Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xbox Scorpio

Digital Foundry και Microsoft αποκαλύπτουν.

Όπως είχε υποσχεθεί το Digital Foundry -σε συνεργασία με την Microsoft- αποκάλυψε τα τελικά χαρακτηριστικά του νέου μέλους της οικογένειας Xbox. Αναλυτικά αυτά είναι:

CPU: 8 custom πυρήνες (βασισμένοι σε Jaguar αρχιτεκτονική), χρονισμένοι στα
2.3GHz, 4MB L2 CacheGPU: 40 compute units χρονισμένα στα 1172MHzRAM: 12GB GDDR5 (8GB διαθέσιμα στους developers) , 326 GB/s memory bandwidthHDD: 1TB 2.5 ιντσώνOptical Drive: 4K UHD Blu-ray

Όπως φαίνεται το Xbox Scorpio καταφέρνει να φτάσει το νούμερο των 6TFLOPS που είχε υποσχεθεί η Microsoft, με μία GPU χρονισμένη σε πολύ υψηλή συχνότητα. Στον τομέα της μνήμης RAM έρχεται μεγάλη βελτίωση τόσο σε θέμα χωρητικότητας, από τα 8GB του One αυξήθηκε στα 12GB, με 8GB από αυτά να είναι διαθέσιμα στους developers, όσο και σε θέμα ταχύτητας όπου πλέον χρησιμοποιείται μνήμη GDDR5, όπως και στο PlayStation 4 Pro, καταργώντας έτσι την ανάγκη για ύπαρξη επιπρόσθετης μνήμης ESRAM. Η επιλογή των Jaguar cores έγινε για να κρατηθεί το κόστος σε επίπεδα προσιτά για τους καταναλωτές σύμφωνα με τον Kevin Gammill, Group Program Director της Xbox Core πλατφόρμας. Το Scorpio όπως φημολογούταν δεν θα έχει εξωτερικό power brick ενώ για την ψύξη του χρησιμοποιείται μία ψήκτρα -τύπου vapour chamber- παρόμοια με αυτές των high-end καρτών γραφικών. Επιπλέον το chip κάθε κονσόλας έχει καλιμπραριστεί ξεχωριστά ώστε να έχει όσον το δυνατό αποδοτικότερο power profile.

Σύμφωνα με το Digital Foundry το Xbox Scorpio θα μπορεί να τρέξει τίτλους σε native 4K και όπως φάνηκε σε ένα demo η κονσόλα έτρεχε το Forza Motorsport 6 σε native 4K με σταθερά 60FPS. Μπορεί τα 6TFLOPS να φαίνονται λίγα για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, όμως η Microsoft φρόντισε να ενσωματώσει το Direct3D 12 API στην GPU ενώ μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των instructions που απαιτούνται για την εκτέλεση κάθε draw call και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μειώσει στο μισό το rendering overhead της CPU. Σύμφωνα με τον Kevin Gammil μετά απο τεστ που έτρεξαν -με την βοήθεια ενός νέου εργαλείου, του PIX (Performance Inspector for Xbox)- διαπίστωσαν ότι το Scorpio είναι σε θέση να τρέξει σε 4K ανάλυση τίτλους που στο παρελθόν υποστήριζαν αναλύσεις 900p ή ακόμη υψηλότερες στο Xbox One, διατηρώντας το ίδιο framerate.

Θέλοντας να ικανοποιήσει τους κατόχους 1080p τηλεόρασης η Microsoft ανέφερε ότι το Scorpio θα υποστηρίζει downsample σε 1080p, ενώ όσοι τίτλοι τρέχανε στο παρελθόν σε dynamic resolution θα κλειδώσουν στην υψηλότερη ανάλυση από αυτές που υποστήριζαν. Ακόμα και τα παιχνίδια που δεν θα λάβουν patch για υποστήριξη του Xbox Scorpio θα τρέχουν με πιο σταθερό frame rate, πιο όμορφα textures, λιγότερο screen tearing και γρηγορότερα load times. Παράλληλα τα παιχνίδια του Xbox 360 που ήταν διαθέσιμα μέσω backwards compatibility στο Xbox One θα έχουν και αυτά βελτιώσεις όταν τρέχουν σε Xbox Scorpio. Με τη νέα κονσόλα θα είναι δυνατή η καταγραφή περιεχομένου 4K ανάλυσης στα 60fps ενώ το Scorpio θα φέρει βελτιώσεις και στον ηχητικό τομέα καθώς θα υποστηρίζει Dolby Atmos.

Το Xbox Scorpio αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2017 ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η τιμή του. Περισσότερα για αυτό αναμένεται να γίνουν γνωστά στην παρουσίαση της Microsoft στην έκθεση E3.

xbox one
Keywords
Τυχαία Θέματα