Cine-TV #100

Halloween, Big Bang Theory, Witcher και σύντομη άποψη για το Hereditary.

Έχουμε μία ελαφρά περιέργεια για το καινούριο Halloween, κυρίως γιατί οι δημιουργοί του είχαν το (καλοδεχούμενο) θράσος να αποκηρύξουν όλα τα sequel, προκειμένου να πιάσουν την ιστορία μετά τα τεκταινόμενα της πρώτης. Ίσως είχαν κάτι

ενδιαφέρον στο μυαλό τους για μία ουσιαστικότερη εξέλιξη ή εκμοντερνισμό του franchise.

Η αλήθεια είναι ότι το Halloween του 1978 μπορεί να ήταν μία αναπάντεχη επιτυχία και να έθεσε τις βάσεις για μία νέα μορφή slasher ταινιών (όπου κυριαρχεί μία, dark comic ύφους, serial killer περσόνα) αλλά πλέον έχει περισσότερο ιστορική, κινηματογραφική αξία παρά ποιοτική. Πλέον, μπορεί να την προσεγγίσει κανείς ως μία συμπαθητική slasher ταινία αλλά θα λέγαμε ότι δεν έχει αντέξει πολύ καλά στο πέρασμα του χρόνου, σε ένα υπο-είδος που γενικά βελτιώθηκε αισθητά.

Σε περίπου παρόμοιο θέμα, έπειτα και από συστάσεις διαφόρων ακροατών στα πρόσφατα webcasts, είδαμε το Hereditary, μία ταινία τρόμου με όλη τη σημασία της λέξεως. Ο υπογράφων δεν θυμάται ποια ήταν η τελευταία φορά που ένοιωσε πηγαίο τρόμο από ταινία του είδους, αλλά το Hereditary τα κατάφερε και με το παραπάνω, ώστε οι σκοτεινές σκέψεις να παραμείνουν αρκετά μετά την βραδινή προβολή (και μοναχική, κάτι που ενέτεινε ακόμα περισσότερο την αμήχανη αίσθηση που διατηρήθηκε έπειτα από το πέρας της ταινίας).

Δεν μιλάμε φυσικά για την αίσθηση του τρόμου που προκύπτει από τα “φθηνά” jump scares, που έρχονται και φεύγουν εξίσου αστραπιαία (συνοδευόμενα με σιχτίρια) ή για splattεριές που κυρίως προκαλούν αηδία ή αποτροπιασμό για την ωμότητα της εικόνας. Αντιθέτως, μιλάμε για την αίσθηση του φόβου που κρατάει προσηλωμένα βουβό τον θεατή, ο οποίος νοιώθει την αίσθηση της ανασφάλειας να ξεπερνάει τα όρια μεταξύ οθόνης και... πολυθρόνας.

Το Hereditary βαδίζει με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ ψυχολογικών παθήσεων και υπερφυσικών φαινομένων, ώστε να δυσκολεύεται κανείς να διαπιστώσει με πλήρη βεβαιότητα αν αυτό που βλέπει είναι μία έκφανση της διαταραγμένης αντίληψης του κόσμου που έχουν οι βασικοί χαρακτήρες -με έντονα ψυχικά προβλήματα- ή αν όσα διαδραματίζονται στην οθόνη αποτελούν όντως κομμάτι του πραγματικού κόσμου.

Η καταθλιπτική και βαρύτατη ατμόσφαιρα αποδίδεται μοναδικά ώστε να καταβάλλει εκείνον τον θεατή που δεν θα θελήσει να αποδομήσει κάθε πτυχή του έργου ώστε να βρει σεναριακές τρύπες (που δεν ξεφεύγουν ποτέ έτσι κι αλλιώς), διασκεδάζοντας παράλληλα το ανατριχιαστικό κλίμα, αλλά αντιθέτως θα αφεθεί στην όλη παράνοια του Hereditary. Το σενάριο, φυσικά, διαδραματίζει καίριο ρόλο στο σταδιακό χτίσιμο της κορύφωσης. Η ιστορία αφορά στην τετραμελή οικογένεια των Graham, η οποία έχει ιστορικό ψυχικών ασθενειών από την πλευρά της μητέρας.

Η κατάσταση αρχίζει και εκτροχιάζεται ύστερα από την κηδεία της μητριαρχικής φιγούρας του γηραιού μέλους της οικογένειας, που θα ακολουθηθεί από μία σειρά μακάβριων γεγονότων που θα βυθίσει την οικογένεια στην πλήρη αποσύνθεση. Όσα λιγότερα ειπωθούν για το σενάριο τόσο καλύτερα, αρκεί όμως να τονίσουμε ότι περιέχει ορισμένες ιδιαίτερα σκληρές εικόνες. Η υψηλή ποιότητα του θρίλερ χρωστάει επίσης πολλά στο εξαιρετικό casting, για όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξαιρέτως, με την Toni Collette να παραδίδει μία πραγματικά οσκαρική ερμηνεία (ειδικότερα η σκηνή του τραπεζιού αξίζει από μόνη της ειδική αναφορά).

Εν ολίγοις, ένα εξαιρετικό σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο για ταινία μεγάλου μήκους από τον Ari Aster.

Trailers

Halloween
Σκηνοθέτης: David Gordon Green (Your Highness)
Πρωταγωνιστούν: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Nick Castle, Will Patton
Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου

40 χρόνια μετά το απόλυτα επιτυχημένο Halloween του John Carpenter, θα προβληθεί το απευθείας sequel του, διότι μπορεί στο μεταξύ να προβλήθηκαν εφτά sequels και ένα reboot με δύο ταινίες, όμως το καινούριο Halloween θα αποτελεί άμεσο sequel της πρώτης ταινίας, ακυρώνοντας τις εξελίξεις των υπολοίπων. Η Jamie Lee Curtis θα επιστρέψει στον πρώτο ρόλο της καριέρας της προκειμένου να έρθει, για ακόμα μία φορά, απέναντι από τον αδίστακτο Michael Myers.

The Favourite
Σκηνοθέτης: Γιώργος Λάνθιμος (The Killing of a Sacred Deer)
Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult
Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου (Αμερική)

Το αντισυμβατικό και ιδιαίτερα εκκεντρικό ύφος των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου δεν γίνεται παρά να διχάζει το κοινό. Ο γράφων βρίσκεται στη μερίδα των θεατών που αναμένει με ενδιαφέρον κάθε νέο του έργο, παρατηρώντας μία συνεχή εξέλιξη σε κάθε νέα του δημιουργία, από την αλληγορία της απολυταρχικής κοινωνίας του Κυνόδοντα, στην κοινωνική σάτιρα περί σχέσεων στο Lobster και την αρχαιοελληνικού ύφους τραγωδία του The Killing of a Sacred Deer. Με το The Favourite θα μας μεταφέρει τη δική του ματιά σχετικά με τη ζωή της Βασίλισσας Άννας της Αγγλίας (Olivia Colman), όπου θα επικεντρωθεί στην ένταση που θα προκύψει μεταξύ της κοντινής της φίλης (Rachel Weisz), μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα, και της νέας υπηρέτριας (Emma Stone).

At Eternity’s Gate
Σκηνοθέτης: Julian Schnabel (Miral)
Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac, Rupert Friend
Πρεμιέρα: 16 Νοεμβρίου (Αμερική)

Ο Willem Dafoe θα υποδυθεί τον πασίγνωστο ζωγράφο Vincent van Gogh, σε έναν από αυτούς τους ρόλους που αρκεί μία στάνταρ σεναριακή και σκηνοθετική ποιότητα προκειμένου να φύγουν απευθείας για υποψηφιότητες όσκαρ υποκριτικής. Ίσως είναι η τυχερή χρονιά του Dafoe και κερδίσει το αγαλματίδιο ύστερα από τρεις “αποτυχημένες” υποψηφιότητες.

22 July
Σκηνοθέτης: Paul Greengrass (Captain Philips)
Πρωταγωνιστούν: Anders Danielsen Lie, Jon Oigarden, Thorbjorn Harr
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου (Netflix)

Άλλος ένας μεγάλος σκηνοθέτης στρέφεται προς το Netflix για τη διανομή της νέας του ταινίας. Στο 22 July θα παρακολουθήσουμε την τραγωδία που υπέστη η Νορβηγία το 2011 όταν δύο ακροδεξιοί τρομοκράτες πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας συνολικά 77 άτομα, 8 από έκρηξη ενός ημιφορτηγού και 69 σε θερινό κάμπινγκ όπου επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα.

Big Bang Theory, 12η σαιζόν
Πρεμιέρα: 24 Σεπτεμβρίου (CBS), 24 επεισόδια

Η επιτυχημένη παρωδία των geeks (με τον πλέον στερεοτυπικό τρόπο βεβαίως) έρχεται -επιτέλους- στο τέλος της με τη 12η σαιζόν. Η ποιοτική της πορεία μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ομαλή, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε πάρει γοργά την κατιούσα, αλλά αναμφίβολα πρόσφερε μία ευχάριστη παρακολούθηση και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, με έναν σεμιναριακό Sheldon, τόσο από άποψη κειμένων όσο και από ταλέντο ηθοποιού (ουσιαστικά ο χαρακτήρας που κατάφερε να επιτρέψει στη σειρά να φτάσει σε διψήφιο αριθμό σαιζόν).

BoJack Horseman, 5η σαιζόν
Πρεμιέρα: 14 Σεπτεμβρίου (Netflix)

Η ιδιόμορφη έκφανση του Hollywood επανέρχεται για να μας μεταφέρει ένα νέο κεφάλαιο από τη ζωή του ξεπεσμένου, αλκοολικού αλλά άκρως συμπαθή BoJack Horseman.

Cine-TV Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Burt Reynolds
Ο δημοφιλέστατος, Αμερικανός ηθοποιός είχε μία πλούσια καριέρα στον κινηματογράφο έχοντας πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες και σειρές. Η αρχή έγινε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Operation C.I.A. (1965) και έκτοτε έχτισε την καριέρα του κυρίως σε action ταινίες, όπως τα Smokey and the Bandit (1977, 1980), The Cannonball Run (1981), το ωμό θρίλερ Deliverance (1972) και πολλά άλλα ενώ προτάθηκε για όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του στο Boogie Nights (1997) του Paul Thomas Anderson.

Η συνέχεια της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολή μάλλον βρίσκεται στα σκαριά
Η έμμεση ανακοίνωση έγινε μέσω του επίσημου λογαριασμού του Steve Guttenberg στο Twitter (γνωστότερος ως Carey Mahoney στα τέσσερα πρώτα Police Academy), ο οποίος λακωνικά δήλωσε πως το επόμενο Police Academy είναι καθ' οδόν. Παλιότερα είχαν ακουστεί φήμες για reboot, αλλά η ανάρτηση από τον Guttenberg προϊδεάζει για ένα πιθανό sequel της πάλαι ποτέ ημι-trash και επικής κωμικής σειράς ταινιών (το διάβασμα της είδησης απαιτείται να συνοδευτεί από το άκουσμα του Blue Oyster).

Βρέθηκε ο τηλεοπτικός Geralt of Rivia
Το τηλεοπτικό Witcher, η απάντηση ουσιαστικά του Netflix προς το Game of Thrones του HBO, βρήκε τον Geralt της στο πρόσωπο του Henry Cavill, γνωστός ιδίως από το ρόλο του Superman, όπως τον είδαμε στο DC Cinematic Universe, με πείρα βέβαια και σε σειρές, καθώς είχε βασικό ρόλο στο Tudors. Ιδανική επιλογή ή όχι θα πρέπει να περιμένουμε για να το διαπιστώσουμε, σίγουρα όμως ένα τόσο επιφανές όνομα σε πρωταγωνιστικό ρόλο δίνει μία πρώτη σαφή εικόνα πίσω από το μέγεθος του budget που θα στηρίξει τη σειρά.

Το Witcher αναμένεται να προβληθεί το 2020, με την πρώτη σαιζόν να αριθμεί 8 επεισόδια. Πάντως, αν και δεν μας έκαναν τη χάρη με τον Mads Mikkelsen για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ελπίζουμε τουλάχιστον να μας ακούσουν για τον ρόλο της Yennefer και να τον δώσουν σε μία συγκεκριμένη Kate.

6η ταινία Die Hard, λιτά ονομασμένη ως McClane
Τι κι αν το τελευταίο Die Hard θάφτηκε στις κριτικές, τι κι αν οι τελευταίες ταινίες έχουν ως μόνο κοινό παρανομαστή με τις παλιές τον Bruce Willis (αλλά όχι το χαρακτήρα του), το box office μίλησε και οι παραγωγοί θέλουν και μία έκτη ταινία. Το "McClane" θα ακολουθήσει μία φιλόδοξη σεναριακή δομή, πηγαίνοντας μπρος και πίσω μεταξύ του 20άρι και 60άρι John McClane, δείχνοντας από τη μία τα πρώτα του βήματα στην αστυνομία της Νέας Υόρκης και από την άλλη τον βετεράνο, σκληροτράχηλο... εκδικητή; Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Len Wiseman του προτελευταίου τίτλου του franchise, Live Free or Die Hard.

cinetv
Keywords
cine, big bang theory, game of thrones, big bang, emma stone, rachel weisz, van gogh, henry cavill, bruce willis, box office, halloween, big, witcher, sequel, franchise, βασεις, νέα, serial, jump, κηδεία, david, green, lee, nick, castle, john, sequels, reboot, sacred, emma, oscar, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, paul, lie, netflix, βομβα mall, cbs, geeks, hollywood, run, twitter, blue, oyster, game, hbo, henry, superman, universe, budget, bruce, box, office, len, live, free, oscar 2011, oscar 2011 live, ελληνικο ανδρικο casting , βασεις 2011, αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, hbo, αηδια, αστυνομια, γυναικα, εικονες, ηθοποιος, θεμα, θριλερ, καριερα, ταινιες, φημες, big bang theory, game, game of thrones, office, oscar, αξιζει, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γινεται, δικη, δομη, εγινε, εκρηξη, εξελιξη, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ζωη, κηδεία, ειδος, υφος, θρασος, εικονα, ισορροπια, ιστορικο, καμπινγκ, κεφαλαιο, κλιμα, λανθιμος, ματια, μορφη, μυαλο, νορβηγια, οθονη, οικογενεια, ονομα, ορια, ουσιαστικα, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σαιζον, σατιρα, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σκεψεις, σκηνοθεσια, τρυπες, υψηλη, φυσικα, φορα, χτισιμο, green, budget, βηματα, big bang, blue, box office, box, bruce willis, bruce, big, castle, sequel, free, david, emma stone, emma, επεισοδια, franchise, geeks, john, halloween, henry, henry cavill, hollywood, ειδησης, ιδιαιτερα, κομματι, lee, len, lie, nick, μια φορα, netflix, paul, rachel weisz, reboot, run, sacred, serial, sequels, σκηνη, superman, trash, jump, universe, van gogh, witcher
Τυχαία Θέματα