Ράλλυ Monza Preview: Ώρα στέψης σε νέο περιβάλλον (+videos/μεταδόσεις)

Μετά από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ ετοιμάζεται να ρίξει την αυλαία του με το νέο στο θεσμό, Ράλλυ Monza. Ο ασφάλτινος ιταλικός αγώνας που θα διεξαχθεί στις 3-6 Δεκεμβρίου με επίκεντρο τον "Ναό της Ταχύτητας", αποτελώντας τον 7ο και καταληκτικό γύρο της φετινής σεζόν, αναμένεται να κρίνει την έκβαση των Πρωταθλημάτων Οδηγών και Κατασκευαστών για το 2020.

To ενδιαφέρον για τους φίλους των ράλλυ, βρίσκεται στα ύψη. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, όταν 4 οδηγοί (Elfyn Evans, Sebastien Ogier, Thierry Neuville,

Ott Tanak) με τους συνοδηγούς τους (Scott Martin, Julien Ingrassia, Nicolas Gilsoul, Martin Jarveoja) και 2 κατασκευαστές (Hyundai, Toyota) διεκδικούν, με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες το εκάστοτε Πρωτάθλημα, που θα κριθεί σε έναν νέο για όλους, αγώνα;

Μπορείτε να διαβάσετε πώς διαμορφώνεται η διεκδίκηση των δύο τίτλων εδώ

Ιστορία

Το Ράλλυ Monza διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1978, ενώ από το 2003 όταν και μετατράπηκε σε Monza Rally Show, εκτόξευσε τη δυναμική του, έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα των ράλλυ και του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνολικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι πολυνίκης είναι ο Valentino Rossi -ο οποίος φέτος δε συμμετέχει- που έχει ανέβει 7 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ακόμη, στη Monza έχουν αγωνιστεί κορυφαίοι οδηγοί ράλλυ (Sebastien Loeb, Colin McRae, Henri Toivonen, Attilio Bettega, Miki Biasion, Didier Auriol, Marcus Gronholm, Thierry Neuville, Dani Sordo, Andreas Mikkelsen, Craig Breen, Teemu Suninen), οδηγοί πίστας (Robert Kubica, Dindo Capello, Giancarlo Fisichella, Alex Zanardi) και αναβάτες (Jorge Lorenzo, Tony Cairoli, Loris Capirossi, Marco Simoncelli).

Ο φετινός αγώνας

Οι ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Monza, τόσο εντός όσο και εκτός της πίστας, αναμένονται απαιτητικές. Εκείνες εντός πίστας, που θα αποτελέσουν το πεδίο βολής κατά την πρώτη και τρίτη ημέρα, διαθέτουν ποικιλία οδοστρώματος, με σημεία που περιλαμβάνουν το περίφημο οβάλ κομμάτι, περάσματα από χώμα ή γρασίδι, γνωστές στροφές όπως η Parabolica, ενώ θα χρησιμοποιούνται και βοηθητικοί δρόμοι.

Εκτός πίστας, οι 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές στις Άλπεις χαρακτηρίζονται, όπως ανέφερε και ο επί σειρά ετών συνοδηγός του Miki Biasion, Tiziano Siviero, από γρήγορα, αργά και στενά σημεία, με εναλλαγές οδοστρώματος και πρόσφυσης. Κερασάκι στην τούρτα, οι καιρικές προβλέψεις για χιόνι, που ίσως να μετατρέψουν τη δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Monza, σε Ράλλυ Μόντε Κάρλο, με τη Michelin να παίρνει στην Ιταλία και ελαστικά χιονιού. Εκτός αυτού, πολύ πιθανή θεωρείται η παρουσία ομίχλης, που θα καταστήσει τις σημειώσεις ακόμη πιο σημαντικές.

Πρόγραμμα

Το Ράλλυ Monza θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου με το shakedown, ενώ το μεσημέρι θα διεξαχθεί η πρώτη ειδική διαδρομή, εντός της πίστας, μήκους 4,33 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η συνέχεια θα δοθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με 5 ειδικές διαδρομές μήκους 69,61 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η μεγαλύτερη και πιο απαιτητική ημέρα, θα είναι το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνει τις 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές εκτός της πίστας και μία εντός αυτής  (νυχτερινή), με συνολικό μήκος 126,95 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Ο επίλογος, περιλαμβάνει 3 ειδικές διαδρομές μήκους 40,25 αγωνιστικών χιλιομέτρων, εντός της πίστας.

Οι πρωταγωνιστές

Hyundai Shell Mobis

Ο Andrea Adamo θα δώσει την τελευταία μάχη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, όπου η ομάδα του προηγείται με 7 βαθμούς, με τους Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul, Ott Tanak-Martin Jarveoja και Dani Sordo-Carlos Del Barrio στα πηδάλια των Hyundai i20 Coupe WRC, όπως ακριβώς και στη Σαρδηνία. Άπαντες γνωρίζουν πως αν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι ειδικές διαδρομές εντός πίστας, εκείνες του Σαββάτου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του αγώνα, ειδικά αν υπάρξουν χιόνι ή ομίχλη.  

Οι Neuville-Gilsoul έδειξαν τη δυναμική τους στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου επικράτησαν, τη στιγμή που οι Sordo-Del Barrio αποτελούν μια σταθερή αξία στη μάχη του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών. Από την άλλη, οι Tanak-Jarveoja δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από το i20 Coupe WRC σε άσφαλτο, μετά και την έξοδο στο Μόντε Κάρλο, οπότε ίσως βρεθούν ένα βήμα πίσω, σε οριακές συνθήκες.  

Ένα ακόμη i20 Coupe WRC, που προετοιμάζει η γαλλική 2C Competition, θα μοιραστούν για πρώτη φορά οι Ole Christian Veiby-Jonas Andersson.

Toyota Gazoo Racing

Στον τελευταίο αγώνα με επικεφαλής τον Tommi Makinen, η Toyota θέλει να κατακτήσει και τους δύο τίτλους. Μπορεί σε εκείνον των Οδηγών τα πληρώματά της (Evans-Martin και Ogier-Ingrassia) να έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο στους Κατασκευαστές, οι Ιάπωνες αναζητούν την ανατροπή.

Αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στη δική τους μάχη και την διεκδίκηση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, οι Elfyn Evans-Scott Martin και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia ετοιμάζονται για τον τελευταίο φετινό αγώνα με τα Toyota Yaris WRC. Οι Βρετανοί έχουν διαφορά 14 βαθμών από τους Γάλλους όμως, ειδικά λόγω της δεύτερης ημέρας, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην. Μάλιστα, το ενδεχόμενο χιονιού ή ομίχλης θεωρητικά δίνει πλεονέκτημα στον Ogier, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην Toyota και το 2021.

Το τρίτο εργοστασιακό αυτοκίνητο θα μοιραστούν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, ενώ στη Monza θα βρεθούν και οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt, με ακόμη ένα Toyota Yaris WRC.

M-Sport Ford

Η ομάδα του Malcolm Wilson ταξιδεύει στη Monza με τη γνωστή τριάδα πληρωμάτων (Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen, Esapekka Lappi-Janne Ferm και Gus Greensmith-Elliott Edmondson) στα πηδάλια των Ford Fiesta WRC. Ειδικά οι Suninen και Lappi θα νιώσουν οικεία εντός πίστας, αφού ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα καρτ και στοχεύουν να είναι όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται απέναντι στα πληρώματα των Hyundai και Toyota. Μακάρι αυτό να συμβεί, γιατί όπως έχουμε πολλάκις γράψει, η παρουσία ενός δυνατού τρίτου πόλου στο WRC, όπως αυτός εκφράζεται από την M-Sport Ford, είναι κάτι που όλοι οι φίλοι του σπορ, επιθυμούν.

WRC 2-WRC 3-JWRC

Τα πληρώματα των κατηγοριών WRC 2 και WRC 3, ηγούνται μιας εντυπωσιακής λίστας 54 συμμετεχόντων με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally 2 ή R5, όπως τα έχουμε συνηθίσει. Στο πλαίσιο του WRC 2, ο τίτλος ομάδων έχει ήδη κριθεί υπέρ της Toksport, ενώ στους οδηγούς ερίζουν οι Pontus Tidemand (105) και Mads Ostberg (87). Ο Σουηδός προηγείται, όμως έχει ήδη κάνει 5 αγώνες (που απαιτούνται για την τελική βαθμολογία), ενώ ο Νορβηγός έχει συμμετάσχει σε 4 αγώνες με το Citroen C3 R5. Για την Toksport, ένα ακόμη Skoda Fabia Rally2 evo θα μοιραστούν οι Jan Kopecky-Jan Hlousek, ενώ στο πλαίσιο της κατηγορίας θα αγωνιστούν και οι  Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5 MkII).

Το WRC 3 συγκέντρωσε 13 συμμετοχές, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger και Oliver Solberg-Aaron Johnston, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evo, καθώς και διεκδικητές του τίτλου, Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannesian (Citroen C3 R5), Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) και Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo). Αν και ο Bulacia είναι επικεφαλής, θεωρητικό πλεονέκτημα έχει ο Huttunen, καθώς στο τέλος κάθε οδηγός θα κρατήσει τα 4 καλύτερά του αποτελέσματα.

Επιπλέον, στο Ράλλυ Monza θα λάβουν μέρος ο αναβάτης MotoGP Franco Morbidelli (Hyundai i20 R5 με συνοδηγό τον Simone Scattolin), ο εργοστασιακός οδηγός της Mercedes σε αγώνες πίστας Maro Engel (Skoda Fabia Rally2 evo με συνοδηγό την Ilka Minor) και ο γιος του Marcus Gronholm, Niclas (Skoda Fabia Rally2 evo και συνοδηγό τον Antti Linnaketo), που θα κάνει ντεμπούτο στο WRC.

Ακόμη, το Ράλλυ Monza θα αποτελέσει τον επίλογο και για το JWRC, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχουν 6 πληρώματα, με Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών, εκ των οποίων 4 διεκδικούν τον τίτλο.

Η ελληνική παρουσία

Το Ράλλυ Monza θα έχει και ελληνική παρουσία, καθώς οι Νικόλας Παυλίδης-Allan Harryman θα κάνουν τη δεύτερη φετινή τους εμφάνιση στο WRC, μετά το Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Αυτή τη φορά, το ελληνοβρετανικό πλήρωμα θα μοιραστεί ένα Skoda Fabia Rally2 evo που προετοιμάζει η ουγγρική Eurosol, δίνοντας τη μάχη του απέναντι σε πολλούς και υψηλού επιπέδου, αντιπάλους. Ενδεικτικό του επιπέδου της συμμετοχής των Παυλίδη-Harryman, είναι το γεγονός ότι στο Ράλλυ Monza θα έχουν teammates με άλλα δύο Skoda Fabia Rally2 evo, τους Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger και Emil Lindholm-Mikael Korhonen.

Info – Ράλλυ Monza

WRC, 7ος γύρος

3-6 Δεκεμβρίου

Ε.Δ.: 16

Μήκος: 241,14 αγωνιστικά χιλιόμετρα

Επιφάνεια: Άσφαλτος

Συμμετοχές: 95

Βαθμολογίες (μετά από 6 αγώνες)

Οδηγοί: 1. Evans 111, 2. Ogier 97, 3. Neuville 87, 4. Tanak 83, 5. Rovanpera 70, 6. Suninen 44

Κατασκευαστές: 1. Hyundai 208, 2. Toyota 201, 3. M-Sport 117, 4. Hyundai 2C Competition  8

Οι περισσότερες ειδικές διαδρομές θα μεταδοθούν ζωντανά στη χώρα μας από την Cosmote Sport 7HD (η χρονική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι μία ώρα)

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

SS1 The Monza Legacy, 15.00                                               

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου

SS4 Roggia 1, 13.30                                        

SS5  Roggia 2, 16.00                         

SS6 Grand Prix 1, 18.35                                             

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου

SS10 Selvino 2, 14.20                                                 

SS11 Gerosa 2, 15.30                                     

SS12 Costa Valle Imagna 2, 16.30                 

SS13 Grand Prix 2, 18.35                   

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου

SS15 Serraglio 1, 11.00                                   

SS16 Serraglio 2 (Wolf Power Stage), 13.00 

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον αγώνα, μπορούν να κάνουν εγγραφή στο WRC All Live, που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού (www.wrc.com).

Πρόγραμμα, ωράριο, συμμετοχές, ζωντανή ενημέρωση και χρόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Photos: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, FIA ERC, M. Bettiol/Monza ENI Circuit, Red Bull Content Pool, STEP Racing

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε το ωράριο και τις συμμετοχές του αγώνα

Δείτε το preview-trailer του ACI Ράλλυ Monza

]]>
Keywords
ωρα, περιβαλλον, ραλλυ, valentino rossi, sebastien loeb, jorge lorenzo, hyundai i20, toyota yaris, ford fiesta, wrc 2, citroen c3, red bull, evans, scott, hyundai, toyota, rally, valentino, rossi, loeb, mcrae, kubica, michelin, shell, adamo, wrc, ole, gazoo, yaris, wilson, gus, ford, fiesta, citroen, skoda, evo, motogp, mercedes, εμφάνιση, info, cosmote, sport, ελλαδα, wolf, power, stage, live, fia, red, bull, pool, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αξια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, citroen c3, χιονι, wrc 2, valentino rossi, ford fiesta, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αυλαια, βημα, ιταλια, καριερα, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, citroen, ford, gus, hyundai, motogp, scott, shell, sport, valentino, wrc, αγωνες, αλπεις, αρδην, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δικη, δοθει, δωσει, εγγραφη, εκβαση, ελαστικα, ενημερωση, εμφάνιση, ετων, θεωρητικο, ισορροπια, μηκος, μηνες, μπορειτε, ομαδα, οβαλ, οδηγος, ομιχλη, παυλιδης, πεδιο, πιθανοτητες, πρωι, σαρδηνια, σαββατο, σεζον, συνεχεια, σειρα, τουρτα, τριτη, τιτλος, φορα, χερι, χωμα, aaron, adamo, αγωνας, bull, evans, evo, φιλοι, fia, fiesta, gazoo, χωρα, hyundai i20, jonas, κομματι, kubica, loeb, mcrae, michelin, οδηγοι, ole, toyota yaris, pool, power, rally, red, red bull, rossi, skoda, wilson, yaris
Τυχαία Θέματα