Dragon Quest Builders 2

Χτίζοντας μια RPG περιπέτεια – Μέρος Δεύτερο.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι το καλοκαίρι των building genre τίτλων. Μετά από την κυκλοφορία του Super Mario Maker 2, της επιτυχημένης συνέχειας του παιχνιδιού που δημιούργησε σχολή στη δημιουργία επιπέδων, έρχεται η εξίσου ικανοποιητική συνέχεια του Dragon

Quest Builders. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως τα δυο building παιχνίδια έρχονται να συμπληρώσουν το ένα το άλλο, για να μην πούμε πως το δεύτερο πατάει ακόμα πιο ψηλά και πιο σταθερά, καθώς το Dragon Quest Builders 2 έρχεται παρέα με τη δική του ιστορία, αλλά και με περισσότερη ελευθερία στη sandbox προσέγγισή του από τον παίκτη, θυμίζοντας όλο και περισσότερο το Minecraft, αλλά στα πολύ καλύτερά του. Με ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Dragon Quest Builders 2 έρχεται για να προσδώσει μια θετική νότα ανανέωσης και δημιουργικότητας τις ώρες του καλοκαιριού που δεν έχουμε να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό.

Ξεκινώντας με το κομμάτι της βασικής ιστορίας, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως το Dragon Quest Builders 2 ακολουθεί τα χνάρια εξέλιξης του προηγούμενου παιχνιδιού της σειράς, αλλά με ένα παράξενο μοτίβο: αν το πρώτο Dragon Quest Builders διαδραματιζόταν χρονικά κάπου μετά το τέλος του πρώτου Dragon Quest, το Dragon Quest Builders 2 διαδραματίζεται μετά το τέλος του δεύτερου Dragon Quest. Από πολύ νωρίς αντιλαμβανόμαστε ότι δύο από τους σημαντικότερους villains του Dragon Quest 2 αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην ιστορία του παιχνιδιού, κάτι που επιβεβαιώνεται σταδιακά όσο προχωράει η περιπέτειά μας και όσο η φήμη μας ως εξέχον μέλος της θρυλικής κάστας των Χτιστών (Builders) αρχίζει και εξαπλώνεται στα πέρατα του sandbox κόσμου του παιχνιδιού.

Δεν θα προβούμε σε αρκετές αποκαλύψεις όσον αφορά στην ιστορία του παιχνιδιού: είναι μια ιστορία η οποία βρίθει κλισέ και αφηγηματικών δεδομένων του ιαπωνικού storytelling, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ευχάριστη και δίνει στον παίκτη ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθεί με το παιχνίδι ως το τέλος. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για τον παίκτη να ξέρει το υπόβαθρο της ιστορίας για να μπορέσει να παίξει το παιχνίδι. Στη φάση του tutorial μπορεί να πάρει κάποιες πληροφορίες, ενώ όσο εκτυλίσσεται η περιπέτεια ο παίκτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει το αφηγηματικό υπόβαθρο και να κατανοήσει τη θέση κάθε ενός από τους χαρακτήρες που τον συντροφεύουν.

Όμως, η γοητεία των παιχνιδιών αυτών δεν έγκειται στο χτίσιμο μιας μεγαλειώδους ιστορίας, ούτε στην ύπαρξη μνημειωδών χαρακτήρων που θα μας κάνουν να ταυτιστούμε μαζί τους και να τους αγαπήσουμε – ειδικά όσον αφορά στην εξέλιξη του παιχνιδιού, πολλοί από τους χαρακτήρες λειτουργούν μάλλον εγωιστικά, υποκινούμενοι από τα δικά τους προσωπικά κίνητρα και επιθυμίες. Η πραγματική γοητεία του παιχνιδιού έγκειται στην κατασκευή και δημιουργία όλων των διαθέσιμων αντικειμένων που μπορεί να προσφέρει. Με εφαλτήριο το Νησί της Αφύπνισης (Isle of Awakening), ο παίκτης μπορεί να φέρνει εις πέρας τις αποστολές που του αναθέτουν οι NPCs, δημιουργώντας από απλά, καθημερινά αντικείμενα μέχρι ολόκληρα κτίσματα. Και φυσικά, για να γίνει αυτό, πρέπει να επισκεφθεί αρκετές τοποθεσίες και δευτερεύοντα νησιά εντός του κόσμου, ανακαλύπτοντας νέα υλικά, ολοκληρώνοντας επιπλέον αποστολές και εφευρίσκοντας (!) νέες συνταγές που θα επιτρέψουν στον χαρακτήρα που ελέγχουμε να γίνει ένας πραγματικός Χτίστης.

Το νέο μέλος της σειράς Dragon Quest Builders καταφέρνει να διορθώσει και να βελτιώσει αρκετά πράγματα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για αρχή, να αναφέρουμε πως το στοιχείο της εξερεύνησης αλλά και του farming υλικών και συστατικών φαίνεται πως έχει πια φτάσει στα επίπεδα που χρειάζεται για να μην κουράσει τον παίκτη, αλλά να δώσει περισσότερο νόημα και ενδιαφέρον στο τρίπτυχο εξερεύνησης-αποκομιδής-κατασκευής. Το νησί της Αφύπνισης αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της περιπέτειας – είναι ένας φαινομενικά άδειος κόσμος, ο οποίος περιμένει να κατοικηθεί και να αναπτυχθεί. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, ο χαρακτήρας που ελέγχουμε θα κληθεί να βοηθήσει αρκετό κόσμο να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο νησί, ολοκληρώνοντας αποστολές που -συνήθως- απαιτούν την κατασκευή κάποιου αντικειμένου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Μιλάμε, φυσικά, για αντικείμενα τα οποία καλούνται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ακόμα και για αντικείμενα τα οποία καλούνται να συνεισφέρουν στην άμυνα του τόπου: δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως, σαν γνήσιο spin-off της σειράς Dragon Quest, ο κόσμος είναι γεμάτος από εμβλήματικα (και μη) τέρατα της σειράς, τα οποία και υπάρχουν για να προκαλούν προβλήματα και συμφορές τις περισσότερες φορές. Η ολοκλήρωση των αποστολών επιτρέπει στους κατοίκους να μεταναστεύσουν στο αρχικό νησί, ενώ η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων κάθε νησιού επιτρέπει στον χαρακτήρα να έχει πρόσβαση σε απεριόριστες ποσότητες ενός συγκεκριμένου υλικού. Έτσι, κάθε αποστολή που ολοκληρώνεται μπορεί να φέρει τον παίκτη πιο κοντά τόσο στην ολοκλήρωση της κεντρικής ιστορίας, όσο και στην ταχύτερη αναζήτηση των κατάλληλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τη δόμηση ενός νέου κόσμου.

Το κομμάτι της εξερεύνησης αλλά και της συλλογής υλικών γίνεται ακόμα πιο εύκολο, χάρη στην προσθήκη ενός ειδικού αντικειμένου, του Windbreaker. Εκτός από την κλασική χρήση του in-game μηχανισμού που επιτρέπει το Fast Traveling στη βάση μας, το Windbreaker επιτρέπει την πιο γρήγορη πλοήγηση σε κάποιο νησί και την ταχύτερη πρόσβαση σε κάποια αποστολή ή σε κάποιο υλικό. Και, φυσικά, εκτός από τη δυνατότητα gliding που προσφέρει το εν λόγω αντικείμενο, ο χαρακτήρας που ελέγχουμε μπορεί ακόμα και να βουτήξει στα νερά της θάλασσας, ανακαλύπτοντας νέα υλικά αλλά και μια νέα προοπτική εξερεύνησης και ταξιδιού, με την προϋπόθεση φυσικά να έχει κατασκευάσει το απαραίτητο αντικείμενο.

Επιπλέον, ανά πάσα στιγμή που ο παίκτης αποφασίσει πως δεν θέλει να εξερευνήσει το νησί μόνος του, μπορεί να ταξιδέψει στα νησιά άλλων παικτών και να παίξει μαζί τους, ανακαλύπτοντας υλικά και παίρνοντας ιδέες για το πώς έχουν χτιστεί τα νησιά των άλλων παικτών. Εκτός, όμως, από την εξερεύνηση, μια ακόμα βελτίωση έχει υλοποιηθεί στο user interface και την πρόσβαση στο inventory, καθώς είναι πιο εύκολο για τον χαρακτήρα μας να είναι εξοπλισμένος με μια πληθώρα εργαλείων αλλά και όπλων ταυτόχρονα, τα οποία μπορούν να εναλλάσσονται με το πάτημα του κατάλληλου συνδυασμού πλήκτρων στο Dual Shock 4, κάνοντας την εναλλαγή ενεργειών και δραστηριοτήτων μια πιο εύκολη υπόθεση. Τώρα είναι αρκετά πιο απλό για τον χαρακτήρα να χτίσει ή να καταστρέψει ένα αντικείμενο, συλλέγοντας τα υλικά δημιουργίας του, ενώ με το όπλο εξοπλισμένο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αμυνθεί και να προστατευτεί από την επίθεση ενός μαινόμενου τέρατος που λυμαίνει τη γύρω περιοχή.

Μιλώντας για τη μάχη, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με τους RPG προκατόχους του Dragon Quest Builders 2, όπου η μάχη αποτελεί κομβικό σημείο, η μάχη εδώ είναι περισσότερο διεκπεραιωτική, για να μην πούμε αδιάφορη. Με το κατάλληλο όπλο να είναι εξοπλισμένο πάνω μας, ο χαρακτήρας μας μπορεί να πολεμήσει με ευκολία τον αντίπαλο και να τον εξουδετερώσει, ειδικά αν στέκεται στο πλάι, καθώς η αναμέτρηση μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη αν ο χαρακτήρας στέκεται ακριβώς μπροστά από τον εχθρό. Φυσικά, τις περισσότερες φορές θα έχουμε ως σύμμαχό μας έναν χαρακτήρα, ο οποίος θα ήθελε να γίνει Χτίστης, αλλά τα καταφέρνει πολύ καλύτερα στο κομμάτι της καταστροφής και της εξολόθρευσης εχθρών. Το ποιος είναι αυτός ο χαρακτήρας είναι κάτι που καλούνται να ανακαλύψουν οι παίκτες από μόνοι τους.

Αυτό που ωστόσο είναι απολύτως ακριβές για αυτόν τον χαρακτήρα, και ενδεικτικό για όλους τους NPCs του παιχνιδιού, είναι η βελτιωμένη ΑΙ. Σε σχέση με το πρώτο Dragon Quest Builders, οι in-game χαρακτήρες εδώ φαίνεται πως κινούνται αρκετά καλύτερα στον κόσμο του παιχνιδιού, καθώς για πρώτη φορά φαίνεται να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πως οι NPCs συνεργάζονται μαζί μας αρμονικά τόσο στην εξεύρεση υλικών και πρώτων υλών, όσο και στην υποδοχή και εξερεύνηση των επιμέρους νησιών και, φυσικά, στην άμυνα. Χαιρόμαστε με τη δουλειά που έχει ρίξει η Omega Force σε αυτό το σημείο και ευελπιστούμε να δούμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο επόμενο μέλος της σειράς.

Αυτό που δεν μας αρέσει, ωστόσο, έχει να κάνει καθαρά με το μοτίβο εφεύρεσης συνταγών κατασκευής αντικειμένων (building recipes). Κάθε φορά που απαιτεί το σενάριο, ο Χτίστης μας -ως εκ θαύματος- βρίσκει την κατάλληλη συνταγή που απαιτείται για να κατασκευάσει το αντικείμενο εκείνο που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την ιστορία. Δεδομένου του τρόπου εξέλιξης του Minecraft, ένα παιχνίδι που το Dragon Quest Builders 2 ξεπερνάει σε υπερβολικό βαθμό, θα θέλαμε να έχουμε έναν επιπλέον βαθμό πρόκλησης ως προς την εξεύρεση και απόκτηση των απαιτούμενων συνταγών. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, πως μέσω του multiplayer στοιχείου που προσφέρει το παιχνίδι, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε blueprints υπαρχόντων αντικειμένων, θα θέλαμε μια δυνατότητα ανακάλυψης συνταγών να έχει υλοποιηθεί κάπως αντίστοιχα. Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι της Omega Force θεώρησαν πως αυτό ταιριάζει περισσότερο στη sandbox λογική των παιχνιδιών, αλλά δεν μας ικανοποιεί απόλυτα.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα θέλαμε να είχε υλοποιηθεί διαφορετικά είναι οι περιορισμοί που θέτει το παιχνίδι ως προς το χτίσιμο. Δυστυχώς, σε κάθε νησί που ταξιδεύουμε, καλούμαστε να κάνουμε τα πάντα από την αρχή. Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει ως προς την κατασκευή κτισμάτων και αντικειμένων, και τα υλικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί μας από το ένα νησί στο άλλο, παρά μόνο μένουν στο νησί που πρωτοανακαλύφθηκαν, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το παιχνίδι. Θα αναφέρουμε ξανά πως το sandbox στοιχείο του παιχνιδιού δεν φαίνεται να είναι στα καλύτερά του, καθώς η δυνατότητα να κατασκευάσουμε και να εκμεταλλευτούμε την απεριόριστη διάθεση συγκεκριμένων υλικών δεν υλοποιείται σωστά στο διάστημα που διαδραματίζεται η κεντρική ιστορία, αναγκάζοντας τον παίκτη να περιμένει να τελειώσει την περιπέτεια, ένα σημείο όπου και πιθανόν θα κάνει μερίδα των παικτών να χάσει το ενδιαφέρον της και να στραφεί κάπου αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε πως το Dragon Quest Builders 2 είναι ένας τίμιος crafting τίτλος, που εξελίσσει σημαντικά τη φόρμουλα που παρουσίασε το Minecraft και είναι βελτιωμένος σημαντικά σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι. Αν και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων έχει γίνει από τον ίδιο τον Akira Toriyama, και η μουσική επένδυση του τίτλου θυμίζει αρκετά τα παιχνίδια της κλασικής σειράς Dragon Quest, εν τούτοις όσοι περιμένουν ότι θα έχουν να κάνουν με έναν καθαρόαιμο τίτλο του franchise θα περιμένουν άδικα. Το παιχνίδι αφορά μόνο στην κατασκευή και τη δημιουργία αντικειμένων, με τον παίκτη να αποφασίζει ως προς το στυλ και το μέγεθος των μεγαλύτερων σε διαστάσεις κατασκευών – και για να είμαστε ειλικρινείς, το καταφέρνει μια χαρά.

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε περισσότερο στο τι θεωρούμε σωστό και στο τι η ομάδα ανάπτυξης έχει βελτιώσει ή παραλείψει. Θέλουμε μόνο να πούμε πως, στο crafting genre, το Dragon Quest Builders 2 συνδυάζει με επιτυχία χαρακτηριστικά δημοφιλών τίτλων και πάει το είδος ακόμα πιο μπροστά, προσφέροντας ευχάριστες στιγμές και απολαυστικό gameplay σε όσους παίκτες αρέσκονται στο να μαζεύουν υλικά και να χτίζουν πράγματα από το μηδέν. Ευχάριστες νότες βελτίωσης θα συναντήσουν οι παίκτες που αφιέρωσαν ώρες στο πρώτο Dragon Quest Builders, ενώ οι νέοι παίκτες είναι σίγουρο πως θα αφιερώσουν και εκείνοι τον χρόνο που απαιτεί η σωστή εφαρμογή των δημιουργικών ιδεών. Το Dragon Quest Builders 2 φαίνεται να πατά γερά στα πόδια του, με εμάς απλά να περιμένουμε το επόμενο παιχνίδι της σειράς στο μέλλον.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

ps4switch Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
dragon, quest, quest, dragon, super mario, το νησι, εν λόγω, rpg, καλοκαιρι, building, super, mario, minecraft, awakening, νέα, user, dual, omega, akira, franchise, στυλ, ps4, click, image, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, επιθυμιες, δουλεια, μουσικη, νησι, νησια, παιχνιδια, game, minecraft, omega, ps4, rpg, super mario, αμυνα, απλα, γινει, γινεται, γνησιο, γοητεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωσει, ευκολο, ευκολα, ελευθερια, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδιο, ειδος, υποθεση, θυμιζει, μηδεν, νοημα, νοτες, ομαδα, παντα, ποιοτητα, προβληματα, σεναριο, σιγουρο, συνεχεια, συνταγη, στυλ, τιτλος, φυσικα, φορμουλα, φημη, φορα, χαιρομαστε, χρονικα, χτισιμο, χαρα, ωρες, akira, super, building, click, dual, εφαρμογη, ειλικρινεις, franchise, user, κομματι, mario, μπροστα, παιχνιδι, πληροφοριες, ποδια, σωστο, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα