Street Fighter 6 | Review

Το Street Fighter V (ο προκάτοχος του Street Fighter 6), όταν είχε κυκλοφορήσει αρχικά, δεν είχε δημιουργήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού ήταν εμφανές πως αφενός απουσίαζε αρκετό περιεχόμενο και αφετέρου αποτύπωνε μια διαφορετική πολιτική που είχε τότε η Capcom με την αγορά χαρακτήρων. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν που εξάλλου επηρέασαν και τις χαμηλές πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας για τον τίτλο. Βέβαια, με την

πάροδο του χρόνου η Capcom στήριξε και διόρθωσε τα κακώς κείμενα του τίτλου, με αποτέλεσμα οι επόμενες εκδόσεις και οι μεταγενέστερες ενημερώσεις (updates) που έγιναν, να παρέδωσαν το γνώριμο, εξαιρετικό αποτέλεσμα της θρυλικής fighting σειράς.

Τώρα, το Street Fighter 6, από την πρώτη επαφή μαζί του, είναι βέβαιο πως απέχει παρασάγγας από την αρχική κυκλοφορία του προηγούμενου τίτλου της Capcom. Αυτό αποτυπώνεται από τα πρώτα λεπτά, αφού με την είσοδο μας στο παιχνίδι, βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση καλούμαστε να δημιουργήσουμε τον δικό μας χαρακτήρα, ο οποίος θα μιμείται το ύφος τεχνικών από το roster που προσφέρει ο τίτλος. Ο χαρακτήρας μας λοιπόν, είναι χρήσιμος για την είσοδό μας στις δύο από τις τρεις επιλογές -συγκεκριμένα, είναι απαραίτητος, για τα World Tour και Battle Hub.

Η τρίτη επιλογή, όπως είναι και αυτονόητο, είναι το fighting ground, όπου μπορούμε να παίξουμε local co-op, arcade mode, story mode (το οποίο αποδίδεται σε κόμικ ύφος και μας επιβραβεύει με αντικείμενα για το gallery), training και διάφορα άλλα που συνήθως προσφέρεται σε κάθε fighting τίτλο. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί πως το roster του Street Fighter 6 προσφέρει μια “χρυσή τομή” μέσα από τους 18 χαρακτήρες, αφού υπάρχουν ορισμένοι παλιοί γνώριμοι, ενώ δεν απουσιάζουν και ορισμένοι πιο νέοι, πράγμα που σημαίνει πως σε αυτό το σημείο ο τίτλος της Capcom δεν απογοητεύει.

Επίσης, το Street Fighter 6 προσφέρει πάρα πολλές επιλογές παραμετροποίησης, ώστε ο εκάστοτε παίκτης να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Για παράδειγμα, στο story mode μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι πόσες μάχες θα κάνουμε (από 5 ως 13), ενώ για την ίδια τη μάχη υπάρχει η επιλογή μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών χειρισμού με έναν από αυτούς να είναι και ο απλός χειρισμός για τους καινούργιους στο είδος, όπου ο συνδυασμός κινήσεων (combos) γίνεται με τη χρήση ελάχιστων πλήκτρων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως στις επιλογές των World Tour και Battle Hub υπάρχουν συγκεκριμένα είδη χειρισμού, ώστε να υπάρχουν οι αντίστοιχες ισορροπίες για το κάθε mode. Επιπλέον, το σύστημα μάχης φέρνει αλλαγές και βασίζεται στον μηχανισμό του Drive Gauge System, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει διάφορα πλεονεκτήματα που θα επηρεάσουν τον ρυθμό της μάχης. Οι κινήσεις που προσφέρει το Drive Gauge είναι γνώριμες για όσους ασχολούνται με παιχνίδια της σειράς Street Fighter, αφού μέσω αυτού επαναφέρει παλαιότερους μηχανισμούς όπως οι Parry, Ex Special Moves και άλλους.

Αυτή η νέα λειτουργία αποτυπώνεται ως μικρές μπάρες ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τη μπάρα υγείας του κάθε παίκτη. Οπότε, ανάλογα με τις ικανότητες που επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε, καταναλώνουμε αυτές τις μπάρες, ενώ όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, αυτές γεμίζουν. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτές εξαντληθούν/μηδενίσουν, εξαντλείται και η αντοχή του χαρακτήρα μας, κάτι το οποίο τον οδηγεί σε κατάσταση υπερκόπωσης (burnout), πράγμα που όπως είναι φυσικό θα επιφέρει κάποιο μειονέκτημα στη μάχη.

Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η λειτουργία είναι αρκετά, αφού με σωστή προσέγγιση μπορούμε να έχουμε μια ωραία χορογραφία και συνδυασμό κινήσεων, στοιχεία που οδηγούν σε υπέροχες αναμετρήσεις. Όλα αυτά χρειάζονται άμεση απόκριση και ταχύτατα αντανακλαστικά -για παράδειγμα, όταν ενεργοποιείται το Drive, αποδίδεται με χρώμα στον εκάστοτε χαρακτήρα. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, ώστε να γίνει η αντεπίθεση με διάφορους τρόπους, όπως πιάσιμο, χρήση της ίδιας κίνησης και διάφορα άλλα, τα οποία προσφέρονται μέσα από το νέο σύστημα μάχης του τίτλου.

Έτσι, από τη μια πλευρά έχουμε περισσότερες επιλογές, όμως από την άλλη, μιας και προσφέρεται ένας νέος μηχανισμός, σημαίνει πως θα τον δούμε και πάρα πολύ στο online περιεχόμενο. Εκεί βιώσαμε έντονη τη χρήση του Drive Gauge, σε σημείο υπερβολικής χρήσης (spam) θα λέγαμε, γεγονός που μπορεί να κουράσει ορισμένους, αφού, όπως προαναφέραμε, χρειάζεται να μεταβούμε σε συγκεκριμένη τακτική ώστε να αντεπιτεθούμε.

Πέρα από αυτόν το καινούργιο μηχανισμό, ο ρυθμός της μάχης είναι γρήγορος, οι χαρακτηριστικές κινήσεις των πολεμιστών αποδίδονται όμορφα, ενώ παράλληλα δεν απουσιάζει και η μπάρα που πραγματοποιεί ειδικές ισχυρές επιθέσεις για κάθε χαρακτήρα. Οπότε, αν βάλουμε στην εξίσωση το ύφος-προσέγγιση του κάθε χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένα, έχουμε ήδη ένα εξαιρετικό fighting σύστημα. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως με κάποια επερχόμενη ενημέρωση (update) λογισμικού, να έχουμε μια πιο ισορροπημένη ρύθμιση για αυτόν τον μηχανισμό (αποδυνάμωση ζημιάς, ώστε να γίνεται λιγότερη κατάχρηση-spam).

Στο online τμήμα, ή αλλιώς Battle Hub, αποκτούμε πρόσβαση με το avatar που δημιουργήσαμε στην έναρξη του παιχνιδιού σε ένα hub, όπου εκεί βρίσκουμε άλλους παίκτες και μπορούμε να συνδεθούμε, ώστε να συμμετέχουμε σε online μάχες. Στο online τμήμα -όπως είναι αυτονόητο για τους τίτλους αυτού του είδους- υπάρχουν αρκετές επιλογές συνδεσιμότητας, όπως με ποια ισχύ σύνδεσης θέλουμε να συνδεθούμε, επιλογή server, επιλογή για απλό αγώνα ή κατάταξης.

Δεν απουσιάζουν και οι επιλογές ώστε να παρακολουθήσουμε άλλους αγώνες, ενώ υπάρχουν και διάφορα αλλά στοιχεία, όπως καταστήματα για να τροποποιήσουμε τον ρουχισμό του avatar μας και arcade καμπίνες ώστε να παίξουμε κλασικά παιχνίδια της Capcom. Στις online μάχες, εκτός από το roster χαρακτήρων που προσφέρει ο τίτλος, μπορεί να συμμετέχει και το avatar μας, το οποίο έχει υιοθετήσει το μοτίβο κινήσεων που έχουμε ορίσει.

Τέλος, όσον αφορά το online τμήμα, αξίζει να τονίσουμε πως κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση, ωστόσο όπως και οι περισσότεροι fighting τίτλοι, έτσι και το Street Fighter 6 διαθέτει τον μηχανισμό του rollback, ο οποίος αφαιρεί τα προβλήματα των delayed inputs. Παράλληλα, ο τίτλος της Capcom υποστηρίζει cross play-cross platform λειτουργίες, τις οποίες ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε κατά το δοκούν.

Τέλος, φθάνουμε στην τελευταία επιλογή που προσφέρει το Street Fighter 6, η οποία είναι το World Tour mode. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο κομμάτι του offline τμήματος, όπου κυκλοφορούμε σε διάφορες μεγάλες περιοχές, με εναρκτήριο προορισμό τη Metro City, όπου μας ξεναγεί ο Luke και μας παρουσιάζει τις λειτουργίες αυτού του κόσμου.

Το World Tour στην αρχή, λόγω του ύφους περιήγησης που το χαρακτηρίζει, μπορεί να σας θυμίσει τους τίτλους της σειράς Yakuza, αλλά σίγουρα διαφέρει από αυτόν το τόνο που έχει η σειρά της Sega. Στις περιοχές που θα περιηγηθείτε σε αυτό το νέο mode, θα συναντήσετε διάφορα avatars, όπου πάνω από το κεφάλι τους προβάλλεται το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Είναι αυτονόητο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα προσφέρονται κάποια “ελαφρά”-επιφανειακά RPG χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αυτά της ενδυνάμωσης του χαρακτήρα μας.

Δηλαδή, μέσα από τις μάχες (οι οποίες πραγματοποιούνται στο 2D ύφος του τίτλου) ανεβαίνουμε επίπεδα, ξοδεύουμε πόντους που αποκτάμε από τα επίπεδα ώστε να ενισχύσουμε διάφορα στατιστικά (επίθεσης, άμυνας και διάφορα άλλα), ενώ παρόμοιες ενδυναμώσεις του χαρακτήρα μας αποκτάμε από την αγορά ρούχων στην πόλη. Τα φαγητά που αγοράζουμε από τα καταστήματα της πόλης μάς δίνουν υγεία και άνοδο στατιστικών κατά τη διάρκεια της μάχης.

Μέσα από το World Tour το Street Fighter 6 προσφέρει και ένα σενάριο, όπου αποδίδονται cutscenes με voice overs σε ορισμένα σημεία. Αυτός ο σχεδιασμός απλώς αποτελεί έναν οδηγό γνωριμίας (αφού το σενάριο είναι απλά ένα ταξίδι για να γινούμε δυνατοί μαχητές) και όχι κίνητρο ώστε να ασχοληθεί κάποιός με τον τίτλο, αφού μέσα από τα κεφάλαια θα γνωρίσετε τους χαρακτήρες που υπάρχουν στο roster και θα γίνετε μαθητές τους, ώστε να αποκτήσετε το μοτίβο κινήσεων τους αλλά και να πολεμήσετε στο πλάι τους.

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το οποίο ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο mode, είναι πως μπορείτε να χτίσετε τον χαρακτήρα σας όπως επιθυμείτε, αφού μέσα από το μενού μπορείτε να ρυθμίσετε τις κινήσεις που θα έχετε στον χαρακτήρα σας, αφού βέβαια τις αποκτήσετε από τον κάθε μέντορα. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποδίδονται εξαιρετικά με τη χρήση της RE Engine, η ο οποία εφαρμόστηκε άψογα στο νέο παιχνίδι τς Capcom, προσφέροντας πλούσια και όμορφη παλέτα χρωμάτων, υψηλά frame rate (performance & quality mode), πανέμορφες χορογραφίες-animation και όμορφη απόδοση των χαρακτήρων της σειράς.

Εν κατακλείδι, το Street Fighter 6 αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη θρυλική fighting σειρά, κάτι που κατά τη δική μας άποψη σημαίνει πως οι φίλοι του franchise δεν πρέπει επ’ ουδενί να το προσπεράσουν.

Το Street Fighter 6 κυκλοφορεί από τις 2/6/23 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Street Fighter 6 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα