Mass Effect Universe (pt.3)

«Enkindle THIS …!»

RESUMING FINAL TRANSMISSION

Πρόκειται για τη στιγμή που όλοι περιμένατε, αλλά ταυτόχρονα ίσως τρέματε. Το τελευταίο σας «μάθημα», το τελευταίο τμήμα αυτής της σύντομης, non-spoiler «ξενάγησής» μας στο σύμπαν του Mass Effect. Ελπίζουμε να ανατρέξατε στο πρώτο και δεύτερο μέρος να κάνετε την επανάληψή σας. Δεν υπάρχει λόγος για μια ακόμη μακροσκελή εισαγωγή, για αυτό σας προτείνουμε να βγάλετε τα omni-tools σας και να κρατήσετε σημειώσεις. Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό pyjak -ή varren, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας- που θα έλεγε και ένας θερμόαιμος krogan, γελώντας και έχοντας πιεί ένα ποτηράκι Ryncol παραπάνω.

Λίγα λόγια για τις εξωγήινες φυλές (ΙΙ)

Δεν γίνεται να γράψει κανείς για το lore αυτής της σειράς χωρίς φυσικά να αναφερθεί στον εξωγήινο λαό που αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι στο οποίο βασίστηκε η διαδικασία του «world building» και αναμφίβολα, η πλοκή της τριλογίας, τους Protheans. Ξεκινώντας το Μass Effect για πρώτη φορά, ο παίκτης γνωρίζει ότι επόκρειτο για μια φυλή που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πρίν από 50.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια, όμως, των παιχνιδιών, το πανάρχαιο κουβάρι της αινιγματικής τους ύπαρξης ξετυλίγεται αργά και μεθοδικά... αλλά προς μέγιστη απογοήτευση, κορυφώνεται στα πλαίσια ενός DLC (From Ashes, Mass Effect 3). Παρόλο που η ιστορία τους είναι πλούσια, η γράφουσα θα κρατήσει το λόγο της όσον αφορά τα spoilers και θα αρκεστεί σε βασικές πληροφορίες που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γνώση της βασικής ιστορίας.

Οι Protheans, των οποίων είναι άγνωστος ο πλανήτης προέλευσης, κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλο το Γαλαξία και να δημιουργήσουν μια ισχυρή αυτοκρατορία, ενσωματώνοντας και άλλες φυλές στο διάβα τους. Ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, πολύ προχωρημένοι τεχνολογικά και η δημιουργία της Citadel και των πυλών Mass Relays αποδίδεται σε εκείνους, αν και δεν είναι εξακριβωμένο. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι χρησιμοποίησαν και εκείνοι τη Citadel ως βάση και πρωτεύουσα της κυβέρνησής τους για χιλιάδες χρόνια. Ερείπια, τέχνεργα και σημάδια παρουσίας των Protheans παραμένουν σχεδόν άθικτα στο χρόνο, διάσπαρτα σε πλανήτες στο Γαλαξία. Αυτά είναι δυστυχώς τα μόνα από τά στοιχεία της κληρονομιάς τους. Όπως είχε ειπωθεί στο πρώτο μέρος, τα ερείπια που βρέθηκαν στον Άρη απέδειξαν ότι οι Protheans στο παρελθόν εξέταζαν τον άνθρωπο Κρο-Μανιόν, όπως και άλλες φυλές του Γαλαξία όταν ήταν ακόμη στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης. Κατά κάποιο τρόπο ενεπλάκησαν με την εξέλιξη κάποιων ειδών, με πιο γνωστό παράδειγμα τους Hanar, για τους οποίους θα διαβάσετε παρακάτω.

Fun Fact - Οι Protheans ήκμασαν βασιζόμενοι στην τεχνολογία των πεδίων mass effect, αλλά τα εφόδια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας βρέθηκαν στα απομεινάρια ενός ακόμη πιο αρχαίου πολιτισμού, των Inusannon, οι οποίοι μεσουρανούσαν 127.000 χρόνια πριν, αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Oι Hanar, είναι μια ξεχωριστή φυλή μη-ανθρωπόμορφων και μη-δίποδων εξωγήινων που φέρει πολλές ομοιότητες με τις θαλάσσιες μέδουσες. Προέρχονται από τον πλανήτη Kahje, o οποίος είναι 90% καλυμμένος από ωκεανούς. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορούν να κινούνται στο χώρο όπως τα άλλα είδη, δεν έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν το βάρος τους εκτός νερού για αυτό και εξαρτώνται από συστήματα αντι-βαρυτικής αιώρησης με τη χρήση πεδίων mass effect. Οι Hanar είναι αρκετά απομονωμένοι σε σχέση με άλλες φυλές και έχουν μικρή οικονομία λόγω της εντελώς ξεχωριστής φυσιολογίας τους και όχι μόνο. Δεν χρησιμοποιούν φωνητική επικοινωνία, αλλά ένα εκλεπτυσμένο μοτίβο βιοφωταύγειας, το οποίο μεταφράζεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών.

Στη μετάφραση, η έκφρασή τους είναι προσεκτική και υπερβολικά ευγενική με αποτέλεσμα να παρεξηγούν και να προσβάλλονται πολύ έυκολα. Η θρησκεία τους αποτελεί τεράστιο μέρος της κουλτούρας τους και προέρχεται από τη θεοποίηση αρχαίων Protheans, που τους έχουν μετονομάσει σε "Enkindlers". Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν δύο ονόματα, ένα απλό «face name» για τις απλές γνωριμίες τους και ένα πιο ποιητικό «soul name» για την οικογένεια και τους αγαπημένους του. Επίσης, δεν αναφέρονται ποτέ στον εαυτό τους σε πρώτο πρόσωπο γιατί θεωρείται εγωιστικό. Μπορεί να θεωρούνται κάπως ελιτιστές για το γεγονός ότι δεν ανέχονται την «ακατάλληλη» γλώσσα, αλλά και για την έντονη θρησκευτικότητά τους, παρόλα αυτά έχουν εκπροσώπηση και παρουσία στη Citadel και το δικό τους σημαντικό ρόλο Γαλαξιακή κοινότητα.

Fun Fact - Όποιος έχει παίξει την τριλογία ή σκοπεύει να το κάνει, στο Mass Effect 2 -κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον πλανήτη Ilium- κυκλοφορούν αφίσες μιας ταινίας που λέγεται «Blasto». O Blasto είναι o Hanar action hero της ομότιτλης σειράς ταινιών, που «σπάει» τα γαλαξιακά box office. Πρόκειται για έναν αδίστακτο Spectre (Βλ. Μέρος 2ο) που επιβάλλει την τάξη και, σύμφωνα με την περιγραφή, «έχει μια σύντροφο σε κάθε λιμάνι και ένα όπλο σε κάθε πλοκάμι». Την εποχή των γεγονότων του Mass Effect 3 κυκλοφορεί ήδη το «Blasto 6: Partners in Crime», ενώ ήδη γυρίζεται το «Blasto 7: Blasto Goes to War». Αν ενδιαφέρεστε για τον Blasto, υπάρχει και ένα μονότευχο comic που κυκλοφόρησε το 2012 και λέγεται «Blasto: Eternity is Forever» (βλ. Μέρος 2ο).

Οι Hanar και οι Drell δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί μεταξύ τους, είναι όμως δύο φυλές που έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη –και ίσως αμφιλεγόμενη- σχέση συμβίωσης, με τους πρώτους να είναι κυριολεκτικά οι σωτήρες των δεύτερων. Οι Drell είναι μια φυλή ανθρωπόρφων ερπετοειδών από τον πλανήτη Rakhana. Διαθέτουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής με τους Γήινους και μια μορφή ειδητικής μνήμης, όπου μπορούν να «ξαναζήσουν» και να εξιστορήσουν μια ανάμνησή τους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μερικούς αιώνες πριν τα γεγονότα της τριλογίας, η ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη απέβει καταστροφική για εκείνους. Ο ήδη άγονος και άδειος, έρημος πλανήτης τους, μαστιζόμενος από την υπερπληθυσμό και τους λιγοστούς πόρους, ήταν αρκετό να οδηγήσει τους Drell στον πλήρη αφανισμό εάν δεν εμφανίζονταν οι Hanar σαν «από μηχανής θεοί». Κατά τα δικά μας 1980s, οι Ηanar ήρθαν σε επαφή με τους Drell και μέσα σε 10 χρόνια κατάφεραν να μεταφέρουν περίπου 375.000 «ψυχές» στον πλανήτη Kahje και να τους σώσουν.

Δυστυχώς, μη έχοντας αναπτύξει την τεχνολογία διαστημικής πτήσης, δισεκατομμύρια Drell παρέμειναν καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μαζί με τον «ετοιμοθάνατο» πλανήτη τους. H σωτηρία των εναπομείναντων Drell είχε φυσικά αντίτιμο, το να γίνουν κατά κάποιο τρόπο υπηρέτες των Hanar. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, έτρεφαν μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τους σωτήρες τους και διάλεξαν να την ξεπληρώσουν αναλαμβάνοντας εργασίες και δραστηριότητες που απαιτούσαν την δεξιοτεχνία που οι ίδιοι οι Hanar δεν κατείχαν λόγω της βιολογίας τους, όπως η ένοπλη μάχη και πιο συγκεκριμένα η ανάληψη συμβολαίων για δολοφονίες. Μπορεί στους ξένους οι Drell να φαίνονται σαν πολίτες β’ κατηγορίας, καθένας όμως είναι ελεύθερος να επιλέξει το αν θα υπηρετήσει. Οι Drell, όντας και οι ίδιοι πολύ θρήσκοι και έχοντας φιλοσοφία βασισμένη στην ύπαρξη της ψυχής, βρέθηκαν να ταιριάζουν απόλυτα με τους hanar, είναι πλήρως ενσωματωμένοι σε κάθε πτυχή της κοινωνίας τους και έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν όπως επιθυμούν εκείνοι. Το πραγματικό τίμημα που έμελλε να πληρώσουν τελικά οι Drell για τη διάσωσή τους, έχει να κάνει με την υγεία τους. Η υπερβολική υγρασία του πλανήτη Kahje απεδείχθη πολύ επικίνδυνη εώς και θανατηφόρα, προκαλώντας τους το σύνδρομο Kepral, υπό το οποίο οι πνεύμονες των Drell χάνουν σιγά σιγά τη δυνατότητα να λάβουν οξυγόνο με αποτέλεσμα να αποτελεί το πρώτο αίτιο θανάτων για τον ήδη λιγοστό πληθυσμό των Drell που διαμένει μόνιμα στον Kahje. Οι Hanar καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να βρουν λύση για αυτό.

Fun Fact - Το δέρμα των Drell εκκρίνει ένα είδος παραισθησιογόνου, στοιχείο εμπνευσμένο από τις ουσίες που εκκρίνουν δηλητηριώδη είδη βατράχων.

Μιλώντας για ιδιαίτερους και πραγματικά... «εξωγήινους» εξωγήινους, που δεν εμπίπτουν στη «Star Trek-ική» κατηγορία των «rubber-forehead aliens» ή «human aliens», το μυαλό του κάθε οπαδού της σειράς θα πάει στους σχεδόν αξιαγάπητους Volus και Elcor. Οι Volus είναι μια ακόμη φυλή της Citadel που ίδρυσε από τις πρώτες πρεσβείες εκεί. Προέρχονται από τον πλανήτη Irune, o οποίος έχει μεγαλύτερο βαρυτικό πεδίο από αυτό της Γης, ατμόσφαιρα υψηλής πίεσης και οικολογία βασισμένη στην αμμωνία. Αυτό καθρεφτίζεται και στη βιολογία τους, γιατί προκειμένου να επιβιώσουν, απαιτείται να φορούν ειδικές προστατευτικές στολές. Δεν έχουν τη διάπλαση που να τους επιτρέπει να είναι σωματικά επιδέξιοι, για αυτό και είναι ειρηνικός λαός. Έχουν αφαιρέσει εντελώς το θεσμό και την ιδέα του πολέμου και της διαμάχης από την κουλτούρα του και διαπρέπουν σε τομείς όπως είναι η οικονομία και το εμπόριο. Αν, βέβαια, εμφανιστεί κάποια απειλή, έχουν τη βοήθεια της Ιεραρχίας των Turians, οι οποίοι προσφέρουν στρατιωτικές ενισχύσεις έναντι φόρου, συμφωνίας σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και παροχής μικρών στρατευμάτων όταν τα χρειαστούν οι Turians. Οι Volus έπαιξαν από τους σημαντικότερους ρόλους στην καθιέρωση της ισχυρής οικονομίας της Citadel, ειδικά με τη δημιουργία του ενιαίου γαλαξιακού συναλλάγματος (credits), όμως δεν τους έχει δοθεί ακόμη μια θέση στο Συμβούλιο και αυτό τους έχει κάνει λίγο πικρόχολους.

Την πρεσβεία τους οι Volus τη μοιράζονται με τους Elcor. Οι Elcor είναι μια πολύ ειδική περίπτωση. Είναι μεγάλα και βαριά τετράποδα όντα, που παραπέμπουν κάτι σε γήινο παχύδερμο. Ο πλάνητης Dekuuna, από τον οποίο προέρχονται, έχει πολύ υψηλή βαρύτητα και η πτώση για κάθε ζωντανό οργανισμό αποτελεί θανατηφόρο ατύχημα. Έχουν στιβαρα σώματα, που στέκονται σε πολύ δυνατά πόδια. Διαθέτουν τεράστια δύναμη, αλλά κινούνται πολύ αργά. Στην εξέλιξή τους αυτό επηρεάσε πολύ την ομιλία και τον τρόπο σκέψης τους. Είναι εξαιρετικά συντηρητικοί, επιφυλακτικοί και έχουν σχετικά κλειστή και αυτόνομη οικονομία. Αποφέυγουν τις απερίσκεπτες πολεμικές διαμάχες και χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα άμυνας. Ναι μεν το μέγεθος και η βραδύτητά τους τους κάνει έυκολους στόχους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε «ζωντανά τεθωρακισμένα» με την τοποθέτηση βαρεών όπλων στις πλάτες τους. Αυτό που κάνει τους Elcor ακόμη πιο ξεχωριστούς, είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους, η οποία είναι εντελώς μονότονη, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με τις άλλες φυλές πολύ εύκολα. Για να το κάνουν πρέπει να ξεκινούν την κάθε πρόταση με μια λέξη-πρόθημα σε αυτό που θα πουν, παρόλα αυτά, οι Elcor παραμένουν μια καλοσυνάτη φυλή.

Fun Fact - Οι Elcor είναι λάτρεις της τέχνης και των θεαμάτων. Αρκετά μέλη της φυλής έχουν δοκιμάσει τις ικανότητές τους στην υποκριτική. Δύο ήδη έγιναν γνωστοί από τις ταινίες «Blasto». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ανέβηκε μια 14ωρη έκδοση του «Άμλετ» (William Shakespeare) με ένα all-elcor cast, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και πραγματοποιούνταν παραστάσεις για πάνω από ένα χρόνο.

Χαμένοι στην μετάφραση...

Ωραίοι οι εξωγήινοι, ωραία και η Γαλαξιακή κοινότητα αλλά πώς επικοινωνούν και συννενοούνται όλοι μεταξύ τους στο σύμπαν του Mass Effect χωρίς να «καταρρεύσει» το ίδιο σύμπαν στο χάος; Η εξήγηση είναι αρκετά ικανοποιητική ακόμη και για τον πιο σκληροπυρηνικό sci-fi οπαδό. Η μετάφραση γίνεται σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στους συμμετέχοντες μιας συζήτησης με τη βοήθεια φορητών υπολογιστών ή μικροσυσκευών ενσωματωμένων σε ρούχα, κοσμήματα ακόμη και εμφυτεύματα. Οι κυβερνήσεις προσφέρουν το λογισμικό, το οποίο αναβαθμίζεται συνέχεια, ούτως ώστε να συμπεριλάβουν την οποιαδήποτε γλωσσολογική αλλαγή. Βέβαια, θεωρείται ακόμη πρακτική η παραδοσιακή επικοινωνία κι έτσι πολλά παιδιά μαθαίνουν εξωγήινες γλώσσες από μικρή ηλικία και η πλειονότητα των φυλών μιλούν την απλουστευμένη τεχνητή «εμπορική διάλεκτο».

Τέλος.

END OF TRANSMISS…wait, what?

Υ.Γ. 1 –Tέλος; Που νομίζετε ότι πηγαίνετε; Που είναι οι Krogans; Που είναι ο Πόλεμος των Rachni; Η γράφουσα, σας την έφερε! Η εκπαίδευση εννοείται πως δεν τελειώνει εδώ. Έχει και «encore». Stay tuned.
Υ.Γ. 2 – Ο υπότιτλος είναι αναφορά στον Blasto και στη γνωστή του ατάκα, παραλλαγή της έκφρασης «Eat this!» και σατιρική αναφορά στη θρησκεία των Hanar.

Διαβάστε επίσης

specials
Keywords
effect, universe, effect, universe, mass effect 3, box office, world, building, dlc, fun, μετάφραση, face, hero, box, office, λύση, star, william, εξωγηινοι, end, πηγαίνετε, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Star Trek Η σειρά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, δυνατα, πλανητες, πνευμονες, μετάφραση, αφισες, γνωση, οικονομια, ονοματα, οξυγονο, ρουχα, σωτηρια, ταινιες, υγεια, dlc, office, αγνωστος, αξιζει, αμμωνια, ατμοσφαιρα, ατυχημα, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δερμα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, δολοφονιες, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ειπωθει, εκπαιδευση, εκφραση, εμφυτευματα, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ερημος, τεχνολογια, ζωης, υγρασια, ιδεα, ιδιο, ειδος, ηλικια, θρησκεια, ομιλια, κοσμηματα, λύση, λογια, λογο, μεδουσες, μορφη, μυαλο, μονα, οικογενεια, οντας, ουσιες, παιδια, πεδιο, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σημαδια, συμπαν, τμημα, υψηλη, φαινονται, φυσικα, φυσικο, φωνητικη, φορα, ψητο, οντα, αιωνες, βιολογια, box office, box, ειδη, γλωσσες, hero, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, mass effect 3, πληροφοριες, ποδια, σωματα, tools, trek, θεματα