Beat Saber

“In my experience, there's no such thing as luck” - Obi Wan Kenobi.

Η κατηγορία των music/ rhythm games δεν είναι κάτι νέο στον κόσμο των videogames. Από τα “Dance, Dance” παιχνίδια της Konami των 90s και το εμβληματικό Rez, μέχρι τα Frequency και Amplitude της Harmonix από τις αρχές των 00s, παιχνίδια που

έθεσαν νέα δεδομένα στην κατηγορία και έθεσαν τις βάσεις για όσα είδαμε στη συνέχεια, η βιομηχανία είχα πάντα έναν σημαντικό εκπρόσωπο στην κατηγορία αυτή. Μέχρι που οι Activision και EA προκάλεσαν κορεσμό στην αγορά με τις απανωτές κυκλοφορίες των Guitar Hero και Rock Band αντίστοιχα, σχεδόν “σκοτώνοντας” το genre. Να, όμως, που η κατηγορία αυτή αποδεικνύεται ανθεκτική, αλλά και χαμαιλέοντας, αφού βρίσκει πάντα τρόπο να προσαρμόζεται στις εποχές και να επανέρχεται δυναμικά.

Έτσι, με την είσοδο της τεχνολογίας VR στη ζωή μας, βρέθηκε τρόπος ώστε τα music/ rhythm games να επιστρέψουν δυναμικά. Το είδαμε με το Thumper, το είδαμε με το Tetris Effect (που, βεβαίως, δεν είναι ακριβώς “music/ rythm” game, αλλά αγγίζει αυτήν την κατηγορία), και τώρα το βλέπουμε ακόμα πιο έντονα με το υπέροχο Beat Saber. Το παιχνίδι της τσέχικης Beat Games είναι το “παιχνίδι Star Wars που ποτέ δεν έφτιαξε και ποτέ δεν θα φτιάξει η LucasArts/ Disney”. Ένα project απλό και μάλλον απλοϊκό, που ωστόσο είναι τόσο καλά σχεδιασμένο, που είναι σε θέση να προσφέρει άπλετα τη διασκέδαση και την απόλαυση σε όποιον το δοκιμάσει.

Η λογική του βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή των Frequency και Amplitude που προαναφέραμε. Ο παίκτης στέκεται στο τέλος μια “διαδρομής” (στο κάτω μέρος της οθόνης), περιμένοντας να κατέβουν από το βάθος αυτής, κύβοι. Αυτοί οι κύβοι είναι, πρακτικά, νότες από το τραγούδι που χρησιμοποιείται στο εκάστοτε επίπεδο, και σκοπός μας είναι, μόλις αυτοί οι κύβοι φτάσουν κοντά μας, να τους “κόψουμε” την κατάλληλη στιγμή με τα φωτόσπαθά μας, ενεργοποιώντας τις νότες και πετυχαίνοντας έτσι το σωστό ρυθμό στο τραγούδι. Δηλαδή, εν ολίγοις, στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στο τραγούδι που ακούγεται.

Αν δεν υπήρχε ο παράγων “VR”, κάπου εδώ θα κλείναμε το review, θα λέγαμε ότι τα “Dubstep/ electronica” τραγούδια -που γράφτηκαν αποκλειστικά για το παιχνίδι αυτό- είναι στην πλειοψηφία τους ξεσηκωτικά και απολύτως ταιριαστά στο ύφος του τίτλου και ότι θα το προτείναμε για λίγα λεπτά διασκέδασης. Όμως, ο παράγων VR είναι το άλλο μισό του Beat Saber, οπότε έχουμε λίγα ακόμα να γράψουμε. Βλέπετε, το Beat Saber λειτουργεί με τη χρήση των Move Controllers, με το κάθε ένα να μεταφράζεται εντός του παιχνιδιού ως ένα φωτόσπαθο (τονίζουμε εδώ ότι το παιχνίδι ουδεμία επίσημη σχέση έχει με το σύμπαν Star Wars). Έτσι, στόχος μας εδώ δεν είναι απλώς να πατάμε ένα κουμπί τη στιγμή που ο εκάστοτε κύβος φτάνει στο σημείο ενεργοποίησης, αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα... lazer swords μας για να κόψουμε αυτούς τους κύβους προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν τα βέλη που αυτοί έχουν επάνω τους.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια στο gameplay απογειώνει την εμπειρία, αφού υποχρεώνει τον παίκτη να σηκωθεί από τον καναπέ και να συμμετέχει ενεργά στο τραγούδι, μέσα από “χορογραφίες” οι οποίες προκύπτουν από τον τρόπο που κόβει τους κύβους. Σε όλο αυτό το show βοηθά σημαντικά ο -μάλλον 80s αισθητικής- εντυπωσιακός τεχνικός τομέας, που δεν κάνει κάποια υπέρβαση βέβαια, αλλά θα λέγαμε ότι με τα “neon” γραφικά, την τρελή ταχύτητα και τα δυναμικά τραγούδια στο πλευρό του, προσφέρει μια υπέροχη, “Tron” εμπειρία, που μέχρι πρότινος δεν είχαμε βιώσει στο PSVR.

Από την άλλη, το Beat Saber έχει και προβλήματα. Για παράδειγμα, παρά τα πέντε αποκλειστικά τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για την έκδοση PSVR, το σύνολο των κομματιών είναι μόλις 16. Επίσης, ο βαθμός δυσκολίας από ένα σημείο και έπειτα είναι σχεδόν βάναυσος, σε σημείο που μας έκανε να πιστεύουμε ότι μόνο ένας πραγματικός Jedi θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα.

Τέλος, στα αρνητικά θα προσθέσουμε και την αδυναμία της εν λόγω έκδοσης να κάνει χρήση mods (προφανώς λόγω περιορισμού που τίθενται από την πλατφόρμα), που όπως μας περιέγραψε ο Νίκος Πλωμαριτέλης, ο οποίος το δοκίμασε στο HTC Vive, με τα modes αυτά η κοινότητα έχει κάνει “παπάδες”. Από την άλλη, στο PSVR έχουν προστεθεί κάποια extras -όπως το Free mode, το one hand mode, το no arrows mode, το party mode και, φυσικά, leaderboards- που προσφέρουν αντοχή στο χρόνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Beat Saber είναι μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη για το PSVR (και την τεχνολογία VR γενικότερα). Ένα ακόμα δείγμα ότι αυτή τη πλατφόρμα έχει βρει το δρόμο της και ότι όταν οι developers σχεδιάζουν και αναπτύσσουν παιχνίδια με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα αυτής, μπορούν να προσφέρουν υπέροχα και, κυρίως, διασκεδαστικά πράγματα.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4

pcps4vr Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα