Nier Automata: The End of YoRHa Edition | Review

Από τη δημιουργία της Platinumgames, το στούντιο έχει χαρίσει απλόχερα στους gamers πλήθος ξεχωριστών και ποιοτικών τίτλων. Η σχέση της Platinum με τη Nintendo είναι ιδιαίτερη, καθώς αρκετά παιχνίδια της έχουν κυκλοφορήσει αποκλειστικά για τα συστήματα της εταιρίας από το Κιότο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η σειρά Bayonetta, η οποία από το δεύτερο παιχνίδι κι έπειτα αποτελεί exclusive κυκλοφορία. Έτσι, λίγες μέρες πριν το πολυαναμενόμενο Bayonetta 3, η Platinumgames

χαρίζει στους κατόχους του Switch έναν ακόμη τίτλο, το NIER: Automata The End of Yorha Edition, το οποίο αποτελεί port του αρχικού τίτλου που είχε κυκλοφορήσει το 2017.

Το Nier: Automata αγαπήθηκε από πολλούς και σίγουρα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες κυκλοφορίες της εταιρίας. Δεν θα πούμε πολλά για το ίδιο το παιχνίδι, άλλωστε μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό review μας για την αρχική κυκλοφορία. Το The End of Yorha Edition είναι με άλλα λόγια η definitive, πλήρης έκδοση του παιχνιδιού, μιας και περιλαμβάνει και το DLC που κυκλοφόρησε με τον… απλούστατο, ευεξήγητο τίτλο NIER: Automata 3C3C1D119440927. Σαν υπενθύμιση, απλώς να πούμε ότι με δυο λόγια πρόκειται για ένα action παιχνίδι στο γενικό ύφος των Bayonetta και Wonderful 101, σε πιο ανοιχτό κόσμο, με την προσθήκη τόσο RPG όσο και άλλων gameplay στοιχείων και με πολύ ενδιαφέρον μετα-αποκαλυψιακό setting και ιστορία.

Η ιστορία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό λόγο ενασχόλησης με τον τίτλο. Τα δύο ανδροειδή, η 2Β και ο 9S, που μάχονται στο πλευρό της ανθρωπότητας ενάντια στους εξωγήινους εισβολείς και τις μηχανές τους, αφηγούνται μια πλούσια ιστορία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των μηχανών να υπάρχουν ως αυτόνομες οντότητες. Όλα αυτά φυσικά εντάσσονται σε γνωστές sci-fi θεματικές, που εμπεριέχουν πολλές και εύστοχες αλληγορίες για κοινωνικά, οικολογικά και πάσης άλλης φύσεως θέματα.

Επειδή η Platinum εξ Ιαπωνίας προέρχεται, το iαπωνικό feeling εννοείται ότι ξεχειλίζει στο όλο στήσιμο, ενώ η καταιγιστική δράση έρχεται και συμπληρώνει το setting σε έναν τίτλο που παραμένει το ίδιο απολαυστικός με την ημέρα κυκλοφορίας του. Κάποιες μικρές αστοχίες (τα fetch quests και το κουραστικό πήγαινε-έλα στις μεγάλες περιοχές) παραμένουν, αλλά δεν θα τις χαρακτηρίζαμε παραπάνω από ψεγάδια.

Ας περάσουμε τώρα στο κύριο θέμα του κειμένου μας, την απόδοση του τίτλου στο Nintendo Switch. Τα 3rd party ports στο Switch, ειδικά από ισχυρότερες κονσόλες, πάντα απασχολούν όσον αφορά την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος, τις περικοπές που πρέπει να γίνουν για να τρέξει κάποιος τίτλος στο Switch και την αξία της εκάστοτε κυκλοφορίας στη φορητή κονσόλα της Nintendo. Στην περίπτωση του NIER: Automata, το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ως εξαιρετικό. Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα 3rd party ports που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει για το Switch, σε σημείο που αν κάποιος δει απλά υλικό στην τηλεόραση, θα δυσκολευτεί να καταλάβει σε ποια πλατφόρμα τρέχει το παιχνίδι. Δεν έχουμε εδώ δηλαδή περίπτωση όπως το Witcher 3 ή (λιγότερο) το Doom Eternal, όπου οι εκπτώσεις στον τεχνικό τομέα ήταν κραυγαλέες.

Όσον αφορά την ανάλυση, το παιχνίδι τρέχει docked στα 1080p. Μιλάμε για ανάλυση που ξεπερνά ακόμα και αυτήν του Xbox One S. Μάλιστα, οι developers δεν χρησιμοποίησαν καν τη λύση του dynamic resolution, αλλά στοχεύουν σε σταθερή full HD εικόνα, και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το καταφέρνουν. Κάποια πιο φτωχά textures προδίδουν τις απαραίτητες περικοπές που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτά θα γίνουν εμφανή μόνο σε side to side συγκρίσεις και πιστεύουμε ότι ο μέσος χρήστης δεν θα αντιληφθεί κάτι μεμπτό. Η άλλη μεγάλη διαφορά του port σε σχέση με τον αρχικό τίτλο είναι η χρήση του anti-alliasing, που για κάποιο λόγο δεν υπήρχε στην αρχική κυκλοφορία.

Σε φορητό mode, o τίτλος τρέχει σε ανάλυση 720p. Φυσικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις η χαμηλότερη ανάλυση δεν έχει τόση σημασία ένεκα της μικρότερης οθόνης του Switch και το παιχνίδι δείχνει το ίδιο, αν όχι πιο όμορφο φορητά. Οι κάτοχοι του νεότερου, OLED μοντέλου θα έχουν την τύχη να δουν ένα ακόμη πιο όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, καθώς το ιδιαίτερο εικαστικό του τίτλου και πολλές συγκεκριμένες σκηνές ευνοούνται τα μάλα από τη συγκεκριμένη οθόνη.

Όσο για τοn ρυθμό ανανέωσης, αυτός στοχεύει τα 30fps. Είναι κι αυτός στις περισσότερες περιπτώσεις σταθερός και πιστεύουμε και εδώ ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του ανοιχτού κόσμου και σε κάποιες εντονότατες μάχες, με πάρα πολλά particle effects, μπορεί να παρατηρηθεί μια ελάχιστη πτώση των fps, πιο συχνά όταν παίζουμε φορητά, που θεωρούμε ότι δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την εμπειρία του παίκτη.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, πρόκειται για ένα port που οπτικά εντυπωσιάζει και μόνο σε ελάχιστες στιγμές θυμίζει στον παίκτη ότι έγιναν κάποιιοι συμβιβασμοί ώστε το παιχνίδι να τρέξει στο Switch. Στο 99% του χρόνου, ο υποψήφιος αγοραστής θα νοιώθει υπερήφανος και χαρούμενος που ένα τέτοιο ποιοτικό και όμορφο παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα στην κονσόλα, ενώ η φορητότητα που προσφέρει αυτή, είναι όπως πάντα ένα ακόμα ατού, ειδικά για συγκεκριμένους χρήστες.

Να αναφέρουμε ότι οι developers προσφέρουν προαιρετικά και κάποια motion controls διαθέσιμα στους παίκτες, αχρείαστα μεν αλλά ενδεικτικά του γεγονότος ότι δεν είναι ένα απλό port, αλλά μια κυκλοφορία που λαμβάνει υπόψη όλες τις δυνατότητες του Switch. Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τιμή του τίτλου είναι αρκετά χαμηλότερη από τις full price κυκλοφορίες.

Σαν τελικό συμπέρασμα, πρόκειται για ένα άψογο port ενός πάρα πολύ αξιόλογου παιχνιδιού. Όσοι δεν είχαν την τύχη να το παίξουν όταν κυκλοφόρησε και διαθέτουν Switch, μπορούν να επενδύσουν άφοβα, αρκεί οι τίτλοι της Platinum να είναι της αρεσκείας τους. Aν η απάντηση είναι ναι, θα ζήσουν ένα αλησμόνητο sci-fi ταξίδι.

Το Nier Automata: The End of YoRHa Edition κυκλοφορεί για το Nintendo Switch από τις 6/10/22. To review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Nier Automata: The End of YoRHa Edition | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα