Fast RMX

Μετά το Zelda τι; Τι θα λέγατε για futuristic racing υψηλού επιπέδου;

Εν έτει 2017 είναι κάπως δύσκολο να βρεις ένα καλό arcade racer σε futuristic setting όπως είναι τα παιχνίδια των σειρών F-Zero και Wipeout. Γενικά, αυτή η κατηγορία έδειξε σαν να έφτασε νωρίς στα όριά της, αφού οι απαιτήσεις ενός τίτλου αυτού του genre, -για να καταφέρει να ξεχωρίσει και να προσφέρει κάτι νέο- χρειάζεται ευφάνταστο level design, νέες ιδέες και πολύ καλό coding για την σωστή απόδοση της ταχύτητας.

Ενδεχομένως να μην υπάρχουν σήμερα πολλά στούντιο που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι τέτοιο (ή, ίσως, να μη βλέπουν επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα μια τέτοια επένδυση), και έτσι σπανίως βλέπουμε πια παιχνίδια όπως τα Wipeout, Extreme-G, Hydro Thunder, F-Zero κ.ο.κ.

Να, όμως, που ήρθε από το πουθενά η γερμανική Shin'en Multimedia, μια ομάδα που δουλεύει εδώ και χρόνια στενά με τη Nintendo, και το 2015 τάραξε τα νερά με το Fast Racing Neo για το Wii U. Τώρα, στο λανσάρισμα του Switch, οι Γερμανοί επανέρχονται με μια βελτιωμένη έκδοση του Neo, ονομάζοντάς τη “Fast RMX”, προσθέτοντας πολλά νέα στοιχεία, αναβαθμίζοντάς τη σημαντικά και, εν τέλει, προσφέροντας ένα αριστοτεχνικό futuristic racer, που αποτελεί την -ίσως- δεύτερη καλύτερη πρόταση από τους πρώτους τίτλους του συστήματος. Το Fast RMX είναι επί της ουσίας το “παιδί” που θα έκαναν αν συνευρίσκονταν ερωτικά τα F-Zero και Wipeout.

Η Shin'en δανείζεται με έξυπνο τρόπο τα καλύτερα στοιχεία από αυτές τις δύο μνημειώδεις σειρές του genre -το level design του F-Zero και το σύστημα χειρισμού του Wipeout για παράδειγμα- δημιουργώντας ένα ταχύτατο, απολαυστικό και τεχνικά άρτιο racer, που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το απλό, αλλά όχι απαραίτητα απλοϊκό, arcade racing από τη δεκαετία του 1990. Οι αγώνες στο Fast RMX διεξάγονται σε -ως επί το πλείστον- κλειστές διαδρομές, με σημαντικές υψομετρικές διαφορές, loops και απότομες στροφές, χρησιμοποιώντας σκάφη που αιωρούνται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος με τεχνολογία αντιβαρύτητας. O έλεγχος των σκαφών αυτών γίνεται με τον αναλογικό μοχλό μεν, αλλά το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά το χειρισμό είναι τα “αερόφρενα” -που έχουν τοποθετηθεί στις σκανδάλες ZL & ZR- τα οποία είναι επί της ουσίας το “κλειδί” για μια σωστή πορεία μέσα στις διαδρομές.

Ας δούμε τώρα τι κάνει σωστά το Fast RMX και γιατί δεν είναι απλά ένα πνευματικό τέκνο των Wipeout και F-Zero, αλλά θα λέγαμε ότι τα κοιτάζει με θράσος στα μάτια. Το πρώτο σημείο που καθιστά αυτό το παιχνίδι ως τόσο ξεχωριστό είναι η τεχνολογία του. Στο Switch το Fast RMX τρέχει σε ανάλυση 720p όταν παίζουμε σε tablet mode και σε 1080p (με μεταβαλλόμενη ανάλυση όμως, χάρη στην τεχνολογία adaptive resolution) όταν το τοποθετούμε στο docking station. Αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Shin'en έχει ως αποτέλεσμα ένα απολύτως ομαλό, σταθερό, “καρφωμένο” gameplay στα 60 fps, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες, προσφέρει μια καταπληκτική racing εμπειρία.

Λόγω αυτής της τεχνολογίας υπάρχουν στιγμές που η πτώση στην ανάλυση (900p ή χαμηλότερα σε docked mode) είναι εμφανής, με θόλωμα στα γραφικά και εμφάνιση διαφόρων artifacts σε σκάφη και σημεία της εκάστοτε διαδρομής, όμως αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή από τους Γερμανούς, που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, μιας και σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όπου η ιλιγγιώδης ταχύτητα είναι το Α και το Ω του gameplay, η ροή πρέπει να μένει σταθερή και με fps “βράχο”. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι σε docked mode και όταν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, το αποτέλεσμα στην ποιότητα των γραφικών πέφτει δραματικά.

Ένα ακόμα σημείο που μας άρεσε στο design των Γερμανών είναι το phasing στοιχείο του gameplay. Αυτή η επιλογή αλλαγής χρώματος στον κινητήρα του σκάφους πρακτικά αποτελεί ένα σημείο που φρεσκάρει το genre και δημιουργεί στον παίκτη το αίσθημα της εγρήγορσης και της συνεχούς παρακολούθησης της πίστας όχι μόνο λίγα μέτρα μπροστά του, αλλά όσο του επιτρέπει ο σχεδιασμός του ορίζοντα. Επί της ουσίας, η σωστή αλλαγή phasing (σε γαλάζιο ή κίτρινο χρώμα) την κατάλληλη στιγμή και μόλις εμφανιστεί λωρίδα ή πύλη αντίστοιχου χρώματος στη διαδρομή, εξαπολύει με φρενήρη ταχύτητα το σκάφος μπροστά, κερδίζοντας έδαφος έναντι του ανταγωνισμού. Έτσι, συνδυάζοντας το σωστό phasing με το boost που συλλέγεται από σχετικές σφαίρες ενέργειας, ο παίκτης πρέπει να οργανώσει την τακτική του σε κάθε πίστα, να απομνημονεύσει τα shortcuts και τα σημεία που εκείνος πιστεύει ότι τον εξυπηρετούν να αλλάζει φάση και, έτσι, να κυνηγά την υψηλότερη ταχύτητα -και τη νίκη- στην εκάστοτε διαδρομή. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί άψογα, προσφέρει μια αίσθηση στρατηγικής στον αγώνα και εμπλουτίζει το παιχνίδι με κάτι περισσότερο από το απλό πάτημα του γκαζιού και ενίοτε του boost.

Και τι δεν μας άρεσε στο gameplay; Η παράξενη επιλογή των Γερμανών να μη θέτουν το σκάφος σε “ghost mode” για λίγα περισσότερα δευτερόλεπτα μετά από κάθε σύγκρουση. Και πιστέψτε μας, με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται εδώ και με τα διάφορα (κινούμενα) εμπόδια που υπάρχουν σε ορισμένες πίστες, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Οπότε, προκαλεί απορία η επιλογή να μην μας χαρίζεται ελάχιστος χρόνος μέχρι να βρούμε πάλι το ρυθμό μας μετά από μια σύγκρουση, και μέσα σε 2-3 δεύτερα να συγκρουόμαστε πάλι με το πόδι κάποιας τεράστιας μηχανικής αράχνης που κόβει βόλτες στη διαδρομή. Και μια δεύτερη σύγκρουση τόσο κοντά στην πρώτη σημαίνει ήττα. Τέλος.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, το Fast RMX περιλαμβάνει στο μόλις 1GB μέγεθός του όλα τα στοιχεία από το Fast Racing Neo, το DLC του και 6 νέες διαδρομές. Συνολικά έχουμε 30 διαδρομές (με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους), 15 οχήματα, 10 πρωταθλήματα σε single player mode, ένα Hero Mode, που αυξάνει δραματικά τη δυσκολία και, τέλος, multiplayer για μέχρι 4 άτομα στην ίδια τηλεόραση και για μέχρι και 8 άτομα σε τοπικό δίκτυο ή μέσω internet. Πρέπει εδώ να πούμε ότι από την πρώτη μας εμπειρία στο online περιβάλον του Switch μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Επιλέγοντας multiplayer στο δίκτυο από τα μενού του Fast RMX, μπήκαμε σε lobby μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, στους servers υπάρχουν πάντα παίκτες, οι αγώνες ξεκινούν άμεσα και η συνολική εμπειρία μας ήταν απολύτως απροβλημάτιστη.

Κλείνουμε λέγοντας ότι αυτό το διαμαντάκι για το launch line-up του Switch μάς ήρθε... κατακέφαλα. Στο forum του GameOver μέλη του site έκαναν συχνά αναφορές στο Fast Racing Neo, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας είχε ξεφύγει. Επανορθώνουμε, λοιπόν, και προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το πανέμορφο, καλοσχεδιασμένο, ταχύτατο και απολαυστικό racer, που μάλιστα έχει κόστος 20 ευρώ, για το Switch που μόλις αποκτήσατε.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over