραση, games, film, festival, william, eric, ηπα, ps3, project, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, γριφοι, γυναικα, δουλεια, δορυφορος, επιπλα, ζωα, ηθοποιοι, ηπα, ηχος, ιππασια, ιχνος, με το δεξι, πνευματα, υψος, games, ps3, ryan, sony, time, αγριο, αξιζει, αμερικη, αορατος, απλα, απωθημενα, ατμοσφαιρα, αυτοπεποιθηση, βοηθεια, βροχη, γεγονοτα, δυστυχως, δειτε, δωσει, εγινε, εγρηγορση, ευκαιρια, ευκολα, εκφρασεις, ενιοτε, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, εταιρεία, ζωη, ζησετε, ζωης, ιδεα, ηρωες, ζητουνται, υφος, θυμιζει, καχυποψια, κινηση, λαθη, λογια, λογο, ματια, μοιρα, μπλε, μικρο, μοναξια, μπορειτε, μυστικα, νυχτα, παντα, οθονη, οκτω, ονομα, ουσιαστικα, παρουσιαση, περιβαλλον, πρωταγωνιστες, ψυχη, ραντεβου, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, σειρα, σκεψεις, σκηνες, συνταγη, σωμα, τριτη, τιτλος, φυσικα, φτωχος, φορα, χρονικα, ωρες, anti, ασφαλεια, cage, dream, david, ειλικρινεις, eric, festival, film, gear, γινετε, heavy, holmes, hollywood, hellas, ιδιαιτερα, project, κομματι, μοιαζει, παιχνιδι, πληγες, quick, quantic, σημαίνει, snake, σωματα, σωμα με σωμα, σωστο, τυφωνες, william, stick
Τυχαία Θέματα