The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom | Preview

Η ώρα έφτασε για την επιστροφή μας στη γη της Hyrule, κάτι περισσότερο από 6 χρόνια μετά την τελευταία εξόρμησή μας, ακολουθώντας πάντα τα χνάρια του Link. Το Breath of the Wild έκανε ριζική ανακαίνιση σε όλους σχεδόν τους μηχανισμούς της σειράς, μετατρέποντάς την από ένα παραδοσιακό action-adventure με γρίφους, σε ένα open-world παιχνίδι, όπου τα πάντα μπορούν να χωρέσουν – από γρίφους και εξερεύνηση, μέχρι survival στοιχεία.

Οι οπαδοί της σειράς ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο

με πολλά νέα χαρακτηριστικά στο Breath of the Wild, που κάποια τους ενθουσίασαν και κάποια τους ξένισαν… για να καταλήξουν, και πάλι, όμως, στη διαπίστωση πως ήταν ένας μνημειώδης τίτλος, ένα ορόσημο για τη σειρά, που τόλμησε να την αλλάξει και να συνεχίζει να μας προσφέρει νέα πράγματα ακόμα και σε πολλά playthroughs αργότερα.

Κατά συνέπεια, θα ήταν μάλλον αδιανόητο για τη Nintendo και την ομάδα του Aonuma να προσφέρουν κάτι διαφορετικό απ’ όλα όσα έχτισαν στον προκάτοχο του The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Έτσι, για ακόμα μια φορά, όλα όσα γνωρίσαμε στο αρχικό παιχνίδι, επιστρέφουν ακέραια. Παρ’ ότι το παιχνίδι αποτελεί direct sequel του Breath of the Wild (αντίστοιχο με το continuity που υπήρξε μεταξύ των Ocarina of Time και Majora’s Mask) και παρ’ όλο που ο Link κατάφερε να δώσει τέλος στην ύπαρξη του Calamity Ganon, του σκοτεινού όντος που έφερε την Hyrule στο χείλος της καταστροφής, η γνώριμη ανοιχτωσιά και ερημιά του χάρτη είναι στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα, προκαλώντας τον παίκτη να ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό της εξερεύνησης και να δαπανήσει με ευκολία τριψήφιο αριθμό ωρών στην προσπάθειά του αυτή.

Να σημειώσουμε, όμως, πως αυτή τη φορά, ο χάρτης είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον προκάτοχό του. Ακόμα και αν όλες οι περιοχές της Hyrule του BotW δεν είναι διαθέσιμες, εν τούτοις ο παίκτης έχει να ασχοληθεί τόσο με την εξερεύνηση των Ουράνιων Νήσων (Sky Islands), όσο και με την εξερεύνηση του υπεδάφους (Depths). Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει τη δική του λογική εξερεύνησης, τις δικές του απαιτήσεις, όπως επίσης είναι και απόλυτα βέβαιο πως θα προκαλέσει και ανάμεικτα συναισθήματα στους παίκτες που θα τολμήσουν να κατέβουν στα έγκατα της γης.

Το μεγάλο gameplay χαρακτηριστικό που χρησιμοποίησε ως κέντρο της προωθητικής εκστρατείας του τίτλου η ίδια η Nintendo είναι ο μηχανισμός crafting. Η πραγματικότητα είναι πως το κομμάτι της εξερεύνησης βασίζεται αρκετά στον συγκεκριμένο μηχανισμό, αν ο παίκτης επιθυμεί να το κάνει πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με το παρελθόν. Έχοντας ήδη περάσει έναν σεβαστό αριθμό ωρών στο παιχνίδι, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως τα διαθέσιμα υλικά που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι στον παίκτη μπορούν να περιοριστούν μόνο από την ίδια την φαντασία και από το τι μπορεί να φτιάξει.

Πυραυλοκίνητες βάσεις, ιπτάμενα πλοία και ιστιοφόρα είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που δημιουργήσαμε για να πάμε ακόμα πιο πέρα και ακόμα πιο ψηλά. Και, φυσικά, οι κατασκευές και όλα τα αντικείμενα που δημιουργήσαμε δεν έχουν χρηστική αξία μόνο στο overworld τμήμα του παιχνιδιού. Τα shrines επιστρέφουν για ακόμα μια φορά στο παιχνίδι, αν και λίγο διαφορετικά από τον τρόπο που τα είχαμε γνωρίσει στο BotW. Και αυτό γιατί η επίλυσή τους μπορεί να αφορά τόσο τη δημιουργία των κατασκευών, όπως και τη χρήση όλων των μοναδικών ικανοτήτων που έχει ο Link στη φαρέτρα του, ξεφεύγοντας έτσι από τα πιο μονοδιάστατα shrines που είχαμε γνωρίσει στον προηγούμενο τίτλο.

Την ίδια στιγμή, πάλι, τα dungeons αρχίζουν να θυμίζουν περισσότερο τα dungeons του παρελθόντος, μη θυμίζοντας σε τίποτα τα Divine Beasts του Breath of the Wild και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Γενικά μιλώντας, το Tears of the Kingdom φαίνεται να δίνει περισσότερη σημασία σε πιο σωστούς γρίφους, αλλά και σε χαρακτηριστικά που λειτουργούσαν ικανοποιητικά σε προηγούμενους τίτλους, κάτι που έρχεται και ταιριάζει άψογα και εδώ.

Μιλώντας για ικανότητες, να σημειώσουμε πως τα δώρα των Sheikah που είχε λάβει στην προηγούμενη περιπέτειά του ο Link δεν υφίστανται πλέον. Νέα skills έρχονται να τα αντικαταστήσουν, η προσθήκη των οποίων είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Το Ultrahand είναι το σήμα κατατεθέν όλων όσων επιθυμούν να δημιουργήσουν κατασκευές έτσι, επειδή απλώς τους αρέσει, ή επειδή πρέπει να βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν παρακάτω. Η χρησιμότητα, ωστόσο, του εν λόγω εργαλείου δεν περιορίζεται μόνο στις κατασκευές.

Κάποιες άλλες φορές οι παίκτες το χρησιμοποιούν για να τραβήξουν και να μεταφέρουν αντικείμενα, όπως λειτουργούσε περίπου το Magnesis, χωρίς όμως να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα αντικείμενα κατασκευασμένα από μέταλλο. Οι γρίφοι στον κόσμο του Tears of the Kingdom είναι αρκετοί και απαιτούν τη χρήση του ουκ ολίγες φορές. Ένα εξίσου χρήσιμο εργαλείο είναι το Recall, το οποίο εκτός από την επίλυση συγκεκριμένων γρίφων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο «γυρίσματος» του χρόνου, διορθώνοντας αρκετά λάθη που μπορεί να έχει κάνει ο παίκτης κυρίως όσον αφορά στην κατασκευή αντικειμένων.

Τα δύο εργαλεία όμως που πραγματικά μας έχουν εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής είναι αυτά των Ascend (Ανάβαση) και Fusion (Ένωση). Το Ascend, εκεί που επιτρέπεται, μπορεί να εξυπηρετήσει την άμεση μετάβαση στο πάνω μέρος μιας επιφάνειας – είτε αυτό είναι ένα απλό δωμάτιο, είτε ένας ολόκληρος βράχος. Υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία στη Hyrule όπου η χρήση και μόνο του Ascend για την αναρρίχηση ειλικρινά μας έλυσε τα χέρια. Ωστόσο, το εργαλείο που πραγματικά έχουμε λατρέψει και χρησιμοποιούμε σε μόνιμη βάση είναι αυτό του Fusion.

Με το Fusion ακόμα και τα πιο παράξενα και ετερόκλητα αντικείμενα μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο αντικείμενο, με χαρακτηριστικά και ικανότητες που απλώς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήταν δυνατόν να γίνουν. Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως όλα όσα έχουμε δει στο προωθητικό υλικό της Nintendo δεν είναι παρά ένα ψήγμα μπροστά στο εύρος της συγκεκριμένης ικανότητας. Με μπόλικη διάθεση για πειραματισμό και όρεξη να ανακαλύψουμε όλες τις πιθανές ενώσεις με κάθε τι που υπάρχει στο inventory μας, το Fusion έρχεται ως ένας μοναδικός τρόπος να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας και να ανακαλύψουμε νέες, διασκεδαστικές gameplay παραλλαγές.

Και δεν μιλάμε μόνο για την ενδυνάμωση των όπλων, ή την αύξηση της αντοχής τους. Ένα σωστό Fusion μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την εξάλειψη εμποδίων στο δρόμο μας, ή μέθοδος για γρηγορότερη μετάβαση από σημείο σε σημείο. Ναι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ακόμα και το πιο άχρηστο αντικείμενο στο inventory μπορεί να αποκτήσει νέο ρόλο και ζωή.

Στο Tears of the Kingdom δεν υπάρχουν άχρηστα αντικείμενα, ή αντικείμενα που σκοπός τους είναι αποκλειστικά και μόνο η πώληση σε κάποιο in-game κατάστημα. Τα πάντα είναι χρήσιμα και τα πάντα μπορούν να μεταμορφώσουν το ταξίδι ενός παίκτη με έναν μοναδικό, σχεδόν απίθανο, τρόπο. Φτάνει μόνο να υπάρχει η διάθεση και ο απαραίτητος χρόνος για να αντιληφθεί ο κάθε παίκτης ξεχωριστά το μέγεθος και, εν τέλει, την αναγκαιότητα αυτού του μηχανισμού – και πόσο πολύ πολύτιμος θα ήταν και στον προκάτοχό του.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα ακόμα που θα θέλαμε να αναφέρουμε σε αυτό το κείμενο, που αποτελεί μια πρώτη γεύση από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας με το Tears of the Kingdom. Θα σταματήσουμε, όμως, εδώ και θα αφήσουμε τα υπόλοιπα για το τελικό μας κείμενο. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναφέρουμε πως, όσοι αγάπησαν το Breath of the Wild για τις καινοτομίες που εισήγαγε ως προς την παράδοση της σειράς, θα αγαπήσουν και το Tears of the Kingdom.

Είναι μια νέα ματιά στον ήδη υπάρχοντα και ταλαιπωρημένο κόσμο της Hyrule, στην οποία προστίθεται και η αναγκαιότητα του crafting μηχανισμού. Το πόσο καλά και σωστά λειτουργούν όλα αυτά, όμως, είναι κάτι που θα συζητήσουμε διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom κυκλοφορεί από τις 12/5/23 για το Nintendo Switch. Η δοκιμή μας βασίστηκε σε τελική έκδοση του τίτλου που λάβαμε από τη CD Media.

The post The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom | Preview appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα