Dakar - 1η ημέρα: Μονομαχία των Mini, στην κορυφή ο Sainz (+video)

Η αρχή του "πραγματικά" αγωνιστικού μέρους στο 43ο Dakar έγινε σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, με την πρώτη ειδική διαδρομή (Jeddah>Bisha) μήκους 277 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Στα αυτοκίνητα, η μάχη της κορυφής μετατράπηκε σε υπόθεση των Mini JCW Buggies της X-Raid. Ταχύτεροι στο τέλος της ειδικής διαδρομής ήταν οι περσινοί νικητές Carlos Sainz-Lucas Cruz, έχοντας διαφορά μόλις 25'' (σε 277 αγωνιστικά χιλιόμετρα), από

τους Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ένας γνωστός των φίλων του Ράλλυ Ακρόπολις, ο Τσέχος Martin Prokop, που μοιράζεται ένα Ford Raptor RS με τον συμπατριώτη του Viktor Chytka, έχοντας διαφορά 3'18'' από τους Ισπανούς. Ακολούθησαν οι Matthieu Serradori-Fabien Lurquin με Century BuggY, ενώ την εξάδα διαμορφώνουν οι Khalid Al Qassimi-Xavier Panseri (Peugeot 3008 DKR) και Nani Roma-Alexandre Winocq (BRX Hunter), στο ντεμπούτο της Bahrain Xtreme με το buggy της Prodrive,

Στην 7η θέση βρέθηκαν οι Jakub Przygonski-Timo Gottchalk (Overdrive Toyota Hilux), ενώ ταχύτερο εργοστασιακό πλήρωμα της Toyota ήταν οι Giniel De Villiers-Alex Haro (Toyota Hilux) στην 8η θέση.

Οι κορυφαίοι στη χθεσινή Prologue Stage, Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel, άνοιγαν το δρόμο με το εργοστασιακό Toyota Hilux, γεγονός που δεν τους βόλευε. Ωστόσο, αν και ο 3 φορές νικητής του αγώνα βρίσκεται στη 10η θέση, 12'34'' μακριά από την κορυφή, εμφανίστηκε ευχαριστημένος, αφού θεωρεί πως η αυριανή ειδική διαδρομή είναι πιο κρίσιμη.

Από την άλλη, δύσκολη ήταν η πρώτη ειδική διαδρομή για τους Sebastien Loeb-Daniel Elena, που βρέθηκαν στην 22η θέση, 24'14'' μακριά από την κορυφή, καθώς είχαν 3 κλαταρίσματα στα πρώτα, βραχώδη σημεία της διαδρομής.

Στις μοτοσικλέτες, ταχύτερος στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του Dakar ήταν ο Toby Price (ΚΤΜ), με μικρή πάντως διαφορά από τους διώκτες του. Στις επόμενες δυο θέσεις πλασαρίστηκαν οι Kevin Benavides (Honda) και Matthias Walkner (KTM), απέχοντας μόλις 31'' και 32'' αντίστοιχα από τον Αυστραλό. Ο περσινός νικητής και ταχύτερος χθες, Ricky Brabec (Honda) ήταν 24ος, 18'32'' μακριά από την κορυφή, καθώς δυσκολεύτηκε, αναμενόμενα όπως ανέφερε, στην πλοήγηση.

Στα Quads, με ταχύτερο χρόνο ξεκίνησε το φετινό Dakar ο Γάλλος Alexandre Giroud (Yamaha YFZ 700), εμπρός από τον Χιλιανό Giovanni Enrico (Yamaha Raptor 700) και τον Αμερικανό Pablo Copetti (Yamaha Raptor).

Μέχρι στιγμής, η Cristina Gutierrez  -teammate του Sebastien Loeb στην ομάδα του Lewis Hamilton στο Extreme E- έχει πετύχει τον ταχύτερο χρόνο στα ελαφρά οχήματα, με συνοδηγό σε ένα Buggy OT3 της κλάσης ΟΤ3, τον Γάλλο Francois Cazalet. Το ισπανογαλλικό πλήρωμα, ακολουθούν οι Austin Jones-Gustavo Gugelmin (CAN-AM XRS), που προηγούνται στα SSV. Από την πλευρά του, ο Kris Meeke στάθηκε άτυχος στο ντεμπούτο του στο Dakar, αφού δεν τερμάτισε την ειδική έπειτα από φωτιά στη ρεζέρβα που επέφερε κάψιμο στα ηλεκτρικό. Ο Βρετανός, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει αύριο.

Αντίστοιχα στα φορτηγά, ταχύτεροι ως τώρα είναι οι Ρώσοι Dmitry Sotnikov-Rushlan Akhmadeev-Ilgiz Akhmetzianov με Kamaz, εμπρός από τους Ales Loprais-Petr Pokora-Khalid Alkendi (Praga V45 DKR) και τους Anton Shibalov-Dmitrii Nitikin-Ivan Tatarinov, επίσης με Kamaz.

Η δεύτερη αγωνιστική ημέρα του Dakar, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει την δύσκολη και κρίσιμη, όπως δήλωσε και ο Nasser Al Attiyah, ειδική διαδρομή Bisha > Wadi Ad-Dawasir,  μήκους 457 χιλιομέτρων.

Ζωντανή ενημέρωση και χρόνους, μπορείτε να παρακολουθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Κάθε βράδυ, θα υπάρχει ανασκόπηση από το Eurosport.

Photos: ASO, X-Raid, Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool

Η πρώτη ειδική διαδρομή των Sebastien Loeb-Daniel Elena με το BRX Hunter

 

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα