Scars Above | Review

Το Scars Above αποτελεί το πρώτο βήμα της Mad Head Games στο Third-Person Sci-Fi Action Shooter είδος, αλλά και την πρώτη προσπάθειά της σε “ΑΑ” επιπέδου παραγωγής τίτλο, ένα βήμα που θα λέγαμε ότι άργησε να γίνει, αν αναλογιστούμε ότι οι Σέρβοι έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 60 indie τίτλους. Το studio ανήκει πλέον στην Saber Interactive του Embracer Group,

και αλλάζει προσανατολισμό από τα indies σε παραγωγές με Unreal Engine.

Στο Scars Above λοιπόν, αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Kate Ward, η οποία μαζί με μία ομάδα από επιστήμονες, έχει σταλεί με το σκάφος Hermes να ερευνήσει το Metahedron, ένα περίεργο τριγωνικό αντικείμενο που εμφανίστηκε ξαφνικά στην τροχιά της Γης. Πλησιάζοντας το Metahedron χάνουν τον έλεγχο του σκάφους τους, με την Kate να λιποθυμάει και να ξυπνάει σε έναν άγνωστο πλανήτη μόνη της. Οι όποιες σεναριακές ομοιότητες με το Returnal σταματούν εδώ.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, το σενάριο έχει ένα ενδιαφέρον, δεν αφήνει κενά μέχρι το τέλος του τίτλου, χωρίς όμως να λέγαμε ότι προσφέρει κάτι καινούργιο ή καινοτόμο στο είδος του sci-fi καθ’ όλη τη διάρκεια των περίπου 10 ωρών που κράτησε το playthrough μας.

Ως επιστήμονας η Kate δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακά όπλα αλλά elemental based, τα οποία αναβαθμίζονται στην πορεία. Πυρομαχικά, upgrades και εξοπλισμός αποκτούνται μέσω της περιήγησης, ενώ το όποιο crafting διαθέτει ο τίτλος είναι εμβριακό. Το ίδιο ισχύει και για τα puzzles που συναντήσαμε στην πορεία, με χαμηλό επίπεδο δυσκολίας.

Στη διάθεσή μας έχουμε διάφορα gadgets, από ασπίδα έως grenades με διαφορετικές δυνατότητες. Το κλασικό scanner κάνει και αυτό την εμφάνισή του, μόλις αναβαθμιστεί μάς παρουσιάζει αντικείμενα και εχθρούς στην περιοχή που βρισκόμαστε, με μόνο μειονέκτημα ότι υπάρχει ένα bug που συνεχίζει να δείχνει τους μωβ κύβους ακόμα και όταν τους έχουμε συλλέξει.

Η Kate διαθέτει ένα απλό skill tree με abilities, τα οποία αποκτούνται συλλέγοντας τους εν λόγω μωβ κύβους, κάποια από εχθρούς αλλά κυρίως από την περιήγησή μας στο περιβάλλον. Ακολουθώντας τη Souls παράδοση, συναντούμε pillars τα οποία λειτουργούν όπως τα bonfires. Σε περίπτωση που πεθάνουμε, επιστρέφουμε στο τελευταίο pillar που κάναμε activate, γεμίζοντας παράλληλα τα πυρομαχικά μας.

Η διαφορά με τον αντίστοιχο μηχανισμό των Souls, αλλά και το Returnal, έγκειται στο ότι δεν χάνουμε ούτε τα όπλα που έχουμε αποκτήσει ούτε τα ability points που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει από τη συλλογή των μωβ κύβων. Όπως καταλαβαίνετε, το επίπεδο δυσκολίας του Scars Above δεν αγγίζει ούτε το Returnal ούτε τους τίτλους Souls, και με τρία difficulty levels στη διάθεσή μας, θα λέγαμε ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να παίξει τον τίτλο χωρίς φόβο.

Όσον αφορά το gunplay, για να πυροβολήσουμε πρέπει υποχρεωτικά να κάνουμε πρώτα aim, χωρίς την επιλογή για hip fire. Η συγκεκριμένη απόφαση των developers δουλεύει καλά στα πλαίσια των μαχών, αλλά και πάλι νιώθουμε ότι έχουμε λίγο δεμένα τα χέρια μας. Η κίνηση στον χώρο αφήνει μέτρια αίσθηση, γεγονός που το αποδίδουμε και στο γενικότερο επίπεδο παραγωγής του τίτλου.

Οι εχθροί δυστυχώς είναι από τα αδύναμα σημεία του Scars Above, έχουν μηχανισμούς απλούς, ενώ τους συναντούμε ξανά και ξανά, αφού η ποικιλία είναι μικρή. Τα boss που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σώζουν κάπως την κατάσταση, οι μηχανισμοί τους έχουν ενδιαφέρον, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για αναμετρήσεις που θα τις θυμόμαστε μετά το πέρας του τίτλου.

To όλο art direction θυμίζει Returnal, γεγονός που μόνο ως θετικό θα το χαρακτηρίζαμε. Ο τίτλος είναι γραμμικός, με ελάχιστη περιήγηση στον χώρο, και καλό level design, το οποίο δεν κουράζει. Η παρουσίαση του κόσμου κινείται στα γνωστά επίπεδα της Unreal Engine, με εμφανείς όμως περιορισμούς λογικά λόγω προϋπολογισμού παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για το animation και την εμφάνιση των χαρακτήρων και των εχθρών. Στο τεχνικό κομμάτι συναντήσαμε δύο τρία crashes, τα οποία θεωρούμε ότι θα λυθούν με κάποιο update, το loading να είναι αστραπιαίο, με το soundtrack να έχει ξεκάθαρες επιρροές από εκείνο του Mass Effect.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι η πρώτη προσπάθεια του στούντιο στο είδος είναι ικανοποιητική αλλά περιορισμένη λόγω του επιπέδου της παραγωγής, ενώ μας δείχνει ότι η Mad Head Games με μεγαλύτερο budget ίσως και να μπορέσει μελλοντικά να μας δώσει ενδιαφέροντα IPs. Όσοι ψάχνετε έναν τίτλο περίπου 10 ωρών ως ανάπαυλα ανάμεσα σε μεγάλες κυκλοφορίες, το Scars Above θεωρούμε ότι αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για τον χρόνο σας.

Το Scars Above κυκλοφορεί από τις 28/2/23 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Scars Above | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα