Το μοναδικό σενάριο που στέλνει την Ελλάδα στο Euro 2020

13:57 16/10/2019 - Πηγή: Contra

Η νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Βοσνίας με 2-1 στο άδειο Ολυμπιακό Στάδιο έδωσε νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι πειραματισμοί του Τζον φαν'τ Σιπ έφεραν αποτελέσματα, έστω κι αν η ζημιά είχε γίνει ήδη, με συνέπεια η χώρα μας να χάσει μαθηματικά τις ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2020. Λάθος...

Η παρανοϊκή διασύνδεση των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με το Nations League

2018-2019 αφήνει στη χώρα μας ένα παράθυρο, μία χαραμάδα ελπίδας για την πρόκριση. Ένα απίθανο σενάριο, που προϋποθέτει πρώτα την πρόκριση στην τελική φάση 5 χωρών που βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας μας. Ευνοϊκότερη όχι τώρα, στα προκριματικά του Euro 2020, αλλά στο Nations League.

Η διαδικασία είναι περίπλοκη, το χαρτί, το μολύβι και το κομπιουτεράκι δεν είναι αρκετά, ωστόσο συνοπτικά να αναφέρουμε τα εξής:

Από τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020 προχωρούν απευθείας οι 2 πρωτοπόροι, σύνολο 20 εθνικές ομάδες Από το Nations League 2018-2019, οι 16 νικητές ομίλων θα σχηματίσουν 4 μονοπάτια (ένα για κάθε μία από τις 4 κατηγορίες), καθένα εκ των οποίων θα βγάλει έναν νικητή (με τη μέθοδο του... Final Four της Euroleague), που θα πάρει ένα 'εισιτήριο', σύνολο 4 εθνικές ομάδες

Το 2ο σκέλος ενέχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Αρκετοί από τους νικητές ομίλων του Nations League (κάθε μια κατηγορία είχε 4 ομίλους, σύνολο 16 νικητές) έχουν εξασφαλίσει ή μπορούν να εξασφαλίσουν 'εισιτήριο' από τα προκριματικά του Euro 2020 και δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν σε αυτό το μονοπάτι του Nations League. Τη θέση τους, με διάφορους τρόπους, θα καταλάβουν ομάδες που βρίσκονται πιο χαμηλά στο ranking της εκάστοτε κατηγορίας (πχ. της League C στην περίπτωση της Ελλάδας), εάν ούτε αυτές έχουν εξασφαλίσει ήδη 'εισιτήριο' μέσω του Euro 2020.

Το μοναδικό σενάριο που προκρίνει την Ελλάδα

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 3η θέση του 2ου ομίλου της League C στο Nations League 2018-2019. Αυτό τη φέρνει στην 33η θέση του συνολικού ranking ή στην 9η του ranking της League C. Για να καταλάβει κάποια από τις 4 θέσεις που οδηγούν στα playoffs της League C, θα πρέπει να φύγουν από τον δρόμο της 5 από τις 8 εθνικές ομάδες που βρίσκονται πάνω της στην κατάταξη. Αυτές είναι (κατά σειρά) οι Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Η Σκωτία δεν μπορεί να συνεχίσει μέσω προκριματικών του Euro 2020, οπότε σίγουρα ως νικήτρια γκρουπ στο Nations League καταλαμβάνει μία θέση των playoffs. Νορβηγία, Σερβία και Φινλανδία έχουν ελπίδες να φτάσουν στο Euro 2020 μέσω των προκριματικών ομίλων και παρότι νικήτριες ομίλου του Nations League, να δώσουν τη θέση τους στις από κάτω ομάδες του ranking. Αυτό συνιστά και την αρχική προϋπόθεση για να έχει ελπίδες η Ελλάδα. Αν αυτές οι 3 χώρες προχωρήσουν μέσω προκριματικών του Euro 2020, δίνουν τη θέση τους σε Βουλγαρία, Ισραήλ και Ουγγαρία. Η Βουλγαρία δεν μπορεί να προκριθεί στο Euro 2020 από τον προκριματικό όμιλό της και χρειάζεται τη θέση στα playoffs. Ισραήλ και Ουγγαρία, όμως, έχουν ακόμα πιθανότητα πρόκρισης στο Euro 2020 δίχως το Nations League. Αν το πετύχουν, τότε οι δύο θέσεις τους στα playoffs καταλήγουν σε Ρουμανία και... Ελλάδα!

Μπέρδεμα; Ας το απλοποιήσουμε. Υπάρχει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στα playffs της League C τον Μάρτιο του 2020. Αυτό προϋποθέτει Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Ισραήλ και Ουγγαρία να βρεθούν στο Euro 2020 από τους προκριματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας 'εισιτήρια' από τις 2 τελευταίες αγωνιστικές, αυτές του Νοεμβρίου! Αν θα συμβεί τελικά αυτό; Φυσικά και οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες...

Ήταν σωστά τα 'κοψίματα' Παπασταθόπουλου και Μανωλά από τον Φαν'τ Σιπ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα