Top 50 FMV games (part 1)

“Full Motion Video”. Με το άκουσμα και μόνο αυτής της φράσης ο μέσος gamer μπαίνει αυτομάτως σε αμυντική στάση, υψώνει το δόρυ και ετοιμάζεται να απωθήσει τον πιθανό επερχόμενο κίνδυνο. Αν και λίγο υπερβολική, για να λέμε την αλήθεια, μια τέτοια αντίδραση σίγουρα έχει και κάποια βάση. Το FMV δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τα 80s προσπαθεί η βιομηχανία του gaming να προσφέρει κινηματογραφικές και διαδραστικές εμπειρίες στον παίκτη, χρησιμοποιώντας πάντοτε την τεχνολογία και τις ιδέες της εποχής.

Το πρόβλημα ήταν ότι τις περισσότερες φορές οι δημιοργοί προσπαθούσαν να δώσουν ποιότητα ταινίας

δύο ωρών σε παιχνίδι δέκα ωρών, με budget για δέκα λεπτά. Αποτέλεσμα; Μια τεράστια μερίδα από FMV τίτλους με τραγικά αποτελέσματα και ηθοποιούς τα κολλητάρια του δημιουργού, που συνέθεσαν μια πολύ κακή εικόνα για την τεχνολογία και οδήγησαν το είδος στην αφάνεια και την παρακμή στα τέλη των 90s.

Για ένα είδος που υπέφερε από πολύ shovelware δεν είναι παράξενες οι αντιδράσεις και η προβληματική του φήμη. H τεχνολογία όμως αυτή καθ’ αυτή δεν ήταν κακή. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα και παρέδωσε ανά τα χρόνια πάρα πολλές όμορφες στιγμές. Κάποιες φορές απλά ως ένθετα βίντεο μέσα στο παιχνίδι (π.χ. Red Alert, Myst, Wing Commander), αλλά και κάποιες σε βαθμό που έφερναν μια ολόκληρη ταινία στα δάχτυλα του παίκτη και του έδιναν τη δυνατότητα να ζήσει τη δική του ιστορία.

Και κάποιες φορές, μέσα στα σχεδόν 40 χρόνια που βλέπουμε FMV games, η κατηγορία αυτή κατάφερε να δώσει αριστουργηματικούς τίτλους, παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία για την ποιότητά τους, παιχνίδια που έσπρωξαν μπροστά τη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και παιχνίδια που αναγνώρισαν τους περιορισμούς του είδους και εκμεταλλεύθηκαν το μικρό τους budget με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτά τα παιχνίδια αξίζουν την αναγνώρισή μας και για αυτό τον λόγο δουλέψαμε σκληρά τον τελευταίο μήνα και ετοιμάσαμε για εσάς μία πλούσια λίστα με τα 50 καλύτερα FMV παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει (η οποία λίστα θα δημοσιευθεί σε δύο μέρη), γραμμένα με αλφαβητική σειρά για να αποφύγουμε τις κόντρες! Αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε τίτλους της «γκρίζας ζώνης» -όπως τα Journeyman Project ή Myst- που έχουν ένα μικροσκοπικό αριθμό από full motion videos εντός τους και σε πολύ πολύ λίγα σημεία, γιατί η ουσία και το σύνολό τους είναι μίας άλλης λογικής.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να περιορίσουμε τη λίστα σε τίτλους που είναι αρκετά πλούσιοι σε full motion video, που είναι διαδραστικοί και που εκπροσωπούν σωστά το genre όλα αυτά τα χρόνια. Κάποια τα γνωρίζετε όλοι. Κάποια άλλα είναι ευκαιρία να τα μάθετε και να τα δοκιμάσετε. Και κάποια άλλα αξίζει τουλάχιστον να τα δείτε, είτε από περιέργεια για ένα πολύ ιδιαίτερο concept είτε για ιστορικούς λόγους είτε απλά για να γελάσετε με την ψυχή σας ένα βράδυ με την παρέα σας.

1 – At Dead of Night
Developer: Baggy Cat Ltd.
Release: 2020

Πιθανά εμπνευσμένο από το κλασικό, ασπρόμαυρο horror του 1945, “Dead of Night”, o συγκεκριμένος τίτλος είναι ένα από τα σύγχρονα διαμάντια της λίστας μας. Οι δημιουργοί του το διαφήμιζαν εξ αρχής ως κράμα κλασικής horror ταινίας και παιχνιδιού μαζί -και δεν έχουν άδικο.

Στημένη μέσα σε ένα παλιό ξενοδοχείο, η περιπέτεια εξελίσσεται γύρω από μια παρέα νέων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα χέρια ενός ψυχοπαθή δολοφόνου. Κλισέ αλλά στημένο σωστά, θα μπορούσε κανείς να το πει το indie Until Dawn σε λογική, αλλά με καλύτερο gameplay.

2- Bad Mojo
Developer: Pulse Entertainment
Release: 1996

Μάλλον το πιο περίεργο παιχνίδι της λίστας μας, καθώς ο πρωταγωνιστής μας είναι μία κατσαρίδα! Ναι, το bad mojo αναφέρεται σε ένα περίεργο ξόρκι το οποίο μεταμόρφωσε τον πρωταγωνιστή μας σε αυτό το σιχαμερό έντομο, πάνω που ήταν έτοιμος να το σκάσει για το Μεξικό παρέα με μια βαλίτσα τίγκα στο κλεμμένο χρήμα.

Βουτώντας ξαφνικά σε ένα Καφκικό μυστήριο, που είναι ίσως η σκοτεινή εκδοχή του “Honey I Shrunk the Kids”, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πάρα πολλούς νέους κινδύνους και στο δρόμο σας για την επιβίωση αλλά και τη λύτρωση.

3 – Black Dahlia
Developer: Take-Two Interactive
Release: 1998

Ιστορικό και κλασικό παιχνίδι για πάρα πολλούς λόγους. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Cleveland Torso Murderer και τον θάνατο της Elizabeth Short στο Los Angeles, το Black Dahlia είναι μία από τις πιο κορυφαίες στιγμές των FMV τίτλων αλλά και των adventures γενικότερα.

Πλούσια ιστορία, δυνατό cast (Dennis Hopper & Teri Garr), υψηλή ποιότητα παραγωγής και με αδίστακτα αλλά έξυπνα puzzles, δεν είναι περίεργο που ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τόσο αγαπημένος από το κοινό. Και για την ιστορία να πούμε πως είναι και ο τελευταίος μεγάλος τίτλος που δημιουργήθηκε από την Take-Two Interactive, πριν στραφεί εξ ολοκλήρου στο publishing.

4 – Bloodshore
Developer: Wales Interactive, Good Gate Media, Wayout Pictures, Posterity Entertainment
Release: 2021

Σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης παίζει Battle Royale τίτλους, δεν είναι καθόλου περίεργο που ένα interactive movie προσπάθησε και αυτό να βαδίσει στα μονοπάτια του Shuya ή της Katniss και να δώσει μια BR ιστορία, με διάφορες επιλογές στο πώς θα εξελιχθεί.

Μην περιμένετε βία και budget ταινιών προφανώς -τα περισσότερα άγρια σκηνικά και οι μάχες γίνονται στο background, και ο τίτλος περιορίζεται σε λίγους και εκλεκτούς χαρακτήρες, ενώ με το low budget του και το μετριότατο cast το επίπεδο μένει πάντα χαμηλά. Αλλά οι διάφορες έξυπνες ανατροπές, η αφέλεια προσέγγισης του υλικού και το γενικότερο συναίσθημα ότι όλοι οι συντελεστές πραγματικά διασκέδαζαν στη δημιουργία αυτού του τίτλου, είναι υπερ-αρκετά για να του αφιερώσετε ένα περασματάκι!

5 – Blue Force
Developer: Tsunami Games
Release: 1993

Τι κάνεις όταν η Sierra, αφού της έχεις παραδώσει τρία εξαιρετικά παιχνίδια Police Quest, δεν δείχνει διατεθειμένη να σε στηρίξει όσο θέλεις για τον επόμενο τίτλο της σειράς; Σε αυτή την περίεργη θέση βρέθηκε ο δημιουργός των PQ, Jim Walls, και αποφάσισε τελικά να πλεύσει προς άλλα λιμάνια και να αράξει στον κάβο της Tsunami Games.

Το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού είναι το Blue Force, πνευματικός απόγονός των Police Quest, το οποίο σε σύνολο απείχε από την ποιότητα των προηγούμενων τίτλων, αλλά σε κέρδιζε με διάφορες quality of life προσθήκες, το φρέσκο για την εποχη FMV και την πιο ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής ενός αστυνομικού.

6 – Brain Dead 13
Developer: ReadySoft
Release: 1995

Interactive Animation Movie της «σχολής» του Dragon’s Lair, το Brain Dead 13 είναι ένα από αυτά τα σχετικά άγνωστα παιχνίδια, που με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν cult status. Στην ουσία χρησιμοποιεί παραπλήσια ιστορία με το DL, αλλά από την ανάποδη, βάζοντας τον nerdy πρωταγωνιστή να προσπαθεί να το σκάσει από τη βάση ενός διαβολικού επιστήμονα, και να προσπεράσει όλες τις παγίδες και τους εχθρούς με αδίστακτα quick time events.

To παιχνίδι θάφτηκε εντόνως από τον ειδικό τύπο της εποχής, που είδε τη χρήση των ίδιων μηχανισμών των Dragon’s Lair, 12 χρόνια μετά, ως κάτι εντελώς αναχρονιστικό. Αν και προφανώς δεν είχαν άδικο με την οπτική εκείνης της εποχής, αν το δει κανείς με πιο ανοιχτό μυαλό, θα αναγνωρίσει μέσα του ένα αξιόλογο, interactive QTE movie game με εξαίσια επίπεδα animation, βαθύτατα εμπνευσμένα από το καλό, αμερικανικό animation της δεκαετίας του ’90 και των «παιδικών» τηλεοπτικών σειρών της Disney.

7 – Burn: Cycle
Developer: TripMedia
Release: 1994

Κρατηθείτε και πείτε μας τι σας θυμίζει η συγκεκριμένη ιστορία: Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας νέος κλέφτης και hacker που έχει αρχίσει σιγά σιγά να χτίζει τη φήμη του. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του κλοπής, κάτι πήγε στραβά και μέσα στον εγκέφαλό του εγκαθιστάται ένας ηλεκτρονικός ιός με όνομα “Burn Cycle”.

Ξαφνικά ο χαρακτήρας μας βρίσκεται σε μία μάχη έναντι στο χρόνο για να καταφέρει να αφαιρέσει τον ιό πριν τον σκοτώσει, παλεύοντας ενάντια σε μια συνομωσία μιας μεγάλης εταιρίας και μέσω του ψηφιακού κόσμου (Televerse), να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τον ιό και να σώσει τη ζωή του. Αν αμέσως στο μυαλό σας χτυπάνε καμπανάκια Cyberpunk 2077 -όπως συνέβη και στον γράφοντα- τότε μάλλον βρήκατε μία από τις πολύ σημαντικές εμπνεύσεις πίσω από τον πρόσφατο τίτλο της CD Projekt!

8 – Conspiracies
Developer: Anima PD
Release: 2003

Το ελληνικό παρόν στη λίστα και μια απαραίτητη εμπειρία για κάθε Έλληνα gamer. Με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Νικ Δέλιο και στημένο σε μία φουτουριστική Ελλάδα, το Conspiracies έγινε γνωστό ως το ελληνικό indie sequel στη σειρά Tex Murphy, καθώς οι ομοιότητες με τη διάσημη αυτή σειρά είναι διάχυτες παντού. Αυτό όμως δεν είναι κακό, καθώς είχαμε ωραίους γρίφους και μια καλογραμμένη ιστορία.

Το highlight όμως είναι ότι η ηθοποιία είναι τόσο κακή που περνάει στα χρυσά αυτά επίπεδα που πλέον το παιχνίδι γίνεται cult! Σε άλλες περιπτώσεις,, το να μαζεύεις γνωστούς και φίλους για ηθοποιούς καταστρέφει ένα παιχνίδι, αλλά εδώ νιώθεις σαν να παίζεις μέσα σε αστυνομικό video game του Φώσκωλου! Must εμπειρία για κάθε Έλληνα σινεφίλ και gamer.

9 – Contradiction: Spot The Liar!
Developer: Baggy Cat
Release: 2015

Όχι απλά μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του Kickstarter, το Contradiction: Spot a Liar είναι και ένα από τα καλύτερα FMV παιχνίδια που έχουμε δει τα τελευταία δέκα χρόνια (αν όχι το καλύτερο όλων). Εκεί που ένα σωρό developers απλά στήνουν Black Mirror: Bandersnatch τίτλους με πενιχρό gameplay, ουσιαστικές επιλογές ή ουσία, ο συγκεκριμένος τίτλος αναγνωρίζει ότι είναι παιχνίδι και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και βάθος στις επιλογές του παίκτη.

Στημένο γύρω από ένα έξυπνο murder mystery και πλαισιωμένο με αξιόλογο cast, το Contradiction είναι ένας τίτλος που συναρπάζει τον παίκτη και ντροπιάζει πολλές άλλες, μεγαλύτερες παραγωγές -νέες και παλιές.

10 – Dark Seed 2
Developer: Cyberdreams
Release: 1995

Σχεδιασμένο από την Cyberdreams, τη horror indie darling των 90s, το Dark Seed 2 ήταν ένα πολύ δυνατό sequel στο εξαιρετικό Dark Seed του 1992. Συνεχίζοντας απευθείας την ιστορία του Mike Dawson μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου, το παιχνίδι βούλιαζε τον παίκτη σε ακόμα βαθύτερη παράνοια και τρέλα.

Με πολύ καλή ποιότητα παραγωγής για την εποχή αλλά και με ένα από τα καλύτερα δείγματα δουλείας του Η.R. Giger (o οποίος επέστρεψε για το art direction και σε αυτόν τον τίτλο), το Dark Seed 2 είναι ένας τίτλος που κάθε horror / Giger fan πρέπει να δει.

11 – Double Switch
Developer: Digital Pictures
Release: 1993

H Digital Pictures έγινε γνωστή σε όλη την οικουμένη με το Night Trap, αλλά το αμέσως επόμενο και σε παρόμοιο σε στυλ παιχνίδι της, το Double Switch, είναι ομολογουμένως μια πιο καλά στημένη εμπειρία.

Πάλι πατάει στην ίδια “trap-em-all” συνταγή και παραμένει 100% low budget b-movie λογικής, αλλά οι δημιουργοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι προσπάθησαν για κάτι λίγο πιο σοβαρό, λίγο πιο στρωμένο και με λίγο καλύτερη και λογικότερη ροή.

12 – Dracula Unleashed
Developer: ICOM Simulations
Release: 1993

Άλλο ένα interactive movie για τη λίστα μας, αυτή τη φορά εμπνευσμένο από τον θρύλο του Dracula, αλλά δίνοντας μια πρωτότυπη ιστορία στο Βικτωριανό Λονδίνο του 1899, δέκα χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του στο βιβλίο του Bram Stoker.

Μια τιμιότατη προσπάθεια για την εποχή της και μια προσπάθεια που μας θυμίζει ότι ακόμα και τα Interactive movie games μπορούν να έχουν κάποια puzzles, inventory και gameplay.

13 – Dragon’s Lair
Developer: Advanced Microcomputer Systems
Release: 1983

Ένα εκ των πιο επιτυχημένων και γνωστών παιχνιδιών της δεκαετίας του ’80, το Dragon’s Lair έσκασε σαν κεραυνός μέσα στα “ουφάδικα” της εποχής, προσφέροντας γραφικά επιπέδου ταινίας Disney σε μια περίοδο που τα υπόλοιπα παιχνίδια ήταν περιορισμένα σε έναν πενιχρό αριθμό από pixels. Για να το πετύχει αυτό, είχε εκμεταλλευτεί την πρωτοποριακή (για τότε) τεχνολογία των laserdisc, που έδωσε στους δημιουργούς τεράστιο αποθηκευτικό χώρο για να τρέξουν όλο το παιχνίδι. Και έτσι δημιουργήθηκαν (ή μάλλον έτσι έγιναν γνωστά) τα πρώτα FMV παιχνίδια και συγκεκριμένα τα interactive movies, με animated υλικό. Το πρώτα και όχι με ηθοποιούς και σκηνικά.

Το παιχνίδι ακολουθεί την περιπέτεια του ιππότη Dirk the Daring στην προσπάθειά του να σώσει την πριγκίπισσά Daphne από το κάστρο του μάγου Mordroc. Αδίστακτα δύσκολος, o τίτλος στην ουσία παίζει λίγα δευτερόλεπτα ταινίας από πίσω, που φέρνουν τον Dirk συνέχεια αντιμέτωπο με νέους εχθρούς, παγίδες και εμπόδια. Ο παίκτης πρέπει να έχει αστραπιαία αντανακλαστικά και να έχει μάθει σιγά σιγά όλα τα εμπόδια απ’ έξω για να καταφέρει να επιβιώσει, αλλιώς αμέσως ο χαρακτήρας θα σκοτωθεί με κάποιον νέο και παλαβό τρόπο.

Ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της λίστας, που παίζεται άνετα (αν και με πολύ υπομονή) ακόμα και σήμερα χάρη στo HD remaster του, που μάλιστα γώρισε διάφορα sequels αλλά και αξιόλογους μιμητές που θα αναφέρουμε παρακάτω.

14 – Erica
Developer: Flavourworks
Release: 2019

Σε μια εποχή που τα περισσότερα interactive movie games είναι απλά low budget ταινίες, με τον παίκτη να πατάει κάποιο κουμπί ή επιλογή 10-20 φορές όλες και όλες, το Erica είχε μια φρεσκάδα στους gameplay μηχανισμούς του. Βασισμένο σε touch controls από κινητό ή από το dualshock (στην αρχή, μετά μπήκε mouse support για PC), έδινε στον παίκτη κάτι πιο χειροπιαστό να κάνει με τις πράξεις του από το απλά να πατάει ένα κουμπί, ενώ ταυτόχρονα το έκανε οργανικά μέσα στην ιστορία δίχως απότομες παύσεις.

Μαζί με τη συμπαθητική κινηματογράφηση και την ωραία πρωταγωνιστική ερμηνεία της Holy Earl, ήταν μια διαφορετική και καλή ιδέα για το πώς να εμπλουτιστεί καλύτερα το είδος. Δυστυχώς η ιστορία του ήταν κατώτερη του μετρίου, στοιχείο που ζημίωσε σημαντικά την τελική εμπειρία.

15 – Five Dates
Developer: Wales Interactive
Release: 2020

Τα Date sims γενικά έχουν περίεργη φήμη στο gaming, κυρίως λόγω σκουπιδιών όπως το Super Seducer ή πλοκαμάτα eroge από την Ιαπωνία. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν τίτλοι που πραγματεύονται όλη την κουλτούρα των ραντεβού με ωραίο αλλά και φυσιολογικό τρόπο, με χιούμορ ή σασπένς και προσπαθούν να δώσουν μια διαφορετική ιδέα.

Το Five Dates ήταν πραγματικά μια τέτοια ιδέα, την καλύτερη χρονική στιγμή. Μια διαδραστική ρομαντική κομεντί, στημένη μέσα στα lockdowns του Covid και με τους χαρακτήρες να προσπαθούν να νιώσουν λίγη ανθρώπινη ζεστασιά και αγάπη μέσα σε εκείνες τις μοναχικές μέρες.

16 – Fox Hunt
Developer: 3Vision Gamers
Release: 1996

Πολύ πριν τον MacGruber, τον Johnny English ή τον Austin Powers, υπήρχε ο Jack Fremont. Πρώην couch potato και φαταούλας τηλεοπτικών σειρών, οι τεράστιές του γνώσεις σε TV trivia και gossip, για κάποιο λόγο τον έκαναν ιδιαίτερα θελκτικό για τη CIA, η οποία τον προσέλαβε για να κυνηγήσει έναν ιδιόρυθμο τρομοκράτη.

Παρωδία – tribute στις κατασκοπικές ταινίες του ’80, με παραπλήσιο στυλ παλαύρας που είχαμε συνηθίσει από τέτοιου τύπου παρωδίες εκείνα τα χρόνια.

17 – Gabriel Knight 2: The Beast Within
Developer: Sierra On-Line
Release: 1995

Ίσως η κορυφαία κυκλοφορία στη λίστα μας, καθώς δεν μιλάμε απλά για ένα εξαιρετικό FMV, αλλά και για ένα από τα καλύτερα adventures όλων των εποχών. Συνεχίζοντας την Schattenjager ιστορία του Gabriel μετά τα Voodoo Murders, η νέα αυτή περιπέτεια τον έφερε πίσω στα πατρογονικά εδάφη του στη Γερμάνια και στο κυνήγι ενός μυστηριώδους δολοφόνου, που οι αρχές νομίζουν ότι είναι απλά ένας άγριος λύκος.

Έξυπνοι γρίφοι, βαθιά ψαγμένο σενάριο και υπέροχες ιδέες στο στήσιμο του κόσμου και της ιστορίας, το The Beast Within είναι απλά μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει κανείς για να δει πόσο καλά μπορούσαν να γίνουν τα FMV παιχνίδια.

18 – Harvester
Developer: DigiFX Interactive
Release Date: 1996

Ένα από τα πιο κρυφά διαμάντια του είδους είναι και ένα από τα πιο άγρια και βίαια παιχνίδια όλων των εποχών. Βαθιά κυνηγημένο από τον συντηρητικό τύπο της εποχής, αλλά και προσπερασμένο από αρκετούς λόγω του πεπαλαιωμένου τεχνικού τομέα όταν κυκλοφόρησε (λόγω μακρόχρονης παραγωγής και προβλημάτων στην κυκλοφορία), το Harvester δεν έτυχε καλής υποδοχής κατά την κυκλοφορία του.

Με τα χρόνια όμως έχει αποκτήσει cult status χάρη στην εξαιρετική b-movie, small town americana ιστορία του, στους γρίφους, στο gameplay του αλλά και φυσικά στον παρανοϊκό κόσμο και τους χαρακτήρες του.

19 – Her Story
Developer: Sam Barlow
Release: 2015

Ούτε που καταλάβαμε πώς πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του Her Story και την πρωτοποριακή ματιά του στα interactive movie adventures. Εκεί που το genre ήταν και είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία ένα αναβαθμισμένο DVD movie με επιλογές, o συγκεκριμένος τίτλος ήταν ένα ιδιαίτερο πείραμα στο να παρουσιάσει ο σκηνοθέτης μια ιστορία με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Έτσι, δίνει όλο το υλικό μέσω ενός υπολογιστή με ηχογραφημένες διάφορες συνεντεύξεις ανθρώπων από την αστυνομία, με τον παίκτη να συλλέγει στοιχεία μέσω από αυτές για να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός ανθρώπου. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, το Her Story είναι μία πολύ καλή επιλογή.

20 – Late Shift
Developer: CtrlMovie
Release: 2017

Ένα από τα δυνατά σύγχρονα, δείγματα interactive movie είναι το Late Shift, ένα ενδιαφέρον μεταμοντέρνο Crime Thriller στο Λονδίνο. Για αλλαγή δεν έχουμε να λύσουμε έναν φόνο, αλλά ελέγχουμε έναν χαρακτήρα ο οποίος άθελά του έχει γίνει μέρος μίας συμμορίας και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, βουτηγμένος στον υπόκοσμο του νυχτερινού Λονδίνου.

Το παιχνίδι κέρδισε μεγάλο ενδιαφέρον στους σινεφίλ κύκλους αφού παρουσιάστηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

21 – Night Trap
Developer: Digital Pictures
Release: 1992

Και φτάσαμε επιτέλους στο μαύρο πρόβατο της λίστας, το παιχνίδι που κυνηγήθηκε από τους συντηρητικούς Αμερικανούς όσο ελάχιστα, και που μαζί με το Mortal Kombat βρέθηκαν στο στόχαστρο του Κογκρέσου, οργανωμένων επιθέσεων αλλά και απειλών προς τους δημιουργούς. To Night Trap στην ουσία ήταν ο λόγος για τη δημιουργία του ESRB και της ηλικιακής ταξινόμησης των παιχνιδιών σήμερα.

Αντικειμενικά όλος αυτός ο ντόρος ήταν και είναι το λιγότερο γελοίος, καθώς το παιχνίδι πραγματικά δεν παρουσίαζε και τόσο βίαιες σκηνές ενώ η σκηνοθεσία του ήταν τόσο κωμική που το έλεγες άνετα και comedy/ horror teen b-movie (και από τα πολύ μέτρια μάλιστα). Παρόλα αυτά, αξίζει να το δει κανείς σήμερα για τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και για να δει πόσο κλειστόμυαλος ήταν ο κόσμος πριν 30 μόλις χρόνια!

22 – Noctropolis
Developer: Flashpoint Productions
Release: 1994

Από τα πιο άγνωστα παιχνίδια της λίστας, το Noctropolis είναι ένα από αυτά τα περίεργα παιχνίδια της δεκαετίας του ’90 που αποφάσισαν να είναι “edgy”, δημιουργώντας έναν κόσμο βουλιαγμένο στη σαπίλα, στη σπλάτερ βία αλλά και σε έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Αν και δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα παιχνίδια του ίδιου στυλ (κυρίως λόγω της παντελώς εφηβικής γραφής του) παραμένει μια ενδιαφέρουσα στιγμή της gaming κουλτούρας και ένας τίτλος με μπόλικα καλά puzzles αλλά και ιδιαίτερο art direction που θυμίζει comics.

23 – Phantasmagoria 1/ Phantasmagoria: A Puzzle of Flesh
Developer: Sierra On-Line
Release: 1995 / 1996

Εδώ θα κλέψουμε λιγάκι και θα αρχίσουμε να βάζουμε ορισμένες ολόκληρες σειρές σε μία θέση -αλλά δεν πειράζει, λίγα ακόμα παιχνίδια δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν! Και τα Phantasmagoria είναι μάλλον τα πιο γνωστά FMVs στη λίστα και από τα πιο γνωστά παιχνίδια της Sierra και της Roberta Williams. Επηρεασμένα από τα υπόλοιπα, “άγρια” FMVs των 90s, τα Phantasmagoria είναι παιχνίδια αποκλειστικά για ενήλικους παίκτες, γεμάτα μυστήριο, αίμα και μπόλικη βία, στημένα όμως με σοβαρότερο και πολύ πιο επαγγελματικό τρόπο απ’ ό,τι άλλοι τέτοιοι τίτλοι που απλά βούλιαζαν στο b-movie aesthetic.

To πρώτο παιχνίδι μάλιστα ήταν και μια τεράστια εμπορική επιτυχία για την εταιρία, που ξόδεψε υπέρογκα ποσά για τη δημιουργία του. Από εκεί και πέρα, οι δύο τίτλοι -αν και δεν είναι συνδεδεμένοι σε ιστορία- δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται σε δυνάμεις και αδυναμίες. Ο πρώτος είναι ξεκάθαρα μια πιο casual/ mainstream προσπάθεια, με πολύ εύκολους γρίφους και χαλαρή ροή, αλλά σε ατμόσφαιρα και στήσιμο του κόσμου του είναι πραγματικά υπέροχο.

Το δεύτερο, από την άλλη, είναι πολύ πιο «παιχνίδι», με σοβαρότερο στήσιμο, ροή και γρίφους, αλλά η ατμόσφαιρά του ήταν αρκετά πιο πεσμένη, έχοντας τη βάση του σκηνικού του μέσα σε κοινότυπους χώρους. Κανένα δεν είναι κορυφαίο adventure από άποψης υλικού, αλλά και τα δύο αποτελούν δύο από τα πιο ακριβά και δουλεμένα FMVs και σίγουρα αξίζει να τα δει κανείς ακόμα και σήμερα.

24 – Police Quest IV: Open Season
Developer: Sierra On-Line
Release: 1993

Μπορεί ο Jim Walls να έφυγε για να κάνει το Blue Force, αλλά η σειρά Police Quest συνέχισε με τον Daryl Gates στο τιμόνι, ο οποίος ήταν πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Los Angeles. Αυτό οδήγησε σε διάφορες αλλαγές τη σειρά σε gameplay, ιστορία αλλά και γραφικά, με τον τίτλο πλέον να ακολουθεί τα χνάρια ενός νέου ντετέκτιβ στο LA και τα σκηνικά να έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί και αυτά εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ακόμα πιο ρεαλιστικό Police Quest και μια ιδιαιτέρως διασκεδαστική εμπειρία.

Αν και οι πωλήσεις του δεν ήταν κακές, η Sierra είδε πως το mainstream κοινό που κυνηγούσε δυσκολευόταν πλέον να ασχοληθεί με τόσο ρεαλιστικά παιχνίδια, και αποφάσισε να προχωρήσει τη σειρά σε διαφορετικά μονοπάτια, δημιουργώντας τα γνωστά και στους νεότερους gamers, SWAT.

25 – Psychic Detective
Developer: Colossal Pictures
Release: 1995

Μια ιδιαίτερη σεναριακή ιδέα της μετατροπής ενός mentalist, που ζει κάνοντας φθηνά σόου για πενταροδεκάρες, σε έναν ισχυρό psychic με τη δυνατότητα να μπαίνει στα μυαλά άλλων ανθρώπων.

Το Psychic Detective μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό και να χάθηκε μέσα στον κυκεώνα των φθηνών interactive movies της εποχής, αλλά με τα χρόνια έχει αναγνωριστεί ως μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για την εποχή, αλλά και μια από τις λίγες περιπτώσεις που πραγματικά προσπάθησαν να δώσουν μια σοβαρή και ενήλικη ιστορία και όχι ένα φθηνό thrill.

The post Top 50 FMV games (part 1) appeared first on GameOver.

Keywords
top, games, games, top, los angeles, johnny english, mortal kombat, budget, red, project, full, videos, video, cat, dawn, pulse, mojo, μυστήριο, black, dennis, media, pictures, movie, background, low, blue, tsunami, quest, life, εποχη, animation, cult, status, quick, time, game, disney, hacker, ελλαδα, sequel, murphy, mirror, seed, mike, art, fan, double, night, στυλ, switch, dracula, movies, daphne, sequels, support, date, sims, super, ιαπωνια, σασπένς, fox, johnny, english, jack, gossip, cia, gabriel, knight, beast, νέα, town, dvd, shift, puzzle, adventure, swat, mentalist, gameover, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελη ταξινομησης, στημενα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, αποτελεσματα, δυνατα, φεστιβαλ κινηματογραφου, johnny english, βιντεο, αστυνομια, γερμανια, γριφοι, εμπορικη, ιος, λονδινο, λυκος, παιχνιδια, περιεργα, ταινιες, cia, cult, dvd, game, gossip, movies, quest, time, αγαπη, αιμα, αξιζει, απλα, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γελοιος, γινει, γινεται, γινονται, δαχτυλα, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ελευθερια, εμειναν, εποχη, επτα, επιτυχια, εταιρια, εφυγε, τεχνολογια, εξυπνο, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ειδος, ηθοποιια, θυμιζει, εικονα, κυνηγι, κινητο, λυτρωση, λογο, μαυρο, ματια, μεξικο, μυστήριο, μικρο, μυαλο, ντετεκτιβ, ξενοδοχειο, παντα, ονομα, ουσια, ποιοτητα, ροη, ψυχη, πωλησεις, ραντεβου, ρολο, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, σκηνοθεσια, συνταγη, σοου, στυλ, τρια, τρελα, τιτλος, φθηνα, υψηλη, φεστιβαλ, φυσικα, φημη, φορα, χαθηκε, χιουμορ, χρημα, animation, art, super, background, budget, beast, black, blue, cat, sequel, double, date, dawn, daphne, disney, dracula, adventure, εξυπνα, puzzle, fan, fox, full, gabriel, jack, gameover, γνωσεις, hacker, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, english, project, johnny, switch, knight, κρυφα, ξορκι, life, los angeles, low, media, mentalist, mirror, mojo, mortal kombat, μπροστα, μυαλα, murphy, night, νιωθεις, mike, παιχνιδι, pictures, pulse, quick, red, movie, support, σαπιλα, σασπένς, seed, shift, sims, sequels, σκηνικα, status, swat, σωρο, town, tsunami, υλικο, υπεροχο, videos, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα