Συνέντευξη με τον Cedric Mimouni

Ο "Xbox Lead" για την αγορά της Μεσογείου απαντά στις ερωτήσεις μας.

Μια ακόμα ευκαιρία να συνομιλήσουμε με έναν άνθρωπο της βιομηχανίας που “κινεί τα νήματα” στην αγορά μας είχαμε στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2018. Για περίπου 10 λεπτά, με απολύτως χαλαρό ύφος και καθισμένοι έξω από το Microsoft Theater (δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο του Los Angeles, όπου η Microsoft είχε στήσει το δικό της χώρο) μιλήσαμε με τον Cedric Mimouni, τον άνθρωπο που εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει το ρόλο του “Xbox Lead” για την περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή που, φυσικά, περιλαμβάνει και την αγορά της Ελλάδος. Πρακτικά, ο Cedric Mimouni είναι ο άνθρωπος που παίρνει τις αποφάσεις -πάντα σε συνεργασία με τη Microsoft Hellas- σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που γίνονται στη χώρα μας για το Xbox. Συνεπώς, η συζήτηση μαζί του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με το δεδομένο ότι ο Cedric Mimouni είναι ένας πολύ απλός και προσιτός άνθρωπος, η συνέντευξη μαζί του ξεκίνησε περισσότερο ως μια φιλική συζήτηση. Έτσι, μας ρώτησε πόσα χρόνια είμαστε στο χώρο, και όταν του απαντήσαμε ότι περάσαμε την εικοσαετία, απάντησε ότι και εκείνος έχει παρόμοια... χιλιόμετρα στο κοντέρ, αφού άγγιξε πλέον τα 14 χρόνια εργαζόμενος στη βιομηχανία των videogames. Ξεκίνησε την εργασία του στην Electronic Arts, όπου για οκτώ χρόνια ήταν υπεύθυνος για τη σειρά FIFA, στη συνέχεια πέρασε στον τομέα Xbox της Γαλλίας, έχοντας υπό το έλεγχό του τα παιχνίδια στην εν λόγω περιοχή, ενώ τρεις μήνες πριν ανέλαβε τα ηνία όλης της Μεσογείου για το Xbox, μια αγορά που, όπως ο ίδιος λέει, έχει προκλήσεις και συνεχώς ανακαλύπτει για αυτήν νέα πράγματα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αγορά της Ελλάδας, που ο Cedric Mimuni τη χαρακτηρίζει ως μια “παθιασμένη” αγορά.

GameOver – Μιας και μιλάτε για την αγορά της Ελλάδας, πού τοποθετείται το Xbox αυτή τη στιγμή στην αγορά της χώρας μας, αλλά και γενικότερα στη νότια Ευρώπη;

Cedric Mimuni - Για το Xbox ο στόχος είναι ίδιος παγκοσμίως και δεν αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι να είμαστε καινοτόμοι στην τεχνολογία, να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, να φέρνουμε πολύ, νέο και αποκλειστικό περιεχόμενο, αλλά και να εξερευνούμε νέους τρόπους διανομής των παιχνιδιών. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά στην αγορά της Ελλάδας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για να πετύχεις πρέπει να έχεις πολύ καλό hardware, που το προσφέρουμε με το Xbox One X και το Xbox One S, και να έχεις αποκλειστικό περιεχόμενο, το οποίο παρουσιάσαμε στη συνέντευξη Τύπου της E3 με την εξαγορά τεσσάρων στούντιο και τη δημιουργία ενός ακόμα, από το μηδέν, εδώ στη Santa Monica. Έτσι, η προσέγγισή μας στην ελληνική αγορά είναι ίδια όπως παντού: Funds όπου χρειάζονται, αποκλειστικό περιεχόμενο και καινοτόμα τεχνολογία.

GameOver – Βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός του Xbox στην Ελλάδα κάνει σημαντικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το localization. Είδαμε ελληνικά μενού στο hardware και μεταγλωττίσεις σε πολλά “ΑΑΑ” παιχνίδια. Έχετε πλάνα για κάτι παρόμοιο σε ό,τι αφορά το Xbox;

Cedric Mimuni – Στην παρούσα φάση δεν έχω κάποια πληροφορία για αυτό. Όπως πάντα, επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το Xbox σε κάθε περιοχή, αλλά αυτή τη στιγμή, λυπάμαι, αλλά δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφορία να σας δώσω.

GameOver – Αναφερθήκατε πιο πριν στα τέσσερα στούντιο που αποκτήσατε και που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Ε3. Είναι αυτός ένας τρόπος παραδοχής από τη Microsoft ότι έκανε λάθος που παραμέλησε τα 1st party παιχνίδια το τελευταίο διάστημα;

Cedric Mimuni – Όχι, δεν θα το έθετα έτσι. Θα έλεγα ότι με τη στρατηγική αυτή δηλώνουμε πως θέλουμε πλέον ο κάτοχος του Xbox να έχει περισσότερα. Συνεπώς, έχουμε ορισμένα -προσφάτως φέραμε το Sea of Thieves για παράδειγμα- αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Και με το δεδομένο ότι έχουμε το Xbox Games Pass, θέλουμε να το αναπτύξουμε περαιτέρω. Έτσι, η απόφαση για την εξαγορά των στούντιο πάρθηκε ώστε να προσφέρουμε περισσότερα. Επιπροσθέτως, ανακοινώσαμε την επιστροφή γνωστών μεγάλων σειρών μας -ανακοινώθηκε νέο Halo, νέο Gears και νέο Forza Horizon- οπότε δεν θα έλεγα ότι μιλάμε για παραδοχή αμέλειας, αλλά για προσπάθεια να φέρουμε περισσότερα στον gamer.

GameOver – Περνάμε στο Game Pass, το οποίο είναι -κατά κοινή ομολογία- μια εξαιρετική πρόταση για τους gamers. Ωστόσο, δείχνει να δημιουργεί κάποια τριβή με τους retailers. Ποια είναι η θέση σας επάνω σε αυτό;

Cedric Mimuni – H απάντηση είναι πολύ απλή. Δίνουμε στους fans ένα νέο σημείο εισόδου στο οικοσύστημα του Xbox. Ταυτόχρονα, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παράγουμε παιχνίδια σε “κουτί”. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παράγουμε controllers. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερο κόσμο φέρνουμε στο Xbox με το Game Pass, τόσο περισσότερες κάρτες Xbox Live, περιφερειακά και κονσόλες θα μπορούμε να πωλούμε από τα καταστήματα. Έτσι, το βλέπουμε ως ευκαιρία ανάπτυξης και για τους retailers. Και πρέπει να πούμε ότι οι retailers μπορούν επίσης να πωλούν κάρτες Game Pass. Τη δεδομένη στιγμή δεν γνωρίζω πώς ακριβώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί μόλις πρόσφατα ανέλαβα τη θέση μου, αλλά γενικά εκτιμώ ότι όλοι κερδίζουν.

Το Game Pass είναι μια κίνηση διαφοροποίησης της πλατφόρμας, μια κίνηση που θα φέρει περισσότερο κόσμο... να σας δώσω ένα παράδειγμα: Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε το State of Decay 2. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι ένα παιχνίδι για εσάς, ότι δεν σκοπεύατε να το αγοράσετε. Όμως, την ίδια στιγμή είστε κάτοχος Game Pass. Οπότε, μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν. Έτσι, φέρνουμε περισσότερο κόσμο στο παιχνίδι...

GameOver – Ακολουθείτε δηλαδή μια λογική “Netflix”...

Cedric Mimouni – Ναι. Στο τέλος είναι μια ευκαιρία για όλους. Κάθε αλλαγή πρέπει να εξηγείται, πρέπει να δίνεται μια απάντηση για αυτήν, και πιστεύω ότι το Game Pass είναι μια ευκαιρία για όλους, gamers και retailers.

GameOver – Ας περάσουμε στο Xbox One X. Είναι αναμφισβήτητα ένα πανίσχυρο και εξαιρετικό hardware. Πιστεύετε, ωστόσο, ότι βρήκε τη θέση του στην αγορά;

Cedric Mimuni – Ναι. Γνωρίζαμε ότι το Xbox One X σχεδιάστηκε για τους “core gamers”, δηλαδή εκείνους που αναζητούν τη μέγιστη απόδοση, τη μέγιστη ανάλυση και την μέγιστη σταθερότητα στα παιχνίδια. Αλλά γνωρίζαμε ταυτόχρονα ότι δεν θα μπορούσαν να το αγοράσουν όλοι. Για αυτό έχουμε το -επίσης πανίσχυρο- Xbox One S. Έτσι, έχουμε και τα δύο μοντέλα στην αγορά και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τις επιδόσεις και των δύο συστημάτων, αφού καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών των gamers.

GameOver – Βλέπετε το μοντέλο της “mid-gen” αναβάθμισης στο hardware να συνεχίζεται και στο μέλλον;

Cedric Mimuni – Δεν έχω ιδέα για αυτό, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κόσμος θέλει να κρατάει τα παιχνίδια του. Για αυτό εκτιμούμε ότι η backwards compatibility είναι τόσο σημαντική. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η αγορά, αλλά πιστεύω ότι η “κληρονομιά” των παιχνιδιών και των αξεσουάρ πρέπει να είναι θεμελιώδης αρχή σε ό,τι αφορά το επόμενο hardware.

GameOver – Μια ερώτηση, που αφορά στο μέλλον της διανομής των παιχνιδιών, το cloud gaming. Γνωρίζουμε καλά ότι η Microsoft έχει πλάνα σχετικά με αυτό. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την “ιδιοκτησία” των παιχνιδιών; Διότι υπάρχουν πολλοί που το βλέπουν ως ένα δυσοίωνο μέλλον.

Cedric Mimuni – Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Γιατί αυτό που έχουμε μοιραστεί ήδη με το κοινό είναι ένα όραμα, ένα όραμα για το gaming, ένα όραμα για τις τεχνολογίες που αναπτύσσουμε, την Α.Ι., το streaming. Είναι δύσκολο να πεις πώς θα εξελιχθεί. Απλά, σε αυτή τη φάση πιο πολύ επιβεβαιώνουμε στο κοινό ότι το Xbox είναι σήμερα εδώ και θα είναι εδώ και αύριο, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, επενδύοντας στο cloud gaming. Και νομίζω ότι είναι ένα θετικό μήνυμα.

GameOver – Η τελευταία μας ερώτηση αφορά στις κινήσεις που έχετε προγραμματίσει για το Xbox στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι διοργανώνετε το Xbox Arena Festival. Υπάρχει κάτι άλλο στα πλάνα σας ως επένδυση και επέκταση του Xbox στην Ελλάδα;

Cedric Mimuni – Ναι, το Arena είναι ένα δυνατό παράδειγμα. Για εμάς στόχος είναι να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των οπαδών μας. Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά, με παθιασμένο κόσμο, οπότε αναζητούμε τρόπους για να δημιουργήσουμε περιεχόμενο και όταν τους βρούμε, σίγουρα θα το κάνουμε.

GameOver – Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Cedric Mimuni – Εγώ σας ευχαριστώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα