Το 'τανκ' της Γουλβς δεν κάνει ποτέ του βάρη

14:15 2/3/2020 - Πηγή: Contra

Η πανηγυρική ανάρτηση του Ανταμά Τραορέ για το κυριακάτικο 3-2 της Γουλβς στην έδρα της Τότεναμ θα διάβαινε πολύ γρήγορα την πύλη της λήθης, αν η φωτογραφία με την οποία συνόδευσε το "σπουδαία δουλειά απ' όλη την ομάδα για να κατακτήσουμε τη νίκη απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα" δεν αποτύπωνε για άλλη μια φορά το ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα του από το ημίγυμνο γραμμωμένο κορμί του.

Το μέγεθος του δικεφάλου στο δεξί χέρι του -γεννημένου στην Λ' Οσπιτάλετ της Καταλονίας και καταγόμενου από το Μάλι- ακραίου μεσοεπιθετικού δεν είναι μια συνήθη και επικρατούσα

εικόνα για έναν ποδοσφαιριστή των ημερών μας. Παρέπεμπε περισσότερο σ' έναν καλογυμνασμένο μποξέρ με ασυναγώνιστο ντιρέκτ. Παράλληλα οι γιγαντιαίοι ώμοι του 24χρονου ήταν το αναγκαίο 'υποστύλωμα' του πελώριου μπράτσου, το οποίο κατέληγε σ' έναν ευθύ και άρτιο πήχη, ο οποίος σε κάθε άλλη περίπτωση θα χάριζε πολλά χρήματα σ' έναν οποιοδήποτε παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Δεν είναι παρόλα αυτά τίποτα απ' αυτά. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τον σωματότυπό του, ο Τραορέ έχει μετρηθεί ως το 'γρηγορότερο μοντέλο' ποδοσφαιριστή που κυκλοφορεί αυτήν την εποχή στην Premier League, ενδεχομένως ολάκερου του κόσμου, με ταχύτητα που αγγίζει τα 37 χιλιόμετρα την ώρα. Στα καλύτερά του, 10 χρόνια νωρίτερα, και πολύ πριν αλλάξει το κορμί του, ο Γιουσέιν Μπολτ κυριαρχούσε στα 100 και τα 200 μέτρα με αντίστοιχη μέση ωριαία ταχύτητα!

Φαίνεται αδιανόητο, αλλά η ολική μεταμόρφωση ενός κανονικού μεγέθους εφήβου που ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, έχοντας ενταχθεί στην περίφημη Masia από τα 8 του, και έκανε ντεμπούτο υπό τον Τάτα Μαρτίνο αντικαθιστώντας σε ματς με τη Γρανάδα τον Νεϊμάρ στο 'θωρηκτό με ερπύστριες' του αγγλικού πρωταθλήματος δεν επιτεύχθηκε με τα συμβατικά βάρη.

Ναι όντως είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής, με χρονική απόσταση 7 ετών.

"Προσωπικά δεν έχω σηκώσει ούτ' ένα βαράκι. Ξέρω ότι ο κόσμος δεν θα το πιστέψει, αλλά είναι η αλήθεια", έλεγε το 2018 στη Marca ο δεξιοπόδαρος εξτρέμ της Γουλβς, η οποία είχε ξοδέψει κοντά στα 21 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει από την 'Μπόρο' το καλοκαίρι του 2018 και να κερδίσει απ' αυτόν στοιχεία που δεν διέθετε τότε το ρόστερ της: ταχυδύναμη, ενέργεια, επιτάχυνση, πλαγιοκόπηση. Ως τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη ο Τραορέ είχε υποχρεώσει σε 25 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές να δεχθούν κίτρινη κάρτα, διότι άνευ φάουλ ήταν αδύνατο να τον ανακόψουν. Δεν είναι τυχαίο δε πως σύμφωνα με την αξιόπιστη πλατφόρμα whoscored είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης του αγγλικού πρωταθλήματος, πίσω από τον Κέβιν ντε Μπράινε της Μάντσεστερ Σίτι, όντας μακράν του δεύτερου ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες (5.2) ανά αγώνα, ξεπερνώντας ακόμη και τον τζόκερ της Νιουκάστλ, τον περιβόητο Αλέν Σεντ-Μεξεμέν, που προκαλεί το χαός.

Προφανέστατα ο Τραορέ ξοδεύει αρκετές από τις ώρες της ημέρας στο γυμναστήριο. Δουλεύει σταθερά το μυϊκό σύστημά του, αλλ' αυτό γίνεται μ' ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που ενισχύουν την προσπάθειά του. Σε καμία περίπτωση άρσεις αλτήρων. Αντιθέτως χρησιμοποιεί πολλά σκοινιά, ελατήρια και λοιπά εργαλεία, που τον κάνουν να εξασκείται πολύ με το βάρος του σώματός του.

"Με ρωτούν ακόμη αν λαμβάνω κάποιο ενισχυτικό. Είναι απλώς αποτέλεσμα της προετοιμασίας και της σωματικής άσκησης όλο αυτό, διότι οι μύες μου αναπτύσσονται πολύ γρήγορα", είχε επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη, προτού εξηγήσει σε άλλη ότι "είναι γενετικό, όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψετε".

Βέβαια το γεγονός πως έχει συνεργαστεί με τον Ντάρεν Κάμπελ, παλαίμαχο σπρίντερ και χρυσό ολυμπιονίκη στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 τρέχοντας με τη βρετανική ομάδα στη σκυταλοδρομία 4Χ100, τον βοήθησε να μάθει το κορμί του και να εστιάσει σε λεπτομέρειες που ήταν απαραίτητο για να μην τραυματίζεται από την υπερτροφία των μυών του. Το διαιτολόγιό του είναι αυστηρό και φέρει την υπογραφή ειδικού επιστήμονα. Περιέχει πολύ κοτόπουλο και ψάρι για καθαρή πρωτεΐνη, όπως επίσης λαχανικά σε ποσότητες.

Για τον ίδιο βέβαια ένα και μόνο είναι το στοιχείο που μεταμορφώνει αθλητές: η δουλειά. Έχοντας προπονηθεί με τον Λιονέλ Μέσι, ομολογεί πως "αν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου εργάζεται τόσο σκληρά, ποιοι είμαστε εμείς που δεν θα το κάνουμε; Μπορεί να έχεις όλα τα απίστευτα ταλέντα, αλλά πρέπει να τα διαχειριστείς".

Αυτή ακριβώς είναι η επόμενη αποστολή του Κώστα Τσιμίκα.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα