Apple vs Samsung

Οι δικαστές αποφάνθηκαν. Και ο νικητής είναι...

Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα συναρπαστικό επεισόδιο της αγαπημένης σαπουνόπερας όλης της υφηλίου. Apple εναντίον Samsung

Στα προηγούμενα επεισόδια (spoiler alert!), η Apple ζήτησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των Samsung Galaxy Tab 7.7, Galaxy

Tab 10.1, Galaxy S III, Galaxy Nexus και...πολλών άλλων ακόμη κινητών. H Apple υποστήριξε ότι πολλές συσκευές της κορεάτικης Samsung παραβίασαν πατέντες της πρώτης ως προς τον εξωτερικό σχεδιασμό και το software. Flash-forward στο σήμερα και έχουμε νικητή στη δίκη του αιώνα όσον αφορά τις πατέντες.

Αφού έμαθαν για τα καλά τις δικαστικές αίθουσες τέσσερις ολόκληρους μήνες, οι εννέα ένορκοι δικαστηρίου στην Καλιφόρνια πήραν την απόφασή τους μέσα σε μόλις 22 ώρες, καταδικάζοντας την Samsung, η οποία θα πρέπει τώρα να πληρώσει στην Apple το ποσό των 1.05 δις δολαρίων. Οι ευρεσιτεχνίες που παραβίασε αθέμιτα (σύμφωνα με την Apple) η Samsung, αφορούν το σχεδιασμό των τελευταίων συσκευών της και περιλαμβάνουν το πλήκτρο Home, την ύπαρξη γυαλιού από άκρη σε άκρη στην επιφάνεια των συσκευών, τα στρογγυλοποιημένα εικονίδια (sic!), τη συστοιχία εικονιδίων στο κάτω μέρος και πολλά άλλα. Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, αφού εξέτασαν τις 700 και πλέον ερωτήσεις με τις αξιώσεις κάθε εταιρείας, απέρριψαν τα επιχειρήματα της Samsung ότι οι ισχυρισμοί της Apple δε στέκουν και πήραν την απόφαση ότι η κορεάτες παραβίασαν εκ προθέσεως τις πέντε από τις έξι πατέντες.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Apple, Tim Cook, σχολίασε ότι "Η απόφαση δεν έχει να κάνει με πατέντες και χρήματα, αλλά με τις αξίες της εταιρείας. Εκτιμούμε την πρωτοτυπία και την καινοτομία". Τη σκυτάλη πήρε η Samsung, αναφέροντας χαρακτηριστικά "Η απόφαση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως νίκη της Apple, αλλά ως μια τρανταχτή ήττα για τους καταναλωτές. Θα οδηγήσει εν τέλει σε λιγότερες επιλογές, λιγότερη καινοτομία και υψηλότερες τιμές. Είναι ατυχές το γεγονός ότι το δίκαιο ευρεσιτεχνιών μπορεί να χειραγωγηθεί ώστε να δοθεί σε μια εταιρεία το δικαίωμα μονοπωλίου για ορθογώνιες συσκευές με στρογγυλοποιημένες γωνίες".

Όπως καταλαβαίνετε σήμερα κηδεύουμε την καινοτομία στη τεχνολογία. Με ποια λογική μπορεί μια εταιρεία να έχει το δικαίωμα να πατεντάρει πράγματα όπως τις στρογγυλοποιημένες γωνίες ή το... ορθογώνια σχήμα μιας συσκευής; Κατά το παρελθόν η Apple δήλωσε ως δικές της πατέντες την εναλλαγή σε άλλες εφαρμογές ενώ είναι ενεργή μια κλήση, το ξεκλείδωμα μιας συσκευής σύροντας το δάχτυλο στην οθόνη και πολλές άλλες. Λες και στο παρελθόν δε μπορούσαμε να κάνουμε πολλά από αυτά ή δεν υπήρχαν ορθογώνια κινητά. Βέβαια όλα αυτά αφορούν την Αμερική, όπου και λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες παράλογες δικαστικές αποφάσεις.

Η μάχη όπως φαίνεται όμως δεν έχει ακόμα τελειώσει, καθώς η Samsung θα ασκήσει έφεση και η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα